Home » Bolivia

Bolivia

Peru en Bolivia hebben veel met elkaar gemeen. Vroeger was dit één land: Alto Peru, totdat Bolivia zich zo´n 200 jaar geleden onafhankelijk verklaarde van de rest van Peru. We kennen dit land bijna net zo goed als Peru, en de landen zijn goed met elkaar te combineren.

Vliegen van en naar Bolivia is omslachtig en duur, vandaar dat de meeste mensen binnenkomen via Peru of Chili. Combineer twee prachtige landen en maak een rondreis langs de hoogtepunten van Peru en Bolivia, en eventueel met Noord Chili.

La Paz

La Paz, de de-facto hoofdstad van Bolivia, is een fascinerende stad vol tegenstellingen. Sommigen vinden het fantastisch, anderen benauwend, maar wat u er ook van mag vinden, de stad zal een onuitwisbare indruk op u achterlaten. De steile straten rond het oude centrum vol met straatmarkten en oude gebouwen worden afgewisseld met hoogbouw en grote pleinen.

De stad kenmerkt zich door enorme hoogteverschillen. De voorstad El Alto en de hoger gelegen wijken van La Paz liggen op ruim 4000 meter, de rijke wijken van Zona Sur op slechts 3200 meter hoogte. In de hoger gelegen wijken van La Paz en in El Alto overheerst de Aymara-cultuur. Hier is Aymara de voertaal en wordt het straatbeeld bepaald door de typische Aymara-vrouwen met hun karakteristieke wijde rokken, lange vlechten en bolhoedjes. In Sopocachi en het veel groenere Zona Sur staan groene villawijken, moderne woontorens en luxe winkelcentra en vindt u hippe bars en internationale restaurants. In het centrum van de stad komen deze twee compleet verschillende werelden samen.

Sinds 2014 kunt u zich door de lucht verplaatsen en de stad vanuit de lucht bewonderen met de Teleférico. Sommige lijnen bieden spectaculaire vergezichten op de Illimani (6438 meter) en de Huayna Potosí (6088 meter), de twee bergen die over de stad lijken te waken. Inmiddels zijn er al acht kabelbaan-lijnen in gebruik die de verschillende delen van de stad met elkaar verbinden en die een prima alternatief bieden voor het chaotische verkeer op straatniveau.

Behalve via een georganiseerde tour of een alternatieve stadswandeling kunt u deze stad ook zelf ontdekken, ook al is de kans groot dat u af en toe verdwaald. De stad heeft, behalve de San Francisco kerk en het Plaza Murillo weinig aansprekende monumenten, maar de sfeer en het straatbeeld vergoeden veel.

Diegenen die even aan de drukte van de stad willen ontsnappen kunnen een uitstapje maken naar Tiwanaku of Chacaltaya. Tiwanaku is met afstand de belangrijkste archeologische vindplaats van Bolivia. De Tiwanaku-cultuur ontwikkelde zich tussen 200 en 1000 n. Chr. aan de oevers van het Titicacameer,  en wordt gerekend tot één van de belangrijkste en meest invloedrijke beschavingen van de Andes. Het belang van deze site zult u al gauw duidelijk worden bij het zien van de tempels en piramides, monolieten die hier de afgelopen decennia zijn blootgelegd. Net boven La Paz ligt Chacaltaya, het voormalig hoogste ski-oord van de wereld. Vanaf de top van de berg (op 5450 meter) heeft u een adembenemend uitzicht op de Altiplano en de hoogste pieken van de Cordillera Real.

Aan de andere kant van La Paz liggen nog enkele veel minder bekende natuurlijke attracties, waaronder de Palca Canyon, La Muela del Diablo en de Valle de las Animas. Hier kunt u prachtig wandelen te midden van prachtige geërodeerde landschappen. Iets ten noorden van La Paz liggen de Yungas, een subtropisch gebied met weelderig groene bossen, coca- en fruitplantages en watervallen. 

La Paz, is ook een uitvalsbasis voor (meerdaagse) wandeltochten door de Cordillera Real of voor een bezoek aan de Pampa´s en het Nationale Park van Madidi.

Via de dodenweg naar de subtropische Yungas
Dit is een onvergetelijk avontuur die u van La Paz naar de tropische Andes brengt, een mountainbiketocht van 67 kilometer van de La Cumbre-pas op 4700 meter naar het tropische Yolosa (1200 meter) over de voormalig dodelijkste weg ter wereld.

Avonturiers en waaghalzen zullen deze uitdaging graag aangaan, maar de MTB-tocht over de dodenweg mag absoluut niet onderschat worden. Tot de opening van een nieuw aangelegde asfaltweg in 2005 was dit de gevaarlijkste weg ter wereld. Sindsdien gaat het doorgaande verkeer over de nieuwe weg en wordt de dodenweg met name gebruikt door de mountainbikers die hier door een sprookjesachtig mooi landschap naar beneden sjezen langs watervallen en diepe ravijnen om te eindigen in het gehuchtje Yolosa op 1200 meter hoogte.

Op 15 minuten van Yolosa ligt Coroico, een vriendelijk dorp op een hoogte van 1500 meter. Coroico is tegen een heuvel aangebouwd en wordt omgeven door een subtropisch landschap met beboste hellingen, watervallen, fruitplantages en cocavelden. Het is één van de favoriete vakantiebestemmingen voor de inwoners van La Paz. Het toerisme is hier dan ook voornamelijk lokaal georiënteerd. Hier liggen enkele mooi gelegen hotels, met zwembaden waarvandaan u een fantastisch uitzicht heeft op de groene valleien met daarachter de besneeuwde toppen van van de Cordillera Real.

Rurrenabaque

Vanaf hier kunt u met de bus verder reizen naar het regenwoud van Rurrenabaque, een goedkoop en prachtig alternatief voor Manu, maar de bussen zijn allesbehalve comfortabel en u dient over stalen zenuwen en vooral ook veel geduld te beschikken voor deze spectaculaire en zenuwslopende 16-urige busrit. De meeste reizigers vliegen daarom liever vanaf La Paz, niet alleen vanwege de slechte wegen en de oncomfortabele busrit maar ook omdat dit waarschijnlijk de mooiste vlucht is die u ooit zult meemaken. Vanuit La Paz, vliegt u tussen de met sneeuw bedekte Andes-pieken door en daalt u daarna over de groene berghellingen af naar de laagland jungle bij Rurrenabaque. Vanuit de lucht ziet u hoe de rivier zich meanderend een baan door het dichte regenwoud baant.

Vanuit Rurrenabaque kunt u diverse meerdaagse tochten naar de jungle en de pampa´s ondernemen. Op een paar uitzonderingen na is het niveau van de tours en de accommodaties vrij basic, maar dat maakt een bezoek aan deze streek alleen maar avontuurlijk en onvoorspelbaar.

Madidi National Park

Madidi Nationaal Park is wellicht het bekendste en best beschermde regenwoud van Bolivia. Het is één van de meest ongerepte en bio-diverse natuurgebieden op aarde met een ongekend hoge verscheidenheid aan  dier-, vogel- en plantsoorten. De biodiversiteit is er zo groot, dankzij de ligging tussen de uitlopers van de Andes en de laagland jungle. De hoogteverschillen hebben gezorgd voor een grote variatie aan ecologische zones.

Madidi wordt geflankeerd door het inheemse biosfeer reservaat Pilón Lajas, met de en kan bezocht worden vanuit het jungleplaatsje Rurrenabaque, het jungleplaatsje dat bereikbaar is vanuit La Paz door de lucht of over de weg (een zeer avontuurlijke rit van tussen de 14 – 16 uur). Binnen het park zijn slechts een handvol ecolodges te vinden, waarvan de Chalalan lodge de bekendste is. Dit is een schoolvoorbeeld voor succesvolle samenwerking tussen professionals op het gebied van ecotoerisme en lokale gemeenschappen. Het is ongeveer 6 uur varen vanuit Rurrenabaque.

De Pampa’s

Naast een bezoek aan de Amazone is Rurrenabaque ook de uitvalsbasis voor een bezoek aan de pampa’s, een wetland gebied met moerassen, grasland en meren waar de Yacuma-rivier met zijn met tropische begroeiing dwars doorheen stroomt. In dit open landschap heeft u een veel grotere kans op het  zien van fauna, van anaconda´s, zoetwaterdolfijnen, alligators en kaaimannen, luiaards, schildpadden, apen en de capibara´s en natuurlijk ook veel watervogels. Tijdens het vissen zult u ondervinden dat het nog niet meevalt om een piranha te vangen, en ze u vaak te snel af zijn. Voor een bezoek aan de pampa´s trekt u het beste drie dagen uit. Het is een volstrekt andere wereld dan de jungle, en dus complementair aan een bezoek aan het Nationale Park van Madidi ten westen van Rurrenabaque aan de andere kant van de spectaculaire Bala-kloof. Een combinatie van deze twee gebieden kunnen wij u hartelijk aanbevelen.

De zoutvlakte van Uyuni

De belangrijkste reden voor velen die een rondreis door Peru met Bolivia willen combineren, is een bezoek aan de zoutvlakte van Uyuni (de Salar de Uyuni) en de eveneens spectaculaire landschappen van het Eduardo Avaroa Reservaat dat tussen de zoutvlakte en de Boliviaans-Chileense grens in ligt. Gelegen op 3600 meter, biedt deze 12.000 vierkante kilometer tellende zoutvlakte een van de meest indrukwekkende vergezichten van Zuid-Amerika. De 3-daagse jeeptocht is een onvergetelijk avontuur langs prachtige landschappen: niet alleen rijdt u over deze buitenaards aandoende zoutvlakte, maar ook doorkruist u desolate woestijnen, veelkleurige meren vol flamingo’s, vulkanen, geisers en bizar gevormde rotsformaties. De mens is hier hier niet meer dan een passant en volkomen ondergeschikt aan de overweldigende natuur.

Potosí

Niet minder indrukwekkend is Potosí. Ooit de grootste en rijkste stad ter wereld zijn Potosí en haar mijnen nu een beeld van vergane glorie, dat wat mistroostig aan kan voelen.

In de zestiende eeuw werd hier de grootste zilvermijn ter wereld gevonden. Europa’s economie was lange tijd gebaseerd op het zilver uit Potosí; de stad vergaarde enorme rijkdom en was rond 1625 met 160.000 inwoners ‘s-werelds grootste stad. Vanwege haar schitterende koloniale centrum is Potosí door UNESCO tot werelderfgoed uitgeroepen. De smalle koloniale straten zitten boordevol geschiedenis, prachtige kerken en kloosters, en koloniale herenhuizen. Wel hangt er een zweem van vergane glorie over Potosí, maar dat maakt deze plek juist zo bijzonder.

Potosí ligt op een hoogte van ongeveer 4070 meter boven zeeniveau en wordt vaak beschouwd als de hoogste stad ter wereld.

Maar de geschiedenis heeft ook een keerzijde: Miljoenen mensen (meest slaven) vonden de dood in de ‘Cerro Rico’. Bezoek de mijnen terwijl u getuige bent dat deze droeve geschiedenis tot op de dag van vandaag voortduurt:  bijna elke week vinden dodelijke ongelukken plaats onder de mijnwerkers die hun leven riskeren voor enkele dollars per dag. De levensverwachting voor diegenen die op de slechtste plekken werken, is minder dan 10 jaar. Helemaal niet leuk, maar soms is het goed om een andere wereld te zien.

Sucre

Deze prachtige koloniale stad, met de bijnaam “Ciudad Blanca” (Witte Stad), is de officiële hoofdstad van Bolivia, ook al moet het die eer delen met La Paz, waar de regering en het parlement zetelen. Vanwege het milde lenteachtige klimaat, en de lagere hoogte, verruilden veel Spanjaarden hun residentie van Potosí voor Sucre, en lieten hier kloosters en kerken bouwen. Het is aangenaam vertoeven in deze relatief kleine universiteitsstad, het voelt wat minder gehaast aan dan in steden zoals La Paz en Potosí.

In het oude centrum vindt u nog zeer veel prachtige koloniale gebouwen zoals de kathedraal, het Casa de la Libertad en de schouwburg, maar ook gezellige kroegjes en fijne restaurants. Sucre is een perfecte plek om de reis even te onderbreken en een paar daagjes rustig aan te doen. Vanuit Sucre kunt u mooie dagwandelingen maken in de Cordillera de los Frailes.

De zondagsmarkt van Tarabuco ligt op anderhalf rijden van Sucre. Dit weversdorp ondergaat elke zondag een ware metamorfose, .Het is zonder enige twijfel één van de mooiste markten van de Andes. Deze markt heeft ontzettend veel te bieden, van groente en fruit, kleding tot prachtig geweven doeken en poncho´s en allerlei andere producten; De lokale inheemse bezoekers dragen veelal nog hun traditionele klederdracht waardoor het een waar spektakel van kleuren is. 

Lees verder: