Home » Lima – de Stad der Koningen

Lima – de Stad der Koningen

Veelzijdig Lima, dynamische stad vol cultuur en historie

Uw eerste kennismaking met Peru zal hoogstwaarschijnlijk Lima zijn, de in 1535 door Francisco Pizarro gestichte hoofdstad van Peru. Dit is namelijk de plek waar de internationale vluchten aankomen, en waar uw reis vermoedelijk ook zal eindigen. Deze veelzijdige metropool van ruim 10 miljoen inwoners wordt door veel reizigers overgeslagen. Jammer, want deze stad is zo ontzettend dynamisch en er is zo veel te zien en te doen, dat u zich hier geen moment zult vervelen!

Koloniaal Lima, machtscentrum van de nieuwe wereld

Lima is een stad met een rijke historie. De Spaanse kroon koos voor Lima om een groot deel van Zuid-Amerika te besturen, bijgestaan door de machtige en invloedrijke katholieke kerk. De verschillende religieuze ordes bouwden hier hun hoofdzetel. De kerken en de aangebouwde kloosters namen soms wel een heel stadsblok in. Behalve als bestuurlijk, politiek en religieus machtscentrum, ontwikkelde Lima zich ook tot het belangrijkste economische centrum van de nieuwe wereld. Tot ver in de achttiende eeuw verliep alle handel via Lima, en werden de rijkdommen via de haven van Callao naar de oude wereld verscheept. Dit trok echter ook de aandacht van de Engelse en Nederlandse piraten, die Lima regelmatig bestookte vanaf zee. Om zich te verdedigen tegen de steeds frequentere aanvallen, werd de historische binnenstad volledig ommuurd. In de loop der tijden zijn veel van de oorspronkelijke koloniale gebouwen ofwel verwoest door aardbevingen of en de tweede helft van de vorige eeuw raakte de historische binnenstad in verval. De rijke elites trokken weg uit het centrum en verruilden hun koloniale herenhuizen voor nieuwe villa´s in de opkomende wijken zoals Miraflores en Barranco. De nieuwe bewoners (waaronder ook veel illegale bezetters) bekommerde zich veel minder over dit culturele erfgoed, onderhoud, publieke ruimte en de leefbaarheid, en langzamerhand raakte het oude centrum in verval en in vergetelheid.

De metamorfose in een renaissance 

De laatste jaren ondergaat de oude binnenstad een metamorfose en worden veel monumenten en herenhuizen weer in oude glorie hersteld. Hierdoor neemt ook de leefbaarheid er weer toe, al is het er in de avonduren en ‘s-nachts nog steeds wat grimmig. Dit is ook de reden dat de meeste hotels, restaurants zich in de veiligere wijken Miraflores en Barranco bevinden, waar ook de meeste andere toeristische voorzieningen te vinden zijn.

Lima, wat is er te doen ?

Om een goede indruk te krijgen van de stad heeft u eigenlijk twee dagen nodig, maar voor liefhebbers van kunst en cultuur, geschiedenis en de Peruaanse keuken is dat wellicht nog te kort. In het oude centrum van de stad staan werkelijk fantastische gebouwen met prachtige architectonische aspecten. Het aanbod van restaurants en musea is overweldigend.

Het historische centrum (El Cercado)

De San Francisco-kerk in Lima

Bezoek zeker de Plaza de Armas met de Kathedraal, het Stadhuis, het Aartsbisschoppelijk paleis en het Presidentieel Paleis, en ook de San Francisco kerk met een tot museum omgevormde bibliotheek en catacomben is een bezoek meer dan waard. Datzelfde geldt voor minder bekende monumenten als het Torre Tagle Paleis, La Casa de Osambela, Casa de Aliaga, de San Marcos Universiteit en de prachtige gebouwen rondom het Plaza San Martin, vernoemd naar Generaal San Martin die Peru voorgoed bevrijdde van het juk van de Spaanse kroon.

Andere bezienswaardigheden

Daarnaast hebben de meer toeristische wijken Miraflores en Barranco veel te bieden op het gebied van hedendaagse cultuur en uitgaan. Een wandeling of fietstocht langs de malecón (de kustweg bovenop de kliffen) van Miraflores en Barranco met zijn prachtige parken is ook een must. Terwijl de paragliders over u hoofd vliegen, kijkt u uit over de Stille Oceaan, waar de surfers de hoge golven proberen te bedwingen. Na een stevige wandeling zal de Pisco Sour, de nationale cocktail van Peru, u ongetwijfeld goed smaken, eventueel als appetizer voor een culinaire verwenning in één van de restaurants van wereldfaam!

Demografie, klimaat en grootstedelijke problematiek

Lima is een snelgroeiende metropool, terwijl de stad in 1940 slechts 400.000 bewoners telde, wonen er inmiddels al ruim 11 miljoen mensen, oftewel één derde van de totale bevolking van Peru! Aan de randen van de stad liggen de nieuwe wijken (pueblos jóvenes) uitgestrekte wijken tegen de droge berghellingen aangebouwd met vaak precaire sanitaire voorzieningen en enkel bereikbaar via trappen. Van planmatige stedenbouw lijkt nauwelijks sprake, en dit maakt de stad kwetsbaar in geval van een zware aardbeving.

De bevolking van Lima is een afspiegeling van de rest van het land, veel jongeren uit de provincie trekken naar de hoofdstad om te ontsnappen aan de armoede of het harde uitzichtloze bestaan op het platteland, anderen worden aangetrokken door de moderne voorzieningen of de ontwikkelmogelijkheden die ze hier hopen te vinden. Bijna iedereen in Peru heeft wel een familielid wonen in Lima, die vaak kan helpen met de eerste opvang en de nieuwkomers wegwijs maken in hun nieuwe leefomgeving, feitelijk functioneren zij als springplank voor een nieuw leven in de grote stad. De bevolking van Lima is overwegend traditioneel en conservatief ingesteld, met een belangrijke rol voor de familie en de katholieke kerk, met vaak drie generaties onder één dak. Maar de metropool Lima is bijzonder veelzijdig, dynamisch en ook verrassend multicultureel.

Tijdens de wintermaanden (juni tot september) ligt Lima vaak bedekt onder een deken van mist, de zogenaamde “garua”, geeft de stad een ietwat grauw en troosteloos aanblik, maar zodra de zon doorbreekt, ziet de stad er gelijk een stuk vriendelijker uit. In de zomermaanden (van december tot april) is het er drukkend warm en schijnt de zon veelvuldig, en zoeken de Limeños (inwoners van Lima) massaal de stranden op voor wat verkoeling en vertier.

Doen!

Het historische centrum (Cercado) mag u zeker niet overslaan. U kunt de stad u  of aan de hand van een hop-on-hop-off dubbeldeksbus. Het best verkent u de binnenstad (cercado) echter wandelend eventueel met een lokale gids, die u ook veel minder bekende plaatsen en details kan tonen.

Lima heeft enkele zeer interessante musea, terwijl deze elders in Zuid-Peru dun bezaaid zijn. Eentje die u zeker niet mag missen is het Museo Larco, een prachtig en professioneel gerund museum over de precolumbiaanse culturen in Peru. U kunt dit museum op eigen gelegenheid bezoeken, maar wij kunnen uiteraard ook gids en transport regelen.
 
Lima Miraflores uitzicht kustlijn
Andere aanraders zijn de Malecón van Miraflores met het Parque del Amor, het in de kliffen gebouwde winkelcentrum Larcomar en de verschillende prachtig aangelegde parken met uitzicht op de stille oceaan en kustlijn. Liefhebbers van cultuur en een alternatieve leefstijlen zullen zich ongetwijfeld meer aangetrokken voelen door de Boheemse wijk Barranco met zijn ateliers, hippe barretjes en het gezellige oude centrum met her en der prachtige herenhuizen in uiteenlopende architectonische stijlen.

 
 
 

Al lang voor de komst van de Spanjaarden was Lima bewoond, getuige de vele piramides gebouwd van gestapelde adobe-blokken, die vaak een verborgen bestaan lijden en liggen midden in één van de vele districten. De bekendste is de Huaca Pucclana midden in Miraflores. Net buiten de stad ligt het tempelcomplex van Pachacamac, een belangrijke ceremoniële site voor verschillende oude beschavingen, waaronder ook de Inca´s, die dit heiligdom respecteerde en integreerde binnen hun cultuur.

Mocht u minder geïnteresseerd zijn in architectuur en musea, bezoek dan het indrukwekkende Circuito Mágico del Agua met zijn prachtige fonteinen, een spektakel van water, geluid en beeldprojecties.

Tours
  • Van koloniaal naar modern Lima
  • stadswandeling door het historische centrum
  • Ontdek Miraflores en Barranco op de fiets
  • Het Orakel van Pachacamac
  • Caral, 5000 jaar terug in de tijd, de oudste beschaving van Zuid-Amerika