Home » Paspoort en Visum

Paspoort en Visum

Nederlanders en Belgen die een toeristische reis naar Peru ondernemen, hebben geen visumplicht. Uw paspoort moet bij vertrek uit Peru nog minimaal een half jaar geldig zijn.

Tot voor kort kregen reizigers bij aankomst een stempel van binnenkomst in hun paspoort vergezeld van een krabbel dat het aantal dagen weergeeft dat u in het land mag verblijven, meestal tussen de 30 of 90 dagen. Van tevoren (in het vliegtuig of komende vanuit Chili, Bolivia of Ecuador: bij het plaatselijke grenskantoor) moet u een toeristenkaart, de zogenaamde Tarjeta Andina de Migración, invullen. Deze werd, net als uw paspoort, bij binnenkomst afgestempeld, waarbij u het onderste deel meekreeg als bewijs.

Onlangs hebben de Peruaanse migratiedienst hun werkwijze iets aangepast. Het registratieproces is inmiddels gedigitaliseerd en tegenwoordig krijgt u geen papieren registratiebewijs meer mee. In plaats daarvan wordt de TAM-Virtual (Tarjeta Andina de Migración Virtual) gebruikt om de migratiebewegingen te registreren. Reizigers kunnen hun inkomst- en vertrekdata controleren op www.migraciones.gob.pe(externe link). Ook worden er geen stempels van binnenkomst of vertrek meer in het paspoort gezet. Dit is een (tijdelijke??) coronamaatregel die is ingevoerd om coronabesmettingen tegen te gaan.

Bij binnenkomst over land komende vanuit Bolivia, Chili, Brazilië of Ecuador kan het zijn dat u nog wel het ingevulde en afgestempelde afscheurstrookje mee krijgt. Dat heeft te maken met het trage digitaliseringsproces en het gebrek aan een betrouwbare internetverbinding bij kleinere meer afgelegen grensposten. Uw binnenkomst zal later in het systeem worden ingevuld en in de tussentijd geldt dit (de stempel) als bewijs van uw legale binnenkomst. Let goed op dat zowel uw paspoort als uw toeristenkaart daadwerkelijk afgestempeld zijn. Zorg dat u na binnenkomst een kopie (of foto) van zowel uw paspoort als uw toeristenkaart maakt, die u bij u kunt dragen.

Ook voor een toeristische reis naar Bolivia hebben Nederlanders en Belgen geen visumplicht; normaal gesproken krijgt u een stempel voor 30 dagen. Ook hier krijgt u weer een toeristenkaart, die u bij het verlaten van het land weer moet inleveren.

Disclaimer
Deze informatie is onder voorbehoud en voor onaangekondigde wijzigingen vatbaar. Wij verwerpen iedere vorm van aansprakelijkheid in geval van onjuiste of onvolledige informatie. Raadpleeg de respectievelijke ambassades voor absolute zekerheid.