Home » Rurrenabaque: Pampas en Madidi

Rurrenabaque: Pampas en Madidi

Rurrenabaque is een junglestadje, dat toegang biedt tot twee compleet verschillende natuurparken. Vanuit Rurrenabaque kunt u diverse meerdaagse tochten naar de jungle en de pampa´s ondernemen. Op een paar uitzonderingen na is het niveau van de tours en de accommodaties vrij basic, maar dat maakt een bezoek aan deze streek alleen maar avontuurlijk en onvoorspelbaar.

Madidi National Park

Madidi Nationaal Park is wellicht het bekendste en best beschermde regenwoud van Bolivia. Het is één van de meest ongerepte en bio-diverse natuurgebieden op aarde met een ongekend hoge verscheidenheid aan  dier-, vogel- en plantsoorten. De biodiversiteit is er zo groot, dankzij de ligging tussen de uitlopers van de Andes en de laagland jungle. De hoogteverschillen hebben gezorgd voor een grote variatie aan ecologische zones.

Madidi wordt geflankeerd door het inheemse biosfeer reservaat Pilón Lajas, en kan bezocht worden vanuit het jungleplaatsje Rurrenabaque. Dit jungleplaatsje dat bereikbaar is vanuit La Paz door de lucht of over de weg (een zeer avontuurlijke rit van tussen de 14 – 16 uur). Binnen het park zijn slechts een handvol ecolodges te vinden, waarvan de Chalalan lodge de bekendste is. Dit is een schoolvoorbeeld voor succesvolle samenwerking tussen professionals op het gebied van ecotoerisme en lokale gemeenschappen. Het is ongeveer 6 uur varen vanuit Rurrenabaque.

De pampa’s

Naast een bezoek aan de Amazone is Rurrenabaque ook de uitvalsbasis voor een bezoek aan de pampas, een wetland gebied met moerassen, grasland en meren waar de Yacuma-rivier met zijn met tropische begroeiing dwars doorheen stroomt. In dit open landschap heeft u een veel grotere kans op het  zien van fauna, van anaconda´s, zoetwaterdolfijnen, alligators en kaaimannen, luiaards, schildpadden, apen en de capibara´s en natuurlijk ook veel watervogels. Tijdens het vissen zult u ondervinden dat het nog niet meevalt om een piranha te vangen, en ze u vaak te snel af zijn. Voor een bezoek aan de pampas trekt u het beste drie dagen uit. Het is een volstrekt andere wereld dan de jungle, en dus complementair aan een bezoek aan het Nationale Park van Madidi ten westen van Rurrenabaque aan de andere kant van de spectaculaire Bala-kloof. Een combinatie van deze twee gebieden kunnen wij u hartelijk aanbevelen.