Home » De Colca Canyon

De Colca Canyon

De Colca Canyon

De Colca Canyon is één van de diepste kloven ter wereld en is gelegen te midden van een prachtig vulkanenlandschap. Volgens officiële metingen zou de kloof op het diepste punt 4160 meter zijn, waarmee de canyon twee maal zo diep is als de Grand Canyon. De aangelegen Colca Vallei is een attractie op zich. Verspreid over de vallei liggen prachtige dorpen waar de bewoners op traditionele wijze leven. Sommige bewoners gaan gekleed in traditionele kledij met speciale hoofddeksels waar u de etnische afkomst kunt aflezen. De vallei wordt doorsneden door de Colca-rivier, met aan weerszijden van de rivier prachtig aangelegde landbouwterrassen die stammen uit de tijden van voor de Inca´s.

Condors spotten 

condors spotten in de Colca Canyon

De Colca Canyon is daarnaast waarschijnlijk ook de beste plek ter wereld om de condor, de grootste vliegende vogel ter wereld, in de vrije natuur te zien. Dagelijks verzamelen zich honderden toeristen bij het uitkijkpunt Cruz del Condor, hopende op een close encounter. Met wat geluk scheert hij voorbij op een afstand van 10 meter of minder, een onvergetelijke ervaring! Maar u kunt ook pech hebben, zeker in de regentijd van januari tot en met maart als de condor zich minder vaak laat zien.

 

 

Condors kunnen wel 100 jaar oud worden. Een volwassen mannetjes-condor weegt zo´n 12 kilo, is 1,30 meter lang, en kan een spanwijdte bereiken van 3,50 meter! Gebruik makend van de thermiek zweeft hij met snelheden van wel 55 km per uur over de Canyon. Met een minimale inspanning kunnen condors hoogtes bereiken van wel 7.000 meter. Van Venezuela tot Vuurland zweeft de condor op onbereikbare hoogte over ons heen, maar bij de Cruz del Condor passeert hij soms op slechts enkele meters!

De Colca Vallei

landbouwterrassen in de colcavalleiBehalve om de prachtige landschappen en de condors is de Colca Vallei ook bekend vanwege de eeuwenoude terrassen en om zijn authentieke cultuur. Een deel van de lokale bevolking gaat gekleed in traditionele klederdracht. Al lang voor de komst van de Inca´s werd de vallei bewoond door twee etnische groepen: de Cabanas en de Collaguas. Deze twee groepen onderscheiden zich aan de hand van hun hoofddeksels. Deze onderscheidende hoofddeksels zijn in plaats gekomen van de schedelvervormingen, waarbij de schedels van kinderen werden ingebonden, een praktijk die ook elders in de Andes werd toegepast.

colca vallei: oude vrouwen in traditionele kledijDe tijd lijkt hier stil te hebben gestaan, de families bewerken het land op traditionele wijze, gebruik makend van eenvoudige hulpmiddelen zoals de sikkel, ploeg en de os. De vallei is een fraai staaltje van landschapsarchitectuur en hydrologie met ingenieus aangelegde terrassen, waar het smeltwater van de gletsjers tussendoor wordt geleid. Het doet haast Aziatisch aan. Op de vruchtbare akkers worden tarwe, bonen, aardappelen, quinoa en gerst verbouwd.

 

klassieke bustour of een trektocht door de bodem van de canyon?

Voor een bezoek aan de Colca Canyon kunt u kiezen tussen de klassieke bustour waarbij u langs de rand van de Canyon rijdt, en de belangrijkste bezienswaardigheden aandoet, of een trektocht door de canyon waarbij u afdaalt tot aan de bodem van de canyon.

De meeste mensen die de Colca Canyon bezoeken doen dat vanuit Arequipa aan het begin van de rondreis. Onderweg naar de Colca Canyon doet u een pas van 4900 meter aan – bovendien ligt de Canyon zelf op ca. 3600 meter – en niet zelden ondervinden toeristen last van hoogteziekte. (Meer info: www.rondreizenperu.com/informatie/hoogteziekte/). Een goede opbouw van uw reis met voldoende tijd voor acclimatisatie is erg belangrijk. Een paar dagen in Arequipa op een hoogte van ongeveer 2400 meter is daarom geen overbodige luxe.

Van Arequipa naar de Colca

De Colca Canyon ligt op 160 km van Arequipa, en de weg er naar toe is al een attractie op zich. U reist door een schitterend vulkanenlandschap met prachtige natuur en weidse vergezichten. Onderweg wordt er meerdere malen gestopt onder andere bij groepen lama´s, alpaca´s en de beschermde en in het wild levende vicuñas. Om de canyon te bereiken komt u over een 4900 meter hoge pas, waar u een prachtig uitzicht heeft op de omringende vulkanen. Hier begint u aan de lange afdaling naar Chivay, het grootste dorp van de Colca Vallei gelegen op een hoogte van 3600 meter.

Een groepstour of een op maat gemaakte privétour?

Voor de excursie naar de Colca Canyon kunt u kiezen tussen een groepstour of een privétour.

Bij de groepstours reist u met uw gids in een internationaal gezelschap (maximaal 14 deelnemers) langs de bekende highlights. Tijdens de tweedaagse tour bezoekt u op de eerste dag de belangrijkste bezienswaardigheden in de Vallei en op de tweede dag brengt u een bezoek aan het beroemde Cruz del Condor uitkijkpunt, aan de bovenrand van de Colca Canyon. U kunt ook kiezen voor een driedaagse variant met wat extra (vrije) tijd in de Vallei, of voor een alternatieve groepstour waar u off-the-beaten-track gaat en meer contact heeft met de lokale bevolking. Vraagt u bij ons naar de verschillende mogelijkheden.

In privéservice bieden wij u een veel exclusievere ervaring, waarbij u de toeristenmassa´s zoveel mogelijk vermijdt, met aanzienlijk meer tijd in de canyon en een overnachting in een minder toeristische omgeving. Zo kunt u samen met uw gids een extra wandeling maken langs de rand van de canyon op een tijd dat er (bijna) geen andere toeristen zijn. Uiteraard ontbreekt een bezoek aan de Cruz del Condor niet. Bij beide tours gaat u aansluitend naar Puno of keert u aan het einde van de middag weer terug in Arequipa.

TIP: trek een extra dag uit voor uw bezoek aan de Colca

Zeker als u over voldoende tijd beschikt, raden wij aan om een extra dag uit te trekken voor uw bezoek aan de Colca Vallei, zo creëert u een extra rustmoment, dat gezien de aanzienlijke hoogte geen overbodige luxe is. Vanuit Cooperaque en Yanque kunt u mooie wandeltochten maken door het omliggende platteland, waarbij u geniet van het spectaculaire uitzicht op de Sabancaya en Ampato vulkanen. In plaats van een wandeling, kunt u de omgeving ook per paard of op de mountainbike verkennen. Na de inspanning is een warm bad in één van de thermale baden absoluut een aanrader. Sommige hotels beschikken zelfs over hun eigen hotsprings.

Trektocht naar de bodem van de Colca Canyon
wandelen naar de bodem van de canyon

trektocht naar de bodem van de canyon

De trektocht naar de bodem van de Colca Canyon is een redelijk zware optie, omdat u de Canyon ook weer uit moet klimmen op een moment dat u nog niet helemaal geacclimatiseerd bent. Daarnaast dient u er rekening mee te houden dat de accommodaties in de Canyon erg eenvoudig zijn. Wij voeren deze tocht alleen in privéservice uit. Hierdoor kan een gids veel meer rekening houden met uw gesteldheid en tempo.

Voor de trektocht door de canyon kunt u kiezen tussen de twee- en driedaagse trektocht. Ook zijn er alternatieve routes, zoals de Llahuar-route, met twee overnachtingen in de canyon. De driedaagse tocht via San Juan de Chuccho vinden wij persoonlijk de meest aantrekkelijke. Deze is wat minder gehaast, met voldoende tijd in de canyon zelf en vriendelijke vertrektijden, dit in tegenstelling tot de tweedaagse tocht waarbij u midden in de nacht aan de klim uit de canyon begint. Wij adviseren u graag ten aanzien van de verschillende opties.

Tours:
Wist u dat?
… Er tot aan de jaren veertig geen doorgaande weg was tussen Arequipa en Chivay?
… De Colca Canyon op het diepste punt aan de noordkant 4160 meter diep is – en 3600 meter aan de zuidkant? Twee keer zo diep als de Grand Canyon in de Verenigde Staten!
… U onderweg naar de Colca Canyon langs de verste bron van de Amazone komt?