Home » Onze bestemmingen

Onze bestemmingen

Veelzijdig Peru …….. herbergt de droogste woestijn, de op-één-na-hoogste bergketen en het grootse regenwoud in één. En meer dan dat: nieuw wereldwonder Machu Picchu, een dramatische geschiedenis en bakermat van een fascinerende cultuur, die zich zonder contact met de buitenwereld ontwikkelde.
Het maakt van Peru een buitengewone bestemming; of u nu geïnteresseerd bent in buitensport, natuur, cultuur of geschiedenis.

Wist u dat we uw rondreis door Peru ook met Bolivia kunnen combineren? Leest u eens over de belangrijkste bezienswaardigheden in Bolivia.

De belangrijkste bezienswaardigheden van Peru

Cusco: de navel van de wereld

Een schitterende vlucht (of een uitputtende busrit) brengt u van Lima naar het hart van de Andes en één van werelds belangrijkste culturen. Maar Cusco, ‘navel van de wereld’ in de inheemse taal Quechua, is niet alleen maar de oude hoofdstad van de Inca’s. Het is een fascinerende mix van inheemse en westerse cultuur. Het prachtige koloniale centrum, met de 16de-eeuwse kerken gebouwd op de funderingen van Inca-ruïnes, herinnert nog steeds aan een dramatische draai in de geschiedenis. De beste manier om Cusco te ontdekken is in de klassieke stadstour, of in onze speciaal ontwikkelde stadswandeling.

De heilige vallei van de Inca´s

Dichtbij Cusco ligt de lieflijke Heilige Vallei van de Inca’s. Zij die in zijn voor wat actie zullen verliefd worden op de groene bergen, de snelstromende rivier en de met sneeuw bedekte bergtoppen. Of u nou van wandelen, mountainbiken, raften, paardrijden of paragliden houdt: u zult plezier hebben! Maar de Heilige Vallei staat allereerst bekend om haar charmante dorpjes met kleurrijke markten en indrukwekkende Inca-ruïnes. De tijd lijkt te hebben stilgestaan, in een heel andere wereld net buiten Cusco. Indiaanse vrouwen verkopen allerlei exotisch fruit, zelf geweven kleding en kunstvoorwerpen terwijl een oud echtpaar in de warmte van de zon zit, denkend aan lang vervlogen tijden. U kunt de Heilige Vallei in onze Heilige Vallei Tour ontdekken, waarin we Pisac, Urubamba, Ollantaytambo en Chincheros bezoeken. Andere plaatsen die een bezoek waard zijn: de zoutmijnen van Maras, het Inca-landbouwlaboratorium van Moray, of de vergeten ruïnes van Puma Marca.

Machu Picchu

Herontdekt in 1911 en verkozen tot ‘nieuw wereldwonder’ in 2007: Machu Picchu is zonder enige twijfel Amerika’s bekendste en indrukwekkendste archeologische vindplaats. Hoog oprijzend boven de wilde Urubamba-rivier, de piek van Wayna Picchu vaak omsluierd door mystiek aandoende wolken, weet deze ‘citadel’ iedere bezoeker te verbazen. Er is veel gezegd en geschreven over Machu Picchu, maar de datum van haar constructie en haar functie zijn nog steeds raadsels. De Inca Trail, waarschijnlijk – en met reden – ‘s werelds bekendste trektocht, leidt over hoge bergen en door het hoge regenwoud naar Machu Picchu. Dit pad vormde onderdeel van een uitgebreid netwerk van paden, Qhapaq Ñan genaamd: ongeveer 23.000 kilometer door Tahuantinsuyo, het Incarijk dat het grootste deel van Peru, Ecuador, Colombia en Bolivia, en delen van Brazilië, Chili en Argentinië omvatte. Chasquis, speciale hardlopers die deze paden gebruikten, konden in 5 dagen een boodschap van Quito naar Cusco (een afstand van 1980 kilometer) overbrengen! Houdt u er alstublieft rekening mee dat u de Inca Trail ver van tevoren moet reserveren vanwege strikte entreereguleringen. Wij adviseren om hem minimaal 6 maanden van tevoren te boeken. Er zijn verschillende alternatieven voor diegenen die liever een minder toeristische route hebben, zoals de even mooie Salkantay Tocht. U kunt Machu Picchu ook per trein of – goedkoper maar minder comfortabel – per auto bereiken.

Zonsopkomst over Machu Picchu

Zonsopkomst over Machu Picchu

Regio Cusco

Voor diegenen die de toeristische drukte willen ontwijken, biedt de omgeving van Cusco nog steeds vele mogelijkheden. Voorbeelden zijn de 4-daagse trektocht naar Choquequirao, een andere ‘verloren’ Incastad, nog steeds door de meeste reizigers genegeerd, of de Vilcabamba regio, waar de Inca’s na hun desastreuze rebellie tegen de Spanjaarden in 1537 een nieuw, verborgen rijk oprichtten, dat meer dan 30 jaar zou blijven bestaan.

Choquequirao

Choquequirao

Vinicunca, beter bekend als de Rainbow Mountain is een nieuwe populaire dagtrip die u kunt ondernemen vanuit Cusco. Het uitzichtpunt op deze gekleurde berg, aan de voet van de 6384 meter hoge Ausangate-berg, brengt u tot boven de duizelingwekkende hoogte van 5000 meter. Mensen met een minder goede fysiek, kunnen wellicht beter kiezen voor het wat lichtere en minder bezochte alternatief Palccoyo.

Andere bestemmingen in Zuid-Peru

Reizend door Zuid-Peru zult u het gevoel krijgen dat u verschillende continenten bezoekt in plaats van slechts een deel van een land. Ten oosten van de imposante Andes vindt u het westelijke deel van de Amazone. Het Nationaal Park van Manu is de plek met de meeste vogelsoorten ter wereld, en is bereikbaar over land en water. Een andere populaire junglebestemming is Tambopata nabij de junglestad Puerto Maldonado niet ver van de Boliviaans-Braziliaanse grens met eveneens een indrukwekkende biodiversiteit en hier kunt u vanuit één van de comfortabele ecolodges de omliggende jungle verkennen. Vanuit Cusco vliegt u in 40 minuten naar Puerto Maldonado.

In het westen, tussen de Andes en de Stille Oceaan, bezoeken toeristen de uitgestrekte woestijn om de beroemde Nazca-lijnen te zien, om te sandboarden bij Huacachina, -oase van Ica, om de pinguïns en zeeleeuwen bij Paracas te bekijken, en natuurlijk om Lima te bezoeken. Hoog boven de wateren van de Stille Oceaan, op de grens van Peru en Bolivia ligt het hoogst bevaarbare meer ter wereld, het Titicacameer (3800 meter). Hier vindt u de drijvende eilanden van Uros, en de eilanden Taquile en Amantaní. De inwoners van deze eilanden leven in een nog steeds traditionele omgeving, zonder luxes zoals internet en elektriciteit. Arequipa is een vriendelijke en welvarende universiteitsstad. U zou het indrukwekkende Santa Catalina-klooster moeten bezoeken. Enkele vulkanen kijken uit over de grootste stad van Zuid-Peru. U kunt El Misti (5825 meter) en Chachani (6075 meter) beklimmen, maar enkel als u goed geacclimatiseerd bent aan de hoogte. Reizigers bezoeken vaak de Colca Canyon, waarvan gezegd wordt dat ze dieper is dan de Grand Canyon. In een schitterende 2- of 3-daagse trektocht kunt u tot de rivier afdalen en daarna weer omhoog klimmen. Dit is ook de beste plek om condors te spotten, met een maximum lengte van 1 meter 10 en een spanwijdte van 3 meter 30 de grootste vliegende vogel ter wereld!

Noord Peru

Vele toeristen en reisbureaus lijken het noorden van Peru te hebben vergeten. Jammer, want het is wel degelijk een bezoek waard. Archeologen ontdekten 200 kilometer ten noorden van Lima Caral, de oudste stad van de Amerika’s. Ze bewezen dat er in Amerika rond 2500 voor Christus een hoog ontwikkelde cultuur bestond. Even oud als de culturen in Egypte en 1500 jaar ouder dan tot dan toe aangenomen! De omgeving van Huaraz is na de Himalaya de hoogste regio ter wereld. Een geweldige plek voor buitensporters! Nabij Trujillo vindt u de grootste adobe-stad ter wereld, Chan Chan, gebouwd door de Chimú-cultuur, die later werd veroverd door de Inca’s. Mogelijk 60.000 personen leefden in deze nog steeds indrukwekkende stad van 20 vierkante kilometer, gemaakt van modder. Op 10 minuten rijden van Chan Chan zult u van het strand van Huanchaco genieten. De vissers gebruiken er nog steeds de bootjes van tortora-riet van de Chimú. Een andere strandbestemming dat u zal bevallen is dat van Máncora, dichtbij de grens met Ecuador. Hier kunt u leren surfen, lange wandelingen maken over veelal verlaten stranden, leren surfen of van juli tot en met oktober walvissen spotten.

Vergeet echter niet, eerst Chiclayo en Cajamarca te bezoeken. Vlakbij Chiclayo vonden archeologen de zogenaamde ‘Heer van Sipán’, de graftombe van een Moche-heerser, rond 250 AD samen met zijn bedienden begraven. De ontdekking was wereldnieuws in 1987. 20 minuten rijden van Chiclayo, in Lambayeque, vertellen twee eersteklas musea u alles over de Moche. Na nog een rit van een half uur loopt u tussen de piramidevormige constructies van Túcume. De bouw van de verspreid liggende complexen begon rond 1000 na Christus, en de gebouwen waren in het Incatijdperk nog steeds in gebruik. In Cajamarca, een kleine, rustige stad in de hooglanden, nam de Spaanse conquistador Francisco Pizarro Inca-heerser Atahualpa gevangen. U kunt nog steeds de ‘Cuarto del Rescate’, de kamer van 88 kubieke meter die Atahualpa in ruil voor zijn vrijlating eenmaal met goud en tweemaal met zilver beloofde te vullen, bezoeken. Ook kunt u vanuit Cajamarca of Chiclayo doorreizen naar Chachapoyas, voor een bezoek aan de ommuurde citadel van Kuelap, of de 773 meter hoge Gocta-waterval. De Inca’s veroverde hun gebied en dat van de Chimú rond 1470. Ver in het noordoosten ligt Iquitos, wellicht de grootste stad ter wereld die niet via de weg te bereiken is. Vanuit deze stad kunt u het uitgestrekte en waterrijke Pacaya Samiria regenwoud bezoeken, met goede kans op het zien van anaconda´s, zoetwaterdolfijnen en luiaards. Een mooi alternatief voor het wat dure Nationale Park van Manu of het veelbezochte Tambopata!

Bolivia

Net ten zuiden van Puno wacht Bolivia op ontdekking. La Paz, op een hoogte van ongeveer 4000 meter, is een fascinerende plaats waar de hooggelegen sloppenwijken uitkijken over het rijke centrum in de vallei. Twee van onze favoriete tours beginnen hier. Daal per mountainbike 67 kilometer af, van 4700 naar 1200 meter via de dodelijkste weg ter wereld. Startend vanaf de mistige hoge Andes, door watervallen, landverschuivingen en een schitterende omgeving, bereikt u stuiterend van steen tot steen uiteindelijk het subtropische dorpje Coroico. Vanaf hier kun u met de bus verder naar het regenwoud van Rurrenabaque, een goedkoop en prachtig alternatief voor Manu. De meeste reizigers vliegen echter liever vanaf La Paz, vanwege de slechte wegen en omdat dit waarschijnlijk de mooiste vlucht is die u ooit zult meemaken. U vliegt langs de met sneeuw bedekte Andes-pieken en daarna over het groene regenwoud met de daarin kronkelende bruine rivier.

Iedereen zou de Zoutvlakte van Uyuni moeten bezoeken. Gelegen op 3700 meter, biedt deze 12.000 vierkante kilometer tellende zoutvlakte een van de indrukwekkendste vergezichten van Zuid-Amerika. De 4-daagse tour per 4×4 is fantastisch: vanaf het zoutmeer naar de woestijn met zijn schitterend gekleurde meren vol met flamingo’s en indrukwekkende geisers.

Bolivia - Flamingos

Bolivia – Flamingo’s

Niet minder indrukwekkend is Potosí. In de zestiende eeuw werd hier de grootste zilvermijn ter wereld gevonden. Europa’s economie was lange tijd gebaseerd op het zilver uit Potosí; de stad vergaarde enorme rijkdom en was rond 1625 met 160.000 inwoners ‘s-werelds grootste stad. Vanwege haar schitterende centrum is Potosí door UNESCO tot werelderfgoed uitgeroepen. De mijnen brachten niet alleen welvaart en macht: miljoenen slaven vonden de dood in ‘Cerro Rico’. Bezoek de mijnen en zie dat deze droeve geschiedenis tot op de dag van vandaag voortduurt. Niet ver van Potosí groeide Sucre uit tot één van de belangrijkste en mooiste steden van Zuid-Amerika. Hier vestigden afgezanten vand e Spaanse kroon, religieuze en adel groepen en nieuwe rijken, die een fortuin bij elkaar De prachtige universiteitsstad wordt ook wel La Ciudad Blanca (de witte stad) genoemd, De edelen en klasse van nieuwe rijken