Home » Cajamarca

Cajamarca

Cajamarca (2750 m, 250.000 inwoners) is zonder twijfel één van de mooiste koloniale steden van Noord-Peru. De stad werd in 1986 uitgeroepen tot historisch en cultureel erfgoed. In 1532 veroverden de Spanjaarden deze stad op de Inca´s en legden hier de basis aan de latere omverwerping van het machtige Inca-rijk. In het koloniale centrum staan enkele prachtige barokkerken met kunstig gehouwen voorgevels. De stad is daarnaast ook bekend om zijn carnaval, zuivelproducten als kaas en manjar blanco en om de nabijgelegen goudmijnen van Yanacocha.

Lopend over de keien voel je de eeuwenoude geschiedenis van de stad. We zijn op 2720 meter hoogte, in de historische stad Cajamarca, bekend van de losgeld kamer van Atahualpa, de Inca troonopvolger die door de Spanjaarden gevangen werd gehouden, en voor wie een astronomisch bedrag in goud en zilver als losgeld werd gevraagd, en ondanks dat aan deze eis werd voldaan, Atahualpa alsnog publiekelijk omgebracht.

Naast de Cuarto de Rescate waar Atahualpa gevangen werd gehouden, heeft Cajamarca nog tal van andere bezienswaardigheden. De Plaza de Armas behoort tot één van de mooiste van Peru met de barokke kathedraal en ook de prachtige kerk van Belén mag u niet missen. Beklim ook zeker de driehonderd treden naar de Cerro Santa Apolonia voor een panoramisch uitzicht over de stad en geniet, net als Atahualpa en andere Inca´s, van de thermale baden, genaamd Los Baños del Inca.

Cumbemayo

De archeologische site van Cumbemayo bevindt zich op 20 km ten zuidwesten van de stad Cajamarca, op ongeveer 45 minuten reisafstand (met de auto) en op een hoogte van 3,500 meter boven zeeniveau. Cumbemayo wordt omringd door een indrukwekkende groep rotsformaties, bijzondere geologische vormingen gemaakt door de wind en regen. De pilaren zouden de lijken op vrome monniken die deel uitmaken van een processie, vandaar dat de pilaren “Los Frailones” (de broeders) worden genoemd.

Bij Cumbemayo kunnen we ook een uitgebreid systeem van waterkanalen zien. Deze aquaducten worden gezien als het meest bijzondere ontworpen hydraulische werken van de precolumbiaanse culturen. Ze werden ongeveer 1000 jaren voor Christus gebouwd en zijn vandaag de dag nog steeds intact. Naast het aquaduct zijn er ook indrukwekkende rotstekeningen die een beeld geven van de oude cultuur die de infrastructuur van Cumbemayo heeft gebouwd.

Granja Porcón

Cajamarca ligt in een vallei en wordt omgeven door een heuvelig Andeslandschap met veel grasland en ook naaldbossen. De streek is vooral bekend vanwege de zuivelproductie, bezoek de coöperatieve landbouwgemeenschap van Granja Porcón die zich hebben gespecialiseerd in agrotoerisme.

TIP: bezoek de Heladería Holanda, een prachtig voorbeeld van sociaal ondernemerschap met het lekkerste ijs van Cajamarca en mogelijk zelfs van Noord-Peru. Dankzij een hoogwaardig product gekoppeld aan toewijding en visie is deze ijssalon, uitgegroeid tot een lokaal succesverhaal, met een eigen ijsfabriek en meerdere nieuwe vestigingen. De ingrediënten (zuivel en fruit) worden ingekocht bij lokale producenten tegen eerlijke prijzen. Een groot deel van het personeel is doof of alleenstaande moeder, een prachtig voorbeeld van sociaal ondernemerschap. Zo smaakt het ijsje nog lekkerder!

Optionele excursies:

  • Cumbemayo en 3000 jaar oude aquaducten
  • Stadstour met bezoek aan Ventanillas de Otuzco