Home » Salar de Uyuni en het Eduardo Avaroa Reservaat

Salar de Uyuni en het Eduardo Avaroa Reservaat

De belangrijkste reden voor velen die een rondreis door Peru met Bolivia willen combineren, is een bezoek aan de zoutvlakte van Uyuni, beter bekend als de Salar de Uyuni. Dit wonder van de natuur is zonder twijfel één van de mooiste plaatsen van Zuid-Amerika.

Salar de Uyuni

Met 10.582 vierkante kilometer, pakweg een oppervlakte zo groot als een derde van België, is de Salar de Uyuni de grootste zoutvlakte van de wereld. Dit natuurwonder bevindt zich in het departement van Potosí in het uiterste zuidwesten van Bolivia op een hoogte van 3650 meter. Gevormd uit enkele prehistorische meren, bedekken een paar meter zout een enorm zout binnenmeer, dat erg rijk aan lithium is. Van januari tot en met april loopt de Salar onder water en verandert de zoutvlakte in een gigantische waterspiegel met surrealistische luchtreflecties.

Uyuni

Het beste om Uyuni samen te vatten is het gevoel dat wij daar altijd krijgen: alsof we aan het eind van de wereld geraakt zijn. Het is een stoffig stadje met slechts 20.000 inwoners, dat leeft van de handel (en smokkel), het toerisme en de mijnbouw. Ooit was dit een belangrijk spoorwegknooppunt, maar op het treinkerkhof na, herinnert nog maar weinig aan die gloriedagen. Mede omdat de wind er vrij spel heeft kan het er bitterkoud zijn, zeker in de wintermaanden juni, juli en augustus kunnen de temperaturen tot ver onder het vriespunt zakken.

Uyuni is de uitvalbasis voor dagtochten naar de Salar, maar eigenlijk is het zonde om helemaal naar Uyuni af te reizen voor enkel een bezoek aan de zoutvlakte.

De driedaagse zoutmerentocht: Salar de Uyuni en het reservaat van Eduardo Avaroa

De Salar wordt meestal bezocht als onderdeel van een meerdaagse jeeptocht, waarbij u ook het spectaculaire Eduardo Avaroa Reservaat bezoekt. De driedaagse zoutmerentocht is voor velen zelfs het hoogtepunt van hun reis. Tijdens deze  avontuurlijke jeeptocht rijdt u via de immense zoutvlakte van Uyuni naar het reservaat van Eduardo Avaroa in het uiterste zuidwesten van Bolivia. Onderweg geniet u van de spectaculaire landschappen waarbij u van de ene verbazing in de andere zult vallen. De tocht voert door een desolaat landschap, langs prachtig gekleurde meren vol flamingo’s, vulkanen, geisers en prachtig geërodeerde rotsformaties. Onderweg passeert u ook enkele kleine menselijke nederzettingen en kunt u genieten van speciale soorten flora en fauna, die zich op wonderbaarlijke wijze hebben weten aan te passen aan dit onherbergzame gebied en het extreme klimaat. De mens is hier hier niet meer dan een passant en volkomen ondergeschikt aan de overweldigende natuur.

Lees hier verder over de onvergetelijke driedaagse jeepavontuur door de Salar de Uyuni en het Eduardo Avaroa Reservaat

Zoutmerentocht van Uyuni naar San Pedro de Atacama (Chili)

Het is ook mogelijk om de driedaagse zoutmerentocht te laten eindigen in San Pedro de Atacama, net over de grens in Chili, een andere fantastische bestemming (zie hieronder).

Van San Pedro de Atacama is het slechts twee uur rijden naar de de mijnstad Calama. Vanuit Calama vertrekken meerdere vluchten per dag naar Santiago de Chile, een mooi slot van uw rondreis.

San Pedro de Atacama

San Pedro de Atacama is een klein stadje gelegen in een oase midden in de Atacama woestijn, aan de voet van de imposante Licancabur-vulkaan. Het is een sfeervol dorp waarbij u af en toe het gevoel zult krijgen op de filmset van een western te zijn beland. Overdag liggen de straten met de pittoreske adobe huisjes er wat verlaten bij, maar ´s avonds komt het stadje helemaal tot leven en stromen de sfeervolle restaurants vol. Voor San Pedro de atacama trekt u het best drie dagen uit. Zo heeft u voldoende tijd om van de spectaculaire landschappen te genieten.

Vanuit San Pedro kunt u prachtige dagtochten maken, maar u kunt de omgeving ook prima per fiets of te paard verkennen. De buitenaards aandoende Valle de la Luna mag u in geen geval missen, hier vindt u zandduinen, uitgesleten kloven met grillige rotsformaties en kunt u getuige zijn van één van de mooiste zonsondergangen die het omringende vulkaanlandschap prachtig rood laat kleuren. Ook heel bijzonder zijn de geisers van El Tatio en de zoutmeren van Laguna Cejar, waar u heerlijk kunt drijven op het zoute door de zon verwarmde water, net als in de rode zee! Informeer bij ons naar de mogelijkheden!