Home » Klimaat en Beste Reistijd

Klimaat en Beste Reistijd

Peru kent in feite slechts twee seizoenen: het droge en het regenseizoen. Het weer echter, verschilt sterk per geografische regio. De regio’s kunnen grofweg in drieën gedeeld worden: aan de westkust ligt de droge woestijn, in het oosten de Amazone, en de twee gebieden worden gescheiden door de Andes, die Peru van noord tot zuid doorsnijdt.

Het droge seizoen in Peru

De beste reistijd in Peru is het droge seizoen, dat loopt van april tot en met oktober. Een groot deel van de kuststrook oogt dan wat somber: Lima bijvoorbeeld ligt in de maanden juni, juli, augustus en september normaal gesproken in de mist, garúa genaamd, veroorzaakt door de warme lucht van de woestijn die met de koude lucht van de Humboldt-golfstroom botst. Datzelfde geldt in mindere mate ook voor Paracas en Trujillo. Gelukkig is het op andere plekken, zoals Ica, Nazca, Chiclayo en Mancora, vrijwel altijd zonnig. Dertig graden is daar geen uitzondering, zelfs niet in de ‘winter’!

Ook in het hoogland is het in die periode vrijwel altijd zonnig, al vinden er sterke temperatuurschommelingen plaats tussen dag en nacht. Vooral in juni en juli kan het in Cusco en rond het Titicacameer ‘s nachts tegen 0 lopen, terwijl het overdag makkelijk 20 graden of meer kan zijn. De zon brandt op deze hoogte – evenals in de woestijn overigens – zeer fel.
In het regenwoud kan het altijd regenen; ook in het droge seizoen. De maanden juni tot september zijn echter relatief droog en ook gedurende de rest van het jaar regent het zelden langer dan een paar uur achtereen.

Het regenseizoen in Peru

Het regenseizoen loopt van december tot en met maart. Gedurende deze maanden is het wat lastiger reizen in de Andes, zeker als u van de verharde wegen afgaat. Landverschuivingen kunnen plaatsvinden, en maken wegen – en soms spoorlijnen onbegaanbaar. Normaal gesproken is het in de ochtend beter weer dan in de middag. Het regent zelden hele dagen en het weer kan onverwacht snel omslaan. Zoals overal in de bergen kan het flink spoken: hevige onweersbuien, hagel en sneeuw komen wel eens voor. Een paar uur later is het echter weer zonnig en warm. Een groot voordeel aan het regenseizoen: het landschap is veel groener en de rivieren zijn goed gevuld. Wij vinden het berglandschap dan eigenlijk veel mooier.

Voor het regenwoud geldt grotendeels hetzelfde, ook al kunt u het laagland regenwoud van Tambopata of Iquitos best geluk hebben, zeker in december en in de eerste helft van januari. Zelfs in de regentijd regent het hier meestal slechts enkele uren per dag.

Aan de droge woestijnkust gebeurt het omgekeerde. Peru ligt net ten noorden van de Atacama-woestijn en op sommige plekken regent het vrijwel nooit. In het ‘regenseizoen’ (van december tot en met maart) is het hier overwegend zonnig en warm en ook het seizoen waarin de Peruanen zelf naar het strand gaan, mede ook omdat het samenvalt met de grote vakantie. Wees er op bedacht dat de zon zo dicht bij de evenaar zeer fel is! Wel bestaat er een kans dat het iets hoger in de westelijke Andes regent en dat er rivieren buiten hun oevers treden, met flink wat overlast tot gevolg, zeker in een El Niño-jaar.

De beste reistijd voor een rondreis door Peru

Wat de beste reistijd is hangt af van de plaatsen die u wenst te bezoeken en wat u wilt gaan doen, maar de overgangsmaanden half maart tot half mei en van half september tot eind november vinden wij zelf prachtige maanden voor een reis door Peru. De zon schijnt veelvuldig en de nachten zijn dan niet zo koud en het is overal een stuk minder druk dan in de maanden juni, juli en augustus. Wel dient u dus rekening te houden met af en toe een bui, maar dat maakt het landschap enkel maar mooier. Ook aan de kust, in Lima en Trujillo, is het dan heel aardig weer.

Veel mensen zoeken de zon en bezoeken voornamelijk de Andes, voor diegenen zijn de wintermaanden juni tot en met augustus ook prima maanden qua weer, al zijn de nachten wel erg koud en moet u zich instellen op grote temperatuurschommelingen.

Het klimaat in Bolivia

Bolivia kent eveneens een hoogland en een regenwoud. Hier geldt min of meer hetzelfde als in de Peruaanse tegenhangers. De temperatuurschommelingen zijn echter nog heviger. Goed voorbeeld is Uyuni waar het gedurende de wintermaanden (van mei tot augustus) ‘s nachts makkelijk -20 kan worden, maar waar het overdag, achter het raam van een jeep weer gewoon warm aandoet.

Kleding

Waar moet u u op voorbereiden tijdens het inpakken van uw tas / koffer? Heel simpel: op alles. We raden u aan veel ‘laagjes’ mee te nemen: t-shirts en korte broeken, shirts met lange mouwen, fleece-truien en een winddicht, waterafstotend jack. Waterdichte of Gore-tex wandelschoenen zijn aan te raden zeker als u het regenwoud bezoekt of een meerdaagse wandeltocht gaat ondernemen.
Zie ook onze Paklijst voor Peru.