Home » COVID-19 Update

COVID-19 Update

Laatste update: 6 oktober 2021

Let op: De situatie m.b.t. het coronavirus en bijbehorende maatregelen in Peru kunnen veranderen. We raden u aan om bij ons de meest actuele informatie op te vragen.

Ga snel naar:


Inreisbeperkingen: Vereisten om Peru binnen te komen

Ja, Peru is weer toegankelijk, zei het onder voorwaarden. Met uitzondering van reizigers uit Zuid-Afrika geldt er geen quarantaine-verplichting meer voor Peru.

De volgende regels zijn van kracht voor reizigers die Peru binnen willen komen.

Bij aankomst in Peru zijn reizigers verplicht de volgende documenten te kunnen overhandigen:

 • Een negatieve PCR-testuitslag, die maximaal 72 uur vóór vertrek is afgenomen of voor de mensen die tot 3 maanden voor vertrek COVID-19 hebben gehad, een gezondheidsdocument waaruit hun Covid-19-ontslagstatus blijkt¹. 
 • Een elektronische gezondheidsverklaring²

ad ¹ Dit is een verplichting voor álle volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar (dus ook voor diegenen die volledig zijn gevaccineerd). Kinderen t/m 11 jaar zijn hiervan uitgezonderd. Kinderen onder de 12 jaar kunnen in plaats van een negatieve test ook een gezondheidsverklaring overleggen die is afgegeven door een arts.

ad ² Alle bezoekers aan Peru dienen  voor vertrek de online gezondheidsverklaring in te vullen. Deze kunt u hier vinden: https://e-notificacion.migraciones.gob.pe/dj-salud/. We raden aan de QR-code uit te printen en bij uw reisbescheiden te bewaren om deze te kunnen laten zien bij aankomst.

Passagiers die zich niet aan deze maatregel houden, kan de toegang tot Peru worden ontzegd of kan hij/zij verplicht worden om 14 dagen in quarantaine te gaan in een hotel naar keuze. De kosten voor dit verblijf zijn voor de reiziger.

Daarnaast gelden de volgende “vereisten”:

 • Aanmelding / Pre-registratie bij de Peruaanse migratiedienst: passagiers moeten de app Pre-Register of Migratory Control (Pre Registro de Control Migratorio Virtual) binnen 48 uur voor vertrek downloaden en invullen³
 • Covid-19-masker vereist: dubbele maskers moeten te allen tijde worden gedragen door alle passagiers die aankomen op of vertrekken van luchthavens in Peru. Kunststof gelaatsschermen (face-shields) worden ook aanbevolen, maar zijn niet verplicht.

³ Deze app kunt u downloaden op uw mobiele apparaat en is bedoeld om uw registratie bij de Peruaanse migratiedienst te versnellen en fysiek contact tussen reiziger en migratiepersoneel zoveel mogelijk te beperken (vanwege COVID-19), maar lijkt vooralsnog niet goed te werken en u ook geen voordelen te bieden bij binnenkomst, want alle passagiers moeten bija aankomst nog gewoon door de paspoortcontrole / het migratieloket. Het zou dus geen absolute vereiste zijn om het land binnen te komen, maar misschien verandert dit in de nabije toekomst en we raden onze reizigers aan om in ieder geval een poging te wagen. Zorg dat u uw boarding passes en paspoort bij de hand heeft.

Geen vereiste, maar wel aanbevolen:

 • een internationaal vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat u volledig bent gevaccineerd tegen COVID-19.

Elke reiziger die bij aankomst symptomen van corona vertoont, ongeacht of zij in bezit zijn van een negatieve PCR-testuitslag of vaccinatiebewijs, wordt bij aankomst medisch onderzocht. Indien nodig wordt er een sneltest afgenomen. Enkel als deze positief blijkt te zijn, is men verplicht 14 dagen in quarantaine te gaan in een hotel naar keuze. De kosten voor dit verblijf zijn voor rekening van de reiziger. Na 6 dagen kunt u middels een nieuwe test (met negatieve testresultaat) de quarantaine opheffen

 • Reizigers zijn zelf verantwoordelijk voor het financieren van hun eigen COVID-19-testen en quarantainekosten.
 • Na 6 dagen kunt u zich laten testen en bij een negatieve testuitslag (en acceptatie daarvan door de Peruaanse gezondheidsautoriteiten) kan de quarantaine vroegtijdig worden beëindigd. Bij een positief resultaat blijft u gewoon in quarantaine.
 • Het hebben van een goede ziektekostenverzekering inclusief COVID-19 dekking is niet verplicht om Peru binnen te komen, maar het wordt wel aanbevolen.

Deze vereisten kunnen veranderen, dus we raden u aan om dagen voor uw vlucht contact op te nemen met uw luchtvaartmaatschappij om de juiste documentatie te verzamelen. Daarnaast zou u ook de website van de luchthaven kunnen raadplegen voor de laatste richtlijnen: https://www.lima-airport.com/eng/for-passengers/covid-19-protocol/arrival-protocol. Let op: Het is ons echter opgevallen dat deze informatie van de luchthaven de niet altijd even accuraat / duidelijk is. Zo geldt er op de luchthaven geen verplichting tot het gebruik van een Face-shield.


Terug naar huis: Geldende uitreisvoorwaarden en verplichtingen bij terugkomst in eigen land of doorreisland

Naast de verplichtingen om Peru binnen te komen, heeft u ook te maken met vereisten om het land weer te kunnen verlaten. Uw luchtvaartmaatschappij zal u hierover kunnen informeren. Ook raden we aan de lokale wetgeving en richtlijnen in je thuisland (en mogelijke doorreislanden) goed in de gaten te houden. Zo kunnen er bijv. regels van kracht zijn m.b.t. verplichte testen voor de vliegreis terug naar huis, (verplichte) quarantaine na terugkomst en eventueel een landelijk en/of Europees vliegverbod. Zulk beleid kan uiteraard ook nog veranderen op het moment dat je al op reis bent in Peru.

PCR-test of andere coronatest laten uitvoeren in Peru

Mogelijk zult u tijdens uw rondreis moeten laten testen op corona, bijvoorbeeld als u tijdens uw reis last krijgt van corona-achtige gezondheidsproblemen, of omdat u voor uw terugreis een negatief testresultaat dient te kunnen presenteren aan de luchtvaartmaatschappij of bij aankomst in uw thuisland. U kunt zich op relatief veel plaatsen in het land laten testen. De meeste laboratoria garanderen een PCR-testuitslag binnen 24 uur, al zijn er ook een aantal die een termijn van 12 uur hanteren. De prijs voor een PCR-test ligt doorgaans tussen de 170 en 250 (PEN) per test, omgerekend zo´n EUR 40 – 60. Uitslagen van een antigeentest of sneltest zijn sneller beschikbaar. Houd er rekening mee dat laboratoria gesloten kunnen zijn in het weekend. U kunt altijd contact met ons opnemen voor advies en overleg indien u een coronatest wilt uitvoeren in Peru. Wij hebben een lijst met aanbevolen testlocaties en kunnen u zonodig helpen met het maken van een afspraak.


Overige coronamaatregelen in Peru

Hieronder vindt u de belangrijkste maatregelen die momenteel van kracht zijn:

 • Op het moment van schrijven (zie datum laatste update) zijn bijna alle hotels, winkels, bezienswaardigheden en restaurants weer geopend voor het publiek. Afhankelijk van het risiconiveau van de regio waar u zich bevindt, geldt er een gereduceerde bezoekerscapaciteit (40% – 60%) voor restaurants, winkels, bezienswaardigheden en andere openbare gebouwen.
 • In alle openbare ruimtes, dus ook buiten op straat, is men verplicht een mondkapje te dragen. Dit geldt ook voor mensen die al gevaccineerd zijn. In winkels, supermarkten en het openbaar vervoer dient men zelfs 2 mondkapjes te dragen.
 • In veel openbare ruimtes (zoals vliegvelden, winkelcentra, banken, supermarkten, restaurants en winkels wordt bij de ingang je temperatuur opgemeten met een contactloze infrarood thermometer. Ook word je soms verplicht om je handen te wassen of antibacteriële gel te gebruiken.
 • In heel Peru geldt er een avondklok. De ingangstijd van de avondklok verschilt per regio en is afhankelijk van het geldende risiconiveau. Op het moment van schrijven (zie datum laatste update) gaat de avondklok in om 01.00 en eindigt deze om 04.00 uur.
 • Bars en discotheken zijn momenteel op de meeste plekken in het land gesloten. Cafetaria’s en restaurants zijn daarentegen wel geopend, al geldt er een gereduceerde capaciteit van 40 – 60% en de anderhalve meter afstandsregel.
 • Afhankelijk van de regio en het daaraan gerelateerde risiconiveau mogen auto’s niet op alle dagen van de week of ’s avonds rondrijden. Toeristisch vervoer en officiële taxi´s die over een speciale vergunning beschikken zijn hiervan vrijgesteld.

Daarnaast geldt het landelijke advies om 1.5 meter afstand te bewaren en regelmatig de handen te wassen. Bijna elke Peruaan gaat de deur uit met een klein flesje desinfecterende gel of alcoholspray. Deze zijn – net als wasbare en wegwerpmondmaskers – volop verkrijgbaar in winkels en apotheken. Veel mensen maken daarnaast ook gebruik van face-shields. Deze waren hier lange tijd verplicht gesteld voor in het openbaar vervoer, lange afstandsbussen en binnenlandse vluchten, maar inmiddels is deze verplichting afgezwakt tot een aanbeveling.

Wat doen wij?

In eerste plaats is een individuele reis ten tijde van de Corona-pandemie de veiligste en meest zorgeloze manier van reizen, waar u intensief contact met andere reizigers zo veel mogelijk beperkt. Onze reizen zijn kleinschalig van karakter en we houden u zoveel mogelijk weg van de massa´s.
Wij willen dat u onbezorgd op reis kunt. Wij, onze lokale partners en vervoerders werken volgens strenge bio-protocollen, zodat de kans dat u tijdens uw reis besmet wordt zo gering mogelijk is. Voor veel bestemmingen en attracties geldt een gereduceerd maximaal bezoekersaantal en zijn speciale bezoekersprotocollen van kracht.
Wij kunnen veel voor u doen, maar uiteindelijk zult u zelf ook moeten oppassen. Houdt dus voldoende afstand en bescherm u dus goed. Zorg dus dat u zich houdt aan de voorzorgsmaatregelen en neem voldoende weggooi-mondkapjes, ontsmettingsdoekjes, alcohol-gel en wellicht een beetje vloeibaar wasmiddel om uw katoenen mondkapjes tussentijds mee te kunnen wassen.


Boekingsactie Corona

We begrijpen dat het ten tijde van het coronavirus spannend en onzeker is om een verre reis te boeken. Daarom hebben we onze boekings- en betalingsvoorwaarden aangepast.

 • Deze actie geldt voor nieuwe reizen die worden geboekt tussen 1 augustus 2021 en 31 december 2021 voor een rondreis met een vertrekdatum die vóór juni 2022 ligt;
 • U doet géén aanbetaling bij boeking, maar betaalt de factuur slechts 6 weken voor vertrek. Bij boeking betaalt u dus niets. U kunt tot zes weken voor vertrek uw reis kosteloos bij ons annuleren. Vanaf 6 weken tot 2 weken voor vertrek kunt u de reis gratis omboeken naar latere datum in 2022 of 2023 als er reisbeperkingen gelden die een normaal verloop van de rondreis onmogelijk maken, zoals een verplichte quarantaine bij aankomst of een inreisverbod.

Wat als u vlak voor vertrek corona-gerelateerde klachten heeft?
In dat geval zult u uw reis moeten uitstellen. Lokale luchtvaart-, bus-, en treinmaatschappijen rekenen omboekkosten. Ook het omboeken van entreebewijzen tot de Inca Trail en Machu Picchu brengt kosten met zich mee. Tenslotte brengen ook sommige exclusieve hotels kosten in rekening bij een last-minute wijziging.
Deze omboekkosten variëren sterk, afhankelijk van de reis die u reserveert. In onze gepersonaliseerde offertes zullen we deze kosten specificeren, zodat u exact weet waar u aan toe bent.

Wilt u meer weten over onze boekings- en betalingsvoorwaarden of ligt uw beoogde vertrekdatum na mei 2022? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.


Huidige situatie met betrekking tot COVID-19 in Peru

Peru heeft zwaar te lijden gehad onder corona en behoort tot de zwaarst getroffen landen. De situatie m.b.t. coronavirus is sinds juni sterk verbeterd en het “normale” leven is weer hervat met steeds minder beperkingen en belemmerende maatregelen.

In tegenstelling tot bij de eerste besmettingsgolf is Peru gewoon open gebleven en was er ditmaal ook geen strikte lockdown zoals ten tijde van de eerste golf. Winkels, markten en restaurants bleven gewoon open, maar met een lagere bezoekerscapaciteit en de welbekende sanitaire protocollen. De nadruk lag op het ontmoedigen van familie- en vriendenbezoek. Er gold een avondklok en op zondags was er een circulatieverbod voor privéauto’s. Reizen (lange afstandsbussen en vliegen) kon enkel op vertoon van een negatieve PCR-test.

De vaccinatiecampagne is in Peru in februari van start gegaan. Na een trage start zit het tempo er inmiddels er goed in. Op dit moment is 42% van de volwassen bevolking volledig ingeënt, en ruim 60% van de volwassen bevolking heeft tenminste één prik ontvangen. De regering streeft ernaar om tegen eind oktober 65% van de volwassen bevolking te hebben ingeënt. Er zijn genoeg vaccins ingekocht om de gehele Peruaanse bevolking van 12 jaar en ouder voor het einde van het jaar in te enten. De gebruikte vaccins (Pfizer, Astra Zeneca, Sputnik V en Sinopharm) zijn bewezen effectief, en bieden ook bescherming tegen de nieuwe varianten.

Onlangs (op 28 juli jl.) is de nieuwe president Pedro Castillo ingezworen als nieuwe president. Hij heeft beloofd om de succesvolle vaccinatiecampagne voort te zetten en streeft ernaar om vóór 1 december de rest van de bevolking gevaccineerd te hebben.

Desalniettemin houdt men rekening met de mogelijkheid van een derde golf, maar deze zal vermoedelijk een stuk minder impact hebben dan de eerste en tweede golf.


De situatie op Machu Picchu en andere belangrijke toeristische bestemmingen in Peru

Machu Picchu is sinds 1 november van het vorig jaar onafgebroken open geweest, al zei het met een gereduceerde bezoekerscapaciteit. Er zijn bovendien speciale bezoekregels van kracht en er zijn speciale looproutes ontworpen. De bergtoppen Huayna Picchu en Machu Picchu zijn nog altijd gesloten, omdat afstand houden op deze bergen moeilijk is.

Sinds 15 juli jl. is ook de klassieke Inca Trail weer opengesteld. Praktisch alle andere toeristische bestemmingen en attracties in het land zijn inmiddels weer opengesteld voor bezoekers, uiteraard met inachtneming van de geldende protocollen en eventueel een aangepaste capaciteit.


Veilig reizen ten tijde van corona

Machu Picchu, de Heilige Vallei en Cusco zijn tot de World Travel & Tourism Council uitgeroepen tot Safe Travels-bestemmingen.
Het Safe Travel certificaat is een internationale erkenning dat een bestemming en haar voornaamste bezienswaardigheden veilig is te bezoeken met bio-protocollen die bezoekers beschermen tegen blootstelling aan het virus.

Ook vele andere Peruaanse bestemmingen hebben het Safe Travels Certificaat ontvangen, dat geldt bijvoorbeeld ook voor Arequipa en de Colca Canyon, Puno en de eilanden op het Titicacameer, Ayacucho, Iquitos en Pacaya Samiria, Tarapoto, Cajamarca, Trujillo, Chachapoyas en Kuelap, de noordelijke stranden bij Piura en Tumbes, Huánuco, Paracas, Ica en Nazca, Huancavelica en Miraflores en Barranco, de twee belangrijkste toeristische wijken van Lima.


De vooruitzichten: reizen in 2021 / 2022

De situatie is de laatste maanden sterk verbeterd. De aantallen besmettingen en ziekenhuisopnames dalen al sinds mei en het aantal mensen dat volledig ingeënt is stijgt snel. Momenteel wordt er op grootschalige wijze gevaccineerd. De Peruaanse regering hoopt hiermee een derde golf te kunnen voorkomen, of in ieder geval zoveel mogelijk af te zwakken. Dit in combinatie met het versoepelde in- en uitreisvereisten, denken wij dat Peru vanaf eind september op veilige en plezierige wijze bezocht kan worden.

Overigens is Peru – sinds oktober vorig jaar – gewoon open gebleven voor toeristen, die al die tijd in kleine getalen zijn blijven komen. De afgelopen maanden hebben een toenemend aantal toeristen de weg naar Peru weer gevonden, het gaat met name om bezoekers uit andere Latijns-Amerikaanse landen en om toeristen uit de Verenigde Staten, maar in toenemende mate ook om Europese toeristen.

Wij staan er weer klaar voor. Oook de hotels, gidsen, chauffeurs en lokale partners met wie wij samenwerken staan weer te trappelen om weer aan de slag te gaan.

Wij zien de situatie in Peru en de mogelijkheid om in de loop van september weer zonder al te veel zorgen naar Peru af te reizen momenteel positief in. Neem gerust contact met ons op om de laatste informatie over de situatie hier van ons te vernemen.

Naturandes Travel zal u zo goed mogelijk op de hoogte proberen te houden van de situatie en de ontwikkelingen en de getroffen maatregelen in Peru. Daarnaast raden wij u aan de websites van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te raadplegen: