Home » Peru en Bolivia in 3 weken

Peru en Bolivia in 3 weken

Uyuni - rondreis Peru en Bolivia

Ontdek de hoogtepunten van Peru en Bolivia in 3 weken! U heeft in Peru tijd om Werelderfgoed-steden Arequipa en Cusco te ontdekken, staat oog in oog met de condor aan de rand van de Colca Canyon, en reist via het fascinerende La Paz naar de zoutvlakte van Uyuni. Terug in Peru overnacht u bij een lokaal gastgezin op het Titicacameer en reist u via de prachtige Heilige Vallei van de Inca’s naar Machu Picchu.

RICHTPRIJS 2019: US$ 2104 p.p. bij 2 personen
Gebaseerd op huidige vluchtprijzen en onderdak in tweepersoonskamers in de prijsklasse US$ 65-85.
Geen verborgen kosten!
Contacteer ons nu over deze rondreis!

Reisschema

Dag 1: vertrek uit Europa en aankomst in Lima
Dag 2: vlucht van Lima naar Arequipa
Dag 3: vrije dag Arequipa
Dag 4: naar de Colca Vallei
Dag 5: langs de rand van de Colca Canyon | naar Puno
Dag 6: van Puno naar La Paz
Dag 7: vrije dag La Paz | nachtbus naar Uyuni (optionele vlucht mogelijk)
Dag 8: start driedaagse tour over de zoutvlakte van Uyuni en nationaal park Eduardo Avaroa
Dag 9: zoutvlakte Uyuni en nationaal park Eduardo Avaroa, dag 2
Dag 10: zoutvlakte Uyuni en nationaal park Eduardo Avaroa, dag 3 | nachtbus naar La Paz (optionele vlucht mogelijk)
Dag 11: vrije dag La Paz
Dag 12: van La Paz naar Copacabana
Dag 13: vrije dag Copacabana of optionele tour Isla del Sol, Titicacameer | nachtbus naar Cusco*
Dag 14: vrije dag in Cusco
Dag 15: transfer naar de Heilige Vallei met bezoeken Chinchero, Moray en Salineras | trein naar Aguas Calientes
Dag 16: bezoek Machu Picchu | trein terug naar Heilige Vallei
Dag 17: bezoeken aan Ollantaytambo en Pisac | aansluitende transfer naar Cusco
Dag 18: vrije dag Cusco
Dag 19: vlucht van Cusco naar Lima
Dag 20: vrije dag Lima | transfer luchthaven | intercontinentale vlucht

*U kunt ook vliegen tussen La Paz en Cusco, waarmee u een lange reis vermijdt. In dit geval kunt u uw bezoek aan Copacabana en het Titicacameer tussen de Colca Canyon en La Paz inplannen. Vluchten tussen La Paz en Cusco zijn wel fors aan de prijs, dus u bent op die manier duurder uit. In een offerte kunnen we de opties tegen elkaar afzetten.

Programmabeschrijving

Dag 1: aankomst in Lima
Na aankomst van uw internationale vlucht halen we u op van de luchthaven van Lima en brengen u naar uw hotel, waar u zult worden opgewacht door onze medewerker ter plaatse die het programma van de komende weken nog even met u doorspreekt. Rest van de dag vrijaf.

Dag 2: vlucht van Lima naar Arequipa | vrije middag Arequipa
U wordt van uw hotel opgehaald en tijdig naar de luchthaven gebracht voor uw vlucht naar Arequipa. Eenmaal in Arequipa wordt u van de luchthaven naar uw hotel gebracht.

Arequipa is een uitstekende plek om enkele dagen te vertoeven: prima weer, goede restaurants, interessante musea en een fantastisch mooie binnenstad – opgenomen op de Werelderfgoedlijst.
Het is belangrijk om voorafgaand aan de tour naar de Colca Canyon goed te acclimatiseren. Op weg naar de Canyon doet u een pas van 4800 meter hoogte aan, dus een paar dagen op ca. 2400 meter komt goed uit!

We suggereren om de eerste vrije middag in Arequipa het klooster van Santa Catalina en het Museo Santuarios Andinos (in de volksmond “het museum van Juanita”) te bezoeken. Beide plekken beschikken over eigen gidsen die u ter plekke kunt inhuren.

Dag 3: vrije dag Arequipa
Een extra vrije dag in Arequipa, om wat beter uit te rusten en te acclimatiseren voorafgaand aan uw bezoek aan het Titicacameer.
We suggereren u om in ieder geval het klooster van Santa Catalina en het Museo Santuarios Andinos (in de volksmond “het museum van Juanita”) te bezoeken. Beide plekken beschikken over eigen gidsen die u ter plekke kunt inhuren.

Optioneel vandaag (nog niet inclusief, zie onze gids optionele excursies):

 • Stadstour Arequipa
 • Reality tour – de andere realiteit in Peru
 • Stadswandeling langs de Verborgen Plekjes van Arequipa

Dag 4: naar de Colca Vallei
Vandaag stapt u weer de bus in. Doel is de Colca Canyon – één van de diepste canyons ter wereld – gelegen op ca. 4,5 uur van Arequipa. De aangelegen Colca Vallei wordt ook wel de vuur-vallei genoemd, omdat ze midden vulkaangebied gelegen is.
In deze groepstour reizen we op de eerste dag 160 kilometer naar het plaatsje Chivay in de vallei. In het begin van de tocht hebben we uitzicht op de vulkanen Misti, Chachani en Picchu Picchu. Daarna gaat het door Nationaal Park Pampa Cañahuas waar, op een hoogte van 3800 meter, groepen gedomesticeerde lama’s en alpaca’s en de wilde, beschermde en zeldzame vicuñas rondlopen.

Na verschillende stops bereiken we Patapampa (letterlijk ‘hoogland’), met 4910 meter het hoogste punt op onze hele rondreis. Daarna gaat het naar beneden, naar Chivay (3600 meter), waar u kunt lunchen (niet inclusief). Van daaruit is het nog maar een klein stukje naar het schitterend gelegen hotel in de kleine Andesgemeenschap Corporaque. Na de tocht kunt u een optionele wandeling maken en optioneel de warmwaterbronnen van Umaru bezoeken.

Dag 5: langs de rand van de Colca Canyon | naar Puno
Vandaag staat u erg vroeg op en rijdt u naar de Cruz del Condor. Dit is de beste plek ter wereld om van dichtbij de condor (’s werelds grootste vliegende vogel met een spanwijdte tot ruim 3 meter en een lengte tot 1,10 meter) te kunnen zien. Met een beetje geluk zeilt hij op slechts enkele meters langs je. Optioneel maakt u een wandeling van ca. een uur aan de rand van de canyon, waarbij u hagedisjes, adelaars, meer condor, vossen en de grote, konijnachtige vizcacha kunt tegenkomen. Ook hiertoe wordt u uitgenodigd door uw gids en hier zijn evenmin extra kosten aan verbonden.

Onderweg terug naar uw hotel bezoeken we het traditionele dorp Pinchollo en stoppen we bij het uitkijkpunt Antahuilque met zicht op prachtige 1500 jaar oude terrassen, uit de Collaguas-cultuur. We zullen ook stoppen bij het uitkijkpunt van Choquetico met hangende graven en de Litomaqueta, een in een rots uitgehouwen model van de omliggende terrassen.
Vervolgens rijden we door naar Maca – een in 1991 door een grote aardbeving verwoest dorpje – en Yanque, met een schitterend kerkje, gebouwd uit wit vulkaangesteente.

‘s Middags rijdt u in ongeveer 6 uur naar Puno, waar u naar uw hotel wordt gebracht.

Dag 6: van Puno naar La Paz
Vanochtend brengen wij u naar het busstation van Puno voor uw ongeveer 3,5 uur durende rit naar grenspost Kasani, waar u uitstapt voor de douaneformaliteiten. Daarna rijdt u in ongeveer 4 uur door naar La Paz, waar u naar uw hotel gebracht wordt.

Dag 7: vrije dag La Paz | nachtbus naar Uyuni
Deze vrije dag in La Paz onderbreekt een aantal lange dagen. Bezoek de traditionele heksenmarkt en de straatjes rondom vol met leuke restaurantjes en souvenirs of Plaza Murillo met de kathedraal en het presidentieel paleis. Of maak een ritje met de in 2014 geopende Teleferíco: Linea Roja – op 10 minuutjes loopafstand van de heksenmarkt – geeft u een geniaal uitzicht over de stad!
Rond 20:00 uur brengen wij u vervolgens naar het busstation voor de nachtbus die u in ongeveer 10 uur naar Uyuni brengt.

Het is mogelijk om op dag 8 ‘s ochtends vroeg naar Uyuni te vliegen, en daar het programma zoals hieronder weergegeven te vervolgen. In uw persoonlijke offerte zullen we beide opties (bus en vlucht) nader voor u uitwerken.

Dag 8: de zoutvlakte van Uyuni, dag 1
Na aankomst in Uyuni heeft u enkele uren om bij te komen van uw busrit en het dorpje te bekijken. Daarna stapt u van de bus over in een 4WD jeep waarmee u de komende dagen door fantastische landschappen zult rijden.

Vanuit Uyuni rijdt u eerst naar het zoutwerkers-gemeenschapje Colchani. Onderweg doet u eerst het zogenaamde treinenkerkhof net buiten Uyuni aan (alhoewel men er soms voor kiest om deze plek pas op de derde dag te bezoeken). Nadien rijden we naar het “eiland” Inca Huasi met zijn enorme cactussen en zouthotel. Hier zult u lunchen. Hierna rijden we over de zoutvlakte verder richting het dorpje San Juan waar u in de namiddag zult aankomen, dineren en overnachten.

Dag 9: Uyuni – nationaal park Eduardo Avaroa
U rijdt verder door de omringende woestijn, met bezoeken aan de meren Honda, Hedionda (waar u doorgaans veel flamingo’s ziet), Ramaditas en Cañapa. U rijdt langs de Ollaguë-vulkaan, over de zoutvlakte van Chiguana en langs de veel-gefotografeerde “stenen boom” naar de Laguna Colorada, een zout meer in het nationaal park Eduardo Avaroa, nabij de grens met Chili. Dit meer bevat het mineraal borax, en de witte kleur tekent schitterend af tegen het rood van het water, veroorzaakt door rood sediment en pigment van algen. James’ flamingo’s komen hier veel voor, en in mindere mate de Andes en Chileense flamingo’s. Met (veel) geluk kunt u zelfs een puma of een Darwins nandoe spotten. Rond 17:00 komt u aan in Huayllajara, waar u zult dineren en overnachten.

Dag 10: terug naar Uyuni | nachtbus naar La Paz
Op de laatste dag staat u al om 05:00 uur ’s ochtends op, op tijd om een aantal nabijgelegen geisers te bezoeken. Alhoewel het ontzettend koud kan zijn in deze vulkanische regio, kunnen de heldhaftigeren badderen in kleine warmwater-poelen. Na bezoeken aan het groene en witte meer, Villamar en San Cristóbal arriveert u naar verwachting rond 17:30 weer in Uyuni.

Om 19:15 uur wordt u vervolgens naar de busterminal van Uyuni gebracht, voor uw nachtbus naar La Paz.

Het is mogelijk om op dag 10 in Uyuni te overnachten en de volgende ochtend naar La Paz te vliegen. Daarna vervolgt u het programma zoals hieronder beschreven. In uw persoonlijke offerte zullen we beide opties (bus en vlucht) nader voor u uitwerken.

Dag 11: vrije dag La Paz
Een welkome vrije dag in La Paz, na een aantal inspannende dagen.

Dag 12: van La Paz naar Copacabana | vrije middag Copacabana
‘s Ochtends wordt u met privévervoer van uw hotel naar de busterminal van La Paz gebracht voor uw bus naar Copacabana. Na een rit van 3,5 tot 4 uur heeft u de rest van de dag vrijaf in dit rustige en doorgaans zonnige stadje aan de oever van het Titicacameer.

Dag 13: vrije dag Copacabana | nachtbus naar Cusco
Copacabana, gelegen aan de voet van de Calvari berg, is van oudsher een pelgrimsoord; voor het kerkgebouw komt men samen om auto’s, busjes, vrachtwagens en motoren te laten wijden door de priesters. Maar ook de Calvari zelf, waar bovenop de zeven grote altaren het decor vormen voor zowel christelijke- als Andesrituelen, is, mede voor het spectaculaire uitzicht over het Titicacameer, de korte steile klim naar boven meer dan de moeite waard!

Optioneel kunt u vandaag een tour naar de Isla del Sol in het Titicacameer maken. In uw offerte zullen we de mogelijkheden nader uiteenzetten.

‘s Avonds wordt u naar de busterminal van Copacabana gebracht voor uw nachtbus naar Cusco, die om 18:30 uur vertrekt.

NB: eventueel kunt u ook morgen overdag van Copacabana naar Cusco reizen. U vertrekt dan om 09:00 uur en zal naar verwachting om 20:00 uur in Cusco arriveren. Hiermee vervalt dan 1 vrije dag in Cusco. Mocht u toch 2 vrije dagen in Cusco willen, kunt u natuurlijk een extra dag aan uw reis plakken.

Dag 14: aankomst en vrije dag in Cusco
Naar verwachting arriveert u om 05:30 uur in Cusco. U wordt naar uw hotel gebracht, waar u meteen uw kamer in kunt.

De eerste van twee vrije dagen in Cusco, de oude hoofdstad van de Inca’s, zal nauwelijks genoeg zijn om de stad goed te bekijken. Doe één van onze optionele excursies, leer meer over de Inca’s in het Museo Inca of het Museo Precolombino, bezoek de imposante ruïnes van Sacasywaman net buiten de stad en het schitterende koloniale centrum met zijn vele kerken, wandel door de artiestenwijk San Blas, geniet van de familiaire backpack-sfeer in de pubs, maak kennis met de lekkerste streekgerechten in één van de vele uitstekende restaurants… Kortom genoeg te doen!

Optioneel vandaag (nog niet inclusief, zie onze gids optionele excursies):

 • stadstour Cusco van een halve of hele dag
 • diverse sportieve activiteiten

Dag 15: via Chinchero, Moray en Salineras naar Ollantaytambo | trein naar Aguas Calientes
Vandaag reist u naar de Heilige Vallei van de Inca’s. U zult ongetwijfeld verliefd worden op de landschappen, met de groene bergen, de snelstromende Urubamba-rivier en de met sneeuw bedekte bergtoppen. Maar de Heilige Vallei staat allereerst bekend om haar charmante dorpjes met kleurrijke markten en indrukwekkende Inca-ruïnes. De tijd lijkt te hebben stilgestaan, in een heel andere wereld net buiten Cusco. Indiaanse vrouwen verkopen allerlei exotisch fruit, zelf gewoven kleding en kunstvoorwerpen terwijl een oud echtpaar in de warmte van de zon chicha drinkt, denkend aan lang vervlogen tijden.

Via het weversdorpje Chinchero, de ruïnes van Moray en de zoutpannen van Salineras rijdt u naar het antieke dorpje Ollantaytambo. U reist met een privéchauffeur, zodat u op een vrijblijvende en ontspannen manier uw eigen tijd kunt invullen. Desgewenst kunt u vandaag een privégids inhuren. Meerprijs daarvan zou US$ 44 per persoon bedragen.

Dag 16: Bezoek Machu Picchu | trein terug naar Heilige Vallei
Vandaag staat u al om 5 uur op om één van de eerste bussen (inclusief) naar Machu Picchu te nemen. Om 6 uur kunt u de ‘Verloren Stad van de Inca’s’ binnen, net op tijd om het eerste zonlicht over de omringende bergkammen te zien schijnen. Een magisch moment. Na een groepsrondleiding van ongeveer 3 uur hebt u nog de tijd om de ruïnes zelf te verkennen. Tegen het middaguur neemt u de bus terug naar Aguas Calientes en vandaar de trein naar Ollantaytambo. Daar wordt u opgewacht en per privétransfer naar uw hotel in hetzelfde dorpje gebracht.

Optioneel vandaag (nog niet inclusief):

 • gids voor een privérondleiding in Machu Picchu van ca. 3 uur
 • extra entree bergtop Wayna Picchu of bergtop Machu Picchu

Dag 17: de mooiste plekjes in de Heilige Vallei: Ollantaytambo en Pisac
Vandaag kunt u heerlijk op uw gemak doen in de zonnige Heilige Vallei van de Inca’s. ’s Ochtends kunt u al dan niet met gids de ruïnes van Ollantaytambo bezoeken. Daarna vertrekt u met privéchauffeur (en optionele gids) naar Pisac, met schitterende Inca-ruïnes en een lokale markt. Vele groepstours bezoeken beide plekken vanuit Cusco: eerst Pisac en daarna Ollantaytambo. U doet het dus in tegenovergestelde richting, zodat u de grote toeristenmassa ontwijkt. Na uw bezoek aan Pisac wordt u teruggebracht naar uw hotel in Cusco.

Ook vandaag reist u met een privéchauffeur. Meerprijs voor een gids zou US$ 44 per persoon bedragen.

Dag 18: vrije dag Cusco
Een laatste vrije dag in Cusco.

Optioneel vandaag (nog niet inclusief, zie onze gids optionele excursies):

 • stadstour Cusco van een halve of hele dag
 • diverse sportieve activiteiten

Dag 19: van Cusco naar Lima
We brengen u naar de luchthaven voor uw vlucht naar Lima. Daar wordt u opgewacht en naar uw hotel gebracht.
U kunt kiezen uit een ochtendvlucht – zodat u de middag vrijaf hebt in Lima – of een middagvlucht – zodat u de ochtend vrijaf hebt in Cusco. Graag vernemen we waar uw voorkeur naar uit zou gaan.

Dag 20: transfer luchthaven; terugvlucht
U wordt tijdig naar de internationale luchthaven van Lima gebracht voor uw retourvlucht naar Europa.

Einde van onze service.

Inclusief

24-uur per dag Nederlandstalige ondersteuning

Onze zelfgeschreven stadsgidsen Cusco en Arequipa, vol persoonlijke tips en ervaringen

Onze persoonlijke restaurant-tips

Overnachtingen:

 • alle overnachtingen in hotels in de prijsklasse US$ 65 – US$ 85 per tweepersoonskamer, voor zien van een privébadkamer en inclusief ontbijt
 • verblijf op de zoutvlakte van Uyuni in zeer basic accommodaties, privékamers met gedeelde badkamer
 • verblijf op Amantaní bij familie thuis, inclusief maaltijden

Vervoer:
Anders dan bij vele andere reisorganisaties zijn bij ons veiligheidshalve standaard alle transfers in uw programma inclusief. Dit geldt dus voor de transfers tussen luchthaven of busterminal en vice versa. Bovendien wordt u bij alle tours (in groep of privé) bij uw hotel opgehaald en weer afgezet. U betaalt dus niet extra voor taxi’s en vermijdt risico’s en een hoop geregel ter plekke.
Een uitzondering hierop is Aguas Calientes, het dorpje nabij Machu Picchu. In dit dorpje is – uitgezonderd de bussen naar Machu Picchu – geen gemotoriseerd verkeer. Daarom wandelt u in een paar minuten naar uw hotel. U wordt door een medewerker van uw hotel begeleid.

 • privétransfers in Lima
 • binnenlandse vlucht Lima – Arequipa, inclusief luchthavenbelastingen
 • privétransfers in Arequipa
 • vervoer tussen Arequipa, de Colca Canyon en Puno in gedeelde busjes
 • privétransfers in Puno
 • openbare bus Puno – La Paz, met buswissel bij de grens
 • privétransfers La Paz
 • nachtbus La Paz-Uyuni
 • privétransfers Uyuni
 • vervoer tijdens Jeeptour Salar de Uyuni per 4WD jeep – 6 toeristen per jeep
 • nachtbus Uyuni-La Paz
 • privétransfers La Paz
 • openbare bus La Paz – Copacabana
 • privétransfers in Copacabana
 • nachtbus tussen Puno en Cusco
 • privétransfers in Cusco
 • privévervoer in de Heilige Vallei, zowel voor als na uw bezoek aan Machu Picchu
 • trein Ollantaytambo – Aguas Calientes – Ollantaytambo
 • bus Aguas Calientes – Machu Picchu – Aguas Calientes
 • binnenlandse vlucht Cusco-Lima, incl. luchthavenbelastingen
 • privétransfers in Lima

Groepsexcursies, met Engelstalige gids:

 • tweedaagse tocht Colca Canyon, exclusief entrees
 • driedaagse Jeeptour Salar de Uyuni, inclusief maaltijden, exclusief entrees
 • groepsrondleiding van ca. 3 uur door Machu Picchu

Privé-chauffeur in de Heilige Vallei van de Inca’s op dag 14 en 17 | gids mogelijk tegen meerprijs

Entrees Machu Picchu:
De standaard-entrees tot Machu Picchu zijn inclusief. Nog niet inclusief zijn de optionele bergtoppen Wayna Picchu en Machu Picchu (US$ 21 extra pp). Geef ons bij een reservering alstublieft aan welk entree u prefereert, aangezien we deze ruim van tevoren moeten aanschaffen. Meer informatie over de verschillende entrees tot Machu Picchu.

Exclusief

 • internationale vlucht
 • overige maaltijden, optionele excursies en entrees, persoonlijke uitgaven
 • verplichte verzekering die ziektekosten en ongevallen in Peru dekt, alsmede sterk aangeraden annuleringsverzekering

Entrees

De volgende entrees zijn nog niet inclusief. Onderstaand de huidige prijzen per persoon, die in het nieuwe jaar zouden kunnen variëren:

 • Colca Vallei: 70 soles / ca. US$ 21 | optioneel entree warmwaterbronnen Umaru: 15 soles / ca. US$ 5
 • Zoutvlakte en omringende woestijn van Uyuni: 260 Bolivianos / ca. US$ 37
 • Salineras in de Heilige Vallei: 10 soles / ca. US$ 3,50
 • Optioneel: Cusco en de Heilige Vallei:
  Voor Cusco en de Heilige Vallei bestaat een algeheel toeristenticket, de Boleto Turistico. Met dit toeristenticket kunt u onder andere de ruïnes in de Heilige Vallei en de ruïnes net buiten Cusco bezoeken, alsmede een aantal musea in Cusco. Nadeel aan dit ticket is dat de twee interessantste musea in Cusco niet inclusief zijn en een apart entree vergen. Het hele toeristenticket kost S/. 130 pp (ca. US$ 39), maar u heeft ook de mogelijkheid een toeristenticket te kopen die alleen geldig is voor de ruïnes van de Heilige Vallei en één die alleen geldig is voor Cusco. Beiden kosten S/. 70 pp (ca. US$ 21) en zijn 1 dag geldig. Voor de stadstour in Cusco heeft u bovendien nog de entrees tot de Kathedraal en de Zonnetempel nodig; samen is dat S/. 35 pp (ca. US$ 10,50). Het toeristenticket kunt u ter plekke bij de entrees van ruïnes en musea kopen.

Overweeg ook eens

Zoals bij alle op onze website gepubliceerde reizen, kunt u deze reis-suggestie naar hartenlust aanpassen aan uw voorkeuren en wensen. Overweeg bijvoorbeeld eens:

 • extra vrije dagen op diverse bestemmingen, voor rustmomenten in uw reis
 • een bezoek aan Peru’s zuidwestkust
 • comfortabele vluchten tussen La Paz, Uyuni en Cusco
 • bezoeken aan Potosí of Sucre
 • een vierdaagse trektocht naar Machu Picchu in plaats van de treinreis
 • een excursie naar het regenwoud van Madidi, Tambopata of Manu

Uw prijs

Uw prijs hangt onder andere af van:

 • het aantal personen waarmee u reist
 • het seizoen waarin u reist
 • hoe lang of kort (duurder, omdat er minder beschikbaarheid is van hotels en gidsen) u van tevoren reserveert
 • uw keuze voor accommodaties en andere individuele wensen

In bovenstaande richtprijs zijn we uitgegaan van een tijdige boeking in het voorseizoen en een reis, gemaakt door 2 personen die in tweepersoonskamers overnachten.

Vaak werken wij samen met kleinschalige hotels in de prijscategorie US$ 65 – US$ 85 per tweepersoonskamer en daar is bovenstaande richtprijs dan ook op gebaseerd. Uiteraard beschikt u altijd over een privébadkamer. (Veel) luxer kan natuurlijk ook. Wij selecteren de hotels persoonlijk, en houden daarbij rekening met zaken als locatie, schoonheid, klantvriendelijkheid en natuurlijk prijs-kwaliteit verhouding. Wij proberen zoveel mogelijk samen te werken met kleinschalige hotelletjes, daar de service in dit soort in onze ervaring vaak warmer is dan in grotere hotelketens. Hele luxe hotels zijn echter toch vaak wel onderdeel van een keten. Desgewenst kunnen wij uiteraard verschillende hotelcategorieën voor u door-rekenen.