Home » Tarapoto

Tarapoto

Tarapoto is gelegen in het noordoosten van Peru, tussen de uitlopers van de Andes en het laagland jungle van de Amazone. U vindt er een grote variatie aan tropische bossen, snelstromende rivieren en prachtige watervallen te midden van de bergachtige jungle. Het landschap is groen en zeer divers: beschermde natuurgebieden wisselen af met cacao-, koffie en fruitplantages. Dit is een geliefd habitat voor veel vogels, vlinders en orchideeën. In de streek rond Tarapoto vindt u grootschalige landbouw met rijstvelden en palmolieplantages, maar gelukkig ook veel kleine akkers waar de lokale bevolking cacao, koffie en tropisch fruit verbouwen. 

Tarapoto is met ruim 150.000 inwoners is de grootste stad van het departement San Martin. Het is gelegen tussen de Cumbaza en de veel kleinere Shilcayo Rivier. De inwoners van de stad noemen hun stad liefkozend de stad van de palmen. In de stad zelf is weinig te doen, maar het straatbeeld en sfeer maken veel goed. Iets buiten het centrum, aan de Shilcayo-rivier aan de rand van het Cordillera Escalera Reservaat liggen enkele rustieke eco-lodges en het dierenopvangcentrum Urku. Dit is een prima uitvalsbasis voor een verkenning van de Cordillera Escalera. Daarnaast is Tarapoto het vertrekpunt van meerdaagse expedities naar enkele van de meest onherbergzame gebieden van de Peruaanse Amazone.

In de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw had de regio een veel mindere reputatie en was dit het centrum van de illegale cocateelt, waar drugskartels de dienst uitmaakten. Van dit imago is vandaag de dag gelukkig weinig meer over. Veel cocaboeren hebben zich laten omscholen en zijn zich gaan toeleggen op het verbouwen van alternatieve gewassen als koffie en cacao.

Sinds de rust (en veiligheid) is wedergekeerd, kan de buitenwereld ook weer genieten van de culturele en natuurlijke rijkdommen van de regio. Vooralsnog heeft dat nog niet geleid tot een invasie van buitenlandse toeristen, daarvoor is de streek te onbekend en te slecht bereikbaar. Het zijn vooralsnog met name Peruanen en backpackers die de streek bezoeken.

Wat is er te doen?

Op slechts 10 minuten van Tarapoto ligt het Cordillera Escalera Reservaat, een tropisch bergwoud met enkele schitterende watervallen, waarvan de Ahuashiyacu de bekendste is. Andere watervallen die u georganiseerd kan bezoeken, zijn de Carpishuyacu, Huacamaillo en Pucayaquillo watervallen. Sommige watervallen zijn gemakkelijk toegankelijk, andere zijn het eindpunt van een (avontuurlijke) wandeltocht door de jungle. De wandelingen eindigen met een verfrissende duik in een natuurlijke poel onderaan een kletterende waterval, als beloning voor uw inspanningen!

Vanuit Tarapoto kunt u verschillende uitstapjes maken, veelbezochte is het stadje Lamas aan de oever van de Mayo-rivier, met zijn inheemse cultuur en koffieplantages. Een ander populair uitstapje is een dagtocht naar de prachtige lagune van El Sauce, ook bekend als Laguna Azul. Ietsje verder bevindt zich Chazuta, een inheemse indianengemeenschap met een cultuur die sterk is beïnvloed door de Inca´s. De bevolking leeft van de verbouw van cacao, maar geniet vooral bekend om  het handgemaakte keramiek.

Culinaire bestemming:

Ook op culinair gebied is Tarapoto een heerlijke bestemming. De grote verscheidenheid aan planten, gewassen en fruit hebben zich ook vertaald naar de keuken. San Martín is een wereld van exotische smaken. De bekendste gerechten zijn: Patarashca, Juane de Gallina en Tacacho con Cecina en Chorizo. Veel van de regionale specialiteiten worden geserveerd met gefrituurde of gebakken banaan en op smaak gebracht met ají de cocona, een mix van hete pepers en de verfrissende cocona-vrucht. Dit laat zich uitstekend smaken met verse fruitsap of cocktail op basis van Guanábana, Camú Camú of Carambola!

Pumarinri Lodge en de Pucayaquillo waterval

Op een klein uur van Tarapoto ligt de prachtig gelegen Pumarinri Lodge, één van de mooiste eco-lodges van de regio. Het ligt aan de rand van het natuurreservaat Cordillera Escalera. Van de Pumarinri Lodge loopt een mooi wandelpad door de jungle naar de paradijselijke Pucayaquillo waterval. De Pucayaquillo waterval zal u ongetwijfeld weten te verleiden tot een verfrissende duik in de waterpoel onder de waterval. De lodge organiseert tal van activiteiten en dagexcursies waarmee het ook een prima uitvalsbasis is voor verkenning van de regio.

Moyobamba en Rioja

Op twee uur van Tarapoto ligt de veel kleinere hoofdstad van het departement Moyobamba, de stad van de orchideeën, nergens anders ter wereld vindt u zoveel orchideeën als hier, die hier ook op grote schaal gekweekt worden. In de heuvelachtige streek van Moyobamba en Rioja vindt u tropische bergbossen met snelstromende rivieren en enkele mooie watervallen. Iets ten noorden van Moyobamba en Rioja ligt het ecologische reservaat van Tingana, Peru´s hoogst gelegen onderlopende oerwoud, een uniek ecosysteem met tal van bijzondere plant- en diersoorten, dat bezocht kan worden als dagtrip vanuit Moyobamba.

ongerepte natuurgebieden

De natuur van San Martin is uiterst divers, hier treft u bijna alle soorten tropische bossen. Net buiten Tarapoto bevindt zich dus het eerder genoemde Cordillera Escalera.

Verder naar het zuiden liggen twee grote ongerepte natuurgebieden: het Nationaal Park Cordillera Azul en het Nationaal Park Rio Abiseo. Helaas zijn deze natuurparken moeilijk bereikbaar en ontbreekt het er aan toeristische infrastructuur, waardoor een bezoek aan zal voelen als een ontdekkingsexpeditie.

Het Nationaal Park Cordillera Azul is zonder twijfel één van de grootste, spectaculairste en ongerepte natuurgebieden van Peru, maar is nog nauwelijks bekend. Met 13.500 vierkante kilometer is het het op twee na grootste beschermde park van Peru. Die status verwierf het pas in 2001 vanwege de bijzondere geologische eigenschappen, waaronder (berg)formaties en verborgen meren. Het park wordt gekenmerkt door aanzienlijke hoogteverschillen en kent een grote variatie aan ecosystemen met onder andere dwergbossen, nevelwoud, tropische bergbossen en laagland regenwoud. Deze variatie aan ecosystemen hebben gezorgd voor een extreem hoge biodiversiteit, met ook veel endemische plant- en diersoorten. Naar schatting vindt u hier meer dan 6000 plantensoorten en 800 vogelsoorten. Geregeld worden er nog nieuwe plant- en diersoorten ontdekt!

Niet minder indrukwekkend is het Nationaal Park Rio Abiseo. Het park ligt tussen de Huallaga-rivier en de oostelijke hellingen van de hoge Andes, met voornamelijk hoge jungle. Het park geldt als één van de mooiste en meest spectaculaire beschermde natuurgebieden van Peru en is alleen bereikbaar met de boot. Tijdens de navigatie over de rivieren vaart u door spectaculaire kloven en langs prachtige watervallen, waaronder de betoverend mooie Breo-watervallen. 

Tarapoto is ook een alternatief vertrekpunt voor jungletochten naar Pacaya Samiria, het grootste nationaal park van Peru dat ook bekend is de spiegel-jungle. Vanuit Tarapoto reist u per auto in een kleine drie uur naar Yurimaguas. Hier houdt de de weg op en neemt u een openbare speedboot naar het Amazone-dorpje Lagunas aan de rand van Pacaya Samiria. In Lagunas begint het echte avontuur: per dug-out kano verkent u de waterwegen en vaart u steeds dieper het spiegelwoud in, met goede kansen op het zien van bijzondere diersoorten, als anaconda´s, kaaimannen, luiaards, rivierdolfijnen, miereneters en diverse apensoorten. Om de jungle goed te bezoeken heeft u wel minstens 6 dagen nodig en dient u te schikken over een avontuurlijke instelling, want er zijn enkel rustieke overnachtingsplaatsen.

Hoe kom ik er?

Tarapoto is te bereiken per vliegtuig vanuit Lima of per luxe nachtbus vanuit Trujillo of Chiclayo, maar deze mooie route via het nevelwoud van Alto Mayo en Moyobamba zou u dan ´s nachts afleggen. Tarapoto is goed te combineren met een bezoek aan Chachapoyas. Deze twee plaatsen zijn verbonden door een prachtige asfaltweg, die het beschermde bos van Alto Mayo doorsnijdt. Dit beschermde natuurgebied herbergt grote stukken nevelwoud, het favoriete leefgebied van de wolaap. Helaas zijn er geen goede busmaatschappijen op dit traject, om die reden raden we onze reizigers aan om hier voor privétransport te kiezen, bijkomend voordeel is dat u dan nog enkele stops kunt inlassen.

Er is ook een luchtverbinding met Chachapoyas, maar de vluchten met klein Cessna vliegtuig worden geregeld geannuleerd door slecht weer en er gelden beperkingen voor bagage waardoor dit voor veel reizigers geen goede optie is. Vanuit Tarapoto kunt u eventueel ook naar de junglestad Iquitos vliegen.

Optionele excursies:
  • Tierra de Cataratas: “Land van de watervallen”
  • Nachtwandeling door de jungle
  • Chazuta – de laatste grens van het Inka Rijk
  • Aroma’s van de jungle
  • Tarapoto: Pumarinri Lodge & Pucayaquillo waterval