Home » La Paz

La Paz

La Paz, de officieuze hoofdstad van Bolivia, is een fascinerende stad vol tegenstellingen. Sommigen vinden het fantastisch, anderen benauwend, maar wat u er ook van mag vinden, de stad zal een onuitwisbare indruk op u achterlaten.

La Paz of La Ciudad de Nuestra Señora de La Paz, zoals de stad oorspronkelijk heette, werd gesticht in 1548. In de zestiende en zeventiende eeuw stond de stad nog in de schaduw van de zuidelijker gelegen Potosí en Sucre, maar dat veranderde in de loop van de achttiende eeuw. La Paz was strategisch gelegen tussen Cusco en Sucre, en de ligging in een natuurlijke kom bood de Spanjaarden bescherming tegen het harde klimaat van de 4050 meter hoge Altiplano.

Sinds 1899 is La Paz is de administratieve hoofdstad van Bolivia. Hier zetelen de regering en het congres. Ook de meeste internationale organisaties en buitenlandse vertegenwoordigingen zijn gevestigd in La Paz. In La Paz zelf wonen ongeveer 1 miljoen mensen, maar als het inwonersaantal van El Alto meegerekend wordt, komt de teller al snel op 2.5 miljoen uit. El Alto is de hoofdstad van de Aymara´s, de autonome voorstad van La Paz waar naar schatting 90 – 95% van de bevolking uit Aymara´s bestaat.

De stad

La Paz kenmerkt zich door enorme hoogteverschillen. De stad ligt beneden een vlakte op een hoogte van 3600 meter. Maar deze hoogte is relatief en zeer afhankelijk van waar u zich bevindt in La Paz. Sommige (armere) wijken liggen hoog tegen de steile berghellingen op ruim 4000 meter en de laagst gelegen wijken in Zona Sur liggen op een gematigde hoogte van slechts 3200 meter. Hier is het veel groener en vooral ook warmer. El Alto en de internationale luchthaven ligt op de Altiplano op ongeveer 4100 meter hoogte. De eerste blik op La Paz zal u ongetwijfeld lang heugen, in één woord: sensationeel! Dit zult u bij het binnenrijden van de stad onmiddellijk ervaren. La Paz ligt in een natuurlijke kloof, een soort kom met in het midden

De stad heeft, behalve de San Francisco kerk en het Plaza Murillo weinig echt aansprekende monumenten, maar de sfeer en het straatbeeld vergoeden veel. La Paz is een chaotische stad met talloze markten, een wirwar van straten zonder duidelijke patroon. Het enige houvast dat u hier heeft is dat wanneer u naar beneden loopt waarschijnlijk vanzelf weer op de centrale boulevard uitkomt. 

Het centrum van La Paz ligt op een hoogte van 3600 meter. De Plaza Murillo is het politieke centrum van de stad, met het regeringspaleis, de kathedraal en het congresgebouw. In de straten daaromheen staan vele overheidsgebouwen en andere instituten. Het plein zelf is autoluw en is een oase van rust in vergelijking met het veel drukkere Plaza San Francisco.  Calle Jaén, de enige goed-bewaarde koloniale straat van La Paz met enkele interessante musea en kunstateliers en oude cafés. In dit deel van het centrum staan her en der nog enkele mooie oude gebouwen, waaronder meerdere verscholen kerken en enkele interessante musea.

Plaza San Francisco is het kloppende hart van de stad met de centrale markt en geldt als centraal ontmoetingspunt, maar ook als startpunt van vele protestmarsen. Achter de San Francisco-kerk ligt de toeristische wijk Rosario met de Sagarnaga als belangrijkste (toeristen)straat. Hier vindt u een grote concentratie aan ho(s)tels, restaurants en cafés, en  kunt u prachtig handwerk kopen, van schilderijen, textiel, muziekinstrumenten en tal van andere handwerk en souvenirs. Naarmate u verder omhoog loopt, zal u het straatbeeld steeds rauwer en lijkt hier te veranderen in één grote openluchtmarkt, met steeds meer Aymara-vrouwen met de kenmerkende bolhoedjes en wijde plooirokken. Hier bevindt zich ook de beroemde heksenmarkt, waar u uw toekomst kunt laten voorspellen door heksen (ook wel brujos of yatiris genoemd) en vindt u tientallen winkels en kraampjes met offer-tafeltjes, amuletten en beeldjes, talismannen, lama-foetussen en allerlei natuurlijke kruiden en middeltjes tegen welke kwaal dan ook.

Plaza San Francisco is ook het begin van de Prado de centrale boulevard die het centrum door midden snijdt met aan weerszijden hoge gebouwen. Als San Francisco het kloppende hart van de stad is, dan is de Prado de aorta van de stad waar de mensenmassa´s zich een weg doorheen proberen te banen, lopend, per taxi of in de kleine busjes. Aan het andere eind van deze bevindt zich de Plaza del Estudiante met de bekendste publieke universiteit van de stad de UMSA en daarachter bevindt de meest moderne wijk Sopocachi.

De steile straten het centrum vol met straathandel en oude gebouwen worden afgewisseld met hoogbouw en grote pleinen. De stad heeft een geheel eigen karakter. In de hoger gelegen wijken en in El Alto overheerst de Aymara-cultuur, terwijl in de lager gelegen als Zona Sur, de inwoners vaak wat Spaans bloed door hun aders hebben stromen. Er zijn maar weinige echte nazaten van de Spaanse gezanten, de meeste kunnen gerekend worden tot de gemengde criollo cultuur. In het centrum van La Paz komen deze verschillende werelden samen. In de moderne wijken Sopocachi en Miraflores vindt u moderne winkelcentra, hoge torenflats en internationale restaurants. Nog verder naar beneden woont het welvarende deel van en en de echt rijken rijden in hun SUV´s en Mercedessen door Zona Sir. In de hoger gelegen wijken wordt het straatbeeld bepaald door traditioneel geklede Aymara vrouwen en commerciële straathandel. Een groot deel van de bevolking is werkzaam in de informele economie. Hier struinen de traditioneel geklede “cholitas” met hun wijde plooirokken en bolhoedjes de markten af. Gelukkig

La Paz vanuit de lucht: De Teleférico (kabelbaan)

Sinds 2014 kunt u zich door de lucht verplaatsen en de stad vanuit de lucht bewonderen met de Teleférico. Sommige lijnen bieden spectaculaire vergezichten op de Illimani (6438 meter) en de Huayna Potosí (6088 meter), de twee bergen die over de stad lijken te waken. Inmiddels zijn er al 8 kabelbaan-lijnen in gebruik die de verschillende delen van de stad met elkaar verbinden, een uitstekend alternatief voor het chaotische en verstikkende verkeer op straatniveau. Met de rode lijn reist u vanuit het centrum naar de rand van El Alto. Op donderdagen en zondagen vindt hier de grootste markt van Latijns-Amerika, de feria de 16 de Julio. Op deze boeiende markt is werkelijk van alles te koop, van vrachtwagens, huisdieren, kunst en artefacten, namaakproducten en tweedehandsspullen.

Tours en uitstapjes

Behalve georganiseerd middels een klassieke stadstour of alternatieve stadswandeling kunt u deze stad ook prima zelf ontdekken, al is de kans groot dat u af en toe zult verdwalen. Prettige wetenschap is dat u, als u naar beneden loopt, vanzelf weer op de prado-boulevard uit zult komen. Indien u over slechts weinig tijd beschikt en de belangrijkste raden wij aan om voor een georganiseerde tour te kiezen. Zo krijgt u een veel beter idee van het leven in deze boeiende  

De bekendste bezienswaardigheden liggen net buiten de stad. Het archeologische complex van Tiwanaku is absoluut een aanrader, zeker voor mensen met een interesse in oude beschavingen. Tiwanaku is één van de meest toonaangevende oude culturen van de Andes, en heeft een grote invloed gehad op latere beschavingen, waaronder ook de Inca´s. De beschaving ontwikkelde zich naar schatting vanaf 1500 voor Christus aan de oevers van het Titicacameer en kende een bloeitijd tussen 200 en 1000 na Christus, waarin Tiwanaku verstedelijkte, en uitgroeide tot ceremonieel centrum. De belangrijkste tempels en bewerkte monolieten stammen uit deze tijd. 

Een ander populair uitstapje is Chacaltaya, het voormalig hoogste ski-oord van de wereld. Vanaf El Alto kronkelt de onverharde weg zich een weg naar boven door een prachtig berglandschap. Onderweg heeft u prachtig uitzicht op bergmeren en de 6088 meter hoge Huayna Potosí. Uiteindelijk bereikt u het skicentrum met de karakteristieke berghut waar men vroeger de skilift naar de top van de piste nam. Hiervandaan kunt u, als u nog wat adem over heeft, naar de top van de Chacaltaya sjokken. Deze ligt op een duizelingwekkende hoogte van 5420 meter, en biedt een fenomenaal uitzicht op de besneeuwde toppen van de Cordillera Real en de uitgestrekte Altiplano. De gletsjer die hier sinds mensenheugenis lag, is net als veel andere tropische gletsjers slachtoffer geworden van de opwarming van de aarde. In 2010 smolt het laatste stukje gletsjer. Nu wordt de berg enkel nog bezocht door toeristen en is er een onderzoekscentrum voor Soroche en de staat symbool voor de opwarming van de aarde en verwierf internationaal bekendheid als eerste tropische gletsjer die verdween door de opwarming van de aarde. 

Net buiten La Paz achter Zona Sur liggen nog enkele mooie maar veel minder bekende attracties, waaronder de Palca Canyon, La Muela del Diablo en de Valle de las Animas, met prachtige door de natuur en erosie gevormde landschappen, waar u prachtig kunt wandelen.

Vanuit La Paz rijdt u in drie uur naar de Yungas, een subtropisch gebied met weelderig groene bossen, coca- en fruitplantages en watervallen. Deze streek kunt u bezoeken via een dagtour met privéchauffeur en optionele gids, of voor de waaghalzen, op de fiets!

Via de dodenweg naar de subtropische Yungas

De afdaling over de Death Road is één van de meest spectaculaire mountainbiketochten ter wereld. Deze 64 km lange rit door mag met recht een gevaarlijke uitdaging worden genoemd. Avonturiers en waaghalzen zullen deze uitdaging graag aangaan, maar de MTB-tocht over de dodenweg mag absoluut niet onderschat worden. Tot de opening van een nieuw aangelegde asfaltweg in 2005 was dit de gevaarlijkste weg ter wereld, elke week verdween er wel een auto, bus of vrachtwagen in de diepte. Sinds de opening van de nieuwe weg wordt de oude dodenweg enkel nog maar gebruikt door de mountainbikers die hier door een adembenemend mooi landschap naar beneden sjezen.

Het avontuur begint op Vanaf de 4700 meter hoge La Cumbre-bergpas. Hier start de 64 km lange tocht naar het tropische eindpunt Yolosa op 1200 meter. Het eerste deel van de tocht kunt u aan uw fiets wennen en daalt u in hoge vaart over een brede asfaltweg totdat u bij de splitsing komt aan de rand van het nevelwoud, hier begint het avontuur pas echt. De smalle weg voert door een spectaculair groen berglandschap langs watervallen en diepe ravijnen en eindigt in het veel drogere en tropische Yolosa. Het landschap verandert voortdurend en de ondergrond is rotsig met platgereden grint en losse stenen en kuilen in de weg. Opperste concentratie is dus vereist; de tour operator zal voor foto- en filmmateriaal en technische assistentie zorgen, zodat u op de weg kunt letten, en optimaal kunt genieten van de schitterende landschappen. Gaandeweg wordt het minder vochtig en warmer, en zal u zich ontdoen van laagjes kleding, die in de volgauto kunnen worden gelegd. Na afloop wordt u naar het iets hoger gelegen Coroico gebracht, waar geluncht wordt. Aan het eind van de middag wordt u weer teruggebracht naar La Paz.

Eventueel kunt u hier ook blijven overnachten. In Coroico vindt u verschillende hotels en kleinschalige accommodaties. De meeste van deze accommodaties zijn vrij eenvoudig en georiënteerd op backpackers of Boliviaanse families, maar beschikken vaak wel over een tropische tuin met zwembad en bieden een schitterend uitzicht over de groene bergvalleien en de besneeuwde toppen van de Cordillera Real. Vanuit Coroico kunt u een wandeling maken naar nabijgelegen watervallen of de Vagantes-rivier. Bezoek zeker ook het wildlife rescue center Senda Verde in Yolosa, het levenswerk van de Boliviaanse Vicky en de Chileense Marcelo die opvang bieden aan een groot aantal geredde en verwaarloosde dieren. De dieren krijgen hier de kans te herstellen en ontvangen hier een dierwaardig bestaan. De apen en macaws leven hier vrij, de menselijke bezoekers daarentegen zijn gekooid.

Trektochten of klimmen

Behalve op de fiets kunt u het nevelwoud en de subtropische Yungas ook te voet verkennen. De twee populairste trektochten zijn de 3-daagse Choro-trail en de 2 of 3-daagse Takesi-trail. De Choro Trek begint op een hoogte van ruim 4700 meter en eindigt 55 km verder op een hoogte van rond de 1300 meter. Het door de Inca´s aangelegde pad brengt u van het hooggebergte naar de groene en tropische Yungas met watervalletjes, fruitbomen en coca-plantages. Dit zijn originele Inca Trails, maar in tegenstelling tot de wereldberoemde Inca Trail zult u hier slechts sporadisch andere wandelaars tegenkomen.

La Paz, is ook een uitvalsbasis voor (meerdaagse) trektochten door het hooggebergte van de Cordillera Real en voor een bezoek aan de Pampa´s en het Nationale Park van Madidi. En dan is er ook nog de 6.088 hoge Huayna Potosí, één van de makkelijkst te beklimmen Andespieken van boven de 6000 m, de ultieme uitdaging voor beginnende bergbeklimmer. Er zijn 2 en 3-daagse tochten, bij de 3-daagse tocht begint u met een trainingsdag in klimtechnieken.