Home » Nazca

Nazca

Nazca is een vriendelijk woestijnstadje zo´n 443 km ten zuiden van Lima gelegen en voornamelijk bekend om de mysterieuze Nazcalijnen. Deze kunt u het best bewonderen vanuit de lucht. Lees hier verder over de spectaculaire rondvlucht over de Nazca-lijnen.


De naam Nazca of Nasca is afgeleid van het quechua – woord ‘Nanay’ dat pijn betekent (Nanasca= hij die pijn geleden heeft). In deze zeer droge en dorre woestijnomgeving is dit een toepasselijke benaming. De oorspronkelijke bewoners van Nazca waren de Paracas. Deze cultuur werd geleidelijk opgevolgd door de Nazca-cultuur, die het gebied bevolkte tussen 350 voor en 650 na Christus en die Cahuachi als administratief en ceremonieel centrum had. Het Nazca volk was ingenieus en slim. Door het zeer droge klimaat was irrigatie voor de landbouw een probleem en werden er aquaducten gebouwd. Zo was het mogelijk om gewassen te verbouwen op de dorre woestijngrond. Een aantal van deze aquaducten, zoals Cantalloc, zijn tot op de dag van vandaag in gebruik.

chauhilla mummies in oorspronkelijke graven


De meeste mensen die Nazca bezoeken doen dit om de mysterieuze Nazcalijnen vanuit de lucht te kunnen zien middels een rondvlucht in een Cessna-vliegtuigje. Maar Nazca heeft nog veel meer te bieden, zoals de 2000-jaar oude aquaducten, de ceremoniële hoofdstad Cahuachi, mogelijk ’s werelds grootste adobe-stad, of de begraafplaats van Chauchilla, de enige plek op de wereld waar u mummies in hun oorspronkelijke graven kunt ‘bewonderen’!

Ook avonturiers en natuurliefhebbers komen hier aan hun trekken. El Cerro Blanco – met 2078 meter naar verluidt de hoogste zandduin ter wereld – is een onwerkelijke plek waar Sandboarding-wedstrijden worden georganiseerd.

Ondanks de ligging 70 km landinwaarts, is Nazca de uitgelezen plek om de kustlijn te bezoeken. Het reservaat San Fernando is een niet-toeristisch alternatief voor het bekendere Paracas reservaat, waar u een zeeleeuwen in hun natuurlijke habitat kunt bewonderen.

Doen!

Bezoek ‘s avonds het hotel Nazca Lines voor een lezing over de theorie van de Duitse wiskundige Maria Reiche over de Nazcalijnen, gecombineerd met een sterrenobservatie.

Tours:

Wist u dat:
De Duitse Maria Reiche is verreweg de bekendste onderzoeker van de Nazca-lijnen. Toen ze in de jaren 30 van de vorige eeuw naar Peru kwam, verloor ze een vinger aan gangreen. Toevalligerwijs hebben twee van de bekendste figuren in Nazca ook slechts 9 vingers: de aap en de handen. Toeval of, zoals geopperd, het bewijs van bovennatuurlijke krachten…?