Home » Hoogteziekte

Hoogteziekte

Eén van de zaken waarop u zich dient voor te bereiden als u afreist naar Peru is hoogteziekte, of – in het Spaans – soroche. Het is een vreemde ziekte die iedereen die naar hooggelegen gebieden reist kan treffen, maar niet bij iedereen dezelfde effecten heeft. Sommige mensen voelen zich al zwak op een hoogte van 1000 meter, anderen boven de 2500 meter. Over het algemeen krijgt men met de symptomen van hoogteziekte te maken bij een hoogte boven de 2500 meter en/of als men meer dan 300 meter per dag stijgt en op het hoogste punt blijft slapen. Men heeft normaal gesproken minder problemen als men voor het slapen gaan weer (wat) afdaalt.

De oorzaak van hoogteziekte
Op hoger gelegen terrein zit er minder zuurstof in de lucht om ons heen, en die lucht is bovendien droger. Dit veroorzaakt hoogteziekte: het lichaam moet meer rode bloedcellen aanmaken om de lagere hoeveelheid zuurstof te compenseren. Bij de meeste mensen beslaat dit proces slechts een paar dagen, bij anderen duurt het langer, en sommigen zullen last blijven houden.

Helaas is er nog steeds geen medicijn dat hoogteziekte echt helpt voorkomen.

Hoe herkent u hoogteziekte?
Eerst moet u weten dat er drie belangrijke verschillende soorten hoogteziekte zijn:

De eerste en meest algemene is Acute Berg Ziekte (ABZ)
De symptomen zijn:
– u heeft een lichte hoofdpijn (het kan een zware worden!)
– u voelt zich duizelig na slechts een lichte inspanning
– u voelt zich ongebruikelijk moe of zwak
– u bent misselijk
– u heeft slaapproblemen
Andere symptomen kunnen ademgebrek en uitdrogingsverschijnselen zijn.

Bij de tweede soort hoogteziekte krijgt u vloeistof in uw hoofd, dat op uw hersens drukt. Het wordt High Altitude Cerebral Edema (HACE) genoemd.
Normaal gesproken krijgt u eerst last van de symptomen van ABZ en daarbij:
– mentale problemen
– moeilijkheden met denken, berekenen en praten
– hallucinaties
– moeilijkheden om in een rechte lijn te lopen (u gaat zwalken)
Sommige mensen kunnen HACE zonder eerst ABZ krijgen.
Als u last heeft van deze symptomen moet u onmiddellijk zo ver mogelijk afdalen, en het is sterk aan te raden zo snel mogelijk medische hulp in te schakelen!

Bij de derde en meest gevaarlijke soort hoogteziekte krijgt u vloeistof in uw longen: High Altitude Pulmonary Edema (HAPE). Dit zijn de symptomen volgens een congres, gewijd aan dit onderwerp, in Lake Louise: normaal gesproken, maar niet altijd, start de ziekte met symptomen van AMS, gevolgd door minimaal twee van de volgende symptomen:
– een erg zware hoest
– een totaal verlies aan kracht
– een echt ademgebrek
– een druk op de borst,
in combinatie met twee van de volgende symptomen:
– een ongebruikelijk geluid uit uw longen
– een verminderde opname van zuurstof
– een abnormale stijging van uw hartslag (meestal boven de 110 slagen per minuut in rust)
– het verkleuren van lippen, neus en nagels (naar paars of blauw)
Als u deze symptomen heeft moet u onmiddellijk zo ver mogelijk afdalen, u heeft zuurstof nodig en het is sterk aan te raden zo snel mogelijk medische hulp in te schakelen. Het is mogelijk dat u nifedipine (Adalat) krijgt toegediend.

Hoogteziekte voorkomen
Zoals hierboven gezegd is er niets dat echt helpt om hoogteziekte te voorkomen, maar er zijn enkele dingen die u kunt doen om uw lichaam te helpen aanpassen aan de hoogte. Wees er echter van bewust dat we geen artsen zijn en dat het aan te raden is contact op te nemen met uw huisarts voordat u besluit medicijnen te gebruiken.

– Ons belangrijkste advies is om het rustig aan te doen als u naar grote hoogte afreist, zeker gedurende de eerste dagen. Luister naar uw lichaam, neem uw tijd en haast u niet.

– Drink genoeg en nuttig iets meer zout. Drink meer dan u normaal gesproken doet, want op grote hoogte merkt u niet altijd dat u niet genoeg drinkt. Een indicatie dat u niet voldoende drinkt is dat uw urine donkerder van kleur is dan normaal en dat uw lippen droog worden. Drink ongeveer één liter meer per dag voor iedere stijging van 1000 meter, afhankelijk van de inspanning die u doet. Drink niet alleen water, zeker niet wanneer u vaak naar de wc moet: dit is een teken dat uw lichaam het water niet goed genoeg opneemt. In dit geval kunt u een beetje zout of suiker in het water doen, of wat fruitsap drinken.

– U kunt Paracetamol gebruiken tegen een lichte hoofdpijn (aspirine heeft meestal meer bijwerkingen, maar kan indien dat uw voorkeur geniet ook gebruikt worden). U moet afdalen en/of medische hulp zoeken wanneer de hoofdpijn te zwaar is om met Paracetamol bestreden te worden.

– Vermijd zware maaltijden en veel vlees. Het kost uw maag op grote hoogte meer energie om eten te verteren, wat de kans op maagklachten vergroot.

– Wees voorzichtig met alcohol. Het effect van alcohol is groter op grote hoogte, het zorgt voor uitdroging en het beïnvloedt uw beoordelingsvermogen.

– Rook niet.

– Vermijd teveel zon. De ultraviolette straling is zeker op grote hoogte veel sterker. U raakt snel uitgedroogd van de sterke zon in combinatie met de droge lucht.

– U kunt dextrose-tabletten of Coromida, een sterkere versie van dextrose (in Peru) nemen. Dit zijn geen medicijnen en ze helpen een beetje tegen hoofdpijn.

– Eet meer ijzerrijk voedsel zoals spinazie of andere groene groenten.

Diamox
Het medicijn acetazolamide (Diamox) kan de eerste symptomen van hoogteziekte wat verminderen, bijvoorbeeld door de zuurgraad in uw bloed te verminderen en het helpt ook wat bij uw ademhaling. Zorg ervoor dat u genoeg drinkt wanneer u dit medicijn gebruikt, omdat u meer gaat plassen. Vraag uw huisarts naar andere neveneffecten voordat u besluit dit medicijn te gebruiken. In het algemeen wordt aangeraden om twee keer per dag 250 milligram te gebruiken en pas één dag voordat u gaat stijgen te beginnen. Als u één dag zonder problemen op uw hoogste bestemming bent, wordt aangeraden te stoppen met slikken.

Als u teveel problemen met de hoogte heeft, is afdalen de enige echte oplossing.

Disclaimer
Neem er alstublieft nota van dat de informatie hieronder slechts algemeen van aard is. Heeft u twijfels of vragen, neem dan alstublieft contact op met uw huisarts. Naturandes Travel accepteert geen enkele verantwoordelijkheid noch claims op basis van deze informatie.