Home » De Heilige Vallei: Pisac, Urubamba en Ollantaytambo

De Heilige Vallei: Pisac, Urubamba en Ollantaytambo

Een andere wereld, net buiten Cusco.

Vlakbij Cusco ligt de prachtige Heilige Vallei van de Inca’s. Incaforten en -heiligdommen, kleurrijke markten, charmante stadjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan: u bevindt zich ineens in een heel andere wereld dan het jachtige Cusco.

Nadat u tijdens uw rondreis door Peru veelal in steden heeft verbleven, kunt u in de Heilige Vallei het landelijke Peruaanse leven ontdekken. Hier wandelt de bevolking nog veelal in klederdracht rond, is de westerse wereld nog nauwelijks doorgedrongen en treft u landarbeiders die gezamenlijk aan de chicha zitten.

Een overzicht, wat is er te doen?

De twee uiteinden van de Heilige Vallei, Pisac en Ollantaytambo, verbonden door de Urubamba-rivier, zijn tevens twee zeer interessante plekken om te bezoeken. De uitgestrekte terrassen van Pisac doen u beseffen dat u zich in het hart van het oude Incarijk bevindt. Ollantaytambo, het antieke dorpje aan de andere kant van de vallei, waar de gebouwen op Inca-funderingen zijn opgetrokken, zal dit gevoel bevestigen. Het Inkafort was nog in aanbouw ten tijde van de komst van de Spanjaarden.

Deze twee sites bezoekt u het best voor uw bezoek aan Machu Picchu, onder begeleiding van een ervaren lokale gids. Zo komt de geschiedenis weer helemaal tot leven en bent u goed ingewijd in de Inca-beschaving al voor uw bezoek aan Machu Picchu.

Tussen deze antieke steden ligt het grotere en meer commerciële Urubamba. Op woensdag vindt hier een niet-toeristische weekmarkt plaats. Op een plateau boven Urubamba liggen nog drie intrigerende plaatsen. De zoutpannen van Maras, beter bekend als Salineras,  is een bezoek meer dan waard. Hier werd al zout gewonnen lang voordat de Spanjaarden hier arriveerden. De terrassen zijn gelegen tegen de steile berghelling onder de bron, waar het zoute water uit de berghelling stroomt. Het zoute water wordt middels een verfijnd netwerk van kleine kanaaltjes en watervalletjes tussen de pannen door geleid gebruikmakende van de natuurlijke ligging en de zwaartekracht. Het water verdampt en het zout blijft achter. Het is een prachtige setting, met name wanneer de zon op de zoutpannen schijnt. Opgelet! Sinds 2019 is het helaas niet meer mogelijk om tussen de zoutpannen door te lopen, en worden bezoekers op afstand gehouden, dit omdat de zoutpannen en het zout door de toenemend aantal bezoekers steeds meer vervuild raakte.

7 kilometer verderop ligt het mysterieuze Moray, met zijn cirkelvormige terrassen van wel 80 meter diep. Vermoedelijk was dit Inca-complex een landbouwkundig laboratorium. Door de ligging en hoogteverschillen, werden verschillende microklimaat-zones gecreëerd en konden de Inca´s experimenteren met gewassen. Voor de nabestaanden van de Inca´s is dit nog altijd een belangrijke plaats waar geregeld ceremonies worden gehouden ter ere van Pachamama (Moeder aarde). Lokale sjamanen voeren hier geregeld ceremoniën uit, waarbij offers (met o.a. cocabladeren) worden gebracht aan Pachamama, waarmee het evenwicht tussen de menselijke wereld en de natuur moet worden verkregen en moeder aarde bedankt wordt voor al datgene het voortbrengt. 

Aan de doorgaande weg tussen Urubamba en Cusco ligt Chinchero, dat behalve vanwege de restanten van een Inca-tempel, en de prachtige kerk die de Spanjaarden hierop lieten bouwen, ook bekendheid geniet als weversgemeenschap. Op zondag komen de mensen uit de wijde omgeving hier in hun traditionele kledij inkopen doen. Het is een prachtig schouwspel.

Wij organiseren diverse tours in deze Heilige Vallei. Voor diegenen die slechts beperkt de tijd hebben, is een bezoek aan de Heilige Vallei in combinatie met Machu Picchu een goede optie: vanuit Ollantaytambo kunt u aansluitend de trein nemen naar Aguas Calientes, het dorpje aan de voet van de berg waarop Machu Picchu gebouwd is. Wanneer u echter wat langer de tijd hebt, zijn er nog verschillende andere mooie uitstapjes in de vallei te doen en raden we aan om één of meerdere nachten in de vallei te verblijven, waarmee u gelijk een heerlijk rustmoment creëert

Tours

Hieronder vindt u een selectie van de door ons aangeboden tours die u vanuit de Heilige Vallei kunt ondernemen. Interesse? Vraag ons om actuele prijzen en aanvullende informatie.

  • Privétocht langs de hoogtepunten van de Heilige Vallei
  • De zoutpannen van Salineras met bezoek aan – en lunch bij – traditionele Quechua-familie
  • Wandelen van Moray naar Maras en Salineras
  • Mountainbiken van Moray naar Salineras
  • Off-the-beaten-track: Ontdek de vergeten ruines van Puma Marca
  • Off-the-beaten-track: De Inca Trail van Chinchero naar Urquillos
  • Dagwandeling naar de Puerta del Sol
  • Ziplining en Via Ferrata tour
  • Off-the-beaten-track: Op bezoek bij een lokale familie in het kleurrijke weversdorp Patacancha
  • Off-the-beaten-track: Wandelen met lama´s, op pad met deze prachtige dieren en hun begeleiders!