Home » Fooien in Peru

Fooien in Peru

Het geven van fooien, dat is en blijft altijd een lastige vraag. De Peruaan zelf geeft vrijwel nooit fooi, maar in het toeristenwereldje, inclusief restaurants, is het wel gebruikelijk.

Allereerst hangt natuurlijk alles af van uw tevredenheid en eigen ideeën omtrent fooien. Wellicht is het fijn om te weten dat gidsen verhoudingsgewijs goed verdienen. Voor een goede gids betalen we al snel 70 dollar per dag, terwijl het minimum maandloon in Peru 930 soles (ongeveer 300 dollar) is. Anders gezegd: gidsen verdienen in vier dagen wat velen – met geluk – in 24 dagen verdienen. Daarentegen moet wel worden gerealiseerd, dat gidsen gedurende een groot deel van het jaar weinig werk hebben, de meesten zijn enkel in het hoogseizoen volgeboekt.

Met beide bovenstaande feiten in het achterhoofd vinden wij persoonlijk dat een gids gewoon blij moet zijn met alle extraatjes. 10 soles per persoon per volle dag is wat ons betreft zeer redelijk. In een restaurant houdt men vaak tussen de 5 – 10% van de rekening aan, maar – nogmaals – dit zijn geen wetmatigheden.

Uit het bovenstaande leest u wellicht ook een ander idee af: bedienden in restaurants, kamermeisjes in hotels, chauffeurs, de dragers en kok tijdens de Inca Trail: allen verdienen een stuk minder dan de gidsen, die meestal ook de fooi krijgen, omdat ze toch meer persoonlijk contact met de klant hebben. Wellicht iets om in het achterhoofd te houden.