Home » Gezondheid en Hygiëne

Gezondheid en Hygiëne

Geniet, maar wees voorzichtig !

Peru is één van werelds culinaire top bestemmingen, met verschillende bekroonde toprestaurants, en een groot aanbod aan veilige en kwalitatieve restaurants, maar ook vindt u er vele lokale eetgelegenheden op straat of op markten met authentiek straatvoedsel.

Het is echter zaak om voorzichtig te zijn. Hoewel er meer dan genoeg schone restaurants zijn en ook het eten tijdens tours en in hotels gewoon goed is, gebeurt het nog al eens dat toeristen ziek worden. Meestal gaat dat om een lichte vorm van diarree, maar soms krijgt men ook te maken met parasieten of een bacteriële infectie. Van het nuttigen van besmet eten kunt u behoorlijk ziek worden. Daarom enkele algemene tips:

– Water kunt u niet uit de kraan drinken. Dat is ook niet nodig: op elke straathoek kunt u gebottelde flessen mineraalwater voor een luttel bedrag kopen. Heeft u een erg gevoelige maag, dan is het wellicht handig om ook uw tanden te poetsen met gebotteld water.

– Ook op andere gebieden moet u voorzichtig zijn met water. Denk bijvoorbeeld aan ijsklontjes of aan groente en fruit: u weet nooit met wat voor water dat is afgespoeld. Mocht u zin hebben in fruit, koop dan liefst iets met een schil er omheen.

– Kijk ook uit met zaken als ijs of mayonaise. Vaak wordt dit lange tijd bewaard en niet altijd even goed gekoeld. Eet het allebei alleen in nette restaurants.

– Uiteraard moeten we bij het hierboven staande aantekenen dat het onmogelijk van te voren te zeggen valt welke restaurants goed en 100% schoon zijn. Uw algemene indruk is belangrijk: ziet het er verzorgd uit, is de eetzaal schoon, zijn de obers netjes? Natuurlijk is het wel zo leuk om behalve in toeristische restaurants ook in plaatselijke gelegenheden te eten. Kijk dan of er veel lokale mensen binnen zitten: dat is meestal een goed teken!

– Eet bij voorkeur niet van de straat. U weet nooit hoe lang iets al in de zon aan het bakken is, blootgesteld aan al het straatvuil. Ook de bereiding is niet altijd even schoon. Neem dat risico niet als u maar een paar weken in Zuid-Amerika bent!

– Mocht u tenslotte naar hooggelegen gebieden reizen: eet niet teveel en zeker niet teveel vlees. Op hoogte werkt uw spijsvertering namelijk een stuk langzamer. Drink echter wel veel (maar geen alcohol).

Als u toch ziek wordt – en dan hebben we het niet over een paar ‘losse flodders’ – dan kunt u het beste naar een kliniek gaan. Daar is de zorg veel beter geregeld dan in ziekenhuizen en wordt vrijwel altijd Engels gesproken. Helaas worden toeristen in ieder geval in Cusco nogal eens als lopende geldbronnen gezien: het is ons opgevallen dat er opmerkelijk vaak salmonella wordt geconstateerd. Blijkbaar weet men dat dit in het Westen een berucht woord is. Opvallend vaak worden mensen ook meteen opgenomen, terwijl dat volgens ons (hoewel we natuurlijk leken zijn) niet direct nodig is. Laat u niet overdonderen en vraag bij een doktersbezoek goed door!

Overigens is het handig om bij diarree eerst een laboratorium te bezoeken. Zij kunnen na een aantal tests vaststellen wat u heeft. Met de resultaten kunt u daarna naar een kliniek gaan.