Home » Peruaans eten – kookles in Cusco

Peruaans eten – kookles in Cusco

Chupe de Camarones, een heerlijke maaltijdsoep.

Chupe de Camarones, een heerlijke maaltijdsoep.

Aardappelen, maïs, tomaten en Spaanse pepers: de beroemdste ingrediënten uit de Peruaanse keuken hebben de wereld veroverd, maar nergens is het gebruik zo veelzijdig als in Peru zelf. Tel daarbij op de verrukkelijke visgerechten van de woestijnkust, de pisco-sour (de nationale cocktail, bereid uit een druiven likeur), de traditionele chicha (maïs bier), diverse exotische fruitsoorten, en Peru’s voorliefde voor zoetigheden, en u beseft dat u zich in een culinair paradijs bevindt!

In bijna ieder Peruaans gerecht worden aardappelen, maïs en pepers gebruikt. Het meest treffende voorbeeld vormen wellicht de zo typische Peruaanse maaltijdsoepen: smakelijke bouillons, waarin van alles ronddrijft. U lepelt vlees, groenten, rijst en zeker ook gekookte aardappeltjes en een halve maïskolf op. Zij die van (erg) pittig houden, krijgen op een bordje een in stukjes gesneden Spaanse peper, besprenkeld met olijfolie, limoensap
en zout geserveerd.

Traditionele Peruaanse gerechten

Peru herbergt een enorme verscheidenheid aan aardappelen

Peru herbergt een enorme verscheidenheid aan aardappelen.

De gerechten waarin aardappels zijn verwerkt zijn eindeloos – evenals het aantal soorten aardappelen trouwens. Probeert u bijvoorbeeld eens causa (een koud taartje van aardappelpuree, avocado, kip of tonijn), papa rellena (gevulde aardappel met vlees, uien, olijven, gekookte eieren en natuurlijk diverse kruiden), papa ocopa (gekookte aardappelen in een licht-pittige pindasaus), papa a la huancayo (gekookte aardappelen in een saus van kaas en pepers) of lomo saltado (gebakken reepjes biefstuk, tomaten en frietjes).

Typische gerechten die u tijdens uw bezoek zeker niet mag laten staan zijn ceviche (rauwe vis, gemarineerd met limoensap), rocoto relleno (Spaanse pepers, gevuld met vlees, aardappelen en eieren), anticucho (spiesjes van gebraden rundvlees, koeienhart of niertjes – met de aardappel aan de top..) en natuurlijk cuy (cavia, uit de oven of gebakken).

Met Naturandes Travel heeft u de mogelijkheid om de Peruaanse keuken verder te ontdekken, via onze kookles in Cusco. Chefs van twee gerenommeerde restaurants zullen u in een aantal stappen meer inzicht in de Peruaanse gastronomie verschaffen.

Onze kookles:

Een verscheienheid aan groenten en fruit op de lokale markt.

Een verscheidenheid aan groenten en fruit op de lokale markt.

Stap 1 – introductie:
Onze koks geven u in sneltreinvaart een inleiding in de culinaire cultuur, Peruaanse ingrediënten, inheemse producten en afkomst van de gerechten.

Stap 2 – Ceviche
We zullen beginnen met de bereiding van het eerste voorgerecht, Peruaanse ceviche. We gebruiken verse vis van Peru’s visrijke wateren, en ingrediënten zoals limoen, Spaanse pepers en visfond, terwijl we meer leren over de oorsprong van dit populaire gerecht.

peruaans eten, kookles peru

Ceviche: rauwe vis, gemarineerd in limoen-sap en toebereid met Spaanse pepers.

Stap 3 – de lokale markt en “super foods”
In een re-creatie van een lokale markt openen we uw zintuigen, met chocolade, Spaanse pepers, kruiden, specerijen en koffie-aroma’s. Hierna verkennen we de verschillende Andes-granen, trendy “super foods” zoals kiwicha, quinoa en canihua.

kookles peru

Samen bereiden we het hoofdgerecht, lomo saltado.

Stap 4 – fruit proeven
Peru is de oorsprong van vele fruitsoorten, die u tijdens de kookles kunt leren kennen. Proef bijvoorbeeld vruchten als chirimoya, lucuma, aguaymanto en camu camu.

Stap 5 – papa rellena
Tijd om ons tweede voorgerecht te bereiden: papa rellena. Dit zijn gevulde aardappels. We gebruiken verschillende aardappelsoorten als basis voor onze verrukkelijke vulling, en bakken ze heerlijk goudgeel.

Stap 6 – Pisco!
U krijgt de gelegenheid om van Peru’s nationale likeur, Pisco, te proeven en we bereiden de klassieke Pisco Sour. Onderwijl leert u meer over de geschiedenis en de verscheidenheid van deze drank.

Stap 7- Lomo Saltado
Na een demonstratie van de hoofdkok begint u met de bereiding van ons hoofdgerecht, lomo saltado. Na afloop genieten we samen van onze maaltijd en pisco’s.

In een notendop

  • De les begint om 14:00 uur en duurt 4 tot 5 uur
  • Het menu: ceviche, papa rellena, lomo saltada en pisco
  • Vegentarische opties of allergieën? Informeer ons vooraf!
  • We suggereren dat u vooraf weinig of niets luncht!

Inclusief:

  • amuses of kleine Peruaanse voorgerechtjes gedurende de les
  • inheems fruit proeven
  • pisco proeven
  • gratis niet-alcoholische dranken zoals water, soft-drinks, koffie, thee