Home » COVID-19 Update

COVID-19 Update

Laatste update: 19 mei 2022

Let op: De situatie m.b.t. het coronavirus en bijbehorende maatregelen in Peru kunnen veranderen. We raden u aan om bij ons de meest actuele informatie op te vragen.

Ga snel naar:


Inreisbeperkingen: Vereisten om Peru binnen te komen

Ja, Peru is weer toegankelijk, en bereisbaar, zei het onder voorwaarden. Harde eisen zoals quarantaineplicht of inreisverboden voor ingezetenen uit bepaalde landen, zijn inmiddels verleden tijd. Wel dienen bezoekers aan Peru volledig te zijn gevaccineerd en moeten 40-plussers een bewijs kunnen tonen dat ze ook geboosterd bent.

De volgende regels zijn van kracht voor reizigers die Peru binnen willen komen.

Bij aankomst in Peru zijn reizigers verplicht de volgende documenten te kunnen overhandigen:

 • een internationaal vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat u volledig bent gevaccineerd tegen COVID-19 (De laatste inenting dient u minimaal twee weken voor vertrek te hebben gekregen), of indien u dit niet kunt overleggen, een negatieve PCR-testuitslag, die maximaal 72 uur vóór vertrek is afgenomen¹. 
 • Een elektronische gezondheidsverklaring²

ad ¹ Dit is een verplichting voor álle volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar. Kinderen t/m 11 jaar zijn hiervan uitgezonderd. Kinderen onder de 12 jaar dienen alleen asymptomatisch te zijn om aan boord te gaan.

ad ² Alle bezoekers aan Peru dienen  voor vertrek de online gezondheidsverklaring in te vullen. Deze kunt u hier vinden: https://e-notificacion.migraciones.gob.pe/dj-salud/. We raden aan de QR-code uit te printen en bij uw reisbescheiden te bewaren om deze te kunnen laten zien bij aankomst.

Passagiers die zich niet aan deze maatregel houden, kan de toegang tot Peru worden ontzegd of kan hij/zij verplicht worden om 14 dagen in quarantaine te gaan in een hotel naar keuze. De kosten voor dit verblijf zijn voor de reiziger.

Daarnaast gelden de volgende “vereisten”:

 • Alle reizigers vanaf 18 jaar moeten een bewijs van volledige vaccinatie laten zien op binnenlandse vluchten. Reizigers vanaf 40 jaar moeten ook een bewijs van de boosterprik laten zien. Reizigers die niet in het bezit zijn van een bewijs van volledige vaccinatie moeten een negatief COVID-19-PCR-testresultaat laten zien wat niet ouder is dan 48 uur bij vertrek. Deze regels gelden ook voor binnenlandse reizen met het openbaar vervoer.
 • Iedereen vanaf 18 jaar moet verplicht een bewijs van volledige vaccinatie en een geldig legitimatiebewijs laten zien om toegang te krijgen tot openbare ruimtes (onder andere winkelcentra, supermarkten en restaurants). Iedereen vanaf 40 jaar moet ook een bewijs van de boosterprik laten zien.
 • Aanmelding / Pre-registratie bij de Peruaanse migratiedienst: passagiers moeten de app Pre-Register of Migratory Control (Pre Registro de Control Migratorio Virtual) binnen 48 uur voor vertrek downloaden en invullen³
 • Covid-19-masker vereist: Een mondkapje is buitenshuis verplicht en iedereen moet 1,5 meter afstand houden. Het is verplicht om een dubbel mondkapje op te zetten in winkelcentra en winkels, waarvan tenminste 1 een medisch mondkapje is (een papieren in plaats van een stoffen mondkapje); als het een KN-95 mondkapje is, is 1 mondkapje voldoende.

³ Deze app kunt u downloaden op uw mobiele apparaat en is bedoeld om uw registratie bij de Peruaanse migratiedienst te versnellen en fysiek contact tussen reiziger en migratiepersoneel zoveel mogelijk te beperken (vanwege COVID-19), maar lijkt vooralsnog niet goed te werken en u ook geen voordelen te bieden bij binnenkomst, want alle passagiers moeten bija aankomst nog gewoon door de paspoortcontrole / het migratieloket. Het zou dus geen absolute vereiste zijn om het land binnen te komen, maar misschien verandert dit in de nabije toekomst en we raden onze reizigers aan om in ieder geval een poging te wagen. Zorg dat u uw boarding passes en paspoort bij de hand heeft.

 

Elke reiziger die bij aankomst symptomen van corona vertoont, ongeacht of zij in bezit zijn van een negatieve PCR-testuitslag of vaccinatiebewijs, wordt bij aankomst medisch onderzocht. Indien nodig wordt er een sneltest afgenomen. Enkel als deze positief blijkt te zijn, is men verplicht 14 dagen in quarantaine te gaan in een hotel naar keuze. De kosten voor dit verblijf zijn voor rekening van de reiziger. Na 6 dagen kunt u middels een nieuwe test (met negatieve testresultaat) de quarantaine opheffen

 • Reizigers zijn zelf verantwoordelijk voor het financieren van hun eigen COVID-19-testen en quarantainekosten.
 • Na 6 dagen kunt u zich laten testen en bij een negatieve testuitslag (en acceptatie daarvan door de Peruaanse gezondheidsautoriteiten) kan de quarantaine vroegtijdig worden beëindigd. Bij een positief resultaat blijft u gewoon in quarantaine.
 • Het hebben van een goede ziektekostenverzekering inclusief COVID-19 dekking is niet verplicht om Peru binnen te komen, maar het wordt wel aanbevolen.

Deze vereisten kunnen veranderen, dus we raden u aan om dagen voor uw vlucht contact op te nemen met uw luchtvaartmaatschappij om de juiste documentatie te verzamelen. Daarnaast zou u ook de website van de luchthaven kunnen raadplegen voor de laatste richtlijnen: https://www.lima-airport.com/eng/for-passengers/covid-19-protocol/arrival-protocol. Let op: Het is ons echter opgevallen dat deze informatie van de luchthaven de niet altijd even accuraat / duidelijk is.


Terug naar huis: Geldende uitreisvoorwaarden en verplichtingen bij terugkomst in eigen land of doorreisland

Naast de verplichtingen om Peru binnen te komen, heeft u ook te maken met vereisten om het land weer te kunnen verlaten. Uw luchtvaartmaatschappij zal u hierover kunnen informeren. Ook raden we aan de lokale wetgeving en richtlijnen in je thuisland (en mogelijke doorreislanden) goed in de gaten te houden. Zo kunnen er bijv. regels van kracht zijn m.b.t. verplichte testen voor de vliegreis terug naar huis, (verplichte) quarantaine na terugkomst en eventueel een landelijk en/of Europees vliegverbod. Zulk beleid kan uiteraard ook nog veranderen op het moment dat je al op reis bent in Peru.

PCR-test of andere coronatest laten uitvoeren in Peru

Mogelijk zult u tijdens uw rondreis moeten laten testen op corona, bijvoorbeeld als u tijdens uw reis last krijgt van corona-achtige gezondheidsproblemen, of omdat u voor uw terugreis een negatief testresultaat dient te kunnen presenteren aan de luchtvaartmaatschappij of bij aankomst in uw thuisland. U kunt zich op relatief veel plaatsen in het land laten testen. De meeste laboratoria garanderen een PCR-testuitslag binnen 24 uur, al zijn er ook een aantal die een termijn van 12 uur hanteren. De prijs voor een PCR-test ligt doorgaans tussen de 170 en 250 (PEN) per test, omgerekend zo´n EUR 40 – 60. Uitslagen van een antigeentest of sneltest zijn sneller beschikbaar. Houd er rekening mee dat laboratoria gesloten kunnen zijn in het weekend. U kunt altijd contact met ons opnemen voor advies en overleg indien u een coronatest wilt uitvoeren in Peru. Wij hebben een lijst met aanbevolen testlocaties en kunnen u zonodig helpen met het maken van een afspraak.


Overige coronamaatregelen in Peru

Hieronder vindt u de belangrijkste maatregelen die momenteel van kracht zijn:

 • Op het moment van schrijven (zie datum laatste update) zijn alle hotels, winkels, bezienswaardigheden en restaurants weer geopend voor het publiek. Sinds 28 februari mogen restaurants, winkels en andere publieke gebouwen weer op volledige 100% capaciteit draaien.
 • In alle openbare ruimtes, dus ook buiten op straat, is men verplicht een mondkapje te dragen. Dit geldt ook voor mensen die al gevaccineerd zijn. In winkels, supermarkten en het openbaar vervoer dient men of één KN-95 mondkapje of, indien u deze niet heeft, 2 mondkapjes over elkaar heen te dragen. Update: Sinds april 2022 is het gebruik van het mondmasker in de openlucht niet meer verplicht in provincies waar de vaccinatiegraad 80% of hoger is, vooralsnog betreft dit enkel de provincies (of departementen) van Lima, Callao, Ica en Ancash; in de andere provincies dient men nog wel een mondmaker te dragen in de buitenlucht, ook al wordt daar op de meeste plaatsen niet scherp op toegezien.
 • Op sommige plaatsen (zoals vliegvelden, winkelcentra, banken, supermarkten, restaurants en winkels) wordt bij de ingang je temperatuur opgemeten met een contactloze infrarood thermometer. Ook word je soms verplicht om je handen te wassen of antibacteriële gel te gebruiken.

Daarnaast geldt het landelijke advies om 1.5 meter afstand te bewaren en regelmatig de handen te wassen. Bijna elke Peruaan gaat de deur uit met een klein flesje desinfecterende gel of alcoholspray. Deze zijn – net als wasbare en wegwerpmondmaskers – volop verkrijgbaar in winkels en apotheken. Sommige mensen maken daarnaast ook gebruik van face-shields. Deze waren hier lange tijd verplicht gesteld voor in het openbaar vervoer, lange afstandsbussen en binnenlandse vluchten, maar inmiddels is deze verplichting afgezwakt tot een aanbeveling.

Wat doen wij?

In eerste plaats is een individuele reis ten tijde van de Corona-pandemie de veiligste en meest zorgeloze manier van reizen, waar u intensief contact met andere reizigers zo veel mogelijk beperkt. Onze reizen zijn kleinschalig van karakter en we houden u zoveel mogelijk weg van de massa´s.
Wij willen dat u onbezorgd op reis kunt. Wij, onze lokale partners en vervoerders werken volgens strenge bio-protocollen, zodat de kans dat u tijdens uw reis besmet wordt zo gering mogelijk is. Voor veel bestemmingen en attracties geldt een gereduceerd maximaal bezoekersaantal en zijn speciale bezoekersprotocollen van kracht.
Wij kunnen veel voor u doen, maar uiteindelijk zult u zelf ook moeten oppassen. Houdt dus voldoende afstand en bescherm u dus goed. Zorg dus dat u zich houdt aan de voorzorgsmaatregelen en neem voldoende weggooi-mondkapjes, ontsmettingsdoekjes, alcohol-gel en wellicht een beetje vloeibaar wasmiddel om uw katoenen mondkapjes tussentijds mee te kunnen wassen.


Flexibele COVID-19 omboek- en annuleringsvoorwaarden

We begrijpen dat het ten tijde van het coronavirus spannend en onzeker is om een verre reis te boeken. Daarom hebben we onze boekings- en betalingsvoorwaarden tijdelijk versoepeld. De aanbetaling is verlaagd tot 25% van de reissom en de betaling van de restsom dient uiterlijk twee weken voor vertrek te geschieden.

Mocht het op de beoogde reisdata niet verantwoord blijken naar Peru af te reizen of zelfs onmogelijk (bijvoorbeeld door een in- of uitreisbeperking opgelegd door de overheid), dan bieden wij onze reizigers de mogelijkheid om de reis kosteloos om te boeken naar een latere datum in 2022 of 2023. Wel worden eventuele tariefverschillen (van bijvoorbeeld binnenlandse vluchten, maar ook door jaarlijkse tariefverhogingen van de door ons ingekochte diensten, zoals hotels en vervoer) bij de reiziger in rekening gebracht.

 

Wat als u vlak voor vertrek corona-gerelateerde klachten heeft?
In dat geval zult u uw reis moeten uitstellen. Lokale luchtvaart-, bus-, en treinmaatschappijen rekenen omboekkosten. Ook het omboeken van entreebewijzen tot de Inca Trail en Machu Picchu brengt kosten met zich mee. Tenslotte brengen ook sommige exclusieve hotels kosten in rekening bij een last-minute wijziging.
Deze omboekkosten variëren sterk, afhankelijk van de reis die u reserveert. In onze gepersonaliseerde offertes zullen we deze kosten specificeren, zodat u exact weet waar u aan toe bent.

Wilt u meer weten over onze boekings- en betalingsvoorwaarden of ligt uw beoogde vertrekdatum na 2022? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.


Huidige situatie met betrekking tot COVID-19 in Peru

Peru heeft zwaar te lijden gehad onder corona en behoort mogelijk tot de zwaarst getroffen landen ter wereld. De situatie m.b.t. coronavirus is sinds mei / juni 2021 sterk verbeterd en het “normale” leven is weer hervat met steeds minder beperkingen en belemmerende maatregelen. Sinds januari zijn veel beperkende maatregelen opgeheven.

In tegenstelling tot bij de eerste besmettingsgolf is Peru tijdens de tweede besmetingsgolf (van januari t/m april 2021) gewoon open gebleven en was er ditmaal ook geen strikte lockdown zoals ten tijde van de eerste golf. Winkels, markten en restaurants bleven gewoon open, maar met een lagere bezoekerscapaciteit en de welbekende sanitaire protocollen. De nadruk lag op het ontmoedigen van familie- en vriendenbezoek. Er gold een avondklok en op zondags was er een circulatieverbod voor privéauto’s. Reizen (lange afstandsbussen en vliegen) kon enkel op vertoon van een negatieve PCR-test.

De vaccinatiecampagne is in Peru in februari 2021 van start gegaan. Op dit moment is ruim 90% van de bevolking (van 12 jaar en ouder) volledig ingeënt. De gebruikte vaccins (Meest Pfizer, en in mindere mate ook Astra Zeneca en Sinopharm) zijn bewezen effectief, en lijken ook bescherming te bieden tegen de nieuwe varianten.

In November is men begonnen met het boosteren van de mensen die werkzaam zijn in de zorg en voor de ouderen, en in december / januari kwamen andere leeftijdsgroepen in aanmerking voor een booster-prik. Sinds eind januari kunnen ook de jongste Peruanen, van 5 / 6 jaar en ouder zich laten inenten.


De situatie op Machu Picchu en andere belangrijke toeristische bestemmingen in Peru

Machu Picchu is sinds 1 november 2020 onafgebroken open geweest, al zei het met een gereduceerde bezoekerscapaciteit. Er zijn bovendien speciale bezoekregels van kracht en er zijn speciale looproutes ontworpen.

Sinds 15 juli 2021 is ook de klassieke Inca Trail weer opengesteld. Praktisch alle andere toeristische bestemmingen en attracties in het land zijn inmiddels weer opengesteld voor bezoekers, uiteraard met inachtneming van de geldende protocollen en eventueel een aangepaste capaciteit.


Veilig reizen ten tijde van corona

Machu Picchu, de Heilige Vallei en Cusco zijn tot de World Travel & Tourism Council uitgeroepen tot Safe Travels-bestemmingen.
Het Safe Travel certificaat is een internationale erkenning dat een bestemming en haar voornaamste bezienswaardigheden veilig is te bezoeken met bio-protocollen die bezoekers beschermen tegen blootstelling aan het virus.

Ook vele andere Peruaanse bestemmingen hebben het Safe Travels Certificaat ontvangen, dat geldt bijvoorbeeld ook voor Arequipa en de Colca Canyon, Puno en de eilanden op het Titicacameer, Ayacucho, Iquitos en Pacaya Samiria, Tarapoto, Cajamarca, Trujillo, Chachapoyas en Kuelap, de noordelijke stranden bij Piura en Tumbes, Huánuco, Paracas, Ica en Nazca, Huancavelica en Miraflores en Barranco, de twee belangrijkste toeristische wijken van Lima.


De vooruitzichten: reizen in 2022

De situatie is de laatste maanden aanzienlijk verbeterd, en de vooraf gevreesde Omikron-variant heeft veel minder impact gehad dan vooraf werd verwacht. Een groot deel van de bevolking is inmiddels al geboosterd. De Peruaanse regering heeft hiermee een derde golf weten voorkomen. Dit in combinatie met het versoepelde in- en uitreisvereisten, denken wij dat Peru vanaf april weer op veilige en plezierige wijze bezocht kan worden.

Overigens is Peru – sinds oktober 2020 – gewoon open gebleven voor toeristen, die al die tijd in kleine getalen zijn blijven komen. De afgelopen maanden hebben een toenemend aantal toeristen de weg naar Peru weer gevonden, het gaat met name om bezoekers uit andere Latijns-Amerikaanse landen en om toeristen uit de Verenigde Staten, maar in toenemende mate ook om Europese toeristen.

Wij staan er weer klaar voor. Ook de hotels, gidsen, chauffeurs en lokale partners met wie wij samenwerken staan weer te trappelen om weer aan de slag te gaan en u een onvergetelijke reis te bezorgen.

Wij zien de situatie in Peru en de mogelijkheid om in de loop van maart weer zonder al te veel zorgen naar Peru af te reizen momenteel positief in. Neem gerust contact met ons op om de laatste informatie over de situatie hier van ons te vernemen.

Naturandes Travel zal u zo goed mogelijk op de hoogte proberen te houden van de situatie en de ontwikkelingen en de getroffen maatregelen in Peru. Daarnaast raden wij u aan de websites van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te raadplegen: