Home » Binnenlandse vluchten in Peru

Binnenlandse vluchten in Peru

binnenlandse vluchten in Peru

In Peru worden de binnenlandse vluchten verzorgd door vier luchtvaartmaatschappijen: LATAM Airlines, Sky Airlines, Viva Air en de alliantie van Star Peru / Peruvian Airlines. Wij werken niet samen met prijsvechter Viva Air, vanwege de niet-transparante prijsstelling, afwijkende bagagestandaarden, en de hoge bijkomende kosten voor zaken die wij als normaal beschouwen. 

Standaard zijn alle rondreizen inclusief de binnenlandse vluchten. Meestal werken wij met LATAM Airlines, maar soms wijken we daar om specifieke redenen van af, bijvoorbeeld als de prijzen hoger liggen dan de door ons begrote tarieven, er geen beschikbaarheid meer is of dat de vluchttijden van de andere maatschappijen veel aantrekkelijker zijn. Ook met de Chileense Sky Airlines en het Peruaanse Star Peru hebben wij positieve ervaringen, al zijn de vluchten van Star Peru iets gevoeliger voor annulering, met name bij slecht weer.

NB: wij bemiddelen niet in losse vluchten. In onze pakketreizen zijn uw binnenlandse vluchten inclusief.

De belangrijkste binnenlandse vluchten in Peru
Lima – Arequipa

Wie de zuidwestkust van Peru wil bezoeken kiest is aangewezen op de bus of op privévervoer. Paracas, Ica en Nazca zijn geen van allen bereikpaar per lijnvlucht, ondanks dat Nazca natuurlijk wel een luchthaven heeft t.b.v. de rondvluchten over de Nazcalijnen. Ook Pisco heeft sinds enkele jaren een luchthaven voor lijnvluchten, maar het lijkt voor de luchtvaartmaatschappijen nog niet rendabel te zijn om op Pisco te vliegen (vanuit Cusco of Arequipa). De afgelopen jaren zijn de eerste experimenten met het aanbieden van deze route gestaakt zijn door achterblijvende vraag.

Een busreis van Lima naar Arequipa duurt in totaal ongeveer 20 uur, een busreis die vaak opgeknipt wordt in twee of drie trajecten. Voor sommige mensen is dat wat veel en kiezen er voor om deze regio niet te bezoeken en ineens van Lima op Arequipa te vliegen.

Cusco – Lima

De meeste toeristen eindigen hun rondreis in Cusco. Een busreis tussen Cusco en Lima is vanwege de duur van de rit (minimaal 21 uur) niet aan te raden; bovendien vinden er op deze weg – u daalt van de Andes af naar de kust, over een zeer bochtige weg – relatief veel ongelukken plaats. Daarnaast hebben er op deze route gewapende berovingen op toeristische bussen plaatsgevonden. Drie goede redenen om in een uurtje van Cusco naar Lima te vliegen!

Lima – Iquitos

Iquitos is alleen door de lucht of over het water bereikbaar. Deze stad van een half miljoen inwoners is als enige stad niet aangesloten op het Peruaanse wegennet. De enige weg loopt van Iquitos naar Nauta, aan de rand van het Pacaya Samiria Reservaat, waar men per boot verder kan reizen. De Amazone-stad heeft luchtverbindingen met Lima, Pucallpa, Tarapoto.

Mocht u de tijd hebben, zou u de boot van Pucallpa of Yurimaguas kunnen overwegen, maar dit is alleen voor de avontuurlijk ingestelde reiziger die een woordje Spaans spreekt, want luxe, service en punctualiteit hoeft u hier niet te verwachten. Voor de meeste mensen zal een binnenlandse vlucht daarom een beter alternatief zijn. Tussen Lima en Iquitos zijn er verschillende vluchttijden, van de vroege ochtend tot laat in de avond. Ook Star Peru vliegt tussen Lima en Iquitos, maar maakt ook nog een tussenstop in Pucallpa en Tarapoto.

Cusco – Puerto Maldonado (PEM)  &  Lima – Puerto Maldonado (PEM)
Binnenlandse Vlucht Cusco - Puerto - Maldonado - Peru

Binnenlandse Vlucht Cusco – Puerto – Maldonado – Peru

Eén van de twee regenwoud-bestemmingen in Zuid-Peru, het nationaal park van Tambopata is goed bereikbaar door de lucht komende vanuit Lima of Cusco. LATAM Airlines vliegt dagelijks op Puerto Maldonado, de uitvalsbasis voor een bezoek aan Tambopata. Vanaf hier vertrekken vele tours naar lodges in deze regio. Vluchtduur vanaf Cusco is slechts 40 minuten.

Vluchtprijzen kunnen sterk variëren, zeker vanwege het wegvallen van enkele concurrerende maatschappijen op deze route, en zijn sterk afhankelijk van de beschikbaarheid op het moment van reserveren. Vraag ons om meer informatie!

Lima – Chachapoyas

Steeds meer mensen ontdekken de onbekende parels van Noord Peru. De meeste interesse gaat uit naar de watervallen van Gocta en de citadel van Kuelap, de hoofdstad van de Chachapoyas-cultuur. Chachapoyas heeft een luchthaven, maar de vluchten vinden vaker geen doorgang dan wel. Bezoekers aan deze regio zijn daardoor gebonden aan een lange busreis of dienen op een andere luchthaven te vliegen, zoals bijvoorbeeld op de luchthaven van Jaén.