Home » Vervoer in Peru

Vervoer in Peru

Vliegen, in privévervoer of met de bus? – Vervoer vindt op verschillende manieren plaats. Wat voor u de beste vervoerswijze is, hangt af van beschikbare tijd, de grootte van uw gezelschap maar natuurlijk ook van uw budget. Wij adviseren u graag over de verschillende opties voor elk traject!

Bij onze rondreizen is al het vervoer inbegrepen, ook de transfers tussen de hotels en de luchthavens, bus- en treinstations. U betaalt dus niet extra voor taxi’s en vermijdt risico’s en een hoop geregel ter plekke.

Busreizen

Peru is een groot land, qua afstanden valt het vaak nog wel mee, maar de reisduur is vaak aanzienlijk mede door de geografische moeilijkheden. Zeker in de Andes zijn er weinig rechte wegen. De hoofdwegen liggen er over het algemeen redelijk goed bij, maar buiten de stedelijke gebieden zijn er nauwelijks vierbaanswegen. Op tweebaanswegen zult u te maken krijgen met soms zeer langzaam rijdend vrachtverkeer, wat de reisduur flink kan doen oplopen. Een rit over een afstand van 200 km kan dankzij de geografie en het langzaam rijdende vrachtverkeer makkelijk vier uur of zelfs langer duren. Voor uw begrip volgen hieronder de gemiddelde reisduur per traject uitgaande van de bus.

Geschatte reisduur met de bus

Lima – Arequipa            17 uur
Lima – Ica                      4.5 uur
Nazca – Arequipa         10 uur
Puno – Cusco                 7 uur
Lima – Trujillo               10 uur
Lima – Huaraz             8.5 uur
Cusco – Arequipa        10 uur
Arequipa – Puno         6.5 uur
Trujillo – Mancora       10 uur
Cusco – Lima              21 uur

Peru en Bolivia komen beiden geregeld in het nieuws door verkeersongelukken waarbij geregeld ook bussen zijn betrokken. Het is daarbij goed te beseffen dat het merendeel van deze ongelukken gebeuren met kleine maatschappijen die het niet te nauw nemen met de regels. Het risico op een ongeluk bij de gerenommeerde busmaatschappijen is een stuk kleiner. Vanzelfsprekend werken wij uitsluitend met de beste busmaatschappijen die zich houden aan de hoogste standaarden qua veiligheid.

Dit in overweging nemend, is vliegen voor sommige langere trajecten een aantrekkelijke optie, zeker als u al beperkt de tijd heeft voor uw rondreis. Eventueel kunt u voor de lange trajecten ook kiezen voor de nachtbus. Behalve tijdbesparend is dat ook financieel vaak de meest interessante optie, zeker als u het niet erg vindt als u na aankomst enkele uren op het gereedkomen van uw kamer moet wachten. Uiteraard kunt u desgewenst opteren voor een early check in of late check out kiezen, maar dat laten we graag aan u over.

Wij maken enkel gebruik van enkele busmaatschappijen met een goede reputatie, die zich aan de regels houden en die zich houden aan veiligheidseisen. Deze nachtbussen zijn vaak ook heel comfortabel, en zeker als u oordoppen in heeft, kunt u er ook prima slapen. De meeste van deze bussen hebben rijen met vier stoelen met verstelbare leuningen tot 140 of 160 graden, maar er zijn zelfs bussen met stoelen die helemaal plat kunnen (180 graden). Er is altijd een steward(ess) aan boord en er worden dikwijls eenvoudige maaltijden geserveerd. Bijkomend voordeel is dat u onderweg nog iets van het landschap ziet (behalve tijdens de nachtelijke uren), en dat er een mooie overgang zit in uw rondreis.

privévervoer

Bij kortere trajecten adviseren we meestal om te kiezen voor privévervoer met Spaanssprekende chauffeur (met auto, terreinwagen, mini-van of een iets ruimere bus, type sprinter). De meerprijs is vaak minimaal en de voordelen zijn legio, behalve de tijdbesparing die dit u oplevert maakt het de reis een stuk prettiger en kunt u onderweg stoppen voor een foto of een korte stop. Ook voor de langere ritten kunt u ook opteren voor privévervoer. Of dit voor u een optie is zal afhangen van de grootte van uw reisgezelschap, uw budget en uw persoonlijke voorkeuren. In onze offertes geven we u graag de optie van privévervoer met bijbehorende meerprijs.

De trein

Behalve door de lucht en over de weg kunt u op een paar trajecten ook voor het spoor kiezen. De trein naar Machu Picchu zal geen toelichting behoeven, maar de trein tussen Cusco en Puno wellicht wel. Deze rit over 338 km duurt ruim 10 uur. De Titicaca-trein laat u op een aangename wijze kennismaken met het langzaam aan u voorbij trekkende Andeslandschap. Dit is een dure rit, maar ook een onvergetelijke en tijdens de rit wordt er goed voor u gezorgd. Maaltijden en drankjes zijn inbegrepen en u kunt onderweg nog de benen strekken en een luchtje scheppen op het balkon van de restauratiewagon. Een aanrader, zeker als uw budget het toelaat!

Binnenlandse vluchten in Peru

In Peru worden de binnenlandse vluchten verzorgd door vier luchtvaartmaatschappijen: LATAM Airlines, Sky Airlines, Viva Air en Star Peru. Wij werken niet samen met prijsvechter Viva Air, vanwege de niet-transparante prijsstelling, afwijkende bagagestandaarden, en de hoge bijkomende kosten voor zaken die wij als normaal beschouwen. 

Standaard zijn alle rondreizen inclusief de binnenlandse vluchten. Meestal werken wij met LATAM Airlines, maar soms wijken we daar om specifieke redenen van af, bijvoorbeeld als de prijzen hoger liggen dan de door ons begrote tarieven, er geen beschikbaarheid meer is of dat de vluchttijden van de andere maatschappijen veel aantrekkelijker zijn. Ook met de Chileense Sky Airlines en het Peruaanse Star Peru hebben wij positieve ervaringen, al zijn de vluchten van Star Peru iets gevoeliger voor annulering, met name bij slecht weer.

NB: wij bemiddelen niet in losse vluchten. In onze pakketreizen zijn uw binnenlandse vluchten inclusief.

De belangrijkste binnenlandse vluchten in Peru:

Lima – Arequipa

Wie de zuidwestkust van Peru wil bezoeken kiest is aangewezen op de bus of op privévervoer. Paracas, Ica en Nazca zijn geen van allen bereikpaar per lijnvlucht, ondanks dat Nazca natuurlijk wel een luchthaven heeft t.b.v. de rondvluchten over de Nazcalijnen. Ook Pisco heeft sinds enkele jaren een luchthaven voor lijnvluchten, maar het lijkt voor de luchtvaartmaatschappijen nog niet rendabel te zijn om op Pisco te vliegen (vanuit Cusco of Arequipa). De afgelopen jaren zijn de eerste experimenten met het aanbieden van deze route gestaakt zijn door achterblijvende vraag.

Een busreis van Lima naar Arequipa duurt in totaal ongeveer 20 uur, een busreis die vaak opgeknipt wordt in twee of drie trajecten. Voor sommige mensen is dat wat veel en kiezen er voor om deze regio niet te bezoeken en ineens van Lima op Arequipa te vliegen.

Cusco – Lima

De meeste toeristen eindigen hun rondreis in Cusco. Een busreis tussen Cusco en Lima is vanwege de duur van de rit (minimaal 21 uur) niet aan te raden; bovendien vinden er op deze weg – u daalt van de Andes af naar de kust, over een zeer bochtige weg – relatief veel ongelukken plaats. Daarnaast hebben er op deze route gewapende berovingen op toeristische bussen plaatsgevonden. Drie goede redenen om in een uurtje van Cusco naar Lima te vliegen!

Lima – Iquitos

Iquitos is alleen door de lucht of over het water bereikbaar. Deze stad van een half miljoen inwoners is als enige stad niet aangesloten op het Peruaanse wegennet. De enige weg loopt van Iquitos naar Nauta, aan de rand van het Pacaya Samiria Reservaat, waar men per boot verder kan reizen. De Amazone-stad heeft luchtverbindingen met Lima, Pucallpa, Tarapoto.

Mocht u de tijd hebben, zou u de boot van Pucallpa of Yurimaguas kunnen overwegen, maar dit is alleen voor de avontuurlijk ingestelde reiziger die een woordje Spaans spreekt, want luxe, service en punctualiteit hoeft u hier niet te verwachten. Voor de meeste mensen zal een binnenlandse vlucht daarom een beter alternatief zijn. Tussen Lima en Iquitos zijn er verschillende vluchttijden, van de vroege ochtend tot laat in de avond. Ook Star Peru vliegt tussen Lima en Iquitos, maar maakt ook nog een tussenstop in Pucallpa en Tarapoto.

Cusco – Puerto Maldonado (PEM)  &  Lima – Puerto Maldonado (PEM)

Eén van de twee regenwoud-bestemmingen in Zuid-Peru, het nationaal park van Tambopata is goed bereikbaar door de lucht komende vanuit Lima of Cusco. LATAM Airlines vliegt dagelijks op Puerto Maldonado, de uitvalsbasis voor een bezoek aan Tambopata. Vanaf hier vertrekken vele tours naar lodges in deze regio. Vluchtduur vanaf Cusco is slechts 40 minuten.

Vluchtprijzen kunnen sterk variëren, zeker vanwege het wegvallen van enkele concurrerende maatschappijen op deze route, en zijn sterk afhankelijk van de beschikbaarheid op het moment van reserveren. Vraag ons om meer informatie!

Lima – Chachapoyas

Steeds meer mensen ontdekken de onbekende parels van Noord Peru. De meeste interesse gaat uit naar de watervallen van Gocta en de citadel van Kuelap, de oude hoofdstad van de Chachapoyas-cultuur. Chachapoyas heeft een luchthaven, maar de vluchten vinden vaker geen doorgang dan wel. Bezoekers aan deze regio zijn daardoor gebonden aan een lange busreis of dienen op een andere luchthaven te vliegen, zoals bijvoorbeeld op de luchthaven van Jaén.