Voorkomen is beter dan genezen: de sleutel om gezond te blijven op reis is een combinatie van een goede voorbereiding, een gezond verstand en een beetje geluk. Grote delen van Peru en Bolivia zijn regenwoud. Hier loopt u kans op dezelfde ziektes als elders in de tropen, zoals malaria, dengue en gele koorts. Bovendien loopt u overal in Peru en Bolivia kans op ziektes door het nuttigen van besmet voedsel of drinkwater. Het is dan ook belangrijk om al voordat u op reis gaat de nodige maatregelen te treffen: zorg dat u zich op tijd laat inlichten over de aan te raden inentingen, koop indien nodig malariapillen en zorg ervoor dat uw ziektekosten- en reisverzekering op orde is.
Gele Koorts
Het is sterk aan te raden aan iedereen die de Peruaanse of Boliviaans jungle bezoekt zich tegen gele koorts in te enten. Deze levensbedreigende ziekte (ongeveer 40% van de mensen die gele koorts oplopen, sterft er aan) wordt door muggen overgebracht, en symptomen zijn hoge koorts, mogelijke geelzucht en bloedingen.
In zowel Peru als Bolivia is een inenting tegen gele koorts verplicht voor reizigers die vanuit een land waar de ziekte voorkomt, binnenkomen. Bewijs dat u bent ingeënt vormt het zogenaamde ‘gele boekje’.
Hepatitis A en B
Na reizigersdiarree is hepatitis A de meest voorkomende reisgerelateerde infectieziekte, die opgelopen kan worden door het nuttigen van besmet voedsel, ijs of water, maar ook via direct contact met een geïnfecteerd persoon. Evenals hepatitis B komt het overal ter wereld voor, maar is besmetting waarschijnlijker in ontwikkelingslanden. Beide zijn virale leverinfecties. Hepatitis B wordt opgelopen door seksueel contact of bij blootstelling aan geïnfecteerd bloed.
Buiktyfus
Een darminfectie die wordt opgelopen door het nuttigen van besmet voedsel of water. Symptomen zijn koorts, buik-, hoofd- en spierpijn, duizeligheid en soms diarree, maar ook verstopping.
Tetanus
Een potentieel dodelijke ziekte, veroorzaakt door een bacterie die in aarde of in straatvuil voorkomt. Men kan ook tetanus oplopen door dierenbeten. In Nederland worden kinderen overigens al jaren ingeënt met het DKTP / DTP-vaccin (difterie, kinkhoest, tetanus, polio), waarvan de werkingsduur 10 jaar is. Een herhalingsvaccinatie is aanbevolen.
Rabies
Een bijna altijd dodelijk virale infectie, veroorzaakt door beten (maar in zeer zeldzame gevallen ook al een krab of een lik) van met de ziekte besmette dieren. U kunt zich met een serie van 3 vaccinaties laten inenten, maar dit wordt in Nederland alleen aangeraden als u voor langere tijd gaat reizen, op uw reis veelvuldig met dieren in aanraking komt, of als u in verafgelegen gebieden zonder goede medische hulp verblijft. Tijdens de incubatieperiode kan men namelijk alsnog behandeld worden: schakel bij een verdachte beet dan ook onmiddellijk medische hulp in!
Malaria
Zowel in Peru als Bolivia komt malaria voor. Malariapillen worden aangeraden voor iedereen die in Bolivia de departementen Beni, Pando en Santa Cruz bezoekt en in Peru voor alle gebieden uitgezonderd Lima en omgeving, de zuidelijke kustgebieden en de hooglanden (waar het ’s nachts immers te koud is voor muggen). Daaronder vallen de omgeving van Huaraz, Arequipa, het Titicacameer, Cusco en Machu Picchu. Bespreek met uw arts wat voor u de beste pillen zijn.
Dengue
Een andere door muggen overgebrachte ziekte is dengue of knokkelkoorts. Helaas bestaat hier geen inenting tegen. Normaal gesproken is men ongeveer 6 tot 7 dagen ziek, met plotselinge koorts, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en braken, en spier- en gewrichtspijn. Net als andere door muggen overgebrachte ziekten is het belangrijk om u te beschermen tegen muggenbeten: draag bedekkende kleding en smeer onbedekte huid in met een insectenwerend middel (met DEET).
Reizigersdiarree
Veel reizigers zullen een meestal milde vorm van diarree oplopen, veroorzaakt door het nuttigen van besmet voedsel of drinkwater. Belangrijkste risico bij een milde vorm van diarree is uitdroging. Het glucose-zout preparaat O.R.S. (Oral Rehydration Salts) helpt hier tegen. Vermeng de zakjes poeder met water. In Peru en Bolivia worden daarnaast vaak Gatorade of andere rehydraterende dranken aangeraden.
Het is aan te raden medische hulp in te schakelen wanneer diarree langer dan 3 dagen aanhoudt, u gedurende een langere periode meer dan 5 keer per dag naar de wc moet, u koorts, koude rillingen of pijn in uw lichaam heeft, of wanneer er sprake is van bloed in de ontlasting.
Cholera
Evenals reizigersdiarree wordt cholera veroorzaakt door het nuttigen van besmet voedsel of water. Er is een inenting tegen, maar in verschillende landen waaronder Nederland, wordt deze wegens weinig efficiëntie en bijwerkingen niet meer gegeven. Cholera kan leiden tot waterige diarree, soms in die mate dat er levensbedreigende uitdroging kan optreden. Veel O.R.S. drinken en medische hulp inschakelen is zeer aan te raden.
Disclaimer
Deze informatie is alleen ter naslag bedoeld en in geen geval volledig. Wij verwerpen iedere vorm van aansprakelijkheid op basis van deze informatie. Raadpleeg uw huisarts en/of de GGD voor uitgebreidere en specifiekere informatie en voor inentingsmogelijkheden.
Tevens gaan wij ervan uit dat u over de benodigde vaccinaties, medicijnen en verzekeringen beschikt voordat u naar Zuid-Amerika afreist. Zie ook onze algemene voorwaarden.
Meer weten? Kijk o.a. op www.lcr.nl of www.wanda.be