Home » Zuid-Peru

Zuid-Peru

De belangrijkste bezienswaardigheden van Zuid-Peru

De meeste mensen die naar Peru komen, zien alleen het zuidelijke deel van Peru waar de belangrijkste bezienswaardigheden van het land liggen, waaronder Machu Picchu, Cusco, de Heilige Vallei, het Titicacameer en de Colca Canyon. Dit is ook het gebied waar je kuddes lama´s en alpaca´s aantreft, waar Quechua of Aymara de voertaal is van de traditioneel levende gemeenschappen, en met kleurrijke markten met prachtig textiel en ander handwerk. De landschappen zijn hier extreem divers, desolate woestijnlandschappen aan de kust, de Andes met zijn imposante vulkanen, hoogvlaktes en besneeuwde bergtoppen met aan de andere kant van de Andes, het uitgestrekte Amazone-regenwoud, met een ongekende biodiversiteit en twee wereldberoemde natuurreservaten: Tambopata en Manu. Reizend door Zuid-Peru zult u het gevoel krijgen dat u verschillende continenten bezoekt in plaats van slechts een deel van een land.

Cusco: de navel van de wereld

De meeste mensen bewaren een bezoek aan Cusco en Machu Picchu voor het einde van hun reis, zodat ze zonder ademnood kunnen genieten van alle pracht in het hart van de Andes en één van werelds belangrijkste culturen. Maar Cusco, ‘de navel van de wereld’ in de inheemse taal Quechua, is niet alleen maar de oude hoofdstad van de Inca’s. Het is een fascinerende mix van inheemse en westerse cultuur. Het prachtige koloniale centrum, met de 16e-eeuwse kerken gebouwd op de funderingen van Inca-ruïnes, herinnert nog steeds aan een dramatische draai in de geschiedenis. De beste manier om Cusco te ontdekken is via de klassieke stadstour, of middels de door ons zelf ontworpen stadswandeling langs de belangrijkste bezienswaardigheden. Op een uurtje rijden van Cusco, bevindt zich de Heilige Vallei van de Inca´s, een andere bestemming die in geen reisplan mag ontbreken.

De heilige vallei van de Inca´s

Tussen Cusco en de Machu Picchu ligt de lieflijke Heilige Vallei van de Inca’s. Zij die in zijn voor wat actie zullen verliefd worden op de groene bergen, de snelstromende rivier en de met sneeuw bedekte bergtoppen. Of u nou van wandelen, mountainbiken, raften, paardrijden of paragliden houdt: het kan hier allemaal! Maar de Heilige Vallei staat allereerst bekend om haar charmante dorpjes met kleurrijke markten en indrukwekkende Inca-ruïnes. De tijd lijkt te hebben stilgestaan. Indiaanse vrouwen verkopen allerlei exotisch fruit, zelf geweven kleding en kunstvoorwerpen terwijl een oud echtpaar in de warmte van de zon zit, denkend aan lang vervlogen tijden. U bezoekt de Heilige Vallei het best met privéchauffeur die u de mooiste plekjes van de Heilige Vallei zal tonen. Tegen de toeristenstroom in, of voor de toeristenkaravaan uit bezoekt u Chinchero, de zoutpannen van Salineras, Moray, Ollantaytambo en Pisac, om zo ongestoord mogelijk te kunnen genieten van deze prachtige Inca-sites. Andere plaatsen die een bezoek waard zijn. We raden u aan om een extra dag voor de Heilige Vallei uit te trekken en tenminste één nacht in de Heilige Vallei te verblijven. Er liggen hier namelijk tal van prachtige hotels, waar u te midden van de landelijke omgeving, optimaal van de rust en schoonheid van de Heilige Vallei kunt genieten.

Machu Picchu

Herontdekt in 1911 en verkozen tot ‘nieuw wereldwonder’ in 2007: Machu Picchu is zonder enige twijfel Amerika’s bekendste en indrukwekkendste archeologische vindplaats. Hoog oprijzend boven de wilde Urubamba-rivier, de piek van Wayna Picchu vaak omsluierd door mystiek aandoende wolken, weet deze ‘citadel’ iedere bezoeker te verbazen. Er is veel gezegd en geschreven over Machu Picchu, maar de datum van haar constructie en haar functie zijn nog steeds raadsels. De Inca Trail, waarschijnlijk – en met reden – ‘s werelds bekendste trektocht, leidt over hoge bergen en door het hoge regenwoud naar Machu Picchu. Dit pad vormde onderdeel van een uitgebreid netwerk van paden, Qhapaq Ñan genaamd: ongeveer 23.000 kilometer door Tahuantinsuyo, het Incarijk dat het grootste deel van Peru, Ecuador, Colombia en Bolivia, en delen van Brazilië, Chili en Argentinië omvatte. Chasquis, speciale hardlopers die deze paden gebruikten, konden in 5 dagen een boodschap van Quito naar Cusco (een afstand van 1980 kilometer) overbrengen! Houdt u er alstublieft rekening mee dat u de Inca Trail ver van tevoren moet reserveren vanwege strikte entreereguleringen. Wij adviseren om hem minimaal 6 maanden van tevoren te boeken. Er zijn verschillende alternatieven voor diegenen die liever een minder toeristische route hebben, zoals de even mooie Salkantay Tocht. U kunt Machu Picchu ook per trein of – goedkoper maar minder comfortabel – per auto bereiken.

Zonsopkomst over Machu Picchu

Zonsopkomst over Machu Picchu

in de omgeving van Cusco

En dan is er natuurlijk nog de Vinicunca, beter bekend als de Rainbow Mountain, een nieuwe zeer populaire dagtrip die u kunt ondernemen vanuit Cusco. De wandeling naar het uitzichtpunt op deze gekleurde berg, aan de voet van de 6384 meter hoge Ausangate-berg, brengt u tot boven de duizelingwekkende hoogte van 5000 meter. Mensen met een iets minder goede fysiek, kunnen wellicht beter kiezen voor het wat lichtere en minder bezochte alternatief Palccoyo.

Voor diegenen die de toeristische drukte willen ontwijken, biedt de omgeving van Cusco nog steeds vele mogelijkheden. Voorbeelden zijn de 4-daagse trektocht naar Choquequirao, een andere ‘verloren’ Incastad, of de Vilcabamba regio, waar de Inca’s na hun desastreuze rebellie tegen de Spanjaarden in 1537 een nieuw, verborgen rijk oprichtten, dat meer dan 30 jaar zou blijven bestaan.

Choquequirao

Choquiquirao

Andere bestemmingen in Zuid-Peru

Aan de zuidwestkust liggen Paracas, Ica en Nazca, drie prachtige bestemmingen in de woestijn die zich goed laten combineren. Maak een rondvlucht over de mysterieuze Nazcalijnen, doe de spectaculaire buggy en sandboard-tour in de zandduinen van Huacachina, of vaar naar de spectaculaire Ballestas Eilanden voor de kust van Paracas, broedplaats voor miljoenen zeevogels en leefgebied van Humboldt-pinguïns en zeeleeuwen. De streek is ook van groot archeologisch belang, met resten van de Paracas en Nazca-cultuur.

In het uiterste zuidoosten, op de grens van Peru en Bolivia ligt het Titicacameer. Dit gigantische meer op 3810 meter hoogte geldt als het hoogst bevaarbare meer ter wereld. Vanuit Puno bezoekt u de drijvende eilanden van de Uros, en verder op het meer liggen twee prachtige eilanden Taquile en Amantaní, met traditioneel levende quechua-gemeenschappen. Het lijkt alsof de tijd hier heeft stilgestaan. De eilandbewoners leven nog steeds op traditionele wijze, zonder luxe en met zeer beperkt toegang tot elektriciteit en stromend water. Arequipa is een vriendelijke en welvarende universiteitsstad met een prachtig oude binnenstad. Bezoek hier zeker het indrukwekkende Santa Catalina-klooster. De grootste stad van Zuid-Peru wordt omgeven door drie imposante vulkanen: De Misti (5825 meter), Chachani (6075 meter) zou u kunnen beklimmen, maar enkel als u goed geacclimatiseerd bent aan de hoogte. De meeste reizigers bezoeken hier ook de Colca Canyon, die samen met de nabijgelegen Cotahuasi Canyon tot de diepste canyons van de wereld gerekend worden. In een schitterende 2- of 3-daagse trektocht kunt u tot de rivier afdalen en daarna weer omhoog klimmen. De Colca Canyon is ook de beste plek om de majestueuze condor te spotten, met een maximum lengte van 1 meter 10 en een spanwijdte van 3 meter 30 de grootste vliegende vogel ter wereld!

Ten oosten van de imposante Andes vindt u het westelijke deel van de Amazone. Het Nationaal Park van Manu is de plek met de meeste vogelsoorten ter wereld, en is enkel bereikbaar over land en water. Dankzij de ligging en de hoogteverschillen kent het park een grote variatie aan ecosystemen, en een grote diversiteit aan plant en diersoorten. Een andere populaire junglebestemming is Tambopata nabij de junglestad Puerto Maldonado niet ver van de Boliviaans-Braziliaanse grens met eveneens een indrukwekkende biodiversiteit. Tambopata is echter een stuk beter toegankelijk en ook geschikt voor reizigers met een beperkter budget, een iets minder fysiek of minder tijd. Vanuit Cusco vliegt u in 40 minuten naar de junglestad Puerto Maldonado, waarna u naar de lodge van uw voorkeur wordt gebracht. Vanuit uw lodge verkent u de omliggende jungle.