Home » Tarapoto

Tarapoto

Tarapoto – tropisch paradijs aan de rand van de Amazone

Tarapoto is gelegen in het noordoosten van Peru, tussen de uitlopers van de Andes en het laagland jungle van de Amazone. U vindt er een grote variatie aan tropische bossen, snelstromende rivieren, fruit- en cacaoplantages en prachtige watervallen te midden van de bergachtige jungle.

Tarapoto is met ruim 150.000 inwoners is de grootste stad van het departement San Martin. Het is gelegen aan de Cumbaza-rivier. De inwoners van de stad noemen hun stad liefkozend de stad van de palmen. In de stad zelf is weinig te doen, maar het straatbeeld en sfeer maken veel goed.

Net buiten het centrum, aan de mooie Shilcayo-rivier, bevinden zich enkele rustieke eco-lodges en het dierenopvangcentrum Urku. Dit is een prima uitvalsbasis voor een verkenning (te voet) van de Cordillera Escalera. Ondanks de nabijheid van de stad, waant u zich hier midden in de natuur.

In de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw had de regio een veel mindere reputatie en was dit het centrum van de illegale cocateelt, waar drugskartels de dienst uitmaakten. Van dit imago is vandaag de dag gelukkig weinig meer over. Veel cocaboeren hebben zich laten omscholen en zijn zich gaan toeleggen op het verbouwen van alternatieve gewassen als koffie en cacao.

Sinds de rust (en veiligheid) is wedergekeerd, kan de buitenwereld ook weer genieten van de culturele en natuurlijke rijkdommen van de regio. Vooralsnog heeft dat nog niet geleid tot een invasie van buitenlandse toeristen, daarvoor is de streek te onbekend en te slecht bereikbaar. Het zijn vooralsnog met name Peruanen en backpackers die de streek bezoeken.

Culinaire bestemming

Ook op culinair gebied is Tarapoto een heerlijke bestemming. De grote verscheidenheid aan planten, gewassen en fruit hebben zich ook vertaald naar de keuken. San Martín is een wereld van exotische smaken. De bekendste gerechten zijn: Patarashca, Juane de Gallina en Tacacho con Cecina en Chorizo. Veel van de regionale specialiteiten worden geserveerd met gefrituurde of gebakken banaan en op smaak gebracht met ají de cocona, een mix van hete pepers en de verfrissende cocona-vrucht. Dit laat zich uitstekend smaken met verse fruitsap of cocktail op basis van Guanábana, Camú Camú of Carambola!

Wat is er te doen?

Op slechts 10 minuten van Tarapoto ligt het Cordillera Escalera Reservaat, een tropisch bergwoud met enkele schitterende watervallen, waarvan de Ahuashiyacu de bekendste is. De natuur is hier prachtig. Behalve kleiner wild en amfibieën, vindt u hier vooral veel vogels, vlinders en wilde orchideeën.

Andere watervallen die u georganiseerd kunt bezoeken, zijn de Carpishuyacu, Huacamaillo en Pucayaquillo watervallen. Deze liggen allemaal in het Cordillera Escalera-reservaat. Sommige watervallen zijn gemakkelijk toegankelijk, anderen het eindpunt van een (avontuurlijke) wandeltocht door de jungle, als beloning voor uw inspanningen!

Vanuit Tarapoto kunt u verschillende uitstapjes maken. Een populair uitstapje is een bezoek aan Lamas. Dit stadje aan de Mayo-rivier ligt op ca. 45 minuten van Tarapoto en is bekend om zijn inheemse cultuur en om het een surrealistisch ogend kasteel naar Europees voorbeeld.

Een andere populaire bestemming is Laguna Sauce, ook bekend als Laguna Azul. Dit is gewoon een relaxed dagje uit, waar u kunt genieten van een mooi tropisch landschap. Het is ongeveer anderhalf uur rijden tot aan Sauce, inclusief de oversteek van de Huallaga-rivier op een soort van vlot. Het meer is prachtig gelegen en het water is er lekker warm. Behalve zwemmen, kunt u er ook kajakken, jetskiën, vissen en paardrijden. Uiteraard krijgt u ook de tijd en mogelijkheid om typische streekgerechten uit te proberen voor de lunch. 

Chazuta is een inheemse indianengemeenschap met een cultuur die sterk is beïnvloed door de Inca´s. Het is een stuk authentieker dan het toeristische Lamas. De rit naar Chazuta voert door een prachtig landschap. In Chazuta maakt u kennis met de lokale bewoners en hun rijke cultuur. U bezoekt een cultureel centrum, lokale boerderij met cacaoplantages, een chocoladefabriekje en een keramiekwerkplaats waar u eigenhandig leert over de rijke traditie van het dorp, de vervaardiging van ambachtelijk aardewerk. Tijdens de lunch in een lokaal restaurant kunt u typische gerechten van de streek uitproberen. 

Op een klein uur van Tarapoto ligt de prachtig gelegen Pumarinri Lodge, één van de mooiste eco-lodges van de regio. Het ligt aan de rand van de Cordillera Escalera. Van de Pumarinri Lodge loopt een mooi wandelpad door de jungle naar de paradijselijke Pucayaquillo waterval. De Pucayaquillo waterval zal u ongetwijfeld weten te verleiden tot een verfrissende duik in de waterpoel onder de waterval. De lodge organiseert tal van activiteiten en dagexcursies waarmee het ook een prima uitvalsbasis is voor verkenning van de regio.

Moyobamba en Rioja

Op twee uur van Tarapoto ligt Moyobamba, de veel kleinere hoofdstad van het departement San Martin. De stad staat ook bekend als de stad van de orchideeën, nergens anders ter wereld vindt u zoveel orchideeën als hier, die hier ook op grote schaal gekweekt worden. In de heuvelachtige streek van Moyobamba en Rioja vindt u tropische bergbossen met snelstromende rivieren en diverse watervallen. Iets ten noorden van Moyobamba en Rioja ligt het ecologische reservaat van Tingana, Peru´s hoogst gelegen flooded forest. Dit uniek ecosysteem herbergt tal van bijzondere plant- en diersoorten. U kunt er eventueel ook overnachten. Ook interessant is een bezoek aan de orchideeënfarm Waqanki. Behalve een demonstratietuin met talloze orchideeën, is er ook een speciaal ontworpen bloementuin met complementaire feeders. Vanuit de observatietoren kunt u hier verschillende soorten kolibries spotten (naar schatting zo’n 15 soorten!) die worden aangetrokken door de nectar.

In Rioja zijn de Cuevas de Palestina en de Naciente del Tio Yacu de voornaamste trekpleisters. De Cuevas de Palestina is een mooi grottencomplex met sierlijke stalagmieten en stalactieten. De Naciente del Tio Yacu is een recreatief centrum, bij de bron van de Yacu-rivier die hier bovengronds komt. Het water is kristalhelder (en koud) en heeft een prachtige turquoise kleur. U kunt hier een verkoelende duik nemen, of ronddobberen op een autoband te midden van het weelderig tropisch groene landschap. Het heeft iets weg van een tropisch zwemparadijs, maar dan een natuurlijke openluchtversie. In het weekend en tijdens publieke feestdagen, verdwijnt de magie van deze bijzondere plek, als de lokale bevolking er massaal komt recreëren, ook al heeft dat natuurlijk ook zo zijn charme.

Ongerepte natuurgebieden

Tarapoto het vertrekpunt van meerdaagse expedities naar enkele van de meest ongerepte (beschermde) natuurgebieden van de Peruaanse Amazone.

De natuur van San Martin is ontzettend divers, hier treft u bijna alle soorten tropische bossen.

Verder naar het zuiden liggen twee grote ongerepte natuurgebieden: het Nationaal Park Cordillera Azul en het Nationaal Park Rio Abiseo. Helaas zijn deze natuurparken moeilijk bereikbaar en ontbreekt het er aan toeristische infrastructuur, waardoor een bezoek aan zal voelen als een ontdekkingsexpeditie. Ook is het mogelijk om vanuit Tarapoto Pacaya Samiria te bezoeken, het grootste natuurreservaat van Peru.

Het Nationaal Park Cordillera Azul is zonder twijfel één van de grootste, spectaculairste en ongerepte natuurgebieden van Peru, maar is nog nauwelijks bekend. Met 13.500 vierkante kilometer is het het op twee na grootste beschermde park van Peru. Die status verwierf het pas in 2001 vanwege de bijzondere geologische eigenschappen, waaronder (berg)formaties en verborgen meren. Het park wordt gekenmerkt door aanzienlijke hoogteverschillen en kent een grote variatie aan ecosystemen met onder andere dwergbossen, nevelwoud, tropische bergbossen en laagland regenwoud. Deze variatie aan ecosystemen heeft gezorgd voor een extreem hoge biodiversiteit, met ook veel endemische plant- en diersoorten. Naar schatting vindt u hier meer dan 6000 plantensoorten en 800 vogelsoorten. Geregeld worden er nog nieuwe plant- en diersoorten ontdekt!

Niet minder indrukwekkend is het Nationaal Park Rio Abiseo. Het park ligt tussen de Huallaga-rivier en de oostelijke hellingen van de hoge Andes, met voornamelijk hoge jungle. Het park geldt als één van de mooiste en meest spectaculaire beschermde natuurgebieden van Peru en is alleen bereikbaar per boot. Tijdens de navigatie over de rivieren vaart u door spectaculaire kloven en langs prachtige watervallen, waaronder de betoverend mooie Breo-watervallen. 

Tarapoto is ook een alternatief vertrekpunt voor jungletochten naar Pacaya Samiria, het grootste nationaal park van Peru dat ook bekend is de spiegel-jungle. Vanuit Tarapoto reist u per auto in een kleine drie uur naar Yurimaguas. Hier houdt de de weg op en ´reist u per openbare speedboot naar Lagunas, aan de rand van Pacaya Samiria. In Lagunas begint het avontuur pas echt: per dug-out kano verkent u de waterwegen en vaart u steeds dieper het spiegelwoud in, met goede kansen op het zien van bijzondere diersoorten, als anaconda´s, kaaimannen, luiaards, rivierdolfijnen, miereneters en diverse apensoorten. Om de jungle goed te bezoeken heeft u wel minstens 5 dagen nodig en dient u te schikken over een avontuurlijke instelling: de toeristische infrastructuur is wat onderontwikkeld met enkel rustieke overnachtingsplaatsen met gedeelde sanitaire voorzieningen.

Hoe kom ik er?

Tarapoto is te bereiken per vliegtuig vanuit Lima of per luxe nachtbus vanuit Trujillo of Chiclayo, maar deze mooie route via het nevelwoud van Alto Mayo en Moyobamba zou u dan ´s nachts afleggen. Tarapoto is goed te combineren met een bezoek aan Chachapoyas. Deze twee plaatsen zijn verbonden door een prachtige asfaltweg, die dwars door het beschermde bos van Alto Mayo loopt. Dit beschermde natuurgebied herbergt grote stukken nevelwoud, het favoriete leefgebied van de wolaap. Helaas zijn er geen goede busmaatschappijen op dit traject, om die reden raden we onze reizigers aan om hier voor privétransport te kiezen, met als bijkomend voordeel dat u dan nog enkele stops kunt inlassen.

Er is ook een luchtverbinding met Chachapoyas, maar de vluchten met klein Cessna vliegtuig worden geregeld geannuleerd door slecht weer en er gelden beperkingen voor bagage waardoor dit voor veel reizigers geen goede optie is. Vanuit Tarapoto kunt u eventueel ook naar de junglestad Iquitos vliegen.

Onze Tours

  • Tierra de Cataratas: “Land van de watervallen”
  • Nachtwandeling door de jungle
  • Chazuta – de laatste grens van het Inka Rijk
  • Aroma’s van de jungle
  • Tarapoto: Pumarinri Lodge & Pucayaquillo waterval