Ondertussen, op de Tambopata rivier​

Tambopata Reservaat

Naast Manu is er nabij Cusco nog een regenwoudbestemming, Tambopata. Een voordeel daarvan is, is dat de reis minder zwaar is: vanuit Cusco kunt u in veertig minuutjes naar de stad Puerto Maldonado vliegen, waar uw tour begint. U kunt ook een luxe nachtbus nemen vanuit Cusco; het is ongeveer 10 uur reizen. In Tambopata verblijft u in een of meerdere lodges, en van daar uit onderneemt u diverse tochten in het oerwoud. Het is dus iets statischer dan een reis naar Manu, en daardoor minder zwaar.

In Tambopata zijn vele verschillende tours mogelijk. Wij raden een bezoek van minimaal 4 dagen / 3 nachten aan. Een goede budgetoptie is de volgende tour.

Tambopata, het Tres Chimbadas Meer

4 Dagen/3 Nachten

Dag 1: naar een andere wereld

Bij aankomst op het vliegveld in Puerto Maldonado staat uw gids op u te wachten. Hij zal u meenemen naar het kantoor van onze agent op ongeveer 5 minuten afstand rijden van het vliegveld. Hier kunt u alle spullen die u niet nodig heeft tijdens de tocht in het regenwoud veilig achterlaten en dit is tevens een laatste gelegenheid om wat kleine inkopen te doen, mocht u bijvoorbeeld vergeten zijn om een zaklamp of regenkleding mee te nemen.
Vervolgens rijden we in ongeveer een uur over een onverharde weg naar Puerto Nuevo, de haven gelegen op het terrein van de Infierno gemeenschap. Onderweg ziet u verschillende soorten vegetatie, traditionele bananen- en citrusplantages, veehouderijen en kleine kreken.
In Puerto Nuevo stappen we over op de boot voor een ongeveer 1,5 uur durende tocht over de Tambopata rivier. Tijdens deze boottocht krijgt u een lunch geserveerd, bestaande uit een heerlijke vegetarische Arroz Chaufa verpakt in een blad van de Heliconia-plant. Ook krijgt u fruit, crackers en een flesje water.

De Inotawa-lodge
De Inotawa-lodge is gelegen aan de oever van de Tambopata rivier, in de bufferzone van het Tambopata Nationaal Park en het Bahuaha Sonene Nationaal Park. Tijdens de reis kunt u genieten van de vegetatie langs de oever: voornamelijk riet, cecropias en ficus. Met een beetje geluk zien we wat van het dierenrijk als de troepialen (oropendula’s) met hun hangende nesten, reigers, zilverreigers, toekans en prachtige papegaaien. Soms kunnen we ook zoogdieren zien, zoals capibara´s en apen, en reptielen waaronder kaaimannen en schildpadden.

Bij aankomst in Inotawa worden we ontvangen door de lodgemanager en uw gids zal u op de hoogte brengen van de do´s en don’ts van de jungle om uw verblijf de komende dagen zo aangenaam mogelijk te maken. Tevens krijgt u een rondleiding door de lodge en wordt u naar uw kamer gebracht.
’s Middags gaan we op pad, de jungle in, voor een kleine wandeling om de flora en fauna te observeren: immense hardhout- of Kapok-bomen en vogels als trogons, kwartels en wilde kalkoenen. Tegen het vallen van de avond zullen we tevens spinnen, zoals tarantula’s, en andere nachtdieren kunnen bewonderen.
Na het diner geeft uw gids een korte uitleg over wat u de komende dagen allemaal kunt verwachten en krijgt u uitleg over de activiteiten die voor u op het programma staan.

Dag 2: Papegaaien en reuzenotters

Vroeg in de morgen gaan we op pad en na een korte boottocht van ongeveer een kwartier kunnen we de activiteiten aanschouwen van ara´s, papegaaien en parkieten. Soms zien we zelfs zoogdieren. De Torre Klei Lik is een lemen klif van ongeveer vier meter hoog en 20 meter breed doorspekt met mineraalrijke klei die essentieel is voor de voeding van deze dieren.
Ter plekke hebben we op een afstand van ongeveer 30 meter een schuilplaats waardoor we verborgen zijn voor de dieren, maar op hetzelfde moment een onbelemmerd zicht hebben.
Dit verschijnsel duurt twee tot drie uur waarbij het van groot belang is dat u zich houdt aan de regels van de gids, zoals hij die u gisteravond heeft uitgelegd.

Na terugkeer in de lodge zullen we ontbijten en na een korte pauze zetten we het programma voort en gaan we naar het Tres Chimbadas Meer.

Tres Chimbadas meer
De entree van dit meer is gelegen op 15 minuten varen van Inotawa. Na een wandeling van ongeveer 45 minuten komen we aan bij het diep in de jungle gelegen meer. We passeren een eco-toerisme terrein welke wordt gerund door de inheemse bevolking van de Infierno gemeenschap. Ze bewaken en onderhouden het gebied, mede dankzij de inkomsten die ze genereren uit de entreegelden van de toeristen.
Op het meer gaan we aan boord van een traditionele catamaran met één roeispaan waarmee we ons op het meer voortbewegen en de route volgen die de gids aangeeft. U zult een weelderige vegetatie zien en vogels waaronder slangenhalsvogels, reigers en ijsvogels. Mogelijk zien we ook reptielen en zoogdieren, waaronder de reuze-rivierotter. Het meer blijkt het territorium van een otterfamilie die regelmatig wordt gespot.
Het is mogelijk om te vissen en de vissen worden vervolgens weer vrij te laten. Misschien vangt u wel een piranha!

Bij terugkomst in de lodge wordt de lunch geserveerd. Na een pauze vervolgen we het programma met een excursie naar een lokale boerderij.

Boerderij
In de omgeving van onze lodge wordt aan traditionele landbouw gedaan. We gaan op bezoek bij Don Aurelio en zijn familie. Het is een geweldige gelegenheid om hen te zien oogsten en diverse exotische fruitsoorten van de Amazone te proberen waaronder cupuazú (vergelijkbaar met cacao), arazá (een soort bes), pijuayo (palmnoten), yucca (palmlelie), en ananas. U vindt tevens diverse kruiden als pallilo en koriander en een uitgebreid scala aan geneeskrachtige planten als koraalboom, caña caña en piri piri (rode peper), die traditioneel en op grote schaal gebruikt worden door de lokale bevolking.
De boerderijen kennen ook open velden voor papaya- en bananenplantages. Dit is de aangewezen plek om vogels als de tanager met zijn zilveren snavel, oreoles, toekans en verschillende soorten spechten te zien.

Dag 3: navelzwijnen, kaaimannen en het Zuiderkruis

Meteen na het ontbijt gaan we naar het La Torre Meer.
Dit programma is georganiseerd in samenwerking met de La Torre gemeenschap. Men gebruikt dit gebied op een traditionele manier om voor zichzelf een duurzaam leven te creëren. U vindt er materialen om hutten te bouwen, gereedschap voor handwerken en medicinale planten die gebruikt werden om ziekten te genezen. De afgelopen jaren wordt tevens een duurzaam inkomen gegenereerd door het gebied te onderhouden met hulp van ecotoerisme.
We nemen de boot voor een tocht van ongeveer 15 minuten. De belangrijkste redenen voor de bijzondere biodiversiteit is de combinatie van enerzijds de locatie in het Tambopata Nationale Park, en anderzijds de geografische kenmerken als de hoogteverschillen, meren en zoogdieren-kleiliks.

Bij de Rangerspost van het La Torre Park verlaten we de boot en zetten we de tocht te voet verder. We kruisen een kleine kreek en gaan verder de jungle in tot we bij de meren Montes, Pato en Lagarto aankomen. Deze tocht duurt 4 tot 5 uur. Elke stap dieper de jungle in wordt interessanter naarmate de gids meer over de omliggende planten en hun praktische en medische werking en bereiding vertelt.
Uiteindelijk komen we bij een zoogdieren-kleilik aan, diep gelegen in het regenwoud, genaamd Solitaria kleilik. Het is de laatste van een reeks zuidelijker gelegen kleiliks, waar we regelmatig navelzwijnen, spiesherten en soms zelfs tapirs kunnen spotten.
Terug bij aankomst in de lodge is er gelegenheid voor de lunch en heeft u de middag vrij om te relaxen, te zwemmen of gebruik te maken van onze hangmatten.

Nachtelijke boottocht
Tijdens deze avondactiviteit gaan we er op uit met de boot om te genieten van de nachtelijke geluiden van de Amazone. Mogelijk zien we bliksemschichten aan de horizon of kunnen we de sterrenbeelden als de schorpioen en het Zuiderkruis bewonderen.
Aan boord is een krachtig zoeklicht voor het geval we nachtdieren tegenkomen op de oevers en meanders van de Tambopata rivier: kaaimannen, vleermuizen, nachtzwaluwen en capibara’s.
Na de tocht wordt het diner geserveerd.

Dag 4: terug naar Cusco of Lima

Na een vroeg ontbijt keren we terug naar the INOTAWA kantoor in Puerto Maldonado en vervolgens naar het vliegveld. Uw gids zal met u meereizen tot aan het vliegveld waar hij u helpt bij het inchecken voor uw vlucht terug naar Cusco of Lima.

Prijs 2015:
€ 254 per persoon, gebaseerd op 2 personen.

Vaccinaties:
Wij raden voor elk bezoek aan het regenwoud een Gele Koorts-vaccinatie altijd aan. Malaria komt hier zeer zelden voor, maar er zijn enkele gevallen bekend de afgelopen jaren. Overweeg dus ook anti-malaria maatregelen. Vraag meer informatie aan bij het GGD (Nederland) of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (België, Antwerpen).
Kijk hier voor algemene informatie over gezondheid en benodigde vaccinaties gedurende uw reis door Peru.

Comments are closed.