Home » Arequipa, niet voor niets Werelderfgoed

Arequipa, niet voor niets Werelderfgoed

Arequipa is na Cusco zonder twijfel de meest aantrekkelijke stad in Zuid-Peru: Het historische centrum is prachtig bewaard gebleven. Het is er schoon, gemoedelijk en de zon schijnt er vrijwel altijd. In de schaduw van de vulkanen El Misti (5825 meter) en Chachani (6075 meter) heeft de ‘Witte Stad’ echter ook letterlijk een schaduwzijde. Het is zeer waarschijnlijk dat de slapende Misti, waarvan de krater slechts op 16 kilometer van het stadscentrum ligt, in de toekomst weer een keer tot uitbarsting komt.

arequipa

Voorlopig echter is het heerlijk vertoeven in deze prachtige universiteitsstad wiens trotse inwoners in het verleden pogingen hebben gedaan om zich af te scheiden van de rest van Peru. Zo hield men er een eigen munteenheid en een eigen paspoort op na. Sinds 2000 is Arequipa door UNESCO aangemerkt als Werelderfgoed, met name vanwege de bijzondere inheems-koloniale architectuur. Het met gewelfde zuilen omgeven Plaza de Armas met de imposante kathedraal is het kloppende hart van de stad. Verspreid door de binnenstad vindt u schitterende kerken met rijk versierde barok-mestiezen gevels, kloostercomplexen en monumentale herenhuizen met prachtige binnenplaatsen, allen opgetrokken uit het karakteristieke witte Sillar-gesteente.

Van de drie kloosters is de Santa Catalina ongetwijfeld de bekendste. Dit historische kloostercomplex is volledig ommuurd en neemt een compleet stadsblok in, het is bijna een dorp midden in de stad. Een deel van het klooster is nog altijd in gebruik, de nonnen runnen hier een mooi café en verkopen er zelfgemaakte producten.

Arequipa - verklaard tot werelderfgoed

Waarschijnlijk zult u een paar dagen in deze stad verblijven voordat u de nabijgelegen Colca Canyon bezoekt. Dat is geen overbodige luxe: onderweg naar de Colca Canyon gaat u over een pas van ruim 4900 meter; de Colca Vallei zelf ligt op ongeveer 3600 meter boven zeeniveau. Enkele dagen acclimatiseren in deze stad op 2400 meter hoogte is daarom zeker aan te raden!

Zelfs voor niet-museum mensen een absolute aanrader: het Museo Santuarios Andinos , of in de volksmond “het museum van Juanita”. In 1995 ontdekte archeoloog Johan Reinhard op ongeveer 6300 meter hoogte de bevroren mummie van een Inca-meisje van een jaar of 14, tussen 1440 en 1450 geofferd aan de voor de Inca’s heilige Ampato-vulkaan. In de rondleiding van een uurtje bekijkt u eerst de ontroerende documentaire die National Geographic maakte over deze vondst, waarna u oog in oog zult staan met de verrassend intact gebleven mummie en uitleg krijgt over verscheidene op de vulkaan gevonden artefacten. Een voorproefje vindt u in het online foto-album van Johan Reinhard.

Tours

Zie ook:
De Colca Canyon

Wist u dat….
… Zowel één van Peru’s grootste helden als dé grootste schurk uit Arequipa komen? Mario Vargas Llosa (1936) is zonder twijfel Peru’s meest bekende schrijver, en winnaar van de Nobel Prijs van Literatuur in 2010. Lang woonde hij niet in Arequipa; na de scheiding van zijn ouders vertrok hij met zijn moeders familie voor een aantal jaar naar Bolivia, waar hij tot zijn tiende te horen kreeg dat zijn vader gestorven was.
Generatiegenoot Abimael Guzmán (1939) komt uit het kustplaatsje Mollende, nabij Arequipa, en woonde vanaf zijn achtste in de Witte Stad, waar hij ook zijn studietijd doorbracht. De professor filosofie en grondlegger van de ongekend bloedige terreurbeweging het Lichtend Pad, zit sinds 1992 een levenslange gevangenisstraf uit.