Home » Chiclayo: de archeologische schatkamer van Peru

Chiclayo: de archeologische schatkamer van Peru

Chiclayo

Chiclayo is de hoofdstad van het departement Lambayeque en, na Cusco, de belangrijkste archeologische bestemming van Peru. Tegenwoordig is Chiclayo de “business hub” van het noorden van Peru, en een kruispunt voor reizigers die door het Noorden van Peru reizen. Er zijn frequente vluchten van / naar lima en ligt op de route naar noordelijke bestemmingen als Chachapoyas, Tarapoto en Mancora en Tumbes, die per nachtbus bereikbaar zijn. Behalve de archeologie is Chiclayo ook interessant voor natuurliefhebbers, hier bevinden zich de laatste en meest omvangrijke tropisch droge bossen, habitat van diverse inheemse diersoorten. Het ligt ook vlakbij de kust, en de keuken is er ontzettend divers, met een grote verscheidenheid aan lokale gerechten, op basis van eend, geit en natuurlijk ook vis- en schaaldieren, want Chiclayo ligt op slechts 20 minuten rijden van de kust.

Heeft u hier een halve dag over, bezoek dan zeker de Mercado Modelo, aan de rand van het centrum, een markt die ook bezocht wordt door sjamanen die hier hun kruiden, talismannen en andere benodigdheden kopen. Andere bezienswaardigheden zijn het kustplaatsje Pimentel en de musea van Sicán, Tumbas Reales (De Heer van Sipán) en het 100 jaar oude Bruning-museum.

Volgens de legende kwam de God Naylamp vanaf de zee aan met zijn gevolg om een machtig rijk te stichten. Hij liet zijn volk vervolgens heilige piramides bouwen op deze tactische plek waar de routes van de jungle, de hooglanden en de kust bij elkaar kwamen. De piramides zijn een tastbaar bewijs van dit eens zo machtige rijk, maar men kwam er pas in 1987 achter hoe machtig en rijk deze beschaving was toen men de tombe van de Heer van Sipán ontdekte en daarbij de met hem begraven schatten.

In de omgeving van Chiclayo liggen verschillende archeologische sites: Huaca Rajada is de vindplaats van het graf van de Heer van Sipán, dat geldt als één van de belangrijkste archeologische vondsten van de afgelopen decennia. Een uur ten noorden van Chiclayo ligt het indrukwekkende complex van Túcume, met een groot aantal piramide-achtige constructies. In het historische reservaat Bosque de Pomac bevindt zich het archeologische complex van Batan Grande, met overblijfselen van de Sicán-cultuur. Hier zijn in totaal 50 piramides geïdentificeerd.

Ook wandelaars en natuurliefhebbers komen hier aan hun trekken. In de omgeving van Chiclayo vindt u tropisch droge bossen, met verschillende endemische diersoorten.

Chaparrí, ecologisch reservaat, paradijs voor natuur- en vogelliefhebbers

Het ecologische reservaat van Chaparrí ligt op 75 km van Chiclayo en geldt als een paradijs voor vogelaars en natuurliefhebbers. Dit unieke ecologisch systeem van tropische droge bossen tegen de berghellingen van de Andes is het leefgebied van verschillende bedreigde en endemische dier- en vogelsoorten, waaronder brilberen, condors, guanacos en reptielen. De lodge geldt als verplicht nummer voor vogelaars, vanwege de grote diversiteit aan vogelsoorten, waaronder ook enkele endemische soorten. Het reservaat kan eventueel bezocht worden als dagtour vanuit Chiclayo, maar beter kiest u voor een meerdaags verblijf, en overnacht u in de Chaparrí Ecolodge.

De Chaparrí Ecolodge biedt de bezoeker alle faciliteiten voor verkenning van dit reservaat. Via een systeem van wandelpaden en schuilhutten verkent u de omgeving. De lodge beschikt over uitstekende voorzieningen en voert projecten op het gebied van natuurbehoud en herintroductie van bedreigde diersoorten. Veel mensen komen hier voor het spotten van wild en vogels, maar het is ook een prima plaats om even helemaal tot rust te komen en gewoonweg te genieten van het prachtige landschap en de bijzondere natuur.

Dagexcursies vanuit Chiclayo

In Chiclayo zijn er verschillende optionele excursies te doen:

  • Het graf van de Heer van Sipán (Huaca Rajada), Museum Tumbas Reales en Túcume (volledige dag)
  • Het graf van de Heer van Sipán (Huaca Rajada) en het Museum Tumbas Reales (halve dag)
  • Sicán, Bosque de Pomac en Túcume (volledige dag)
  • Het ecologisch reservaat van Chaparrí (volledige dag)

Meer weten? Vraag ons om uitgebreide informatie en actuele prijzen!