Home » Sucre

Sucre

Sucre bijgenaamd “La Ciudad Blanca” (De Witte Stad) is de hoofdstad van het departement Chuquisaca. Het is de zetel van het hooggerechtshof en de constitutionele hoofdstad van Bolivia, een titel die het moet delen met La Paz waar de regering en het parlement zijn gezeteld. Een titel waar Sucre in ieder geval aanspraak op maakt is de mooiste stad van Bolivia.

In de zestiende en zeventiende eeuw groeide La Plata (de toenmalige naam van Sucre) uit tot de belangrijkste stad van de regio. Hiervandaan werd een groot deel van het huidige Bolivia, Paraguay en delen van Chili en Argentinië bestuurd. Lang was het het juridische, culturele en religieuze centrum van de regio. Na de onafhankelijkheid in 1825 veranderde de naam van de stad in Sucre, vernoemd naar de Generaal Antonio José de Sucre die het land aan het juk van de Spanjaarden bevrijdde, en werd Sucre uitgeroepen tot hoofdstad van de republiek van Bolivia.

Sucre dankt haar status en welvaart aan het nabijgelegen Potosí en de enorme rijkdommen die daar werden vergaard. Vanwege de lagere hoogte (2800m) en het aangename klimaat, verruilden veel edelen en de nouveau riche Potosí voor Sucre. Ze lieten hier prachtige herenhuizen, kerken en kloosters bouwen, allemaal in de zo kenmerkende witte kleur, waar de stad zijn bijnaam aan te danken heeft. In 1625 opende de Jezuïeten hier de op één na oudste universiteit van het nieuwe continent. Het is nog steeds aangenaam vertoeven in deze zonnige universiteitsstad van bijna 200.000 inwoners, waar het leven een stuk ontspannender is dan in het wat chaotische La Paz of Potosí.

In het oude centrum vindt u nog zeer veel prachtige koloniale gebouwen zoals de kathedraal, het Casa de la Libertad en de schouwburg, maar ook vindt u er gezellige kroegjes en fijne restaurants. Sucre is een perfecte plek om de reis even te onderbreken en een paar daagjes rustig aan te doen. Wandelend verkent u het oude centrum met zijn groene pleinen en parken, barokke kerken, kloostercomplexen, statige herenhuizen en natuurlijk ook de kleurrijke stadsmarkt. Daarnaast beschikt Sucre over een aantal zeer interessante musea. Aan de rand van het oude centrum vindt u een prachtige begraafplaats, een ander tastbaar bewijs van het roemruchte verleden.

Doen!

De zondagsmarkt van Tarabuco ligt op anderhalf rijden van Sucre. Dit weversdorp ondergaat elke zondag een ware metamorfose, en trekt het bezoekers van heinde en verre. Het is zonder enige twijfel één van de mooiste markten van de Andes. Deze markt heeft ontzettend veel te bieden, van groente en fruit, kleding tot prachtig geweven doeken en poncho´s en allerlei andere producten; De lokale inheemse bezoekers dragen veelal nog hun traditionele klederdracht waardoor het een waar spektakel van kleuren is.

Vanuit Sucre kunt u mooie dagwandelingen maken in de Cordillera de los Frailes. Een van de aanbevolen wandelroutes is de wandeling van de Chataquila kapel via een origineel pre-inca pad naar de bedding van de Ravelo-rivier en dan verder naar de krater van Maragua. Deze wandeling kunt u eventueel uitbreiden met een bezoek aan een weversdorp, waar u schitterende handgemaakt textiel kunt kopen direct van de wever-families.

Een ander populair uitstapje is Cal Orck´o net buiten Sucre, een steengroeve waar u één van de grootste verzamelingen dinosaurussporen te wereld kunt aanschouwen.

Tours
  • Stadstour door Sucre
  • Paardrijden in de omgeving van Sucre
  • De zondagsmarkt van Tarabuco
  • Wandeling over een Pre-Inka pad in de Cordillera de los Frailes, met optioneel bezoek aan de Maragua-krater