Home » Geldzaken

Geldzaken

Wat geld betreft: zowel in Peru als in Bolivia is het – zeker in de grote steden – makkelijk om te pinnen. Veel contant geld en Traveler Cheques meenemen is, volgens ons, niet nodig. Een tweede bankpas of credit card raden we wel aan, en daarnaast is het prettig om voor noodsituaties contant geld in buitenlandse valuta (Euro´s of Amerikaanse dollars) mee te hebben.

Op sommige plaatsen kunt u eventueel ook betalen met US-Dollars of zijn deze makkelijk om te wisselen in Soles. Euros worden bijna nergens geaccepteerd, maar zijn wel inwisselbaar in Soles in de lokale geldwisselkantoren (Casa de Cambios) al zult u wel een klein verlies moeten incalculeren.

Euros of Amerikaanse Dollar? Dollars worden vrij breed geaccepteerd, maar het kopen van dollars is vaak lastig en kost ook geld. U kunt er ook voor kiezen om euro´s mee te nemen. Het voordeel van euro´s is dat u deze niet op hoeft te maken.

Twee valuta’s
In Peru en in Bolivia wordt met 2 valuta’s betaald: de plaatselijke valuta en de dollar. In Peru is de plaatselijke valuta de Nuevo Sol (PEN), in Bolivia de Boliviano (BOB). Alle kleine aankopen betaalt u met de plaatselijke valuta, en ook in de meeste winkels, restaurants en taxi´s of bussen is het gebruikelijk om in de lokale valuta af te rekenen. Grotere aankopen, tours, vluchten en hotelkamers kunnen zowel met de lokale valuta als met Amerikaanse dollars gekocht worden. Let daarbij op dat men in beide landen zeer kieskeurig is: een dollarbiljet met slechts een minuscuul scheurtje erin wordt nergens geaccepteerd!

Geld omwisselen in een andere valuta.
In de grotere steden kunt u gemakkelijk uw Amerikaanse Dollars en Euro´s omwisselen. Ten aanzien van het omwisselen van USD: In geldwisselkantoren verliest u ongeveer 1% (al hangt dat af van het betreffende wisselkantoor, maar op luchthavens kan het 5% of zelfs ook meer zijn), de wisselkoersen voor euro´s variëren meer, en er kunnen grote verschillen bestaan tussen steden en geldwisselkantoren.

Klik hier voor een dagelijkse update van wisselkoersen. Download voor uw reis een currency converter app op uw smartphone, dan kunt u de verwachte / geboden koers ter plekke controleren.

Wat dan wel mee te nemen?

Wij raden aan om verschillende betaalmiddelen mee te nemen. Behalve uw bankpas (Maestro) doet u er goed aan een tweede kaart (liefst van een andere bank) of een creditcard mee te hebben en daarnaast ook wat contant geld in USD of EUR voor noodgevallen.

Credit Cards
In heel veel zaken, restaurants en hotels worden credit cards geaccepteerd. Visa en MasterCard zijn het populairst. Dit is vaak de goedkoopste manier van betalen, want u heeft geen wisselkoersverlies en hoeft u minder vaak te pinnen. Maar let op: sommige zaken rekenen een erg hoge commissie, van soms wel zo’n 10%. Vraag daar eerst altijd naar; het komt voor dat men u onaangekondigd zo’n commissie wil laten betalen!

Pinnen
In de grote steden, maar ondertussen ook al in vele kleinere (toeristische) plekken zijn meer dan genoeg pinautomaten. Onze voorkeur gaat uit naar Banco de Crédito, omdat je daar het grootste bedrag in één keer (in Peru S/. 700 of 200$) kunt pinnen, zonder bijkomende lokale commissies. Andere banken waar u zonder bijkomende lokale commissies kunt pinnen is de geldautomaten van Banco de la Nación (redbanc). Bij de banken van BBVA, Scotiabank en Interbank betaalt u vaak een extra lokale commissie van 18 – 25 Sol per opname, dat in combinatie met het lage opnamelimiet, maakt dat u hier veel geld verliest.

Alleen in de Colca Canyon, op het Titicacameer, in Copacabana, Rurrenabaque en in Aguas Calientes is de infrastructuur wat minder, en zijn er geen geldautomaten of slechts één of twee automaten, die mogelijk buiten gebruik zijn of alleen lokale bankpassen accepteren. Zorg dat u voor deze bestemmingen voldoende geld op zak heeft!

BELANGRIJK: Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.  De Maestro-functie wordt buiten Europa vaak geblokkeerd omdat er juist uit deze landen vaak frauduleuze geldopnames gebeuren. Een eenvoudige vraag bij de bank om deze ‘Europese beveiliging’ voor de tijd van de reis te annuleren, zorgt dat de kaart tijdens deze periode wel gebruikt kan worden. Afhankelijk van uw bank kan u dit aanvragen voor wereldwijd of voor bepaalde continenten/landen.