Home » Voor uw reis: De Voorbereiding

Voor uw reis: De Voorbereiding

De meeste mensen die naar een ander continent reizen, zijn toch wel wat nerveus en zullen zich goed voor willen bereiden. Zeker ook met betrekking tot praktische aangelegenheden, zoals paspoort en visumplicht, gezondheid en inentingen, geldzaken en wat mee te nemen. Onze klanten ontvangen een uitgebreid document met algemene informatie over Peru en indien van toepassing Bolivia. Een deel van deze informatie treft u ook hieronder, ingedeeld naar onderwerp. 

Paspoort en visum

Nederlanders en Belgen die een toeristische reis naar Peru ondernemen, hebben geen visumplicht. Uw paspoort moet bij vertrek uit Peru nog minimaal een half jaar geldig zijn.

Bij binnenkomst krijgt u in uw paspoort een stempel van binnenkomst vergezeld van een krabbel dat het aantal dagen weergeeft dat u in het land mag verblijven, meestal tussen de 30 of 90 dagen. Van tevoren (in het vliegtuig of komende vanuit Chili, Bolivia of Ecuador: bij het plaatselijke grenskantoor) moet u een toeristenkaart, de zogenaamde Tarjeta Andina de Migración, invullen. Deze wordt, net als uw paspoort, bij binnenkomst afgestempeld. Het onderste gedeelte krijgt u mee en moet u bij het verlaten van het land weer inleveren. Zorg dat u het niet verliest, anders moet u een boete betalen! Let goed op dat zowel uw paspoort als uw toeristenkaart daadwerkelijk afgestempeld zijn. Zorg dat u na binnenkomst een kopie (of foto) van zowel uw paspoort als uw toeristenkaart maakt, die u bij u kunt dragen.

Ook voor een toeristische reis naar Bolivia hebben Nederlanders en Belgen geen visumplicht; normaal gesproken krijgt u een stempel voor 30 dagen. Ook hier krijgt u weer een toeristenkaart, die u bij het verlaten van het land weer moet inleveren.

Disclaimer
Deze informatie is onder voorbehoud en voor onaangekondigde wijzigingen vatbaar. Wij verwerpen iedere vorm van aansprakelijkheid in geval van onjuiste of onvolledige informatie. Raadpleeg de respectievelijke ambassades voor absolute zekerheid.

Vaccinaties

Voorkomen is beter dan genezen: de sleutel om gezond te blijven op reis is een combinatie van een goede voorbereiding, een gezond verstand en een beetje geluk. Grote delen van Peru en Bolivia zijn regenwoud. Hier loopt u kans op dezelfde ziektes als elders in de tropen, zoals malaria, dengue en gele koorts. Bovendien loopt u overal in Peru en Bolivia kans op ziektes door het nuttigen van besmet voedsel of drinkwater. Het is dan ook belangrijk om al voordat u op reis gaat de nodige maatregelen te treffen: zorg dat u zich op tijd laat inlichten over de aan te raden inentingen, koop indien nodig malariapillen en zorg ervoor dat uw ziektekosten- en reisverzekering op orde is.

Benodigde inentingen

Gele Koorts
Het is sterk aan te raden aan iedereen die de Peruaanse of Boliviaans jungle bezoekt zich tegen gele koorts in te enten. Deze levensbedreigende ziekte (ongeveer 40% van de mensen die gele koorts oplopen, sterft er aan) wordt door muggen overgebracht, en symptomen zijn hoge koorts, mogelijke geelzucht en bloedingen.
In zowel Peru als Bolivia is een inenting tegen gele koorts verplicht voor reizigers die vanuit een land waar de ziekte voorkomt, binnenkomen. Bewijs dat u bent ingeënt vormt het zogenaamde ‘gele boekje’.

Hepatitis A en B
Na reizigersdiarree is hepatitis A de meest voorkomende reisgerelateerde infectieziekte, die opgelopen kan worden door het nuttigen van besmet voedsel, ijs of water, maar ook via direct contact met een geïnfecteerd persoon. Evenals hepatitis B komt het overal ter wereld voor, maar is besmetting waarschijnlijker in ontwikkelingslanden. Beide zijn virale leverinfecties. Hepatitis B wordt opgelopen door seksueel contact of bij blootstelling aan geïnfecteerd bloed.

Buiktyfus
Een darminfectie die wordt opgelopen door het nuttigen van besmet voedsel of water. Symptomen zijn koorts, buik-, hoofd- en spierpijn, duizeligheid en soms diarree, maar ook verstopping.

Tetanus
Een potentieel dodelijke ziekte, veroorzaakt door een bacterie die in aarde of in straatvuil voorkomt. Men kan ook tetanus oplopen door dierenbeten. In Nederland worden kinderen overigens al jaren ingeënt met het DKTP / DTP-vaccin (difterie, kinkhoest, tetanus, polio), waarvan de werkingsduur 10 jaar is. Een herhalingsvaccinatie is aanbevolen.

Rabies
Een bijna altijd dodelijk virale infectie, veroorzaakt door beten (maar in zeer zeldzame gevallen ook al een krab of een lik) van met de ziekte besmette dieren. U kunt zich met een serie van 3 vaccinaties laten inenten, maar dit wordt in Nederland alleen aangeraden als u voor langere tijd gaat reizen, op uw reis veelvuldig met dieren in aanraking komt, of als u in verafgelegen gebieden zonder goede medische hulp verblijft. Tijdens de incubatieperiode kan men namelijk alsnog behandeld worden: schakel bij een verdachte beet dan ook onmiddellijk medische hulp in!

Andere ziektes

Malaria
Zowel in Peru als Bolivia komt malaria voor. Malariapillen worden aangeraden voor iedereen die in Bolivia de departementen Beni, Pando en Santa Cruz bezoekt en in Peru voor alle gebieden uitgezonderd Lima en omgeving, de zuidelijke kustgebieden en de hooglanden (waar het ’s nachts immers te koud is voor muggen). Daaronder vallen de omgeving van Huaraz, Arequipa, het Titicacameer, Cusco en Machu Picchu. Bespreek met uw arts wat voor u de beste pillen zijn.

Dengue
Een andere door muggen overgebrachte ziekte is dengue of knokkelkoorts. Helaas bestaat hier geen inenting tegen. Normaal gesproken is men ongeveer 6 tot 7 dagen ziek, met plotselinge koorts, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en braken, en spier- en gewrichtspijn. Net als andere door muggen overgebrachte ziekten is het belangrijk om u te beschermen tegen muggenbeten: draag bedekkende kleding en smeer onbedekte huid in met een insectenwerend middel (met DEET).

Reizigersdiarree
Veel reizigers zullen een meestal milde vorm van diarree oplopen, veroorzaakt door het nuttigen van besmet voedsel of drinkwater. Belangrijkste risico bij een milde vorm van diarree is uitdroging. Het glucose-zout preparaat O.R.S. (Oral Rehydration Salts) helpt hier tegen. Vermeng de zakjes poeder met water. In Peru en Bolivia worden daarnaast vaak Gatorade of andere rehydraterende dranken aangeraden.
Het is aan te raden medische hulp in te schakelen wanneer diarree langer dan 3 dagen aanhoudt, u gedurende een langere periode meer dan 5 keer per dag naar de wc moet, u koorts, koude rillingen of pijn in uw lichaam heeft, of wanneer er sprake is van bloed in de ontlasting.

Cholera
Evenals reizigersdiarree wordt cholera veroorzaakt door het nuttigen van besmet voedsel of water. Er is een inenting tegen, maar in verschillende landen waaronder Nederland, wordt deze wegens weinig efficiëntie en bijwerkingen niet meer gegeven. Cholera kan leiden tot waterige diarree, soms in die mate dat er levensbedreigende uitdroging kan optreden. Veel O.R.S. drinken en medische hulp inschakelen is zeer aan te raden.

Disclaimer
Deze informatie is alleen ter naslag bedoeld en in geen geval volledig. Wij verwerpen iedere vorm van aansprakelijkheid op basis van deze informatie. Raadpleeg uw huisarts en/of de GGD voor uitgebreidere en specifiekere informatie en voor inentingsmogelijkheden.
Tevens gaan wij ervan uit dat u over de benodigde vaccinaties, medicijnen en verzekeringen beschikt voordat u naar Zuid-Amerika afreist. Zie ook onze algemene voorwaarden.

Meer weten? Kijk o.a. op www.lcr.nl of www.wanda.be

Geldzaken

Wat geld betreft: zowel in Peru als in Bolivia is het – zeker in de grote steden – makkelijk om te pinnen. Veel contant geld en Traveler Cheques meenemen is, volgens ons, niet nodig. Een tweede bankpas of credit card raden we wel aan, en daarnaast is het prettig om voor noodsituaties contant geld in buitenlandse valuta (Euro´s of Amerikaanse dollars) mee te hebben.

Op sommige plaatsen kunt u eventueel ook betalen met US-Dollars of zijn deze makkelijk om te wisselen in Soles. Euros worden bijna nergens geaccepteerd, maar zijn wel inwisselbaar in Soles in de lokale geldwisselkantoren (Casa de Cambios) al zult u wel een klein verlies moeten incalculeren.

Euros of Amerikaanse Dollar? Dollars worden vrij breed geaccepteerd, maar het kopen van dollars is vaak lastig en kost ook geld. U kunt er ook voor kiezen om euro´s mee te nemen. Het voordeel van euro´s is dat u deze niet op hoeft te maken.

Twee valuta’s
In Peru en in Bolivia wordt met 2 valuta’s betaald: de plaatselijke valuta en de dollar. In Peru is de plaatselijke valuta de Nuevo Sol (PEN), in Bolivia de Boliviano (BOB). Alle kleine aankopen betaalt u met de plaatselijke valuta, en ook in de meeste winkels, restaurants en taxi´s of bussen is het gebruikelijk om in de lokale valuta af te rekenen. Grotere aankopen, tours, vluchten en hotelkamers kunnen zowel met de lokale valuta als met Amerikaanse dollars gekocht worden. Let daarbij op dat men in beide landen zeer kieskeurig is: een dollarbiljet met slechts een minuscuul scheurtje erin wordt nergens geaccepteerd!

Geld omwisselen in een andere valuta.
In de grotere steden kunt u gemakkelijk uw Amerikaanse Dollars en Euro´s omwisselen. Ten aanzien van het omwisselen van USD: In geldwisselkantoren verliest u ongeveer 1% (al hangt dat af van het betreffende wisselkantoor, maar op luchthavens kan het 5% of zelfs ook meer zijn), de wisselkoersen voor euro´s variëren meer, en er kunnen grote verschillen bestaan tussen steden en geldwisselkantoren.

Klik hier voor een dagelijkse update van wisselkoersen. Download voor uw reis een currency converter app op uw smartphone, dan kunt u de verwachte / geboden koers ter plekke controleren.

Wat dan wel mee te nemen?

Wij raden aan om verschillende betaalmiddelen mee te nemen. Behalve uw bankpas (Maestro) doet u er goed aan een tweede kaart (liefst van een andere bank) of een creditcard mee te hebben en daarnaast ook wat contant geld in USD of EUR voor noodgevallen.

Credit Cards
In heel veel zaken, restaurants en hotels worden credit cards geaccepteerd. Visa en MasterCard zijn het populairst. Dit is vaak de goedkoopste manier van betalen, want u heeft geen wisselkoersverlies en hoeft u minder vaak te pinnen. Maar let op: sommige zaken rekenen een erg hoge commissie, van soms wel zo’n 10%. Vraag daar eerst altijd naar; het komt voor dat men u onaangekondigd zo’n commissie wil laten betalen!

Pinnen
In de grote steden, maar ondertussen ook al in vele kleinere (toeristische) plekken zijn meer dan genoeg pinautomaten. Onze voorkeur gaat uit naar Banco de Crédito, omdat je daar het grootste bedrag in één keer (in Peru S/. 700 of 200$) kunt pinnen, zonder bijkomende lokale commissies. Andere banken waar u zonder bijkomende lokale commissies kunt pinnen is de geldautomaten van Banco de la Nación (redbanc). Bij de banken van BBVA, Scotiabank en Interbank betaalt u vaak een extra lokale commissie van 18 – 25 Sol per opname, dat in combinatie met het lage opnamelimiet, maakt dat u hier veel geld verliest.

Alleen in de Colca Canyon, op het Titicacameer, in Copacabana, Rurrenabaque en in Aguas Calientes is de infrastructuur wat minder, en zijn er geen geldautomaten of slechts één of twee automaten, die mogelijk buiten gebruik zijn of alleen lokale bankpassen accepteren. Zorg dat u voor deze bestemmingen voldoende geld op zak heeft!

BELANGRIJK: Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.  De Maestro-functie wordt buiten Europa vaak geblokkeerd omdat er juist uit deze landen vaak frauduleuze geldopnames gebeuren. Een eenvoudige vraag bij de bank om deze ‘Europese beveiliging’ voor de tijd van de reis te annuleren, zorgt dat de kaart tijdens deze periode wel gebruikt kan worden. Afhankelijk van uw bank kan u dit aanvragen voor wereldwijd of voor bepaalde continenten/landen.

Paklijst

Deze paklijst is bedoeld als houvast en kan natuurlijk nog flink uitgebreid worden. Houd in gedachten dat vele van de artikelen die elders worden aangeraden (zeker medicijnen), ook eventueel ter plekke nog aangeschaft kunnen worden.

Belangrijke documenten
– tickets en onze reisbeschrijving
– paspoort (controleer de geldigheidsdatum)
– gele boekje (vaccinaties; kan naar gevraagd worden bij de grens)
– creditcard (controleer de geldigheidsdatum. VISA en MasterCard worden het meest geaccepteerd, maar soms tegen een commissie van wel 5 tot 10%). Meestal rekent men echter niets, en is dit de voordeligste betaalwijze.
– bankpas (pinnen is in alle grotere steden mogelijk). Controleer voor je vertrekt of je met je bankpas ook buiten Europa geld op kunt nemen. Zo niet, dan kun je de pas via je bank omzetten naar een wereldpas.
– contact geld in dollars of euro´s voor noodgevallen of als u om wat voor reden dan ook niet kunt pinnen (onze richtlijn is 150 – 200 US-Dollar per persoon. Op de luchthaven kunt u eventueel een klein bedrag wisselen zodat u gelijk wat cash heeft voor de eerste kleine uitgaven na aankomst.
– ISIC Studentenkaart (met de officiële kaart krijgt u vaak een aardige korting)
– kopieën (van uw paspoort, tickets, verzekeringspolis, etc.)

Kleding
De weersomstandigheden in Peru en Bolivia kunnen van plaats tot plaats ontzettend verschillen, en in de Andes zelfs van uur tot uur. U doet er goed aan om ‘laagjeskleding’ mee te nemen en rekening te houden met felle zon, soms bitter koude nachten en – in het seizoen – redelijk wat regen.

– laag 1: Ondergoed/T-shirt (sneldrogend)
– laag 2: Shirts met lange mouwen
– laag 3: Fleecetrui
– laag 4: Jack (wind en waterdicht)

– broeken (korte en lange; afritsbroek is een goed idee)
– ondergoed, sokken
– bergschoenen / wandelschoenen
– stevige slippers
– handdoekje (lichtgewicht, sneldrogend)
– hoed/pet
– zwemkleding
– zonnebril

Bepakking
Neem naast uw koffer of backpack vooral ook een dagrugzak mee. En bedenk dat het handig is om één en ander af te kunnen sluiten.

– hangslotjes voor uw koffer/tassen
– backpack, reistas of koffer
– dagrugzak
– rugzakhoes (waterdicht en af te sluiten tijdens het reizen)
– plastic zakken (voor vuile/natte was)

Algemeen
– moneybelt voor onder uw kleding
– adresboekje (incl. belangrijke adressen, alarmnummers, polisnummers, etc.)
– waterdichte adreslabels voor aan uw koffers
– horloge (eventueel met hoogtemeter en alarm)
– hoofdlampje (zeer handig tijdens trektochten of elektriciteitsstoringen: u heeft uw handen vrij)
– batterijen
– pen (nodig voor grensovergangen)
– praktische reisgids

Audio & video
– MP3 of iPod
– fotocamera
– reserve batterij
– extra geheugenkaart(en)
– eventueel laptop of tablet (steeds meer hotels bieden gratis draadloos internet)
– GSM / Smartphone

Medicijnen & verzorgingsproducten
Naast uw standaard toilettas kan het volgende handig zijn.

– oordopjes
– toiletpapier (altijd ergens op, een reserverol in uw rugzak is een must!)
– zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor (minimaal 30, maar liefst 40 of 50; eventueel after-sun, UV-lipstick)
– desinfecterend middel (desinfecteren van je handen zonder water)
– middel tegen reisziekte
– pijnstillers
– ORS (zakjes oplospoeder, voor vochtherstel bijvoorbeeld bij diarree of hoogteziekte)
– diarreeremmers
– antimuggenmiddel
– tekentang (als je veel wandelt en trekt door de natuur)
– betadine (tegen infectie van wondjes, in het regenwoud)
– compeed (blarenpleisters)
– pincet
– verband (en gaasjes en pleisters)

Elektriciteit

In Peru worden door elkaar de Amerikaanse (platte) en Nederlandse (ronde) stekkers gebruikt.  Dit houdt in Type A, B en C. Deze types zijn niet altijd beide beschikbaar, dus een adapter meenemen kan verstandig zijn. In Peru is de voltage 220V/60Hz.

A plug

A plug

B plug

B plug

C plug

C plug

Spaans leren

Spaans of Castellano is de officiële voertaal van Peru en Bolivia, maar voor veel autochtone bevolkingsgroepen is Spaans slechts de tweede taal, na het Quechua en Aymara, talen die ook een officiële status hebben. Daarnaast zijn er in het Amazonegebied nog tal van etnische indianengroepen met hun een eigen taal. Voor veel mensen op het platteland is Spaans dus de tweede taal, en spreekt men dit gebrekkig of erg langzaam. Met een klein beetje Spaans vergroot u de mogelijkheden op interactie met de lokale bevolking en leert u ook meer over hun gebruiken en cultuur.

Engels wordt slechts mondjesmaat gesproken, voornamelijk in hotels, restaurants of toeristische winkels, en daarnaast door gidsen, studenten, wetenschappers en zakelijke professionals. De doorsnee Peruaan spreekt geen Engels. Het Engels krijgt men van jongs af aan onderwezen, maar vaak door docenten die de taal nauwelijks machtig zijn en door een gebrek aan oefening of durf vergeet men het vaak ook snel weer.

Uw reis wordt zoveel interessanter als u een woordje Spaans kent. Overweeg daarom eens om een Spaanse cursus te volgen. QueBueno in Breda verzorgd praktische cursussen Spaans. Mocht u niet in de buurt wonen, kunt u ook online les volgen. Bijkomend voordeel: eigenaresse Norma is geboren en getogen in Cusco, en haar man Rik heeft er 10 jaar gewoond. Ze kunnen je dus ook heel wat over de lokale cultuur en gebruiken vertellen!