Home » 26-daagse rondreis door Noord- en Zuid-Peru

26-daagse rondreis door Noord- en Zuid-Peru

combinatiereis Zuid- en Noord-Peru

Onze meest complete reis. In een kleine 4 weken bezoekt u eerst Arequipa, de Colca Canyon, het Titicacameer, Cusco, de Heilige Vallei en Machu Picchu in Zuid-Peru. Vanuit Cusco vliegt u naar Trujillo voor een bezoek aan het minder toeristische noorden. De oude culturen van de Moche en de Chimú, één van de hoogste watervallen ter wereld en de intrigerende ruïnes van Kuelap, het is bijna teveel om op te noemen!

RICHTPRIJS 2023: US$ 2717 p.p. bij 2 personen
Gebaseerd op huidige vluchtprijzen en onderdak in tweepersoonskamers in de prijsklasse US$ 65 – 85.
Geen verborgen kosten!
Andere wensen? Vraag nu uw individuele prijsopgave op!

 

 

 

Reisschema

Dag 1: aankomst Lima
Dag 2: vrije dag Lima
Dag 3: van Lima naar Paracas | bezoek Paracas Reservaat
Dag 4: excursie naar de Islas Ballestas | transfer naar Ica | bezoek aan de oase van Huacachina
Dag 5: bus naar Nazca | optionele excursie in Nazca | nachtbus naar Arequipa
Dag 6: vrije dag Arequipa
Dag 7: vrije dag Arequipa
Dag 8: van Arequipa naar de Colca Vallei
Dag 9: bezoek aan de Colca Canyon | door naar Puno
Dag 10: het Titicacameer: drijvende Uros-eilanden, overnachting bij lokaal gezin Amantaní
Dag 11: het Titicacameer: Amantaní en Taquile
Dag 12: van Puno naar Cusco | vrije namiddag Cusco
Dag 13: vrije dag Cusco
Dag 14: Heilige Vallei met bezoeken aan Chinchero, Salineras, Moray en Ollantaytambo | trein naar Aguas Calientes
Dag 15: bezoek aan Machu Picchu | trein terug naar Heilige Vallei
Dag 16: vrije ochtend in de Heilige Vallei | privétransfer naar Cusco met bezoek aan Pisac
Dag 17: vrije dag Cusco
Dag 18: vlucht van Cusco naar Trujillo (met overstap in Lima)
Dag 19: bezoek aan Tempel van de Zon en Maan, Chan Chan en Huanchaco
Dag 20: vrije ochtend Trujillo | bus Trujillo – Chiclayo
Dag 21: bezoek aan Huaca Rajada, Túcume en Museum van de heer van Sipán | nachtbus naar Pedro Ruiz
Dag 22: aankomst Pedro Ruiz en transfer naar hotel in Cocachimba (Gocta) | rest van de dag vrij
Dag 23: wandeling naar de waterval van Gocta | transfer naar Chachapoyas
Dag 24: bezoek aan Kuelap
Dag 25: vrije ochtend Chachapoyas | transfer naar Jaén | vlucht Jaén naar Lima
Dag 26: vrije dag Lima | transfer luchthaven | intercontinentale vlucht

Programmabeschrijving

Dag 1: aankomst Lima | ontmoeting medewerker ter plekke

We halen u op van de luchthaven van Lima en brengen u naar uw hotel, waar u zult worden opgewacht door onze medewerker ter plaatse die het programma van de komende weken nog even met u doorspreekt. Rest van de dag vrijaf.

Dag 2: Lima

Een vrije dag in Lima, om bij te komen van de vermoeiende vlucht, en om deze veelzijdige en dynamische metropool te ontdekken.

In het oude centrum van de stad staan werkelijk fantastische gebouwen met prachtige architectonische aspecten. Een absolute aanrader is een bezoek aan de Plaza de Armas met de kathedraal, het stadhuis, het aartsbisschoppelijk paleis en het presidentieel paleis, en ook de San Francisco kerk met een tot museum omgevormde bibliotheek en catacomben is een bezoek meer dan waard. Daarnaast hebben de meer toeristische wijken Miraflores en Barranco veel te bieden op het gebied van hedendaagse cultuur en uitgaan. Een wandeling of fietstocht langs de malecon (de kustweg bovenop de kliffen) van Miraflores en Barranco met zijn prachtige parken is ook een must. Terwijl de paragliders over u hoofd vliegen, kijkt u uit over de Stille Oceaan, waar de surfers de golven pogen te bedwingen. Na een stevige wandeling zal de overheerlijke Pisco Sour, de nationale cocktail,  u ongetwijfeld goed smaken.

Doen!
– Peru’s hoofdstad heeft enkele interessante musea, terwijl deze elders in Zuid-Peru dun bezaaid zijn. Onze persoonlijke favoriet is het Museo Larco met een goed overzicht van de oude beschavingen .
– Lima is een waar paradijs voor foodies, hier vind u verschillende restaurants van wereldfaam en kunt u in stijl dineren tegen schappelijke prijzen. Probeer zeker de nationale specialiteit de ceviche!

Optionele excursies voor vandaag:

   • City tour Lima: van Koloniaal naar Modern
   • Uniek Lima: Stadswandeling door het historisch centrum
   • Fietstocht door Miraflores en Barranco
   • Het Orakel van Pachacamac
   • Caral, 5000 jaar terug in de tijd (hele dag)
Dag 3: bus van Lima naar Paracas | bezoek Paracas Reservaat

Rond 06:15 uur ‘s ochtends wordt u opgehaald van uw hotel en naar de busterminal van Cruz del Sur, Peru’s meest aangeraden en veiligste maatschappij, gebracht voor uw luxe bus naar Paracas, die om 07:00 vertrekt. Naar verwachting komt u rond 10:30 aan in Paracas. Hier wordt u opgewacht en naar uw hotel gebracht.

Rond 11:00 uur vertrekt de groepsexcursie naar het Paracas Reservaat. Over een weg gemaakt van zout rijdt u door dit reservaat, een fascinerende combinatie van een uitloper van de droogste woestijn ter wereld (de Atacama in Chili – maar ook nabij Paracas valt gemiddeld per jaar niet meer dan 2 ml neerslag) en één van ’s werelds meest visrijke wateren. Het levert een indrukwekkende reeks van tijdloze landschappen op, waar u het idee krijgt slechts een passant te zijn.

Optioneel beëindigt u deze tour door de opvallend kleurrijke woestijn met een lunch bij één van de drie restaurants die hier mogen blijven werken – ze zaten er al voordat het gebied tot Nationaal Reservaat werd uitgeroepen. Aan een stille baai met kristalhelder water geniet u van de verse vangst van die ochtend. Een aanrader!

Rest van de dag vrij.

Dag 4: de Islas Ballestas | privétransfer naar Huacachina

Rond 08:00 uur begeleidt onze lokale agent u naar het haventje van Paracas voor uw tour naar de Islas Ballestas. Ook wel de Galapagos van de armen genoemd, habitat van onder andere grote kolonies zeeleeuwen en pinguïns, die u van wel heel dichtbij kunt bekijken. De visrijke wateren trekken ook enorm grote groepen vogels zoals aalscholvers, jan-van-genten en pelikanen. Zoveel zelfs, dat Peru in de negentiende eeuw steenrijk werd van de guano, vogelpoep die op sommige van de eilandjes wel een laag van zo’n vijftig meter dik heeft afgezet en die als kunstmest werd gebruikt. De export naar Amerika en Europa leverde zoveel op dat Spanje in 1865 en 66 zelfs probeerde de nabijgelegen Chincha-eilanden te annexeren gedurende de zogenaamde Guano Oorlog. Naast zeeleeuwen, pinguïns, aalscholvers en pelikanen kunt u met een beetje geluk ook flamingo’s en dolfijnen spotten.

Na afloop van uw tour wordt u per privétransfer naar uw hotel in Huacachina gebracht, een rit van 1 uur en 15 minuten Onderweg kunt u optioneel, zonder extra kosten, stoppen bij een toeristische wijn- en Pisco-bodega of het naastgelegen restaurant “La Olla de Juana” bezoeken waar u de regionale keuken uit kunt proberen. Op die manier zou u ongeveer anderhalf uur later in Huacachina aankomen. Geef ons bij uw reservering aan of u hiervan gebruik zou willen maken.

Rest van de dag vrij.

Optionele excursie voor vandaag:

   • Buggy en sandboardtour bij de oase van Huacachina bij ondergaande zon
Dag 5: Van Ica naar Nazca | optionele vlucht over de Nazcalijnen | nachtbus naar Arequipa

rond 08.15 uur word u per privétransfer van Huacachina naar Ica gebracht. Hier neemt u de luxe bus van Cruz del Sur (zie hierboven) naar Nazca, waar u naar verwachting om 11:15 uur aankomt. Hier brengen we u naar een nabijgelegen hotel, waar u gedurende de dag een kamer heeft en gebruik kunt maken van alle door het hotel aangeboden faciliteiten, waaronder een zwembad, zodat u gedurende de dag bij uw spullen kunt, en fris aan de nachtelijke busrit naar Arequipa begint.

Vandaag kunt u optioneel een spectaculaire vlucht over de Nazcalijnen maken, de mummie-begraafplaats van Chauchilla of Cahuachi bezoeken. Ook kunt u rustig bijkomen in de zon en dit vriendelijke woestijnstadje ontdekken, voordat u ’s avonds naar de busterminal wordt gebracht voor uw luxe nachtbus van Cruz del Sur naar Arequipa, die om 22:00 uur vertrekt.

Optionele excursies voor vandaag:

   • Vlucht over de Nazcalijnen
   • Tour naar Chauchilla (eventueel in combinatie met de aquaducten van Cantalloc)
   • Tour naar Cahuachi (Cahuachi is eventueel ook te bezoeken als onderdeel van een veelzijdige buggytour)
Dag 6: aankomst en vrije dag Arequipa

Na aankomst van uw bus in Arequipa wordt u naar uw hotel gebracht. Rest van de dag vrij.

Arequipa is een uitstekende plek om enkele dagen te vertoeven: prima weer, goede restaurants, interessante musea en een prachtig mooie binnenstad – opgenomen op de Werelderfgoedlijst.
Het is belangrijk om voorafgaand aan de tour naar de Colca Canyon goed te acclimatiseren. Op weg naar de Canyon doet u een pas van 4900 meter hoogte aan, dus een paar dagen op ca. 2400 meter komt goed uit!
We suggereren om de eerste vrije middag in Arequipa het klooster van Santa Catalina en het Museo Santuarios Andinos (in de volksmond “het museum van Juanita”) te bezoeken. Beide plekken beschikken over eigen gidsen die u ter plekke kunt inhuren.

Dag 7: Arequipa

Een extra vrije dag in Arequipa, om wat beter uit te rusten en te acclimatiseren voorafgaand aan uw tour naar de Colca Vallei.

Optionele excursies voor vandaag:

   • Stadstour Arequipa
   • Reality tour – de andere realiteit in Peru
   • Stadswandeling langs de Verborgen Plekjes van Arequipa
Dag 8: naar de Colca Vallei

Vandaag stapt u weer de bus voor een tweedaagse tour naar de Colca Canyon – één van de diepste kloven ter wereld – gelegen op ca. 4,5 uur van Arequipa. De Colca Vallei ligt midden in vulkanisch gebied, getuige ook de vele thermale warmwaterbronnen die u in de Vallei aantreft. Sinds 2017 vertoont de Sabancaya-vulkaan verhoogde activiteit, en spuwt deze 5976-meter hoge vulkaan regelmatig as uit.

In deze groepstour reist u op de eerste dag 160 kilometer naar het plaatsje Chivay in de Colca Vallei. In het begin van de tocht hebben we uitzicht op de vulkanen Misti, Chachani en Picchu Picchu. Na anderhalf uur rijden bereiken we het Reservaat Salinas y Aguada Blanca waar, op een hoogte van 3800 meter, groepen gedomesticeerde lama’s en alpaca’s en de wilde, beschermde vicuñas rondlopen. Na verschillende tussenstops komen we aan op Patapampa (letterlijk hoogland’), met 4910 meter het hoogste punt van de tour. Daarna gaat het naar beneden, naar Chivay (3600 meter). Van daaruit is het nog maar een klein stukje naar het schitterend gelegen hotel in de kleine Andesgemeenschap Corporaque, waar geluncht zal worden (niet inclusief). Na de lunch kunt u mee gaan wandelen met de gids en later in de middag kunt u optioneel de thermale baden van Umaru bezoeken.

Dag 9: langs de rand van de Colca Canyon | door naar Puno

Vandaag staat u erg vroeg op en rijdt u naar de Cruz del Condor. Dit is de beste plek ter wereld om van dichtbij de condor (’s werelds grootste vliegende vogel met een spanwijdte tot ruim 3 meter en een lengte tot 1,10 meter) te kunnen zien. Met een beetje geluk zeilt hij op slechts enkele meters langs je. Optioneel maakt u een wandeling langs de rand van de canyon, waarbij u hagedisjes, adelaars, meer condors, de Andes-kolibrie en de grote, konijnachtige vizcacha kunt tegenkomen. Ook hiertoe wordt u uitgenodigd door uw gids en hier zijn evenmin extra kosten aan verbonden.

Op de terugweg stoppen we nog enkele malen bij uitzichtpunten en dorpjes, onder andere bij het uitkijkpunt Antahuilque met zicht op prachtige 1500 jaar oude terrassen uit de Collaguas-cultuur. Ook stoppen we in Maca – een in 1991 door een grote aardbeving verwoest dorpje – en Yanque, met waarschijnlijk de mooiste kerk van de Colca Vallei, gebouwd uit wit vulkaangesteente.

‘s Middags rijdt u na de lunch in ongeveer 6 uur naar Puno, waar u naar uw hotel wordt gebracht.

Dag 10: Titicacameer: via Uros naar Amantaní, overnachting bij lokaal gastgezin

Vanaf uw hotel in Puno en brengen we u naar de haven, van waaruit u eerst een bezoekje aan de Uros-eilanden brengt. De Uros vormden een oude stam die zich probeerde te isoleren van de oorlogszuchtige Colla’s – en later van de Inca’s. Ze trokken het Titicacameer op en bouwden drijvende eilanden van totora-riet om op te wonen. Vandaag de dag leven er nog steeds enkele honderden leden van de Uros-stam, tegenwoordig allen Aymara sprekend, op de eilanden, waar huizen, wachttorens, kerken en boten gemaakt zijn van riet. De eilanden moeten continu worden verzorgd: terwijl het riet van onderuit wegrot, worden er bovenop steeds nieuwe lagen geplaatst.

Daarna gaat het richting het eiland Amantaní, op ongeveer 3 uur varen van Puno. De inwoners leven nog steeds op een traditionele manier, bijvoorbeeld zonder gemotoriseerd transport. Op het schilderachtige Amantaní zult u bij een traditioneel gastgezin overnachten. Hier maakt u een wandeling naar het hoogste punt van het eiland, met spectaculaire vergezichten en wellicht een schitterende zonsondergang!

Dag 11: het Titicacameer: via Taquile terug naar Puno

Na het ontbijt met uw gastgezin op Amantaní vaart u naar het nabijgelegen Taquile met zijn traditionele textielarbeid. Mannen lopen hier met breinaalden rond en vrouwen weven kleurrijke kledij, waaruit u de sociale status en de burgerlijke staat van de drager op kunt maken. Na een mooie wandeltocht en een lunch (niet inclusief) vaart u terug naar Puno, waar u in de namiddag, na een tocht van ongeveer 3 uur, aankomt en naar uw hotel wordt gebracht.


Ook mogelijk; een dagtocht naar het Titicacameer op dag 10 gevolgd door een vrije dag in Puno met optioneel bezoek aan het enigmatische Sillustani (of andersom)
In plaats van een tweedaags bezoek aan het Titicacameer, kunt u er ook voor kiezen het Titicacameer te bezoeken als dagtocht.

Optionele excursies voor vandaag:

   • dagtour naar Uros en Taquile
   • dagtour met een veel snellere boot, met bezoek aan minder toeristische delen van Uros en Taquile en traditionele lunch op het schiereiland Llachón
   • privétour naar Llachón met bezoek aan de minder bezochte Uros-Titino eilanden

De tweede dag kunt u gebruiken om even op adem te komen, en rond te struinen in deze kleine maar drukke stad. De stad heeft geen grote toeristische attracties, maar het straatbeeld maakt veel goed: u zult merken dat de bevolking veel traditioneler is dan in universiteitsstad Arequipa. Struin eens rond in de marktstraatjes, of laat u rondrijden in een fietstaxi. Nu bent u echt in de Andes beland!

s Middags is de tour naar het enigmatische Sillustani een aanrader. Op een landtong met een fantastisch zicht op het er omheen liggende Umayo-meer (3890 meter; kijk of je flamingo’s ziet!) rijzen majestueuze graftorens op. De Colla’s, hun rivalen van de Lupaca-stam, en later de Inca’s begroeven hun adel in deze cilindervormige torens, waarvan de hoogste bijna 12 meter telt. Een bezoek aan deze zéér fotogenieke plek kost ongeveer 3,5 uur, inclusief een bezoek aan een traditionele boerderij waar u uitleg krijgt over diverse typische Andes-producten.

TIP: Puno is niet de aantrekkelijkste stad van het land. Overweeg daarom een verblijf in één van de luxere hotels aan de oevers van het Titicacameer of een overnachting op een traditionele haciënda-boerderij, waar u kunt genieten van het landelijke leven en het vrije zicht over de baai van Puno. Dit is een aanrader, zeker voor gezinnen met kinderen!


Dag 12: van Puno naar Cusco

In ongeveer 10 uur rijden we met een comfortabele toeristenbus van Puno naar Cusco. Het is een schitterende rit: de hoogvlakte van het Titicacameer neemt gaandeweg plaats voor woeste bergen, smalle valleien met verspreid liggende Andesgemeenschappen en uiteindelijk voor de groene dalen nabij de antieke hoofdstad van de Inca’s.

Onderweg maakt u enkele begeleide uitstapjes (o.a. bij het Museum van Pucará, de Inca-ruïnes van Raqchi en de prachtig beschilderde San Pedro kerk in Andahuaylillas) en tevens zal er gestopt worden buffetlunch. Verwachte aankomsttijd in Cusco is rond 17.20 uur.

NB: In plaats van de toeristische bus kunt u tegen bijbetaling ook voor de luxe Titicaca Train kiezen. Let wel: deze trein rijdt enkel op maandag, donderdag en zaterdag.

Dag 13: Cusco, de antieke hoofdstad van de Inca’s

De eerste van twee vrije dagen in Cusco, de oude hoofdstad van de Inca’s, zal nauwelijks genoeg zijn om de stad goed te bekijken. Doe één van onze optionele excursies, leer meer over de Inca’s in het Museo Inca of het Museo Precolombino, bezoek de imposante ruïnes van Sacsayhuamán net buiten de stad en het schitterende koloniale centrum met zijn vele kerken, wandel door de kunstenaarswijk San Blas, geniet van de familiaire backpack-sfeer in de pubs, maak kennis met de lekkerste streekgerechten in één van de vele uitstekende restaurants… Kortom genoeg te doen!

Optionele excursies voor vandaag:

   • stadstour van een halve of hele dag
   • stadswandeling
   • kook workshop
   • diverse sportieve activiteiten
Dag 14: via Chinchero, Moray en Salineras naar Ollantaytambo | trein naar Aguas Calientes

Vandaag reist u naar de Heilige Vallei van de Inca’s. U zult ongetwijfeld verliefd worden op de landschappen, met de groene bergen, de snelstromende Urubamba-rivier en de met sneeuw bedekte bergtoppen. Maar de Heilige Vallei staat allereerst bekend om haar charmante dorpjes met kleurrijke markten en indrukwekkende Inca-ruïnes. De tijd lijkt te hebben stilgestaan, in een heel andere wereld net buiten Cusco. Indiaanse vrouwen verkopen allerlei exotisch fruit, zelf geweven kleding en kunstvoorwerpen terwijl een oud echtpaar in de warmte van de zon chicha drinkt, denkend aan lang vervlogen tijden.

Via het weversdorpje Chinchero, de ruïnes van Moray en de zoutpannen van Salineras rijdt u naar het antieke dorpje Ollantaytambo, dat u mits er voldoende tijd voor is, eventueel ook nog kunt bezoeken. U reist vandaag met een privéchauffeur, zodat u op een vrijblijvende en ontspannen manier uw eigen tijd kunt invullen. Desgewenst kunt u vandaag ook een privégids inhuren, informeert u bij ons s.v.p. naar de meerprijs.

De schitterende treinreis van Ollantaytambo naar Machu Picchu dorp duurt ongeveer 1 uur en 40 minuten, bij aankomst wordt u door het hotelpersoneel opgewacht en naar uw hotel gebracht.

Dag 15: Bezoek aan Machu Picchu | trein terug naar Heilige Vallei

Vandaag staat u al om 5 uur op om één van de eerste bussen (inclusief) naar Machu Picchu te nemen. Om 6 uur kunt u de ‘Verloren Stad van de Inca’s’ binnen, net op tijd om het eerste zonlicht over de omringende bergkammen te zien schijnen. Een magisch moment.

Na een privérondleiding van ongeveer 3 uur kunt u een (klein) deel van de ruïnes zelf verkennen. Aan het eind van de ochtend  neemt u de bus terug naar Aguas Calientes en vandaar de trein naar Ollantaytambo. Daar wordt u opgewacht en per privétransfer naar uw hotel in hetzelfde dorpje gebracht.

Optioneel vandaag (nog niet inclusief):

   • extra tweede entree voor de beklimming van de Wayna Picchu of de Machu Picchu bergtop
Dag 16: De Heilige Vallei: Ollantaytambo en Pisac

Vandaag kunt u heerlijk op uw gemak doen in de zonnige Heilige Vallei van de Inca’s. ’s Ochtends kunt u al dan niet met gids de ruïnes van Ollantaytambo bezoeken, mocht u deze nog niet bezocht hebben op dag 14. Daarna vertrekt u met privéchauffeur (en optionele gids) naar Pisac, met schitterende Inca-ruïnes en één van de mooiste toeristenmarkten van het land. Vele groepstours bezoeken beide plekken vanuit Cusco: eerst Pisac en daarna Ollantaytambo. U doet het dus in tegenovergestelde richting, zodat u de grote toeristenmassa ontwijkt. Na uw bezoek aan Pisac wordt u teruggebracht naar uw hotel in Cusco.

Ook vandaag reist u met een privéchauffeur. Desgewenst kunt u vandaag ook een privégids inhuren, informeert u bij ons s.v.p. naar de meerprijs.

Dag 17: vrije dag Cusco

Een laatste vrije dag in Cusco.

Optionele excursies voor vandaag:

   • kook workshop
   • dagtocht naar de Rainbow Mountain (Vinicunca)
   • diverse sportieve activiteiten
Dag 18: vlucht van Cusco naar Trujillo (met overstap in Lima)

We brengen u naar de luchthaven voor uw vlucht naar Trujillo met overstap op Lima. Na aankomst op de luchthaven van Trujillo word u opgewacht en naar uw hotel gebracht.

Trujillo wordt beschouwd als de culturele hoofdstad van Peru. Grote denkers en schrijvers zoals César Vallejo en Víctor Raúl Haya de la Torre worden geassocieerd met deze noord-Peruaanse stad. Ook worden belangrijke Peruaanse tradities aan Trujillo toegeschreven, zoals de Marinera dans, de Peruaanse Paso paarden, de Caballito de Totora wedstrijden maar ook het beroemde lentefestival. Trujillo is daarnaast een culturele plek met oude ruïnes van pre-Colombiaanse culturen zoals de Cupisnique, de Moche en de Chimú. De stad is ouder dan Lima, en rond de Plaza de Armas en door het oude centrum staan een paar prachtige oude herenhuizen en paleizen, waaronder de kathedraal, het museum Casa Urquiaga maar ook het Palacio Iturregui.

Dag 19: Dagexcursie naar Huaca Arco Iris, Chan Chan, Huanchaco, Huaca de la Luna, en Museum Huacas de Moche

U wordt om 08:30 uur opgehaald voor een tour langs de belangrijkste vindplaatsen en tempels. We rijden eerst naar Chan Chan, de politieke en administratieve hoofdstad van het Chimú-koninkrijk. De oorspronkelijke oppervlakte was meer dan 20 vierkante kilometer; momenteel beslaat het complex slechts uit 14 vierkante kilometer en het wordt beschouwd als de grootste “modderstad” ter wereld.

Hierna gaan we verder naar de boulevard van Huanchaco. In de baai maken de ambachtelijke vissers nog steeds gebruik van de voorouderlijke boten die bekend staan als “caballitos de totora”. U kunt hier op eigen gelegenheid lunchen (niet inclusief, 1 uur).

Na de lunch gaan we naar het museum van de Huacas de Moche, waar u de iconografie van deze cultuur kunt bewonderen, evenals de keramiek die internationaal zeer bekend is. Het bezoek gaat verder met de complexen Huacas del Sol en Luna, die twee grote afgeknotte piramides omvatten: beide huacas waren het politieke centrum van het oude Mochica-volk, dat zich ontwikkelde tussen 100 en 800 na Christus. Het bezoek concentreert zich echter aan de Huaca de la Luna. Na afloop wordt u naar uw hotel teruggebracht. Hier zult u naar verwachting tussen 16:30 en 17:00 uur arriveren.

Dag 20: vrije ochtend Trujillo | bus Trujillo – Chiclayo

Vrije ochtend Trujillo.

U wordt op het door u gewenste tijdstip van uw hotel opgehaald en naar het busstation gebracht voor uw openbare bus naar Chiclayo. Aangezien Trujillo iets meer te bieden heeft dan Chiclayo, gaan we er vooralsnog uit van een ochtendje vrij in Trujillo en een bus met de vertrektijd 14:30 uur, zodat u net voor het avondeten in Chiclayo bent.

Eenmaal in Chiclayo wordt u van het busstation afgehaald en naar uw hotel gebracht.

Optionele excursies voor vandaag:

   • stadswandeling Trujillo
   • Huaca el Brujo
Dag 21: bezoek aan Huaca Rajada, Túcume en Museum van Sipán | nachtbus naar Pedro Ruiz (Chachapoyas)

U wordt rond 10:00 uur van uw hotel opgehaald voor uw groepstour naar Sipán, Túcume en het museum Tumbas Reales.
De tour begint met een bezoek aan het Archeologisch Complex Huaca Rajada (ook bekend als de vindplaats van de Heer van Sipán), waar in 1987 de intacte overblijfselen van een hoogwaardigheidsbekleder van de Mochica-hiërarchie werden ontdekt.

Vervolgens bezoeken we het archeologische complex van Túcume waar we 26 piramides van 35 meter hoogte van de Lambayeque-cultuur (750-1470 n.C.) zullen zien. In Lambayeque krijgt u tijd om te lunchen (niet inclusief).

‘s Middags bezoeken we het museum van Tumbas Reales (Koninklijke Tombes) waar de overblijfselen van de Heer van Sipán tentoongesteld worden, de belangrijkste archeologische vondst in Latijns-Amerika van de laatste 30 jaar, inclusief een indrukwekkende verzameling handgemaakte gouden voorwerpen. Na afloop wordt u weer naar uw hotel gebracht.

U heeft nog de tijd om te dineren alvorens u om 19:15 uur wordt opgehaald en naar de busterminal van Chiclayo wordt gebracht voor uw luxe nachtbus naar Pedro Ruiz, die om 20:00 uur vertrekt. Normaal gesproken duurt deze busreis ongeveer 9 uur.

Dag 22: aankomst Pedro Ruiz en transfer naar hotel in Cocachimba (Gocta) | rest van de dag vrij

Naar verwachting komt u tussen 05:00 en 6.00 uur aan in Pedro Ruiz. Hier wordt u in ongeveer 30 minuten naar uw hotel in Cocachimba gebracht, waar u meteen uw kamer in kunt om nog wat rust te pakken na de nachtelijke busrit. Overdag kunt u genieten van de rust en de natuurlijke omgeving, Vanaf uw hotel heeft u een prachtig uitzicht op de Gocta-waterval.

Rest van de dag vrij.

Dag 23: wandeling naar de waterval van Gocta | transfer naar Chachapoyas

Om 08:00 uur wordt u opgehaald voor een schitterende wandeling naar de basis van de Gocta waterval. Eventueel kunt u er ook voor kiezen om al rond 6.00 uur te vertrekken, echter heeft u dan wel een (Spaanstalige) privégids nodig, deze kunt u de dag ervoor bestellen via het hotel. Voordeel is dat u dan als één van de eerste bij de basis van de onderste waterval aankomt, en ook een veel grotere kans heeft op het zien van het rode rotshaantje.

De waterval van Gocta is met 771 meter één van de hoogste watervallen ter wereld en werd pas ´ontdekt´ in 2002, ook al wist de lokale bevolking natuurlijk al veel langer van het bestaan ervan. Er zijn twee wandelroutes die naar de waterval leiden, maar de route vanuit Cocachimba is verreweg het populairst. U wordt begeleid door een lokale, Spaanssprekende gids, die u alles zal kunnen vertellen over het ecosysteem, de lokale gemeenschap en natuurlijk ook over de waterval zelf. Het laatste stuk van de wandeling is prachtig en leidt u door een dichtbegroeid nevelwoud waar de bomen bedekt zijn met bromelia’s, korstmossen en varens. Dit is ook het leefgebied van de Geelstaartwolaap (Mono Choro de Cola Amarilla), de Smaragdarasari (Tucaneta Esmeralda), en de Rode Rotshaan (Gallito de las Rocas), de nationale vogel van Peru.

Naar verwachting bent u rond 13.30 weer terug bij de lodge.

Na de lunch brengen we u met privévervoer naar uw hotel in Chachapoyas, een rit van ongeveer een uur. De namiddag heeft u vrij voor een eerste kennismaking met Chachapoyas.

Dag 24: bezoek aan Kuelap

Rond 8.30 uur wordt u opgehaald van uw hotel en rijdt u in een klein uur naar Nuevo Tingo waar het kabelbaanstation is gelegen. Per gondel zweeft u in 20 minuten naar het bezoekerscentrum vlak onder Kuelap, onderweg genietend van spectaculaire uitzichten over de vallei beneden u.

Vanaf het bezoekerscentrum stijgen we te voet of te paard (extra kosten van US$ 10 per persoon, ter plaatse te betalen) naar de hoofdingang tot deze citadel van de Chachapoyas-cultuur Het complex omvat drie platformen met daarop honderden cirkelvormige gebouwen waarvan sommigen versierd zijn met friezen.

Delen van het complex zijn overgroeid met mossen, varens en bromelia’s, dat het geheel een mysterieuze aanblik geeft. De hoge muren en de complexe interieurarchitectuur wijzen op het grote belang van de site als een goed georganiseerd bevolkingscentrum met administratieve, religieuze, ceremoniële en residentiële functies. De rondleiding door het complex duurt ongeveer 2 ½ uur. Na afloop zal er worden geluncht in Nuevo Tingo, waarna u weer teruggebracht wordt naar uw hotel in Chachapoyas.

Dag 25: vrije ochtend Chachapoyas | transfer naar Jaén | vlucht Jaén naar Lima

Halverwege de ochtend wordt u opgehaald van uw hotel en naar de luchthaven van Jaén gebracht voor uw vlucht naar Lima. Deze rit in gedeeld vervoer duurt ruim 4 uur.

De vlucht vertrekt om 17:12 uur met verwachte aankomsttijd in Lima om 18:30 uur. Eenmaal in Lima wordt u naar uw hotel gebracht.

Dag 26: vrije dag Lima  |  internationale terugvlucht

Afhankelijk van uw vlucht heeft u vandaag nog een groot deel van de dag vrij om iets meer van Lima te zien. U wordt tijdig naar de luchthaven gebracht voor uw retourvlucht naar Europa.

<u>Einde van onze service</u>.

Inclusief

24-uur per dag Nederlandstalige ondersteuning

Onze handige infosheets, vol met suggesties, praktische info en onze persoonlijke restaurant-tips

Overnachtingen:

   • alle overnachtingen in beschreven hotels, inclusief ontbijt
   • verblijf Amantaní bij familie thuis, inclusief maaltijden

Vervoer:
Anders dan bij vele andere reisorganisaties zijn bij ons veiligheidshalve standaard alle transfers in uw programma inclusief. Dit geldt dus voor de transfers tussen luchthaven of busterminal en vice versa. Bovendien wordt u bij alle tours (in groep of privé) bij uw hotel opgehaald en weer afgezet. U betaalt dus niet extra voor taxi’s en vermijdt risico’s en een hoop geregel ter plekke.

   • privétransfers in Lima
   • luxe bus Lima – Paracas
   • privétransfers in Paracas
   • privétransfer Paracas – Huacachina / Ica
   • luxe bus Ica – Nazca
   • privétransfers in Nazca
   • luxe nachtbus Nazca – Arequipa
   • privétransfers in Arequipa
   • groepsvervoer tussen Arequipa, de Colca Vallei en Puno
   • privétransfers in Puno
   • groepsvervoer op het Titicacameer
   • comfortabele toeristenbus met uitstapjes en lunch onderweg tussen Puno en Cusco
   • privétransfers in Cusco
   • privévervoer in de Heilige Vallei van de Inca’s (gids mogelijk tegen meerprijs)
   • trein Ollantaytambo – Aguas Calientes – Ollantaytambo
   • bus Aguas Calientes – Machu Picchu – Aguas Calientes
   • privévervoer in de Heilige Vallei van de Inca’s: Ollantaytambo – Pisac – Cusco (gids mogelijk tegen meerprijs)
   • binnenlandse vlucht Cusco – Trujillo met overstap in Lima, inclusief luchthavenbelasting
   • privétransfers in Trujillo
   • openbare bus Trujillo naar Chiclayo
   • privétransfers in Chiclayo
   • luxe openbare nachtbus Chiclayo – Pedro Ruiz
   • privétransfer van het busstation van Pedro Ruiz naar Cocachimba (Gocta Lodge)
   • privétransfer Cocachimba (Gocta Lodge) – Chachapoyas
   • gedeelde transfer Chachapoyas – luchthaven van Jaén
   • binnenlandse vlucht Jaén – Lima, inclusief luchthavenbelasting
   • privétransfers in Lima

Groepsexcursies, met Engelstalige gids

   • Paracas Reservaat, exclusief entrees
   • Islas Ballestas, exclusief entrees
   • driedaagse tour Colca Vallei, exclusief entrees en maaltijden anders dan ontbijt
   • tweedaagse tour over het Titicacameer, inclusief entrees, 1 x ontbijt, 1 x lunch, 1 x diner
   • Huaca de la Luna / del Sol, Huanchaco en Chan Chan, inclusief tweetalige gids en entrees, exclusief lunch
   • dagexcursie naar Sipán, Túcume en Museo Tumbas Reales, inclusief tweetalige gids en entrees, exclusief lunch
   • Kuelap met de kabelbaan, inclusief tweetalige gids en entrees, exclusief lunch

Groepsexcursies, met lokale Spaanstalige gids

   • Wandeltour naar de Gocta-waterval. Inclusief entrees en klein lunchpakket

Entrees Machu Picchu:
De standaardentree tot Machu Picchu is inclusief. Ook de rondleiding door een Engelssprekende privégids (duur 2.5 – 3 uur) is reeds inclusief. Nog niet inclusief zijn de optionele bergtoppen Wayna Picchu of Machu Picchu waarvoor u een extra tweede ticket nodig zal hebben. Geef ons bij een reservering alstublieft aan welk entree u prefereert, aangezien we deze ruim van tevoren moeten aanschaffen. Meer informatie over de verschillende entrees tot Machu Picchu.

Exclusief

   • internationale vlucht
   • overige maaltijden, optionele excursies en entrees, persoonlijke uitgaven
   • verplichte verzekering die ziektekosten en ongevallen in Peru dekt, en –  sterk aangeraden – een annuleringsverzekering

Entrees

De volgende entrees zijn nog niet inclusief. Onderstaand de huidige prijzen per persoon, die in het nieuwe jaar zouden kunnen variëren:

    • Paracas Reservaat: 11 Soles / ca. US$ 3
    • Islas Ballestas: 16 Soles / ca. US$ 4
    • Colca Vallei: 70 Soles / ca. US$ 20 | optioneel entree warmwaterbronnen Umaru: 15 Soles / ca. US$ 4
    • Salineras in de Heilige Vallei: 10 Soles / ca. US$ 3
    • Boleto Turistico Cusco (zie toelichting hieronder)

De Boleto Turistico voor Cusco en de Heilige Vallei
Voor Cusco en de Heilige Vallei bestaat een algeheel toeristenticket, de Boleto Turistico. Met dit toeristenticket kunt u onder andere de ruïnes in de Heilige Vallei en de ruïnes net buiten Cusco bezoeken, alsmede een aantal musea in Cusco. Nadeel aan dit ticket is dat de twee interessantste musea in Cusco niet inclusief zijn en een apart entree vergen. Het hele toeristenticket kost S/ 130 p.p. (ca. US$ 37) en is 10 dagen geldig, maar u heeft ook de mogelijkheid een toeristenticket te kopen die alleen geldig is voor de ruïnes van de Heilige Vallei en één die alleen geldig is voor Cusco. Beiden kosten S/ 70 p.p. (ca. US$ 20) en zijn 1 dag geldig. Voor de stadstour in Cusco heeft u bovendien nog de entrees tot de Kathedraal en de Zonnetempel nodig; samen is dat S/ 50 p.p. (ca. US$ 14). Het toeristenticket kunt u ter plekke bij de entrees van ruïnes en musea kopen.

Overweeg ook eens

Zoals bij alle op onze website gepubliceerde reizen, kunt u deze reissuggestie naar hartenlust aanpassen aan uw persoonlijke voorkeuren en verdere wensen. Overweeg bijvoorbeeld eens:

     • een trektocht door de Colca Canyon in plaats van een bustour
     • een alternatieve tweedaagse (trek)tocht naar Machu Picchu in plaats van de treinreis
     • een bezoek aan het regenwoud van Manu voordat u vanuit Cusco naar Trujillo vliegt
     • een extensie naar Cajamarca, met een onvergetelijke rit tussen Chachapoyas naar Cajamarca en een bezoek aan deze koloniale stad die een sleutelrol speelde in Peru’s geschiedenis
     • een extensie naar het tropische Tarapoto aan de rand van de Amazone, met verblijf in een prachtige ecolodge, een mooie afsluiting van een onvergetelijke rondreis
     • Een afsluiting met een paar ontspannende dagen aan de tropische noordelijke stranden bij Mancora

Uw prijs

Uw prijs hangt onder andere af van:

     • het aantal personen waarmee u reist
     • het seizoen waarin u reist
     • hoe lang of kort (duurder, omdat er minder beschikbaarheid is van hotels en gidsen) u van tevoren reserveert
     • uw keuze voor accommodaties en andere individuele wensen

In bovenstaande richtprijs zijn we uitgegaan van een tijdige boeking in het voorseizoen en een reis, gemaakt door 2 personen die samen een tweepersoonskamer delen.

Vaak werken wij samen met kleinschalige en sfeervolle hotels in de prijscategorie US$ 65 – 85 per tweepersoonskamer en daar is bovenstaande richtprijs dan ook op gebaseerd.

Wij selecteren de hotels persoonlijk, en houden daarbij rekening met de ligging, sfeer, klantvriendelijkheid en natuurlijk de algehele prijs-kwaliteit verhouding. Vanzelfsprekend beschikt u over een privébadkamer, een goed bed en is het ontbijt inbegrepen. Verder vinden we de aanwezigheid van een buitenruimte belangrijk, zoals een tuin, patio of dakterras. Wij proberen zoveel mogelijk samen te werken met kleinschalige en lokale hotels, waar de service in onze ervaring warmer is dan in grotere, wat onpersoonlijkere hotelketens. In onze programmavoorstellen geven we bij iedere bestemming  verschillende hotelopties, van eenvoudig tot zeer luxe.