Home » De noordelijke Amazone: Iquitos en Pacaya Samiria

De noordelijke Amazone: Iquitos en Pacaya Samiria

Iquitos

Iquitos de levendige hoofdstad van het Peruaanse departement Loreto is gelegen in  het hart van de Peruaanse Amazone, in het noordoosten van Peru. Iquitos is een unieke stad, het is enkel bereikbaar over water of door de lucht.

Iquitos is de grootste stad in de Peruaanse Amazone en telt vandaag de dag ruim 500.000 inwoners. Rond 1900 was Iquitos één van de belangrijkste centra van de rubber-industrie, een natuurlijk product dat gewonnen wordt uit de rubberboom. De export van de rubber, bracht de stad een ongekende welvaart, de voor enkele families (de rubberbarons) die hier prachtige huizen lieten bouwen in victoriaanse stijl. De welvaart en grandeur van weleer zijn al lang verdwenen, en tegenwoordig leeft het overgrote deel van de bevolking in armoede, iets dat u zeker zult ervaren als u de wijk Belén bezoekt. Deze drijvende sloppenwijk is bekend om de drijvende markt en wordt ook wel het Venetië van de Amazone genoemd.
Tegenwoordig is Iquitos is nog steeds een belangrijk knooppunt voor de bootvaart. Het is de vertrekplaats van meerdaagse boottochten over de levensader van de Amazone naar Puccalpa (Peru) en Manaus in Brazilië. Iquitos beschikt over een internationale luchthaven, enkele uitstekende restaurants, bars, banken en een paar goede hotels.

Door de afwezigheid van een weg ligt Iquitos nogal geïsoleerd, wat het een unieke stad maakt. Dit uit zich met name door de zeer specifieke levensstijl, de kleuren, de jeugd in de straten en de gastvrijheid van de inwoners.

Op 30 km ten noordoosten van Iquitos, ligt Monkey Island. Het apeneiland is een goede plek om apen en ook luiaards in hun natuurlijke leefomgeving te kunnen bewonderen, er leven 8 verschillende apensoorten en onder andere ook luiaards. Veel van de dieren zijn gered uit de handen van dierenhandelaars. Op het eiland krijgen ze de kans om te herstellen en wennen aan het leven in de natuur, voordat ze in het wild worden vrijgelaten. Tot nu toe heeft het Apeneiland meer dan 200 apen gered en vrijgelaten, en hun aantal stijgt voortdurend. Een deel van de dieren is echter zo gewend geraakt aan menselijk contact dat ze hier liever in deze beschermde omgeving blijven, waardoor u ze van zeer dichtbij kunt observeren.

De Amazonerivier
Iets boven Iquitos vloeien de Ucayali en Marañon-rivier samen en neemt de rivier de naam “Amazone” aan. De bron van de Amazone ligt vele honderden kilometers zuidelijker nabij de Colca Canyon in Zuid Peru. Het is de thuisbasis van meer dan tweeduizend vissoorten en is de belangrijkste communicatieroute voor miljoenen mensen.

Iquitos is ook het vertrekpunt voor meerdaagse tochten naar het Amazoneregenwoud, een boottocht over de rivieren die je naar het hart van het ongerepte regenwoud brengen. De lodges dicht in de buurt van Iquitos liggen in secundair regenwoud en kunt u beter mijden. Hier is veel “gemaakt toerisme” met o.a. vlindertuinen, slangen. Luxe cruiseschepen navigeren door de wateren en onthullen aan bezoekers de wonderen van het Pacaya Samiria National Reserve. Deze cruises zijn nogal prijzig, het zijn varende all-in hotels waar u het contact met de omgeving en de lokale bewoners mist. U reist als het ware in een bubbel, en mist het échte Amazone-gevoel. Het geld wat uw bezoek oplevert verdwijnt voor het grootste deel in de zakken van de eigenaars van de boten en exploitanten, dus duurzaam zouden we deze river-cruises niet willen noemen.

Pacaya Samiria

Pacaya Samiria is het op een na grootste beschermde natuurgebied van Peru. Het is een paradijs voor natuurliefhebbers, met een biodiversiteit die meer dan 1000 diersoorten en 965 soorten wilde planten omvat.

De vochtige, tropische en overstroomde bossen van het reservaat vormen een autonoom ecosysteem met oxbow-meren, lagunes en moerassen en inheemse gemeenschappen die hun inkomen aanvullen door middel van ervaringsgerichte toeristische initiatieven.

Tamshiyacu – Tahuayo Regional Conservation Area (ACRCTT)

De lodge die wij suggereren ligt aan de oevers van de Yanayacu-rivier op 140 km ten zuidoosten van Iquitos. Het bevindt zich in het Tamshiyacu-Tahuayo reservaat, een beschermd natuurgebied, dat grenst aan het veel grotere en bekendere Pacaya-Samiria Reservaat.

San Juan de Yanayacu is een klein dorp waar ongeveer 30 gezinnen wonen. Deze gezinnen zijn erg belangrijk geweest voor de start van de ecolodge waar u zult verblijven. Dankzij hun ervaring in de bouw in de jungle, kon de lodge worden opgezet in een zone die regelmatig overstroomt.

Hier vindt u een beschrijving van het door ons aanbevolen vierdaagse Zoetwater-programma uitgevoerd door Muyuna*

* U zou eventueel ook kunnen kiezen voor een driedaags of vijfdaags programma: Het driedaagse programma is echter wel wat vluchtig, zeker ook gezien de afstand, tijd en kosten die u maakt om hier te geraken. Het vijfdaagse programma is een uitstekend alternatief voor mensen met wat meer tijd en die houden van een wat rustiger reistempo met meer tijd voor ontspanning.