Home » Potosi

Potosi

Potosí, historisch erfgoed op 4,060 meter

Potosí is een bijzondere en historische plek. Deze mooie koloniale stad in de schaduw van Cerro Rico (letterlijk vertaald: de rijke berg) ligt op een hoogte van 4.060 meter en wordt algemeen beschouwd als de hoogste stad ter wereld. De stad kent een rijke, maar bovenal tragische geschiedenis. In de zestiende eeuw werd hier de grootste zilvermijn ter wereld ontdekt. Een historische ontdekking, die de Spanjaarden een ongekende welvaart zou brengen. Dankzij de enorme zilvervoorraden groeide Potosí in de zeventiende eeuw uit tot één van de grootste en rijkste steden ter wereld. In 1625 telde het maar liefst 160.000 inwoners, en was daarmee naar verluidt groter dan Londen of Parijs. Het grootste deel van de rijkdom verdween echter in de schatkist van de Spaanse kroon. Met de opbrengst van het zilver financierden de Spanjaarden oorlogen op het Europese vasteland, tegen o.a. Engeland, Nederland en Frankrijk.

Miljoenen mensen (meest slaven en indianen) vonden de dood in de mijnen. De mijnen zijn al bijna 500 jaar continu in bedrijf. Ook vandaag de dag werken er naar schatting nog 13.000 mijnwerkers in de Cerro Rico, op zoek naar die ene onontdekte zilverader, waarmee men aan de armoede hoopt te ontsnappen.

Wat is er te zien?

Vanwege haar schitterende koloniale centrum is Potosí door de UNESCO uitgeroepen tot cultureel erfgoed van de mensheid. De smalle koloniale straten zitten boordevol geschiedenis, en verspreid door de oude stad staan prachtige kerken, kloosters en herenhuizen. Wel hangt er een zweem van vergane glorie over Potosí, maar dat maakt deze plek ook juist zo bijzonder. Enig minpunt is het drukke verkeer dat zich een weg probeert te banen door de smalle straten van de binnenstad en de verstikkende uitlaatgassen die zij produceren.

Casa de la Moneda: Dit enorme gebouw neemt een heel stadsblok in. De buitenmuren zijn bijna een meter dik. Hier werd tijdens de Spaanse bezetting de eerste Amerikaanse munt geslagen, om het vervoer van het zilver te vergemakkelijken. Het gebouw heeft ook een tijd gefunctioneerd als gevangenis. Tegenwoordig is het gebouw van de Munt een museum waarin de oude muntmachines staan tentoongesteld. Daarnaast heeft dit museum een interessante collectie aan munten, religieuze schilderkunst, maar ook enkele mummies en kunstvoorwerpen uit het Tiwanaku-tijdperk. Het museum kan enkel bezocht worden onder begeleiding van een lokale gids.

Het klooster van Santa Teresa: Een rondleiding door dit klooster biedt een fascinerend kijkje in het religieuze leven tijdens de koloniale tijd. Afgesloten van de buitenwereld, en onder een strikte regels van de karmelietenorde brachten de nonnen hier de rest van hun leven door. Tijdens een rondleiding door het klooster, ziet u de kapel en de religieuze kunst en krijgt u een goede indruk van het dagelijks leven binnen in het klooster.

Een bezoek aan de legendarische mijnen van Cerro Rico

Voor veel mensen is een bezoek aan Cerro Rico de reden achter hun bezoek aan Potosí. Een bezoek aan de mijnen is een indrukwekkende ervaring die u niet snel zal vergeten.

Onder vaak erbarmelijke omstandigheden en minimaal beschermd riskeren mijnwerkers hier hun leven voor slechts enkele dollars per dag. Tijdens het bezoek aan de mijnen bent u getuige van de zware en ongezonde werkomstandigheden en gevaren waar deze soms zeer jonge mijnwerkers dagelijks aan blootgesteld worden. De levensverwachting voor diegenen die diep in de mijnen werken ligt tussen de 10 – 15 jaar!

Bij de meeste tours bent u anderhalf tot twee uur onder de grond, en moet u één of enkele niveaus afdalen om op de plaatsen te komen waar de mijnwerkers aan het werk zijn. Het is een avontuurlijke tour die niet onderschat mag worden, waarbij u gekleed in een mijnwerkersuitrusting afdaalt in de mijnen. Niet zelden moet u houten trappen of nauwe doorgangen trotseren, waarbij de temperatuur steeds ietsje oploopt. 

Voorafgaand aan het bezoek aan de mijnen bezoekt u de mijnwerkersmarkt, waar de mijnwerkers hun inkopen doen. Het zal gewaardeerd worden als u een presentje voor de mijnwerkers meeneemt, bijvoorbeeld dynamietstaven, handschoenen, cocabladeren, sigaretten, chocolade en frisdrank.

Het bezoek aan deze berg wordt begeleid door voormalige mijnwerkers die omgeschoold zijn tot gidsen, en zal ongetwijfeld een diepe indruk op u maken. Dit is bepaald geen vrolijke tour, maar soms is het goed om een andere realiteit te zien en ervaren. Houdt er wel rekening mee dat deze tour niet geschikt is voor mensen met claustrofobie of ademhalingsproblemen, of voor kleine kinderen.

Tours
  • Bezoek aan de mijnen van Potosí
  • Stadswandeling door het historische centrum