Home » De Muyuna Lodge – vier dagen in de jungle Tamshiyacu-Tahuayo Reservaat bij Iquitos

De Muyuna Lodge – vier dagen in de jungle Tamshiyacu-Tahuayo Reservaat bij Iquitos

Muyuna Lodge

De Muyuna Lodge is gelegen aan de Yanayacu-rivier in het Tamshiyacu-Tahuayo Reservaat, op een steenworp van het veel bekendere Pacaya Samiria. Deze duurzame ecolodge is gebouwd in harmonie met de omgeving en in samenwerking met de bewoners van de naburige gemeenschap San Juan de Yanayacu. Het draait hier om rust en natuurbeleving en niet om vermaak, zoals bij sommige andere lodges dichter bij Iquitos.

San Juan de Yanayacu is een klein dorp waar ongeveer 30 gezinnen wonen. Deze gezinnen zijn erg belangrijk geweest voor de start van de ecolodge waar u zult verblijven. Dankzij hun ervaring in de bouw in de jungle, kon de lodge worden opgezet in een zone die regelmatig overstroomt. Muyuna heeft verschillende bewoners van het dorpje San Juan de Yanayacu in dienst; dit verstevigt de banden met de gemeenschap en geeft hen de broodnodige financiële ondersteuning.

Muyuna ligt aan de oever van de Yanayacu-rivier, een Quechua woord voor “zwart water”. De kleur is ontstaan door de mineralen die de rivier uit de hooglanden meevoert. De tien meren rond Muyuna hebben ook zwart water, waardoor het makkelijker is om te vissen en vogels te spotten.

Muyuna Lodge is een kleine en intieme lodge. Elke bungalow heeft een kamer en suite en een moderne badkamer. Alle kamers hebben een terras met hangmat en uitzicht op het bos of de rivier waar u in het juiste seizoen dolfijnen kunt spotten. Vanaf het balkon is het genieten van kleurrijke zonsondergangen en ‘s nachts van de oorverdovende stilte van het regenwoud.

Aanbevolen programma (4 dagen / 3 nachten)

Vanaf Iquitos duurt de boottocht naar de lodge ongeveer 3 tot 3.5 uur, afhankelijk van de waterstand van de rivier. Vanuit Iquitos varen we stroomopwaarts door onontgonnen primair regenwoud. Onderweg spotten we vele vogels, apen, luiaards, dolfijnen en vissen, allemaal in hun natuurlijke habitat.

DAG 1 (lunch / diner):
– Transfer van het vliegveld (of hotel) in Iquitos naar het kantoor van de uitvoerder voor last-minute inkopen en coördinatie.
– Transfer naar de haven.
– Transfer over de Amazone-rivier in een snelle boot gedurende 3 – 3.5 uur, 140 km., stroomopwaarts van Iquitos.
– Check-in in de bungalow en kennismaking met de begeleiding.
– Lunch.
– Leoncito wandeling, waar u de immense verscheidenheid aan flora rond het gebied van de ecolodge apprecieert. U zult er ook versteld van staan ​​hoe groot de ceiba-boom is. Daarnaast zult u de kleinste aap ter wereld zien, de dwergpapegaai, de eekhoorn, de tamarin (klauwaapje) en de brulapen, wiens oorverdovende gebrul vele kilometers verderop te horen is.
– Na het bekijken van een zonsondergang over het spiegelbos terug naar de lodge.
– Diner.
– ‘s Avonds boottocht om kaaimannen, nachtvogels en zoogdieren te zien.

DAG 2 (ontbijt / lunch / diner):
– Vroeg ontbijtbuffet.
– Boottocht naar het Sapote meer om verschillende vogels te spotten, zoals papegaaien, jacanas, ijsvogels, reigers, panguana (een soort hoen), patrijzen, duiven, aalscholvers en gehoornde schreeuwers. Hierna gaan we naar het andere eind van het meer Moena waar u luiaards en apen kunt zien, zoals de nachtaap, doodshoofdaapje, kapucijnaap, en nog veel meer.
– Lunch
– Boottochten naar de meren Purura en Corriente om te vissen op verschillende soorten vis, waaronder de beroemde piraña.
– Diner
– Nachtwandeling op zoek naar enorme kikkers, het favoriete voedsel van de anaconda. Ook kunnen we verschillende soorten tarantula’s ontdekken.

DAG 3 (ontbijt / lunch / diner):
– Ontbijt.
– We nemen u mee naar de Amazone-rivier, waar u het meest magische moment van uw reis zult ervaren, namelijk zwemmen in dezelfde rivier waar de roze en grijze dolfijnen leven. U kunt ze zien, maar niet aanraken. Op de terugweg naar de lodge ziet u de grootste waterplant ter wereld, de beroemde Victoria Regia. Ook spotten we tal van  leguanen.
– We bevinden ons in het gebied waar vele wurgbomen staan, de favoriete plek van de vogel “Hoatzin” of Shansho. Deze kleurrijke vogel lijkt op een prehistorische vogel omdat deze drie klauwen heeft op het middelste gewricht van de vleugel.
– Lunch.
– Boottocht naar Jorge Caño om te zoeken naar verschillende soorten apen, vooral de brulaap. Tijdens de terugweg zullen we een speciale middag hebben in het vriendelijke dorp San Juan de Yanayacu. Het bezoek is heel spontaan en wie weet kunt u voetballen of volleyballen met de kinderen, of rondwandelen in het dorp.
– Diner.
– Kanotocht om de geluiden dichterbij te voelen.

DAG 4 (ontbijt / lunch):
– Ontbijt.
– Boottocht naar het moeilijk toegankelijke Casha-meer, waar u, afhankelijk van de waterstand van de rivier, roeiend of lopend aankomt. Hier zijn verschillende soorten vogels en apen te zien.
– Lunch.
– Met uw gids maakt u uw diercontrolelijst af met alle dieren die u tijdens uw verblijf gezien heeft.
– Uw beleving van het oerwoud loopt ten einde. U vaart drie uur terug naar Iquitos en daar wordt u naar uw hotel of het vliegveld gebracht voor uw vlucht naar Lima.

 

NB: Excursies zijn inbegrepen in de prijs en u kunt uw eigen programma maken. Als u eenmaal in Muyuna bent, kunt u de activiteiten coördineren met de gids, maar dit is altijd afhankelijk van het weer en de rivier. Wat er overdag wordt gedaan, is flexibel en kan afgestemd worden op uw voorkeuren.

Dit zijn de activiteiten die in Muyuna kunnen worden uitgevoerd:
– Wandelingen om te leren over medicinale planten en hun toepassingen.
– Wandelingen om apen, luiaards en andere zoogdieren in hun natuurlijke habitat te spotten.
– Nachtelijke wandelingen op zoek naar nachtdieren (alligators, padden, kikkers, insecten, slangen, spinnen en vuurvliegjes). Het spotten van deze dieren kan beter vanaf het water.
– Bezoek aan de gemeenschap van San Juan de Yanayacu om te zien hoe anders de levensstijl van de jungle is. Muyuna bezoekt geen voor de toerist uitgedoste stammen.
– Kanotochten langs de zijrivieren en meren bij Muyuna.
– Vissen op Piranhas in rivieren en meren. Dit wordt moeilijker in maart, april en mei, omdat er dan meer water is.
– Tour in de vroege ochtend om vogels te spotten.
– Zwemmen in de meren of in de Amazone-rivier, waar de grijze en roze dolfijnen leven.
– Combineer de nachten in Muyuna met een nacht kamperen in de ongerepte jungle. Muyuna heeft tenten en matrassen en dergelijke ter beschikking.
– Bezoek aan de stranden en de eilanden van de Amazone-rivier in het droge seizoen.
– Bezoek aan de Victoria Regia, de grootste waterplant ter wereld.
– Het spotten van de prehistorische en zeldzame Hoatzin-vogel (Opisthocomus hoazin).
– Het spotten van de Knobbelhokko (Crax globulosa), een vogel die uitgestorven lijkt te zijn en de enige plaats in Amerika waar u deze vogel kunt spotten is in Muyuna!