Home » Chachapoyas: Kuelap en de Gocta Waterval

Chachapoyas: Kuelap en de Gocta Waterval

Centrum van Chachapoyas

Chachapoyas is de uitvalsbasis voor dagtrips naar Kuelap en de Gocta-waterval. In de wijdere omgeving liggen nog tal van andere bezienswaardigheden, waaronder de graftombes van Revash, de Sarcofagen van Karajía, en verschillende minder bekende archeologische vindplaatsen van de Chachapoyas-cultuur, waarvan sommigen overgroeid door een dichte vegetatie nog op hun herontdekking wachten. Het leven is hier aangenaam en een stuk minder jachtig dan elders in Peru. Het toerisme staat nog in de kinderschoenen, waardoor het er heerlijk ontspannen en authentiek aanvoelt.

Chachapoyas

Chachapoyas is een charmant koloniaal stadje dat voornamelijk bekendheid geniet als uitvalsbasis voor bezoeken aan het nabijgelegen Kuelap en de Gocta-waterval. Het bijna 40.000 zielen tellende stadje ligt op een hoogte van 2500 meter.

Het koloniale centrum met zijn kasseien straatjes, oude koloniale huizen is goed beschermd. Reclamezuilen of neonbelichting zijn er taboe. De huizen zijn er wit geschilderd, in de koloniale stijl met intieme binnenplaatsen.

Doordat Chachapoyas wat afgelegen ligt is er nog geen sprake van massatoerisme. Op slechts een half uur rijden bevindt zich het uitkijkpunt over de kloof van Sonche, een 800 meter diepe canyon.

Kuelap
Kuelap, de ommuurde citadel van de Chachapoyas

Het fort van Kuelap

Het imposante Kuelap fort – gebouwd tussen de 10-de en 12-de eeuw – en ook wel het “Machu Picchu van het Noorden” wordt genoemd is het belangrijkste erfgoed van de Chachapoyas- cultuur. Het toont grote gelijkenissen met Machu Picchu vanwege de prachtige ligging bovenop een berg.

Dit fort kijkt uit over de Utcubamba vallei en was de thuisbasis van “de krijgers van de wolken”: de Chachapoyas. De metershoge muren en zijn overgroeid met varens en bomen vol met bromelia’s. Het voelt echt alsof je zelf een verloren stad hebt ontdekt, een stad die je maar hoeft te delen met een paar honderd andere toeristen. De complexe architectuur laat zien dat het hier ging om een goed georganiseerde beschaving.

Sinds enkele jaren kunt u het fort bereiken met de kabelbaan, behalve op maandagen want dan is deze dicht voor onderhoud. Het voegt een extra dimensie toe aan uw bezoek aan Kuelap.

De Gocta Waterval
Gocta Waterval

De Gocta-waterval

De waterval van Gocta is met 771 meter de op twee na hoogste waterval ter wereld en werd pas ´ontdekt´ in 2002, ook al wist de lokale bevolking natuurlijk al veel langer van het bestaan ervan.

Er zijn verschillende routes om er te komen, waarvan het meest populaire pad loopt van Cocachimba naar de basis van de waterval over een afstand van 5.5 km. De wandeling van in totaal 11 km gaat op en af en loopt deels door een prachtig nevelwoud. Cocachimba is een kleine gemeenschap met diverse landelijk gelegen lodges en kleine familiehotelletjes, de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan de waterval en een heerlijke plek om even tot rust te komen. Hier geniet u van het plattelandsleven en natuurlijk van het spectaculair uitzicht op de watervallen.

TIP: verblijf twee nachten in het landelijke Cocachimba, het dorpje waarvandaan u naar de basis van waterval kunt wandelen. Geniet van het spectaculaire uitzicht op de Gocta waterval vanuit uw hotel. Zo komt u helemaal tot rust! 

Mausolea, Sarcofagen en mummies

De Chachapoyas creëerden speciale plaatsen voor hun overleden leiders. Het belang van het hiernamaals wordt u al snel duidelijk bij het zien van de mausolea en sarcofagen, die op de meest onbereikbare plaatsen werden gebouwd, zoals bij Pueblo de los Muertos, Revash en Karajía. In het museum van Leymebamba kunt u een grote mummie-collectie “bewonderen” die ontdekt waren in de rotswanden boven het mysterieuze Laguna de los Cóndores; De Chachapoyas zorgden ogenschijnlijk goed voor de doden!

Chachapoyas - het mausoleum van Revash

Revash – een mausoleum onder steile bergwand

Chachapoyas - de tombes van Karajía

Chachapoyas: de mysterieuze sarcofagen van Karajía