Home » Trektochten naar Machu Picchu

Trektochten naar Machu Picchu

Er zijn verschillende trektochten naar Machu Picchu mogelijk. De beroemdste, maar tevens de meest toeristische, is zonder twijfel de vierdaagse Inca Trail. Daarnaast is er een kortere variant, de tweedaagse Inca Trail. Een ideale optie voor hen die fysiek wat te kort komen voor een trektocht van vier dagen.

Drie andere vierdaagse trektochten naar Machu Picchu zijn de Salkantay Trek, de Lares Trek en de Inca Jungle Trail. Hieronder zetten we de voor- en nadelen per trek op een rijtje.

De Inca Trail naar Machu Picchu

Voordeel 1: De Inca Trail is de enige trektocht waarbij u daadwerkelijk wandelend in Machu Picchu aankomt. Het eerste zicht op de ruines vanaf de Zonnepoort, de Inti Punku, is onbeschrijvelijk! Bij alle overige trektochten slaapt u de avond ervoor in het toeristendorp Aguas Calientes en neemt u vervolgens ‘s ochtends de bus met alle andere toeristen richting Machu Picchu.
Voordeel 2: Onderweg komt u langs een aantal mooie Inca-ruines; een extraatje buiten Machu Picchu om, die u niet op de andere routes tegenkomt.
Voordeel 3: Een schitterend gevarieerde route; van hoge, kale Andes-passen (tot ca. 4200 meter) tot de uitbundige groei in de hooggelegen jungle.

Inca Trail, Winaywayna

Inca Trail, Winaywayna

Een voordeel van de Inca Trail is dat u onderweg prachtige, weinig bezochte ruïnes tegenkomt, zoals de Wiñaywayna. Als u een beetje doorloopt en vóór de toeristenstroom arriveert tenminste…

Nadeel 1: Veel toeristen. Per dag mogen vijfhonderd man, toeristen en begeleidend personeel (gidsen, dragers, eb koks), de Inca Trail op. Vrijwel altijd is de Inca Trail uitverkocht, dus dat betekent dat u zich met vijfhonderd man op de dagroute begeeft.
Nadeel 2: Een groot deel van de Trail, zeker op dag 3, loopt naar beneden via door de Inca’s uitgehouwen trappen. Het gaat daarbij om ongelijke treden en grote stappen; dus u krijgt veel druk op de bovenbenen en knieën. Heeft u gewrichtsproblemen, is de Inca Trail daarom geen aanrader.
Nadeel 3: De beherende autoriteit van de Inca Trail wijst per groep verplichte kampeerplekken aan. De sanitaire voorzieningen op deze plekken worden maar matig tot zeer slecht schoon gehouden door deze beheerder, maar u wordt wel verplicht hier gebruik van te maken. Hier kunnen wij helaas niets aan doen. Op de overige trektochten kampeert u in het wild, zonder sanitaire voorzieningen, maar kunt u uw “eigen plekje” uitzoeken.

De Salkantay Trek

Voordeel 1: Minder toeristen dan de Inca Trail, wat bijdraagt aan de romantiek van een trektocht.
Voordeel 2: Een, althans in onze ogen, nog mooier gevarieerde route dan de Inca Trail. De pas die u op dag 1 bedwingt (4600 m), gaat langs indrukwekkende gletsers van over de 6000 meter. Daarna duikt u een schitterende natuur in: subtropisch, inclusief bananen-, koffie-, avocadostruiken en warmwaterbronnen.

Salkantay Trek Machu Picchu

Salkantay Trek Machu Picchu

Nadeel 1: U komt niet wandelen in Machu Picchu aan, maar de avond voor uw bezoek in het dorpje Aguas Calientes. Daar slaap u in een hotel, en de volgende dag bezoekt u Machu Picchu.
Nadeel 2: Geen Inca-ruines onderweg.

De Lares Trek

Voordeel 1: Normaliter nog wat minder toeristen dan op de Salkantay Trek.
Voordeel 2: U komt langs een aantal Andes-gemeenschappen, waar u een indruk krijgt van het dagelijkse leven in de Andes.

Lares Trek Machu Picchu

Lares Trek Machu Picchu

Nadeel 1: De route is wat minder gevarieerd dan de drie andere en leidt slechts door de hogergelegen Andes.
Nadeel 2: U eindigt niet in Machu Picchu, zelfs niet in Aguas Calientes, maar reist daar vanaf het dorpje Ollantaytambo met de toeristentrein naar toe. In Aguas Calientes slaapt u in een hotel, en pas de volgende dag gaat u door naar Machu Picchu.

De Inca Jungle Trail

Voordeel 1: Deze tocht is iets goedkoper dan de overige trektochten naar Machu Picchu.
Voordeel 2: Veel variatie: de eerste dag doet u per mountainbike (down hill), en u kunt optioneel een zipline tour doen en prachtige hotsprings bezoeken. Ook de route is gevarieerd; van een hoge pas, naar de hogergelegen jungle.
Voordeel 3: De Inca Jungle Trail is fysiek minder zwaar dan de overige tochten.

Inca Jungle Trail Machu Picchu

Inca Jungle Trail Machu Picchu

Nadeel 1: In onze ogen is de Inca Jungle Trail toch wat kunstmatig ontworpen. Zo is de mountainbike tocht weliswaar down-hill, maar over een doorgaande weg en dus niet heel erg uitdagend (afgezien van het verkeer dat u tegenkomt dan…). In dat opzicht is het dus “net niet”.
Nadeel 2: De echte romantiek van een trektocht door de natuur ontbreekt, omdat het om een veel gebruikte route door de bewoonde wereld gaat. U slaapt daarbij in budget-hostels.