Bezoek de Amazone: 40 minuten vliegen vanuit Cusco

Het Amazone Regenwoud

Manu en Tambopata

Vaak wordt het niet beseft, maar Cusco ligt slechts op een steenworp van de Peruaanse Amazone! Vanuit Cusco kunt u kiezen uit 2 regenwoud bestemmingen in het departement Madre de Dios: Manu en Tambopata.

Manu

Manu, Peru. Een verbluffende biodiversiteit.

Vanuit Cusco is het slechts een uur of vier rijden naar de grenzen van Nationaal Park Manu, tot Unesco Werelderfgoed verklaard in 1987. Vanaf hier is het echter nog een dag of 2 per auto en boot naar het hart van de zogenaamde Gereserveerde Zone, volgens vele onderzoekers en biologen één van ‘s werelds meest ongerepte natuurgebieden.

Het park strekt zich uit van de hoge Andes – 4200 meter boven zeeniveau – tot slechts zo’n 300 meter boven zeeniveau en de biodiversiteit is dan ook enorm. Gewoon een paar cijfers; in Manu zijn: 222 soorten zoogdieren, 99 soorten reptielen, 140 amfibie-, ruim 1000 vogel- en 210 verschillende vissoorten geteld. Los van de vele onbeschreven of onontdekte dieren, staat de teller daarnaast bijvoorbeeld op 1307 vlinder-, 330 mier-, 136 libellen- en 650 keversoorten.

Mensen? Die zijn er ook, maar in veel mindere mate. Heel Nationaal Park Manu, met 15.328 km² het grootste Nationale Park van Peru, heeft naar schatting slechts 17000 inwoners.

Meer informatie over onze Manu reizen “Manu met een budget” en “Manu Biosfeer Reservaat”.

Ongecontacteerden
Nog steeds herbergt de Madre de Dios-regio 18 inheemse culturen. Vele bewoners leven vrijwel zonder contact met de buitenwereld, op dezelfde wijze als hun voorouders duizenden jaren lang deden. Geschat wordt dat er enkele honderden mensen in dit deel van de Amazone wonen, die nog nooit contact met de Westerse wereld hebben gehad.
Paititi
Ergens ten oosten van de Andes, verborgen in de wildernis van het regenwoud, ligt de legendarische Inca-stad Paititi, met haar fabuleuze rijkdom van goud, zilver en juwelen. Vele zestiende- en zeventiende-eeuwse kronieken verhalen over deze stad, en meer dan één Spaanse avonturier is op zoek naar haar eeuwige rijkdom in de Amazone verdwenen. De belangstelling voor Paititi werd nieuw leven ingeblazen door een in 2001 in de Roomse Jezuieten-archieven gevonden verslag uit omstreeks 1600 aan de Paus. Een aantal onderzoekers situeert Paititi in de Pantiacolla-bergen in Manu en de plek wordt in verband gebracht met mogelijke Inca-expedities naar deze regio.

Tambopata

het Amazone Regenwoud van Peru

Tambopata is één van de andere provincies van het departement Madre de Dios (letterlijk vertaald als de Moeder van God, een synoniem voor de Maagd Maria). Deze wat bombastische naam reflecteert de onbekendheid van de Spanjaarden met deze regio enigzins. Voor vele gebieden in Peru werd de naamgeving van de Inca’s overgenomen, maar omdat ook de Inca’s zich – waarschijnlijk – niet in de regio vestigden, werd gekozen voor een verwijzing naar één van de belangrijkste personen uit het Katholieke geloof.

Vliegt u vanuit Cusco naar de hoofdstad Puerto Maldonado, in het uiterste oosten van Peru op slechts 55 kilometer van de grens met Bolivia gelegen, zult u ongetwijfeld overdonderd worden door de natuur, en de naamgeving van deze regio op een bepaalde manier passend vinden. Wellicht minder indrukwekkend dan Manu herbergt Tambopata nog steeds o.a. meer dan 10.000 planten-, 600 vogel-, 200 zoogdier- en duizenden insectensoorten. Daarnaast bevindt zich nabij het Tambopata Research Center, één van onze bestemmingen, de grootste papegaaien kleilik ter wereld. Een plek waar zelfs de filmmakers van National Geographic op af komen!

Meer informatie over onze Tambopata tour “Tambopata met een budget”.

Niet zomaar een regenwoud
De wouden van de Madre de Dios-regio zijn van tijd tot tijd een natuurlijk toevluchtsoord geweest voor planten- en diersoorten: de Amazone is herhadelijk bezocht door droge periodes, waarbij alleen nattere “eilanden” regenwoud overbleven, omringd door droger grasland. Onderzoekers geloven dat de Madre de Dios zo’n “eiland” was. Dier- en plantensoorten weken hier naar uit. Vervolgens bleef de regio miljoenen jaren onaangetast, wat de enorme biodiversiteit helpt verklaren.
Koud in het regenwoud!
Neem een dikke trui mee als u naar het regenwoud van Tambopata gaat! Nee, wij maken geen grapje. Tambopata wordt regelmatig en zonder enkele waarschuwing vooraf getroffen door zogenaamd friajes, koude winden afkomstig van de zuidelijker gelegen bergen, en de temperatuur kan dalen tot ongeveer 7 graden Celcius. Waarschijnlijk zult u ons vervloeken als u met 33 graden Celcius met muts en sjaal in uw rugzak door de Amazone rondsjouwt, maar we kunnen u maar waarschuwen…

Comments are closed.