Home » Copacabana en Isla del Sol

Copacabana en Isla del Sol

Copacabana en het mysterieuze Eiland van de Zon

Copacabana is het rustige alternatief voor het veel drukkere en toeristische Puno. Het ligt net voor de grens met Peru, halverwege La Paz en Puno aan een mooie baai. Er heerst een heerlijk ongedwongen sfeertje, wat voor een groot deel te danken is aan de backpackers-cultuur die hier nog steeds dominant is. 

Hier kunt u aan de haven rustig genieten van de vers gevangen vis (lokaal gekweekte trucha), de Calvario-berg beklimmen voor een adembenemend uitzicht over het meer, of – op zondag – de wel heel speciale mis bijwonen op het plein voor de Basiliek “Nuestra Señora de Copacabana”. Daarnaast is Copacabana de plaats waarvandaan de boten vertrekken naar het Eiland van de Zon, een heerlijk boottochtje van anderhalf uur over het hoogst bevaarbare meer van de wereld. 

Bedevaartsoord

Copacabana is daarnaast een belangrijk bedevaartsoord. Met Pasen wandelen duizenden pelgrims van La Paz naar Copacabana in devotie van de Heilige maagd van Copacabana, de belangrijkste beschermheilige van het land en bekend tot ver buiten de landsgrenzen. In de achttiende eeuw werd er zelfs een kleine tempel gebouwd in Rio de Janeiro, niet ver van het strand dat tegenwoordig dezelfde wereldberoemde naam draagt.

Gedurende het gehele jaar komen zowel Bolivianen als Peruanen naar Copacabana om hun nieuwe (of tweedehands) auto´s, bussen of vrachtwagens in te laten zegenen. Het is een merkwaardig schouwspel dat zich afspeelt op het plein voor de basiliek. De met bloemen en slingers versierde auto´s worden door geestelijken besprenkeld met heilig water, een ritueel dat gepaard gaat onder knetterend vuurwerk. Veel van de eigenaren spuiten hun voertuigen vervolgens ook nog eens onder met bier of goedkope champagne, een soort van offer aan Pachamama (Moeder Aarde) een wijdverbreid gebruik in de Andes om voorspoed te verkrijgen.

De Calvario-berg is vaak het eindpunt van de pelgrimstochten of een auto-doop. Op weg naar de top bevinden zich de veertien staties van de christelijke kruisweg en bovenop de berg bevinden zich meerdere altaars met nissen waar kaarsjes gebrand kunnen worden. Op de Calvario-berg is goed te zien hoe het katholicisme en het traditionele Andesgeloof met elkaar vervlochten zijn. Verkopers bij de basiliek en bovenop de Calvario-berg verkopen kaarsen, offer-tafeltjes en  allerlei miniatuurvoorwerpen, zoals auto’s of bussen, diploma´s, huizen, een winkel of een miniatuurkoffer compleet euro´s en een klein paspoort. Sjamanen of Andespriesters zegenen deze voorwerpen in, maar in tegenstelling tot de inwijding door katholieke geestelijken, gebeurt dat niet met heilig water maar met bier of goedkope champagne, waarbij in het Aymara spreuken en zegeningen worden uitgesproken. Met die zegeningen en gebeden hopen de pelgrims dat de miniatuurvoorwerpen ooit groot zullen worden.

Het eiland van de Zon (Isla del Sol)

Copacabana ook de vertrekplaats voor tours naar het mystieke Eiland van de Zon (Isla del Sol), en het veel minder bekende Eiland van de Maan (Isla de La Luna). Het Eiland van de Zon wordt ook wel  gezien als de wieg van de Inca-beschaving. Volgens de Inca’s is het Eiland van de Zon de geboorteplaats van hun zonnegod Inti. Verspreid over het eiland vindt u verschillende tempels en heiligdommen van Inca en Pre-Inca origine. Er is geen gemotoriseerd verkeer op Isla del Sol, waardoor het heerlijk rustig is op het eiland. De vergezichten zijn indrukwekkend; op heldere dagen kunt u wel 200 km ver kijken.

Door een geschil over de verdeling van de opbrengsten uit het toerisme kan het Noorden van het eiland al enkele jaren niet (per boot) bezocht worden. De meeste tours doen daarom alleen het meer toeristische zuidelijk deel van het eiland aan, eventueel in combinatie met het minder bekende Isla de la Luna.

We raden u aan om tenminste één nacht op het eiland te overnachten, om optimaal te kunnen genieten van de schoonheid van het eiland. Als de laatste boten met dagjestoeristen weer vertrokken zijn keert de rust weer terug. Vanaf het dak van het eiland heeft u een prachtig uitzicht over het meer en kunt u een onvergetelijke zonsondergang beleven. Niet lang daarna zal de hemel zich vullen met oneindig veel sterren. Het eiland leent zich goed voor een mooie wandeling: vanuit Yumani loopt u over de rug van het eiland naar het noordelijke deel van het eiland, waarbij u onderweg kunt genieten van spectaculaire uitzichten op het meer en de besneeuwde bergtoppen van de Cordillera Real.

Tours
  • Isla de la Luna & Isla del Sol (hele dag)
  • Isla del Sol (halve dag)
  • Isla del Sol met overnachting