Home » De gezichten achter Rondreizen Peru

De gezichten achter Rondreizen Peru

Begin 2009 richtte Rik Duijm met zijn Peruaanse vrouw Norma Guevara in Cusco de lokale reisorganisatie Mundo Antiguo op. In 2016 verhuisden ze naar Nederland. Mundo Antiguo heeft inmiddels een doorstart gemaakt in het Nederlandse RondreizenPeru BV.

“Als Peruaans-Nederlands gezin leven we in feite tussen twee culturen in. Waar we ons ook bevinden, we hebben dagelijks contact met vrienden, familie en collega’s in het andere land en krijgen constant te maken met verschillende levens-, ziens- en werkwijzen uit beide landen. De brug die we hebben geconstrueerd in ons persoonlijke leven is in vele opzichten vergelijkbaar met wat ik doe in mijn werk. Ook daar gaat het er om mensen uit de ene cultuur op een prettige en comfortabele manier kennis te laten maken met de andere.”

In de online versie van het boekje Te Gast in Peru & Bolivia (2010) leest u vanaf pagina 5 wat meer over ons.

Rik Duijm

Rik Duijm

Rik Duijm

Na afronding van zijn studie Journalistiek reisde Rik op zijn 22ste voor de eerste keer door Latijns-Amerika. Hij verbleef een maand in Cusco, waar hij Spaans studeerde. Daarna reisde hij op eigen houtje per bus door Zuid-Peru, Bolivia en naar het verre zuiden van Argentinië.

In de drie jaar daarna werkte hij als redacteur voor verschillende tijdschriften in Nederland, onder meer voor REIZEN Magazine en Op Pad, destijds respectievelijk het reistijdschrift en het grootste tijdschrift voor buitensport van het land. Hij reisde nog een keer naar Zuid-Amerika – deze keer naar Peru en Chili – en besloot te stoppen met zijn tweede studie Talen en Culturen van Latijns-Amerika. In plaats van verder te studeren, besloot hij in een andere cultuur te gaan werken.

Na drie maanden te hebben gewerkt voor een reisbureau in Cusco, werd hij gevraagd voor de functie als vrijwilligerswerkcoördinator van Peru’s grootste Spaanse talenschool voor buitenlanders, van dezelfde eigenaars als het reisbureau. Gedurende 9 maanden werkte hij samen met bijna 30 sociale projecten in en rond Cusco; een ervaring die hem een nogal ander perspectief op het land gaf dan de meeste gringos hebben.
Om verschillende redenen nam hij echter ontslag. Hij werkte daarna als reisbegeleider in Peru en Bolivia en richtte Mundo Antiguo Tours op. Inmiddels heeft Mundo Antiguo een doorstart gemaakt in RondreizenPeru BV.

‘Velen in Latijns-Amerika hebben een heel ander idee bij begrippen als service en communicatie dan westerse toeristen hebben. Dat is jammer. Reizend door Zuid-Amerika werd ik keer op keer verrast – en raakte ik soms gefrustreerd. Pas toen ik in Peru werkte, begreep ik eindelijk om te gaan met deze cultuur die gewoon anders is dan de onze. Ik heb vaak als intermediair tussen mijn collega’s en de klanten moeten optreden.
Mijn doel is mijn liefde voor dit land met u te delen, zonder dat u hoeft te lijden onder slechte service en een gebrek aan onderling begrip. Heeft u vragen? Schrijf me alstublieft meteen!’

Norma Guevara

Norma Guevara

Norma Guevara

Norma leerde Rik kennen in de Spaanse school, waar ze vanaf de oprichting ervan 10 jaar daarvoor, werkte. Ze begon als lerares en werd naarmate de school groeide academisch coördinator, met een staf van 24 leraren en ongeveer 140 buitenlandse studenten per week gedurende het hoogseizoen. In die laatste 7 jaar gaf ze nog steeds enkele uren per dag Spaanse les.

Haar familie afkomstig uit Santa Teresa – een van de dorpjes vlakbij Machu Picchu – en Maras (in de Heilige Vallei), groeide ze zelf op in het Cusco van de roerige jaren tachtig; met de eerste regering van huidig president Alan Garcia die Peru bijna bankroet achterliet, de opkomst van het terrorisme van het Lichtend Pad en met Alberto Fujimori, die momenteel verschillende rechtzaken tegemoet ziet, maar die het wel voor elkaar kreeg om de verwoestende burgeroorlog in Peru te beëindigen. Sinds midden jaren negentig heeft Peru zichzelf wonderwel hersteld en met dit herstel werd Cusco één van Latijns-Amerika’s bekendste toeristenplaatsen.

Hoeveel toeristen ze Spaans heeft geleerd en over de Peruaanse maatschappij heeft verteld? Geen idee. Maar we beschikken hier over wat ervaring!