Home » Veiligheid en gezondheid in Peru

Veiligheid en gezondheid in Peru

Iedereen die naar een ander continent reist, is wat nerveus. Daarom beantwoorden we graag alle vragen die u mag hebben. Maar bekijkt u alstublieft eerst de veelgestelde vragen die we voor u op een rijtje hebben gezet…

Veiligheid

Peru en Bolivia zijn niet per definitie gevaarlijk, maar goed opletten is wel degelijk een noodzaak. Hieronder volgen enkele veiligheidstips en standaardsituaties die u het best kunt vermijden.
Mocht er tijdens uw vakantie toch wat gebeuren, dan kunt u ons 24 uur per dag bereiken op telefoonnummer (+51) 981 649 649 (Nederlands gesproken).

De beste tip die we u kunnen geven: vermijd onbekende situaties waarin u geïsoleerd kunt raken van mogelijke hulp. Probeer daarnaast niet teveel op te vallen en een te gemakkelijk potentieel slachtoffer te zijn: laat uw sierraden thuis, haal uw portemonnee uit uw kontzak, loop niet met teveel geld rond, let op met uw dure camera en blijf altijd op uw hoede. Onthoud dat op drukke plekken zoals markten en busstations de kans om gerold te worden groter is en vermijd plekken en situaties die u niet vertrouwt. Een bekende truc is dat u bespuugd wordt, of dat u een vloeistof over u heen gegooid krijgt. Reageer niet en loop door of betreed bijvoorbeeld een zaak. Grote kans dat u beroofd wordt en dat de mensen die u zogenaamd te hulp schieten in het complot zitten.

Over het algemeen gebeuren er meer geweldloze misdrijven (bijvoorbeeld zakkenrollen), dan gewelddadige, maar net als in ieder ander land is ook dat laatste niet uit te sluiten. Ga er daarom bij voorkeur niet op uw eentje op uit, zeker niet ‘s nachts. Alleen een wandeltocht doen, is geen aanrader. Vrouwen doen er in bepaalde situaties goed aan zich wat neutraal te kleden en te gedragen en traditionele mannenplekken (bijvoorbeeld een bouwplaats of bepaalde bars) te vermijden.

Uitgaan is een aanrader, en zal een nieuwe belevenis voor u zijn. Pas echter op met het aannemen van drankjes van vreemden. Het is namelijk voorgekomen dat toeristen op die manier gedrogeerd worden.
In een stad als Cusco lopen toeristen ‘het risico’ een gezellige avond te beleven met een plaatselijke schone (man/vrouw). Bedenk echter dat vele van deze charmeurs in werkelijkheid op uw geld (of, bij een wat langere relatie, op een visum) uit zijn. Houd de knapperd wat op afstand!

Over drugs kunnen we kort zijn: al het drugsbezit is illegaal en u zou wel gek zijn om het risico te nemen hier gepakt te worden.

Maak vooral ‘s nachts gebruik van taxi’s. Hoewel het overgrote deel van de taxichauffeurs illegaal werkt, betekent dat nog niet dat ze crimineel zijn. Desalniettemin willen we u met klem aanraden indien mogelijk een radiotaxi te nemen. U herkent deze door het telefoonnummer op het dak. Vraag plaatselijk personeel van horecagelegenheden of hotels een taxibedrijf voor u te bellen.

Het is ons zelf overkomen: valse taxi’s en valse politie. Ga nooit op uitnodigingen van vreemden in om samen een taxi te delen. Mocht u aangesproken worden door politie die bijvoorbeeld uw bezittingen wil controleren: sta er op samen te voet naar het dichtstbijzijnde politiebureau te gaan. Wat er ook gebeurt: stap er nooit een auto mee in. Vertrouw geen ‘undercover’ politie. Die heeft namelijk strikte orders geen toeristen lastig te vallen.

In zowel Peru als Bolivia is sprake van redelijk wat sociale onrust. Houd u bij protesten afzijdig, en zoek de sensatie niet op. Hoewel toeristen over het algemeen met rust worden gelaten en protesten vaker rustig verlopen dan dat het ‘los’ gaat, zult u niet de eerste zijn die door een rondvliegende steen wordt getroffen of een flinke hap traangas naar binnen krijgt.
Wegblokkades zijn een traditioneel onderdeel van de demonstraties en kunnen soms dagenlang aanhouden, wat voor toeristen heel vervelend kan zijn. We raden u echter ten stelligste af om te proberen door de blokkades heen te geraken, bijvoorbeeld door een taxi te nemen. Dán kunnen de gemoederen wel erg hoog oplopen. Neem dat risico niet!