Home » De Peruaanse Keuken

De Peruaanse Keuken

Peru, een culinair paradijs!

Peru is één van de meest veelzijdige culinaire bestemmingen. In de afgelopen 20 jaar heeft Lima zich ontwikkeld tot de gastronomische hoofdstad van Latijns-Amerika. In Lima vindt u enkele van de beste restaurants ter wereld. Jaarlijks (meestal in september) vindt hier één van ´s werelds grootste culinaire festivals plaats: Mistura, een paradijs voor foodies! Het geheim van de Peruaanse keuken zit hem in de grote variatie aan gerechten en de enorme diversiteit in verse ingrediënten. Deze diversiteit is te danken aan de bijzondere geografie van het land (kust, Andesgebergte en regenwoud), die een ongekende diversiteit aan verse ingrediënten heeft voortgebracht, maar bijna net zo belangrijk zijn de buitenlandse culturen die de Peruaanse keuken de afgelopen eeuwen hebben verrijkt. De Peruaanse keuken is een fusiekeuken en is beïnvloed door de  Indiaanse, Spaanse, enige Afrikaanse en meer recent, Japanse en Chinese keukens.

Aardappelen, maïs, quinoa, avocado´s, cacao, bonen, tomaten, limoen en pepers: zomaar een greep uit de lange lijst met beroemde ingrediënten uit de Peruaanse keuken die de wereld veroverd, maar nergens is het gebruik zo veelzijdig als in Peru zelf.

De gerechten waarin aardappels zijn verwerkt zijn eindeloos – evenals het aantal soorten aardappelen trouwens. Probeer bijvoorbeeld eens causa (een koud taartje van aardappelpuree, avocado, kip of tonijn), papa rellena (gevulde aardappel met vlees, uien, olijven, gekookte eieren en natuurlijk kruiden), ocopa (gekookte aardappelen in een licht-pittige pindasaus), papa a la huancaína (gekookte aardappelen in een saus van kaas en pepers) of lomo saltado (gebakken reepjes biefstuk, tomaten en frietjes) en u weet dat dat u in een culinair paradijs beland bent!

De oceaan voor de kust van Peru zit boordevol heerlijke vis, het zal u dan ook niet verrassen dat er aan de kust veel visgerechten op het menu staan. Behalve de overheerlijke ceviche, kunnen we u de tiradito (een soort van carpaccio van rauwe vis), de Parihuela (een rijk gevulde vissoep) en Jalea (stukjes gefrituurde vis en zeevruchten geserveerd met gefrituurde yuca, tartaar-saus en de salsa criolla van harte aanbevelen. De vis wordt hier op alle mogelijke manieren bereid: gebakken, gegrild, gekookt, gestoofd, gefrituurd of rauw, zoals u het maar wilt. Japanse migranten hebben gezorgd voor een interessante fusie van Japanse en Peruaanse gerechten, maar ook de sushi en sashimi smaken hier voortreffelijk. Overigens wordt vis niet enkel aan de kust gegeten. In de Andes wordt veel zalmforel (trucha) gekweekt en in de Amazone vindt u een ongelooflijke variatie aan zoetwatervis, waaronder de stevige paiche-vis en de patarashca, een heerlijk visgerecht dat in een groot tropisch Bijao-blad wordt opgediend, een aparte vermelding verdienen!

Ceviche

Ceviche

Typische gerechten die u tijdens uw bezoek zeker niet mag laten staan zijn ceviche (rauwe vis, gemarineerd met limoensap),  lomo saltado (gebakken reepjes biefstuk, tomaten en frietjes), rocoto relleno (Spaanse pepers, gevuld met vlees, aardappelen en eieren), anticucho (spiesjes met stukjes gemarineerde runderhart) en natuurlijk cuy (cavia, uit de oven of gebakken).

Pisco Sour

Pisco Sour

De grote variatie ziet u ook terug in de drankjes: Het aanbod van vers fruit is zeer divers. Het fruit is heerlijk zoet door de vele uren aan zonneschijn. Behalve vers fruitsap, staan de vruchten ook aan de basis van heerlijke exotische cocktails. Daarnaast produceert Peru ook zijn eigen wijn, ook al wordt het grootste deel van de druivenproductie aangewend voor de productie van de nationale (sterke) drank van Peru: Pisco, die de basis vormt voor de verrukkelijke cocktail Pisco Sour. Verder moet u zeker eens de Chicha Morada proberen, een verfrissende drank op basis van paarse mais, op smaak gebracht met limoen en fruitschillen. Peruanen zijn gek op zoet, getuige ook de vele zoete frisdranken, waaronder de gele Inca Cola, die bijna net zo populair is als Coca Cola.

Dit is nog maar het topje van de ijsberg en gerenommeerde top chefs hebben tal van creatieve variaties gecreëerd op één van de honderden traditionele gerechten, en bieden u een rijke gastronomische ervaring. Elke regio heeft zijn eigen specialiteiten , maar wat ze gemeen hebben, is de passie en liefde waarmee de gerechten bereid en gepresenteerd wordt. De Peruaan is bijzonder trots op de erkenning voor de Peruaanse keuken, en koken is bijna verworden tot nationale trots, dat de populariteit van het voetbal benadert. Veel jongere Peruanen dromen er tegenwoordig van om chef-kok te worden.

Met Naturandes Travel heeft u de mogelijkheid om de Peruaanse keuken verder te ontdekken, met culinaire tours of een kookles in Lima, Arequipa of Cusco. Chefs van twee gerenommeerde restaurants zullen u in een aantal stappen meer inzicht in de Peruaanse gastronomie verschaffen.

Zelf proberen?
Speciaal voor de liefhebbers van de Peruaanse keuken hebben we de recepten van enkele van de meest beroemde Peruaanse gerechten / specialiteiten voor u verzameld, zodat u deze na uw reis zelf kunt proberen te bereiden. Ceviche, Pïsco Sour, Ají de Gallina of een Rocoto Relleno, lees verder: Peruaanse recepten