Home » Peru en Bolivia in 3 weken

Peru en Bolivia in 3 weken

Uyuni - rondreis Peru en Bolivia

Ontdek de hoogtepunten van Peru en Bolivia in 3 weken! U heeft in Peru tijd om Werelderfgoed-steden Arequipa en Cusco te ontdekken, staat oog in oog met de condor aan de rand van de Colca Canyon, en reist via het fascinerende La Paz naar de zoutvlakte van Uyuni. Terug in Peru overnacht u bij een lokaal gastgezin op het Titicacameer en reist u via de prachtige Heilige Vallei van de Inca’s naar Machu Picchu.

RICHTPRIJS 2018: € 1918 p.p. bij 2 personen
Gebaseerd op huidige vluchtprijzen en onderdak in tweepersoonskamers in de prijsklasse US$ 65-85.
Geen verborgen kosten!
Contacteer ons nu over deze rondreis!

Reisschema

Dag 1: vertrek uit Europa en aankomst in Lima
Dag 2: vlucht van Lima naar Arequipa
Dag 3: vrije dag Arequipa
Dag 4: naar de Colca Vallei
Dag 5: langs de rand van de Colca Canyon | naar Puno
Dag 6: van Puno naar La Paz
Dag 7: vrije dag La Paz | nachtbus naar Uyuni
Dag 8: de zoutvlakte van Uyuni, dag 1
Dag 9: de zoutvlakte van Uyuni, dag 2
Dag 10: de zoutvlakte van Uyuni, dag 3 | nachtbus naar La Paz
Dag 11: van La Paz naar Puno
Dag 12: het Titicacameer: de drijvende Uros-eilanden en overnachting op Amantaní
Dag 13: het Titicacameer: Amantaní en Taquile
Dag 14: van Puno naar Cusco
Dag 15: vrije dag in Cusco
Dag 16: de mooiste plekjes van de Heilige Vallei | namiddagtrein naar Aguas Calientes
Dag 17: Machu Picchu!
Dag 18: vrije dag Cusco
Dag 19: van Cusco naar Lima
Dag 20: vrije dag Lima en aansluitende internationale vlucht
Dag 21: aankomst in Europa

Programmabeschrijving

Dag 1: aankomst in Lima
Na aankomst van uw internationale vlucht halen we u op van de luchthaven van Lima en brengen u naar uw hotel, waar u zult worden opgewacht door onze medewerker ter plaatse die het programma van de komende weken nog even met u doorspreekt. Rest van de dag vrijaf.

Dag 2: vlucht van Lima naar Arequipa
U wordt van uw hotel opgehaald en tijdig naar de luchthaven gebracht voor uw vlucht naar Arequipa. Eenmaal in Arequipa wordt u van de luchthaven naar uw hotel gebracht.
Arequipa is een uitstekende plek om enkele dagen te vertoeven: prima weer, goede restaurants, interessante musea en een fantastisch mooie binnenstad – opgenomen op de Werelderfgoedlijst.
Het is belangrijk om voorafgaand aan uw bezoek aan het Titicacameer goed te acclimatiseren. Het Titicacameer ligt op maar liefst 3800 meter boven zeeniveau, dus een paar dagen op ca. 2400 meter komt goed uit!

Dag 3: vrije dag Arequipa
Twee extra vrije dagen in Arequipa, om wat beter uit te rusten en te acclimatiseren voorafgaand aan uw bezoek aan het Titicacameer.
We suggereren u om in ieder geval het klooster van Santa Catalina en het Museo Santuarios Andinos (in de volksmond “het museum van Juanita”) te bezoeken. Beide plekken beschikken over eigen gidsen die u ter plekke kunt inhuren.

Optioneel deze dagen (nog niet inclusief):

 • Reality tour – de andere realiteit in Peru: pagina 8 van onze gids optionele excursies
 • Stadswandeling langs de Verborgen Plekjes van Arequipa: pagina 9 van onze gids optionele excursies

Dag 4: naar de Colca Vallei
Vandaag stapt u weer de bus in. Doel is de Colca Canyon – één van de diepste canyons ter wereld – gelegen op ca. 4,5 uur van Arequipa. De aangelegen Colca Vallei wordt ook wel de vuur-vallei genoemd, omdat ze midden vulkaangebied gelegen is.
In deze groepstour reizen we op de eerste dag 160 kilometer naar het plaatsje Chivay in de vallei. In het begin van de tocht hebben we uitzicht op de vulkanen Misti, Chachani en Picchu Picchu. Daarna gaat het door Nationaal Park Pampa Cañahuas waar, op een hoogte van 3400 meter, groepen gedomesticeerde lama’s en alpaca’s en de wilde, beschermde en zeldzame vicuñas rondlopen.

Na verschillende stops bereiken we Patapampa (letterlijk ‘hoogland’), met 4850 meter het hoogste punt op onze hele rondreis. Daarna gaat het naar beneden, naar Chivay (3600 meter), waar u kunt lunchen (niet inclusief). Van daaruit is het nog maar een klein stukje naar het schitterend gelegen hotel in de kleine Andesgemeenschap Corporaque. Na de tocht kunt u een optionele wandeling maken en optioneel de warmwaterbronnen van La Calera bezoeken.

Dag 5: langs de rand van de Colca Canyon | naar Puno
Vandaag staan we erg vroeg op en rijden we naar de Cruz del Condor. Dit is de beste plek ter wereld om van dichtbij de condor (werelds grootste vliegende vogel met een spanwijdte tot ruim 3 meter en een lengte tot 1.10m) te kunnen zien. Met een beetje geluk zeilt hij op slechts enkele meters langs je. Optioneel maken we een wandeling van ca. een uur, aan de rand van de canyon, waarbij we hagedisjes, adelaars, meer condor, vossen en de grote, konijnachtige vizcacha kunnen tegenkomen. Daarna gaat het terug richting ons hotel, waarbij we Maca – een door een grote aardbeving in 1991 verwoest dorpje aandoen. Eveneens stoppen we in Yanque, met een schitterend kerkje, gebouwd uit wit vulkaangesteente.

‘s Middags rijdt u in ongeveer 6 uur naar Puno, waar u naar uw hotel wordt gebracht.

Dag 6: van Puno naar La Paz
Vanochtend brengen wij u naar het busstation van Puno voor uw ongeveer 3,5 uur durende rit naar grenspost Kasani, waar u uitstapt voor de douaneformaliteiten. Daarna rijdt u in ongeveer 4 uur door naar La Paz, waar u naar uw hotel gebracht wordt.

Dag 7: vrije dag La Paz | nachtbus naar Uyuni
Deze vrije dag in La Paz onderbreekt een aantal lange dagen. Bezoek de traditionele heksenmarkt en de straatjes rondom vol met leuke restaurantjes en souvenirs of Plaza Murillo met de kathedraal en het presidentieel paleis. Of maak een ritje met de in 2014 geopende Teleferíco: Linea Roja – op 10 minuutjes loopafstand van de heksenmarkt – geeft u een geniaal uitzicht over de stad!
Rond 20:00 uur brengen wij u vervolgens naar het busstation voor de nachtbus die u in ongeveer 12 uur naar Uyuni brengt.

Dag 8: de zoutvlakte van Uyuni, dag 1
Na aankomst in Uyuni heeft u enkele uren om bij te komen van uw busrit en het dorpje te bekijken. Daarna stapt u van de bus over in een 4WD jeep waarmee u de komende dagen door fantastische landschappen zult rijden.

Vanuit Uyuni rijdt u eerst naar het zoutwerkers-gemeenschapje Colchani. Onderweg doet u eerst het zogenaamde treinenkerkhof net buiten Uyuni aan (alhoewel men er soms voor kiest om deze plek pas op de derde dag te bezoeken). Nadien rijden we naar het “eiland” Inca Huasi met zijn enorme cactussen en zouthotel. Hier zult u lunchen. Hierna rijden we over de zoutvlakte verder richting het dorpje San Juan waar u in de namiddag zult aankomen, dineren en overnachten.

Dag 9: de zoutvlakte van Uyuni, dag 2
U rijdt verder door de woestijn, met bezoeken aan de meren Honda, Hedionda (waar u doorgaans veel flamingo’s ziet), Ramaditas en Cañapa. U rijdt langs de Ollaguë-vulkaan en over de zoutvlakte van Chiguana en langs de veel-gefotografeerde “stenen boom” naar de Laguna Colorada, een zout meer in het nationaal park Eduardo Avaroa, nabij de grens met Chili. Dit meer bevat het mineral borax, en de witte kleur tekent schitterend af tegen het rood van het water, veroorzaakt door rood sediment en pigment van algen. James’ flamingo’s komen hier veel voor, en in mindere mate den Andes en Chileense flamingo’s. Met (veel) geluk kunt u zelfs een puma of een Darwins nandoe spotten. Rond 17:00 komt u aan in Huayllajara, waar u zult dineren en overnachten.

Dag 10: de zoutvlakte van Uyuni, dag 3 | nachtbus naar La Paz
Op de laatste dag nabij Uyuni staat u al om 05:00 uur ’s ochtends op, op tijd om een aantal nabijgelegen geisers te bezoeken. Alhoewel het ontzettend koud kan zijn in deze vulkanische regio, kunnen de heldhaftigeren badderen in kleine warmwater-poelen. Na bezoeken aan het groene en witte meer, Villamar en San Cristóbal arriveert u naar verwachting rond 17:30 weer in Uyuni. Hier kunt u nog dineren, alvorens we u naar de busterminal brengen voor uw nachtbus naar La Paz.

Dag 11: van La Paz naar Puno
Naar verwachting komt u om 07:00 uur ’s ochtends aan in La Paz. Hier wordt u opgewacht en naar uw volgende bus naar Puno geholpen.
’s Middags komt u in Puno aan en wordt u naar uw hotel gebracht. Rest van de dag vrij.

Dag 12: het Titicacameer: de drijvende Uros-eilanden en overnachting op Amantaní
Vanaf uw hotel in Puno en brengen we u naar de haven, van waaruit u eerst een bezoekje aan de Uros-eilanden brengt. De Uros vormden een oude stam die zich probeerde te isoleren van de oorlogszuchtige Colla’s – en later van de Inca’s. Ze trokken het Titicacameer op en bouwden drijvende eilanden van totora-riet om op te wonen. Vandaag de dag leven er nog steeds enkele honderden leden van de Uros-stam, tegenwoordig allen Aymara sprekend, op de eilanden, waar huizen, wachttorens, kerken en boten gemaakt zijn van riet. De eilanden moeten continu worden verzorgd: terwijl het riet van onderuit wegrot, worden er bovenop steeds nieuwe lagen geplaatst.

Daarna gaat het richting het eiland Amantaní, op ongeveer 3 uur varen van Puno. De inwoners leven nog steeds op een traditionele manier, bijvoorbeeld zonder gemotoriseerd transport. Op het schilderachtige Amantaní zult u bij een traditioneel gastgezin overnachten en een schitterende zonsondergang beleven. Daarnaast maakt u een wandeling naar het hoger gelegen gedeelte van het eiland, met spectaculaire vergezichten!

Dag 13: het Titicacameer: Amantaní en Taquile
Na het ontbijt met uw gastgezin op Amantaní vaart u naar het nabijgelegen Taquile met zijn traditionele textielarbeid. Mannen lopen hier met breinaalden rond en vrouwen weven kleurrijke kledij, waaruit u de sociale status en de burgerlijke staat van de drager op kunt maken. Na een mooie wandeltocht en een lunch (niet inclusief) vaart u terug naar Puno, waar u in de namiddag, na een tocht van ongeveer 3 uur, aankomt en naar uw hotel wordt gebracht.

Dag 14: van Puno naar Cusco
In ongeveer 7 uur rijden we per luxe bus van Puno naar Cusco. Een schitterende rit: de hoogvlakte van het Titicacameer neemt gaandeweg plaats voor woeste bergen, smalle valleien met verspreid liggende Andesgemeenschappen en uiteindelijk voor de groene dalen nabij de antieke hoofdstad van de Inca’s. Rond 15:00 komt u aan in Cusco en brengen we u naar uw hotel. In Cusco is dat in de schilderachtige artiestenwijk San Blas, met zijn kronkelende straatjes en vreemde mengelmoes van koloniale bouwstijl en dorpse sfeer. Rest van de dag: vrij.

In plaats van deze bus kunt u vandaag ook voor een comfortabele en luxe toeristenbus kiezen, met begeleide uitstapjes onderweg, en inclusief lunch. Meerprijs van deze service is US$ 42 per persoon. U bent in dit geval – vanwege de uitstapjes – wat langer onderweg. Vertrektijd is 07:00, aankomsttijd 17:00.

Dag 15: vrije dag in Cusco
De eerste van twee vrije dagen in Cusco, de oude hoofdstad van de Inca’s, zal nauwelijks genoeg zijn om de stad goed te bekijken. Doe één van onze optionele excursies, leer meer over de Inca’s in het Museo Inca of het Museo Precolombino, bezoek de imposante ruines van Sacasywaman net buiten de stad en het schitterende koloniale centrum met zijn vele kerken, wandel door de artiestenwijk San Blas, geniet van de familiaire backpack-sfeer in de pubs, maak kennis met de lekkerste streekgerechten in één van de vele uitstekende restaurants… Kortom genoeg te doen!

Optioneel in Cusco (nog niet inclusief):

 • stadstour van een halve of hele dag
 • diverse sportieve activiteiten

Dag 16: de mooiste plekjes van de Heilige Vallei | namiddagtrein naar Aguas Calientes

Vandaag bezoekt u de Heilige Vallei van de Inca’s. Eerst gaat het per privétransport naar het dorpje Pisac met zijn befaamde markt en ruïnes, vervolgens volgen we de Urubambarivier naar het stadje met dezelfde naam. Vanuit hier bezoeken we de pre-Inka zoutmijnen van Salineras en uiteindelijk komen we aan in het antieke dorpje Ollantaytambo waar we het indrukwekkende Incafort bezoeken. Vanaf Ollantaytambo neemt u de trein naar Aguas Calientes, het dorpje nabij Machu Picchu. Hier komt u rond 18:00 aan en wordt u naar uw hotel gebracht.

NB: we hebben vandaag voor privétransport geopteerd, zodat u in overleg met de chauffeur zelf uw tijd kunt invullen. Een groepstour is ook mogelijk, maar raden we niet aan, omdat deze nogal gehaast is en langs teveel toeristische marktjes gaat.
Eventueel kunt u voor vandaag ook een privégids inhuren.

Dag 17: Machu Picchu!
Vandaag staat u al om 5 uur op om de eerste bus naar Machu Picchu te nemen. Om 6 uur kunt u de ‘Verloren Stad van de Inca’s’ binnen, net op tijd om het eerste zonlicht over de omringende bergkammen te zien schijnen. Een magisch moment. Na een optionele rondleiding hebt u de dag voor u om de ruines te verkennen. ’s Middags neemt u de bus terug naar Aguas Calientes en vandaar de trein naar Ollantaytambo. Daar wordt u opgewacht en in een kleine 2 uur per privétransfer naar uw hotel in Cusco gebracht.

Dag 18: vrije dag Cusco
Een laatste vrije dag in Cusco.

Dag 19: van Cusco naar Lima
In de ochtend brengen we u naar de luchthaven voor uw vlucht naar Lima. Daar wordt u opgewacht en naar uw hotel gebracht.
De rest van de dag hebt u vrij, om Lima naar eigen inzicht te verkennen.

Dag 20: vrije dag Lima en aansluitende internationale vlucht
Vrije dag Lima. U wordt tijdig naar de internationale luchthaven van Lima gebracht voor uw retourvlucht naar Europa.

Dag 21: aankomst in Europa
Afhankelijk van uw vlucht, komt u vandaag weer aan in Europa.

Inclusief

24-uur per dag Nederlandstalige ondersteuning

Onze zelfgeschreven stadsgidsen Cusco en Arequipa, vol persoonlijke tips en ervaringen

Onze persoonlijke restaurant-tips

Overnachtingen:

 • alle overnachtingen in hotels in de prijsklasse US$ 65 – US$ 85 per tweepersoonskamer, voor zien van een privébadkamer en inclusief ontbijt
 • verblijf op de zoutvlakte van Uyuni in zeer basic accommodaties, privékamers met gedeelde badkamer
 • verblijf op Amantaní bij familie thuis, inclusief maaltijden

Vervoer:
Anders dan bij vele andere reisorganisaties zijn bij ons veiligheidshalve standaard alle transfers in uw programma inclusief. Dit geldt dus voor de transfers tussen luchthaven of busterminal en vice versa. Bovendien wordt u bij alle tours (in groep of privé) bij uw hotel opgehaald en weer afgezet. U betaalt dus niet extra voor taxi’s en vermijdt risico’s en een hoop geregel ter plekke.
Een uitzondering hierop is Aguas Calientes, het dorpje nabij Machu Picchu. In dit dorpje is – uitgezonderd de bussen naar Machu Picchu – geen gemotoriseerd verkeer. Daarom wandelt u in een paar minuten naar uw hotel. U wordt door een medewerker van uw hotel begeleid.

 • privétransfers in Lima
 • binnenlandse vlucht Lima – Arequipa, inclusief luchthavenbelastingen
 • privétransfers in Arequipa
 • vervoer tussen Arequipa, de Colca Canyon en Puno in gedeelde busjes
 • privétransfers in Puno
 • openbare bus Puno – La Paz, met buswissel bij de grens
 • privétransfers La Paz
 • nachtbus La Paz-Uyuni
 • privétransfers Uyuni
 • vervoer tijdens Jeeptour Salar de Uyuni per 4WD jeep – 6 toeristen per jeep
 • nachtbus Uyuni-La Paz
 • privétransfers La Paz
 • openbare bus La Paz – Puno, met buswissel bij de grens
 • privétransfers in Puno
 • groepsvervoer tijdens uw tour over het Titicacameer
 • luxe bus tussen Puno en Cusco, luxe toeristenbus mogelijk tegen een meerprijs
 • privétransfers in Cusco
 • privévervoer in de Heilige Vallei
 • trein Ollantaytambo – Aguas Calientes – Ollantaytambo
 • bus Aguas Calientes – Machu Picchu – Aguas Calientes
 • privétransfer Ollantaytambo – Cusco
 • binnenlandse vlucht Cusco-Lima, incl. luchthavenbelastingen
 • privétransfers in Lima

Groepsexcursies, met Engelstalige gids:

 • tweedaagse tocht Colca Canyon, exclusief entrees
 • driedaagse Jeeptour Salar de Uyuni, inclusief maaltijden, exclusief entrees
 • tweedaagse tocht Titicacameer, inclusief entrees; 1 x lunch, diner, ontbijt

Privé-chauffeur in de Heilige Vallei van de Inca’s | gids mogelijk tegen meerprijs

Entrees Machu Picchu:
De standaard-entrees tot Machu Picchu zijn inclusief. Nog niet inclusief zijn de optionele bergtoppen Wayna Picchu (US$ 11 extra pp) of Machu Picchu (US$ 7 extra pp). Geef ons bij een reservering alstublieft aan welk entree u prefereert, aangezien we deze ruim van tevoren moeten aanschaffen. Meer informatie over de verschillende entrees tot Machu Picchu.

Exclusief

 • internationale vlucht
 • overige maaltijden, optionele excursies en entrees, persoonlijke uitgaven
 • verplichte verzekering die ziektekosten en ongevallen in Peru dekt, alsmede sterk aangeraden annuleringsverzekering

Entrees

De volgende entrees zijn nog niet inclusief. Onderstaand de huidige prijzen per persoon, die in het nieuwe jaar zouden kunnen variëren:

 • Colca Vallei: 70 soles / ca. € 18,50 | optioneel entree warmwaterbronnen La Calera: 15 soles / ca. € 4
 • Zoutvlakte en omringende woestijn van Uyuni: 200 bolivianos / ca. € 26
 • Salineras in de Heilige Vallei: 10 soles / ca. € 2,50
 • Optioneel: Cusco en de Heilige Vallei:
  Voor Cusco en de Heilige Vallei bestaat een algeheel toeristenticket, de Boleto Turistico. Met dit toeristenticket kunt u onder andere de ruïnes in de Heilige Vallei en de ruïnes net buiten Cusco bezoeken, alsmede een aantal musea in Cusco. Nadeel aan dit ticket is dat de twee interessantste musea in Cusco niet inclusief zijn en een apart entree vergen. Het hele toeristenticket kost S/. 130 pp (ca. € 34,50), maar u heeft ook de mogelijkheid een toeristenticket te kopen die alleen geldig is voor de ruïnes van de Heilige Vallei en één die alleen geldig is voor Cusco. Beiden kosten S/. 70 pp (ca. € 18,50) en zijn 1 dag geldig. Voor de stadstour in Cusco heeft u bovendien nog de entrees tot de Kathedraal en de Zonnetempel nodig; samen is dat S/. 35 pp (ca. € 9,50). Het toeristenticket kunt u ter plekke bij de entrees van ruïnes en musea kopen.

Overweeg ook eens

Zoals bij alle op onze website gepubliceerde reizen, kunt u deze reis-suggestie naar hartenlust aanpassen aan uw voorkeuren en wensen. Overweeg bijvoorbeeld eens:

 • extra vrije dagen op diverse bestemmingen, voor rustmomenten in uw reis
 • een bezoek aan Peru’s zuidwestkust
 • comfortabele vluchten tussen La Paz, Uyuni en Cusco
 • bezoeken aan Potosí of Sucre
 • een vierdaagse trektocht naar Machu Picchu in plaats van de treinreis
 • een excursie naar het regenwoud van Madidi, Tambopata of Manu

Uw prijs

Uw prijs hangt onder andere af van:

 • het aantal personen waarmee u reist
 • het seizoen waarin u reist
 • hoe lang of kort (duurder, omdat er minder beschikbaarheid is van hotels en gidsen) u van tevoren reserveert
 • uw keuze voor accommodaties en andere individuele wensen

In bovenstaande richtprijs zijn we uitgegaan van een tijdige boeking in het voorseizoen en een reis, gemaakt door 2 personen die in tweepersoonskamers overnachten.

Vaak werken wij samen met kleinschalige hotels in de prijscategorie US$ 65 – US$ 85 per tweepersoonskamer en daar is bovenstaande richtprijs dan ook op gebaseerd. Uiteraard beschikt u altijd over een privébadkamer. (Veel) luxer kan natuurlijk ook. Wij selecteren de hotels persoonlijk, en houden daarbij rekening met zaken als locatie, schoonheid, klantvriendelijkheid en natuurlijk prijs-kwaliteit verhouding. Wij proberen zoveel mogelijk samen te werken met kleinschalige hotelletjes, daar de service in dit soort in onze ervaring vaak warmer is dan in grotere hotelketens. Hele luxe hotels zijn echter toch vaak wel onderdeel van een keten. Desgewenst kunnen wij uiteraard verschillende hotelcategorieën voor u door-rekenen.