Home » Voor uw Peru Reis

Voor uw Peru Reis

Iedereen die naar een ander continent reist, is wat nerveus. Daarom beantwoorden we graag alle vragen die u mag hebben. Maar bekijkt u alstublieft eerst de veelgestelde vragen die we voor u op een rijtje hebben gezet…

Paspoort en visum

Nederlanders en Belgen die een toeristische reis naar Peru ondernemen, hebben geen visumplicht; uw paspoort moet bij vertrek uit Peru nog minimaal een half jaar geldig zijn. U krijgt in uw paspoort een toeristenstempel van tussen de 30 en 90 dagen. Van tevoren moet u een toeristenkaart, de zogenaamde Tarjeta Andina de Migración invullen. Deze wordt bij binnenkomst afgestempeld. Het onderste gedeelte krijgt u mee en moet u bij het verlaten van het land weer inleveren. Zorg dat u het niet verliest, anders moet u een boete betalen!
Let goed op dat zowel uw paspoort als uw toeristenkaart daadwerkelijk afgestempeld zijn.
Zorg dat u na binnenkomst een kopie van zowel uw paspoort als uw toeristenkaart maakt, die u bij u kunt dragen.

Ook voor een toeristische reis naar Bolivia hebben Nederlanders en Belgen geen visumplicht; normaal gesproken krijgt u een toeristenstempel voor 30 dagen. Ook hier krijgt u weer een toeristenkaart, die u bij het verlaten van het land weer moet inleveren.

Disclaimer
Deze informatie is onder voorbehoud en voor onaangekondigde wijzigingen vatbaar. Wij verwerpen iedere vorm van aansprakelijkheid in geval van onjuiste of onvolledige informatie. Raadpleeg de respectievelijke ambassades voor absolute zekerheid.

Klimaat

Peru kent in feite slechts twee seizoenen: het droge- en het regenseizoen. Het weer echter, verschilt sterk per geografische regio. De regio’s kunnen grofweg in drieën gedeeld worden: aan de westkust ligt de droge woestijn, in het oosten de Amazone, en de twee gebieden worden gescheiden door de Andes, die Peru van noord tot zuid doorsnijdt.

Het droge seizoen loopt van april tot en met september. Een groot deel van de kuststrook oogt dan wat somber: Lima bijvoorbeeld ligt normaal gesproken in een dichte mist, garúa genaamd, veroorzaakt door de warme lucht van de woestijn die met de koude lucht van de Humboldt-golfstroom botst. Gelukkig is het op andere plekken, zoals Ica en Nazca, vrijwel altijd zonnig. Dertig graden is geen uitzondering in de ‘winter’!

Ook in het hoogland is het in die periode vrijwel altijd zonnig, al vinden er sterke temperatuursschommelingen plaats tussen dag en nacht. Vooral in mei en juni kan het in Cusco ‘s nachts tegen 0 lopen, terwijl het overdag makkelijk 20 graden of meer kan zijn. De zon brandt op deze hoogte – evenals in de woestijn overigens – zeer fel.
In het regenwoud kan het altijd regenen; ook in het droge seizoen. De maanden juni tot september zijn echter relatief droog en ook gedurende de rest van het jaar regent het zelden langer dan een paar uur achtereen. Het omgekeerde gebeurd op bepaalde plekken in de woestijn: Peru ligt net ten noorden van de Atacama-woestijn in Chili (de droogste woestijn ter wereld, waar op sommige plekken sinds de komst van de Spanjaarden nog nooit neerslag is waargenomen) en op sommige plekken regent het vrijwel nooit. Het ‘regenseizoen’ is dan ook het seizoen waarin de Peruanen zelf naar het strand gaan. Omdat het samenvalt met de grote vakantie, maar ook omdat de garúa-mist eindelijk opklaart. Wees er op bedacht dat de zon zo dicht bij de evenaar zeer fel is! Het is wat lastiger reizen in de Andes tijdens het regenseizoen, zeker als u van de verharde wegen afgaat. Landverschuivingen kunnen plaatsvinden, en maken wegen – en soms spoorlijnen onbegaanbaar. Normaalgesproken is het in de ochtend beter weer dan in de middag (vandaar ook dat 90% van de vluchten van en naar Cusco in de ochtend plaatsvinden). Het regent zelden hele dagen en het weer kan onverwacht snel omslaan. Zoals overal in de bergen kan het flink spoken: hevige onweersbuien, hagel en sneeuw komen wel eens voor. Een paar uur later is het echter weer zonnig en warm.
Eén groot voordeel aan het regenseizoen: alles wordt verschrikkelijk groen. Wij vinden het berglandschap dan eigenlijk veel mooier!

Bolivia
Bolivia kent eveneens een hoogland en een regenwoud. Hier geldt min of meer hetzelfde als in de Peruaanse tegenhangers. De temperatuursschommelingen zijn echter nog heviger. Goed voorbeeld is Uyuni waar het gedurende de wintermaanden (van mei tot augustus) ‘s nachts makkelijk -20 kan worden, maar waar het overdag, achter het raam van een jeep weer gewoon warm aandoet.

Kleding
Waar moet u u op voorbereiden tijdens het inpakken van de koffer? Heel simpel: op alles. We raden u aan veel ‘laagjes’ mee te nemen: t-shirts en korte broeken, shirts met lange mouwen, fleece-truien en een winddicht, waterafstotend jack.

Paklijst

Deze paklijst is bedoeld als houvast en kan natuurlijk nog flink uitgebreid worden. Houd in gedachten dat vele van de artikelen die elders worden aangeraden (zeker medicijnen), ook eventueel ter plekke aangeschaft kunnen worden. Wat geld betreft: zowel in Peru als in Bolivia is het – zeker in de grote steden – makkelijk om te pinnen. Veel contant geld en traveller cheques meenemen is, volgens ons, niet nodig.

Belangrijke documenten
– tickets en onze reisbeschrijving
– paspoort (controleer de geldigheidsdatum)
– Gele Boekje (vaccinaties; kan naar gevraagd worden bij de grens)
– creditcard (controleer de geldigheidsdatum. VISA en Mastercard worden het meest geaccepteerd, maar vaak tegen een commissie van wel 10%)
– pinpas (pinnen is in alle grotere steden mogelijk)
– dollars (150 dollar is bij aankomst zeker genoeg; in de luchthaven kunt u pinnen of geld wisselen)
– ISIC Studentenkaart (met de officiële kaart krijgt u vaak een aardige korting)
– kopieën (van uw paspoort, tickets, verzekeringspolis, etc.)

Kleding
De weersomstandigheden in Peru en Bolivia kunnen van plaats tot plaats ontzettend verschillen, en in de Andes zelfs van uur tot uur. U doet er goed aan om ‘laagjeskleding’ mee te nemen en rekening te houden met felle zon, soms bitter koude nachten en – in het seizoen – redelijk wat regen.

– laag 1: Ondergoed/T-shirt (sneldrogend)
– laag 2: Shirts met lange mouwen
– laag 3: Fleecetrui
– laag 4: Jack (wind en waterdicht)

– broeken (korte en lange; afritsbaar is een goed idee)
– ondergoed, sokken
– bergschoenen / hoge sportschoenen
– stevige slippers
– handdoekje (lichtgewicht, sneldrogend)
– hoed/pet
– zwemkleding
– zonnebril

Bepakking
Neem naast uw koffer of backpack vooral ook een dagrugzakje mee. En bedenk dat het handig is om één en ander af te kunnen sluiten. Ook op de luchthavens: wij laten onze tassen altijd ‘sealen’.

– hangslotjes voor je koffer/tassen
– backpack of koffer
– dagrugzakje
– rugzakhoes (waterdicht en af te sluiten tijdens het reizen)
– plastic zakken (voor vuile/natte was)

Algemeen
– money belt voor onder uw kleding
– woordenboekjes
– adresboekje (incl. belangrijke adressen, alarmnummers, polisnummers, etc.)
– waterdichte adreslabels voor aan uw koffers
– horloge (evt. met hoogtemeter en alarm)
– hoofdlampje (zeer handig tijdens trektochten of elektriciteitsstoringen: u heeft uw handen vrij)
– batterijen
– leesboek (eentje meenemen en daarna koopt of ruilt u)
– pen (nodig voor grensovergangen)
– praktische reisgids

Audio & video
– MP3 of iPod
– digitale fotocamera
– reserve batterij
– extra geheugenkaart(en)
– eventueel laptop (steeds meer hotels bieden gratis draadloos internet)
– GSM (met wereld dekking en wekker)

Medicijnen & verzorgingsproducten
Naast uw standaard toilettas kan het volgende handig zijn. Bijna alles is overigens in grote steden vrij eenvoudig aan te schaffen.

– oordopjes
– toiletpapier (altijd ergens op, een reserverol in uw rugzak is een must!)
– zonnebrandcrème (hoge factor; eventueel after-sun, UV-lipstick)
– desinfecterend middel (desinfecteren van je handen zonder water)
– middel tegen reisziekte
– pijnstillers
– ORS (zakjes oplospoeder, voor vochtherstel bijvoorbeeld bij diarree of hoogteziekte)
– diarreeremmers
– antimuggenmiddel
– tekentang (als je veel wandelt en trekt door de natuur)
– betadinezalf (tegen infectie van wondjes, in het regenwoud)
– compeed (behandeling van blaren)
– pincet
– verband (en gaasjes en pleisters)

Electriciteit

In Peru worden door elkaar de Amerikaanse (platte) en Nederlandse (ronde) stekkers gebruikt.  Dit houdt in Type A, B en C. Deze types zijn niet altijd beide beschikbaar, dus een adapter meenemen kan verstandig zijn. In Peru is de voltage 220V/60Hz.

A plug

A plug

B plug

B plug

C plug

C plug