Home » Films

Films

Hoewel de Peruaanse filmindustrie niet zo groot is als die van enkele andere Zuid Amerikaanse landen, zijn sommige films regionaal zeer succesvol. We hebben voor u enkele aanraders op een rijtje gezet, van documentaires tot romantische comedie en van thrillers tot drama´s.

Motor cycle diaries (2004)

Motor Cycle Diaries

Motor Cycle Diaries

Deze film neemt u mee door Zuid-Amerika. Geniet van de landschappen, maak kennis met de diverse culturen, de mensen, steden etc. In deze film wordt u meegenomen op een tocht van Ernesto Che Guevara en komt u onder andere in Cusco, de Heilige Vallei en Machu Picchu.

In 1952 besluit medisch student Ernesto Guevara de la Serna, later bekend als Ernesto Che Guevara, om, één semester verwijderd van zijn slagen, samen met zijn vriend Alberto Granado, een biochemist, een 8000 kilometer lange motortocht te maken door Zuid Amerika vanaf hun huis in Buenos Aires naar Venezuela. Het doel is om dingen te zien die ze enkel uit boeken kennen. Niet de hele reis gaat volgens plan als de motor het begeeft, hun geld opraakt, ruzies etc. De motor-trip die Che Guevara de roeping van zijn leven toonde.
De film kreeg o.a. de volgende prijzen: Oscar voor de muziek, BAFTA Film Award voor beste film niet in de Engelse taal, Independent Spirit Award voor de beste cinematografie etc. Geïnteresseerd? Klik hier.

The Fall of Fujimori: When Democracy and Terrorism Collide (2006)

The Fall of Fujimori

The Fall of Fujimori

Twee decennia voor Amerika de oorlog begon tegen terreur, kende Peru haar eigen gevechten met dodelijke opstandige groeperingen. Toen Alberto Fujimori bij de verkiezingen van 1990 werd gekozen, viel 40% van Peru onder het gezag van de rebellen. Vastbesloten om hen uit te roeien, nam Fujimori extreme maatregelen: de rechtstaat werd vervangen door militaire tribunalen, de pers werd ondermijnd en doodseskaders werden toegestaan. Hoewel effectief bezweek de machtsstructuur die hij opbouwde onder haar eigen corruptie en vluchtte Fujimori in 2000 naar Japan. The fall of Fujimori biedt een interessant verhaald over de risico´s van het bestrijden van terrorisme in naam van het behoud van de democratie. Geïnteresseerd? Klik hier.

Paloma de papel (2003)

Paloma de Papel

Paloma de Papel

Paloma de papel (ook wel bekend als Paper Dove) is een Peruaans drama waarin de kijker wordt mee genomen naar de jaren ´80 naar het wilde, rurale leven in een dorp diep in de Andes bergen, waar de 11 jarige Juan (Antonio Callirgos) worstelt met armoede en geweld. Nadat de beste vriend van Juan´s vader (die tevens burgemeester van het dorp is) vermoord wordt door guerilla-soldaten van de revolutionaire groep Shining Path, ontdekt Juan dat zijn stiefvader, Fermin (Aristoteles Picho) hierbij betrokken is, evenals bij de dood van Juan´s vader enkele jaren daarvoor. Een schijnbare idyllische kindertijd wordt vernietigd door een land dat verscheurd wordt door burgeroorlog.

Nadat Fermin Juan introduceert in de wereld van Shining Path, verandert zijn leven radicaal van een zorgeloze jeugd naar een tijd waarin hij leert om bommen te maken en geweren af te veren. Carmen (Tatiana Astengo) and Wilmer (Sergio Galliani) leiden Juan langs de hartverscheurende weg naar volwassenheid en de langs de schijnbaar eindeloze cycles van geweld die Juan in zijn greep houdt. Geïnteresseerd? Klik hier.

Days of Santiago (2004)

Days of Santiago

Days of Santiago

Een 23-jarige Peruaanse marine veteraan worstelt met zowel maatschappelijke als psychologische problemen wanneer hij wil re-integreren in de maatschappij. Santiago Roman (Pietro Sibille) is net terug in Peru na zes jaar militaire dienst. Koeltjes wordt hij ontvangen door zijn ouders en hij is niet in staat om een goede betaalde, stabiele baan te vinden. Wanneer hij zich verder wil scholen, komt hij er achter dat zijn pensioen onvoldoende biedt om te kunnen studeren. Hij vindt een slecht betaalde baan als taxi chauffeur in de binnenstad en zijn minachting voor het uitschot van de stad, brengt de jonge soldaat in een diepgewortelde depressie. Als een groep van Santiago´s voormalige militaire vrienden een plan broeden om een lokale bank te overvallen, wordt de veteraan voor de keuze gesteld om te kiezen tussen een eerlijk leven van armoede en een wanhoopsdaad die zou kunnen eindigen in een tragedie. Geïnteresseerd? Klik hier.

State of fear (2004)

State of Fear

State of Fear

Deze aangrijpende documentaire van Pamela Yates, neemt u meer door de adembenemende landschappen van de Peruaanse Andes naar een tijd van 20 jaar terreur, wreedheid en onderdrukking. Gebaseerd op een getuigenis van meer dan 16.000 mensen aan de waarheids- en verzoeningscommissie, begint de film met de opkomst van de Maoïstische leider Abimael Guzmán en zijn Shining Path guerrillas en gaat verder met de val van president Alberto K. Fujimori´s regering in november 2000, wanneer Fujimori herkozen wordt tijdens een corruptie schandaal. In deze jaren vinden ongeveer 70.000 mensen de dood en ontelbare zijn voor het leven getekend. State is fear is een les over het kiezen van de veiligheid boven democratie. Geïnteresseerd? Klik hier.