Home » Cusco – de oude Inca hoofdstad

Cusco – de oude Inca hoofdstad

Cusco is zonder twijfel één van de mooiste steden van Zuid-Amerika, en dankzij de nabijheid van Machu Picchu ook de meest populaire bestemming van het continent. De koloniale architectuur, oude Inca tempels, de inheemse bevolking, de gastronomie, de kleurrijke markten met prachtig handwerk, schitterende landschappen en de immer aanwezige backpackersfeer maakt een bezoek aan Cusco tot een verplichting. U kunt hier weken verblijven zonder u een dag te hoeven vervelen. Daarnaast is Cusco ook de perfecte uitvalsbasis voor tours naar de jungle of voor meerdaagse trektochten.

De Kathedraal van Cusco

Cusco door de ogen van de conquistadores

Cusco niet zien, zou zijn als mijn ogen verwijderen.’

Kroniekschrijver Fernando Monteagudo, één van de eerste Spanjaarden die Cusco bezocht.

Wat zou er door het hoofd zijn gegaan van de eerste Europeanen die in Cusco arriveerden? Qosqo, ‘de werelds navel’ in de inheemse taal Quechua, was een adembenemende plaats – en niet alleen omdat het op een hoogte van 3300 meter boven zeeniveau ligt. Naar beneden kijkend vanaf het ‘fort’ Sacsayhuamán, zonder twijfel een van ‘s werelds indrukwekkendste bouwwerken, zagen ze de poema-vormige stad van ‘meer dan honderdduizend huizen’ en het grote centrale plein, de Huacaypata.

Het plein, in tweeën gedeeld door de langzaam stromende Saphy-rivier, was twee keer zo groot als vandaag de dag, en het ceremoniële centrum van het Incarijk. Hier plaatsten de Inca’s een beetje aarde uit iedere door hun veroverde regio. Het plein was bedekt door een laag van 50 centimeter dik, wit zand, vermengd met zeeschelpen en stukjes goud, zilver en koraal. Incagebouwen en tempels omringden het plein: een grote ceremoniële toren bedekt met platen van goud en zilver; de Accllawasi, het paleis van de Maagden van de Zon; de Amaru Cancha waar de Inca’s exotische dieren, voornamelijk uit het Amazonegebied, hielden; en de Suntur Wasi, het voornaamste paleis.

Het belangrijkste gebouw echter, was de Qoricancha, de Heilige Tempel van de Zon. De perfect geconstrueerde muren werden bedekt door meer dan 700 gouden platen, elk meer dan 2 centimeter dik. In de tuin stonden levensgrote, gouden en zilveren replica’s van lama’s, bomen en bloemen. Gemummificeerd zaten de overleden Incaheersers in hun gouden tronen, in schitterende kledij en verzorgd door speciaal geselecteerde vrouwen. Cusco was een heilige plek voor de Inca’s.

Volgens de Inca Garcilaso de la Vega‘was het zo buitengewoon, dat als twee indianen met dezelfde sociale status elkaar tegenkwamen […] hij die van Cusco kwam, als superieur werd gezien en gerespecteerd, alleen omdat hij de stad had bezocht’.

De oude luister is al lang verdwenen. De Incagebouwen werden vernietigd omdat de Spanjaarden het fabuleuze steenwerk voor hun eigen gebouwen gebruikten. Vele kerken – waaronder de Kathedraal (gedeeltelijk gebouwd met stenen van Sacsayhuamán) en ‘La Companía de Jesus (gebouwd door de Jezuïeten en als de mooiste kerk van Cusco beschouwd; de bisschop in zijn Kathedraal klaagde erover bij de Paus) – werden geplaatst op de funderingen van oude paleizen en tempels. De sprookjesachtige hoofdstad van de Inca’s maakte plaats voor één van de mooiste koloniale centra in de Nieuwe Wereld.

Bezienswaardigheden in Cusco

Het hedendaagse Cusco is een vreemde mix van verschillende werelden.

De Kathedraal staat op de funderingen van de Suntur Wasi, paleis van de Inca Wiracocha. Toeristen kijken uit het raam van hun bus terwijl een groep inheemse dansers in traditionele kledij hommage brengen aan de Señor de Qoyllur Rit’i. Engels en Mandarijn, Spaans en Quechua: alles wordt gesproken op hetzelfde kleine plein.

Een bedelaar vraagt voor een stuk brood, terwijl toeristen die 1000 dollar per nacht aan hun hotel besteden, op zoek zijn naar gouden sieraden. Backpackers en alpinisten, biologen en archeologen: allen drinken een biertje in de Ierse pub.

Te doen in Cusco

De oudste, continu bewoonde stad van het continent, ook wel het Kathmandu én de archeologische hoofdstad van de Amerika’s genoemd, is nog steeds een intrigerende plek. U kunt de stad ontdekken via de klassieke stadstour of de door ons ontworpen stadswandeling langs de hoogtepunten van de stad. Behalve een ronde langs kerken, koloniale gebouwen, inca-ruines, musea en markten is Cusco ook een paradijs voor foodies. Culinaire tours, kookcursussen, het choco museum, uw smaakpapillen zullen zeker worden uitgedaagd, zeker ook in één van de vele voortreffelijke restaurants die u hier aantreft!
 

Cusco is bovendien het vertrekpunt van tochten naar de Heilige Vallei en het wereldberoemde Machu Picchu, de Incastad hoog in de Peruaanse bergen. Mensen uit de hele wereld komen bijeen om zich voor te bereiden op de Inca Trail of voor één van de alternatieve trektochten naar Machu Picchu of naar die andere ‘Verloren Incastad’, Choquequirao. Er zijn ook genoeg mogelijkheden voor kortere wandeltochten van een dag of korter, bijvoorbeeld naar Huchuy Qosqo, Humantay Lake of naar de sinds enkele jaren enorm populaire Rainbow Mountain, opties genoeg dus!

Daarnaast is Cusco ook een centrum voor liefhebbers van (avontuurlijke) buitensporten. Of u nu van mountainbiken, Raften, Paardrijden of Ziplining houdt, Cusco biedt mogelijkheden te over. We bieden dagtochten maar ook tochten van meerdere dagen, zoals een driedaagse rafttocht op de Apurimac-rivier of de Inca Jungle Trek, een combinatie van trekking, mountainbiken, ziplining en mogelijk ook rafting of quads.

Vanuit Cusco vertrekken bovendien tours naar Nationaal Park Manu (één van ‘s-werelds meest diverse natuurreservaten) of neemt u het vliegtuig naar Puerto Maldonado voor een bezoek aan het Nationaal Park Tambopata.

Toeristenticket

Voor Cusco en de Heilige Vallei bestaat een algeheel toeristenticket, de Boleto Turistico. Met dit toeristenticket kunt u onder andere de ruines in de Heilige Vallei en de ruines net buiten Cusco bezoeken, alsmede een aantal musea in Cusco. Nadeel aan dit ticket is dat de twee interessantste musea in Cusco niet inclusief zijn en een apart entree vergen. Het hele toeristenticket kost S/ 130 pp, maar u heeft ook de mogelijkheid een toeristenticket te kopen die alleen geldig is voor de ruines van de Heilige Vallei en één die alleen geldig is voor Cusco. Beiden kosten S/ 70 pp en zijn 1 dag geldig.

Voor de optionele stadstour in Cusco heeft u bovendien nog de entrees tot de Kathedraal en de Zonnetempel nodig; samen is dat S/ 35 pp. Het toeristenticket kunt u ter plekke bij de entrees van ruines en musea kopen.

Inca Museum Cusco

Een goede plek om wat meer over de Inca’s te weten te komen, voordat u naar Machu Picchu afreist, is het Inca Museum in Cusco. Helaas is dit museum, evenals het ook aardige Museo de Arte Precolombino, niet inclusief in het toeristenticket. Deze musea zijn echter veel meer aan te raden, dan de overige.

Tours
  • Klassieke city tour – groepstour met o.a. bezoeken aan Kathedraal, Qoricancha en Sacsayhuamán
  • Stadswandeling langs de hoogtepunten
  • Vinicunca: De Rainbow Mountain
  • Palccoyo: Hét lichtere alternatief voor de regenboogberg
  • Avontuurlijk rafttocht op de Vilcanota-rivier
  • Mountainbiketocht naar Moray, Maras en Salineras
  • Paardrijden – Het Duivelsbalkon en de Tempel van de Maan
  • Kookcursus in Cusco – Een culinair paradijs
  • Ziplining en Via Ferrata tour in de Heilige Vallei
  • Paragliden boven de Heilige Vallei