Home » Klimaat en beste reistijd Peru

Klimaat en beste reistijd Peru

Peru kent in feite slechts twee seizoenen: het droge- en het regenseizoen. Het weer echter, verschilt sterk per geografische regio. De regio’s kunnen grofweg in drieën gedeeld worden: aan de westkust ligt de droge woestijn, in het oosten de Amazone, en de twee gebieden worden gescheiden door de Andes, die Peru van noord tot zuid doorsnijdt.

De beste reistijd in Peru

De beste reistijd in Peru is het droge seizoen, dat loopt van april tot en met oktober. Een deel van de kuststrook oogt dan wat somber: Lima bijvoorbeeld ligt normaal gesproken in een dichte mist, garúa genaamd, veroorzaakt door de warme lucht van de woestijn die met de koude lucht van de Humboldt-golfstroom botst. Gelukkig is het op andere plekken, zoals Ica en Nazca, vrijwel altijd zonnig. Vijfentwintig tot zelfs dertig graden is geen uitzondering in de ‘winter’!

Ook in het hoogland is het in die periode vrijwel altijd zonnig, al vinden er sterke temperatuursschommelingen plaats tussen dag en nacht. Vooral in juni en juli kan het in Cusco ‘s nachts tegen 0 lopen, terwijl het overdag makkelijk 20 graden of meer kan zijn. De zon brandt op deze hoogte – evenals in de woestijn overigens – zeer fel.
In het regenwoud kan het altijd regenen; ook in het droge seizoen. De maanden juni tot september zijn echter relatief droog en ook gedurende de rest van het jaar regent het zelden langer dan een paar uur achtereen.

Het regenseizoen in Peru

Het omgekeerde gebeurd op bepaalde plekken in de woestijn: Peru ligt net ten noorden van de Atacama-woestijn in Chili (de droogste woestijn ter wereld, waar op sommige plekken sinds de komst van de Spanjaarden nog nooit neerslag is waargenomen) en op sommige plekken regent het vrijwel nooit. Het ‘regenseizoen’ is dan ook het seizoen waarin de Peruanen zelf naar het strand gaan. Omdat het samenvalt met de grote vakantie, maar ook omdat de garúa-mist eindelijk opklaart. Wees er op bedacht dat de zon zo dicht bij de evenaar zeer fel is! Het is wat lastiger reizen in de Andes tijdens het regenseizoen, zeker als u van de verharde wegen afgaat. Landverschuivingen kunnen plaatsvinden, en maken wegen – en soms spoorlijnen onbegaanbaar. Normaalgesproken is het in de ochtend beter weer dan in de middag (vandaar ook dat 90% van de vluchten van en naar Cusco in de ochtend plaatsvinden). Het regent zelden hele dagen en het weer kan onverwacht snel omslaan. Zoals overal in de bergen kan het flink spoken: hevige onweersbuien, hagel en sneeuw komen wel eens voor. Een paar uur later is het echter weer zonnig en warm.
Eén groot voordeel aan het regenseizoen: alles wordt verschrikkelijk groen. Wij vinden het berglandschap dan eigenlijk veel mooier!

Klimaat Peru: gemiddelde temperaturen en neerslag

In het onderstaande overzicht vindt u de gemiddelde temperaturen en neerslag per maand in enkele belangrijke plaatsen in Peru.

beste reistijd peru

Bronnen: weatherbase.com, worldweatheronline.com

Het klimaat in Bolivia

Bolivia kent eveneens een hoogland en een regenwoud. Hier geldt min of meer hetzelfde als in de Peruaanse tegenhangers. De temperatuursschommelingen zijn echter nog heviger. Goed voorbeeld is Uyuni waar het gedurende de wintermaanden (van mei tot augustus) ‘s nachts makkelijk -20 kan worden, maar waar het overdag, achter het raam van een jeep weer gewoon warm aandoet.

Kleding

Waar moet u u op voorbereiden tijdens het inpakken van de koffer? Heel simpel: op alles. We raden u aan veel ‘laagjes’ mee te nemen: t-shirts en korte broeken, shirts met lange mouwen, fleece-truien en een winddicht, waterafstotend jack.
Kijk ook eens op onze Paklijst voor Peru.