Home » De Colca Canyon

De Colca Canyon

De Colca Canyon is niet alleen één van de diepste canyons ter wereld met een overweldigend uitzicht en dito natuur. Het is eveneens de beste plek ter wereld om de condor, de grootste vliegende vogel ter wereld, in de vrije natuur te zien. Een volwassen mannetjes-condor kan tot 12 kilo wegen, zo’n 1,30 lang zijn, en een spanwijdte van 3,5 meter bereiken! Hij kan tot op zo’n 7000 meter hoogte vliegen met een snelheid van ongeveer 55 kilometer per uur en tot 100 jaar oud worden. Van Venezuela tot Vuurland zweeft de condor op onbereikbare hoogte over ons heen, maar bij de Cruz del Condor passeert hij vaak op slechts een tiental meters!

Behalve vanwege de prachtige landschappen is de Colca Vallei ook bekend vanwege de terrassen en om zijn authentieke cultuur. Een deel van de lokale bevolking gaat gekleed in traditionele klederdracht. Al lang voor de komst van de Inca´s werd de vallei bewoond door twee etnische groepen (de cabanas en de collaguas). Deze twee etnische groepen zijn te herkennen aan de hand van hun hoofddeksels. Deze onderscheidende hoofddeksels zijn in plaats gekomen van de schedel vervormingen, waarbij de schedels van kinderen werden ingebonden, een praktijk die ook elders in de Andes werd toegepast. De tijd lijkt hier stil te hebben gestaan, de families bewerken het land op traditionele wijze, gebruik makend van eenvoudige hulpmiddelen zoals de sikkel, ploeg en de os. De vallei is een fraai staaltje van landschapsarchitectuur en hydrologie met ingenieus aangelegde terrassen, waar het smeltwater van de gletsjers tussendoor wordt geleid. Het doet haast Aziatisch aan. Op de akkers worden tarwe, bonen, aardappelen, quinoa en gerst verbouwd.

Doen!

Behalve een bezoek aan de beroemde canyon, middels een trektocht of bustour, raden we u aan om de tijd te nemen voor uw bezoek aan de Colca en een extra dag voor de vallei uit te trekken. Vanuit Cooperaque en Yanque kunt u een prachtige wandeling maken door het omliggende platteland met eeuwenoude terrassen en antieke irrigatiekanalen, terwijl u geniet van het uitzicht op de dreigende Sabancaya en de Ampato-vulkanen. Dankzij de vulkanische activiteit zijn er verschillende thermale baden, waar u heerlijk kunt baden in warmwaterbaden met een temperaturen tussen de 35 en 40 graden Celsius. Paardrijden en Mountainbiken kan ook, en sinds enkele jaren kunt u hier ook ziplinen.

De Colca Canyon is te bereiken vanuit Arequipa – een schitterende stad en attractie op zich – of eventueel via Puno. Onderweg naar de Colca Canyon doet u een hoge pas van ongeveer 4900 meter aan, en de Colca Vallei zelf ligt op ongeveer 3600 meter, dus het is aan te raden om eerst goed te acclimatiseren voordat u naar de canyon reist.

Tours:
Wist u dat?
… Er tot aan de jaren veertig geen doorgaande weg was tussen Arequipa en Chivay?
… De Colca Canyon op het diepste punt aan de noordkant 4160 meter diep is – en 3600 meter aan de zuidkant? Twee keer zo diep als de Grand Canyon in de Verenigde Staten!
… U onderweg naar de Colca Canyon langs de verste bron van de Amazone komt?