Home » Tours en Trektochten naar Machu Picchu

Tours en Trektochten naar Machu Picchu

Direct naar:

Machu Picchu is niet per weg bereikbaar. U kunt een meerdaagse trektocht naar de “Verloren Stad van de Inca’s” maken, zoals de wereldberoemde Inca Trail, over hoge bergen en door het nevelwoud. Er zijn verschillende minder toeristische routes: de even mooie Salkantay Trek, de Lares Trek of de Inca Jungle Trail, een combinatie van wandelen en mountainbiken naar Machu Picchu.

U kunt Machu Picchu ook per trein bereiken. Tenslotte is het mogelijk de treinreis te combineren met een mooie wandeling. U kiest dan voor de korte Inca Trail of de koffieroute via Santa Teresa. Meer informatie over deze opties vindt u onder alternatieve tochten.


Meerdaagse Trektochten naar Machu Picchu

De vierdaagse Inca Trail naar Machu Picchu

vierdaagse Inca Trail naar Machu Picchu De Inca Trail, waarschijnlijk – en met reden – ‘s werelds bekendste trektocht, leidt over hoge bergen en door het hoge regenwoud naar Machu Picchu. Dit pad vormde onderdeel van een uitgebreid netwerk van paden, Qhapaq Ñan genaamd: ongeveer 23.000 kilometer door Tahuantinsuyo, het Incarijk dat het grootste deel van Peru, Ecuador, Colombia en Bolivia, en delen van Brazilië, Chili en Argentinië omvatte. Chasquis, speciale hardlopers die deze paden gebruikten, konden in 5
dagen een boodschap van Quito naar Cusco (een
afstand van 1980 kilometer) overbrengen!

Volledige beschrijving vierdaagse Inca Trail

Voor- en nadelen vierdaagse Inca Trail ten opzichte van overige trektochten
Voordeel 1: De Inca Trail is de enige trektocht waarbij u daadwerkelijk wandelend in Machu Picchu aankomt. Het eerste zicht op de ruïnes vanaf de Zonnepoort, de Inti Punku, is onbeschrijvelijk! Bij alle overige trektochten slaapt u de avond ervoor in het toeristendorp Aguas Calientes en neemt u vervolgens ‘s ochtends de bus met alle andere toeristen richting Machu Picchu.
Voordeel 2: Onderweg komt u langs een aantal mooie Inca-ruines; een extraatje buiten Machu Picchu om, die u niet op de andere routes tegenkomt.
Voordeel 3: Een schitterend gevarieerde route; van hoge, kale Andes-passen (tot ca. 4200 meter) tot de uitbundige groei in de hooggelegen jungle. Een voordeel van de Inca Trail is dat u onderweg prachtige, weinig bezochte ruïnes tegenkomt, zoals de Wiñaywayna. Als u een beetje doorloopt en vóór de toeristenstroom arriveert tenminste…

Nadeel 1: Veel toeristen. Per dag mogen vijfhonderd man, toeristen en begeleidend personeel (gidsen, dragers, eb koks), de Inca Trail op. Vrijwel altijd is de Inca Trail uitverkocht, dus dat betekent dat u zich met vijfhonderd man op de dagroute begeeft.
Nadeel 2: Een groot deel van de Trail, zeker op dag 3, loopt naar beneden via door de Inca’s uitgehouwen trappen. Het gaat daarbij om ongelijke treden en grote stappen; dus u krijgt veel druk op de bovenbenen en knieën. Heeft u gewrichtsproblemen, is de Inca Trail daarom geen aanrader.
Nadeel 3: De beherende autoriteit van de Inca Trail wijst per groep verplichte kampeerplekken aan. De sanitaire voorzieningen op deze plekken worden maar matig tot zeer slecht schoon gehouden door deze beheerder, maar u wordt wel verplicht hier gebruik van te maken. Hier kunnen wij helaas niets aan doen. Op de overige trektochten kampeert u in het wild, zonder sanitaire voorzieningen, maar kunt u uw “eigen plekje” uitzoeken.

De vierdaagse Salkantay Trek naar Machu Picchu

Salkantay TrekDiegenen die de toeristengekte op de Inca Trail willen vermijden, zouden de Salkantay Tocht naar Machu Picchu kunnen doen. Volgens ons – en volgens de meeste gidsen trouwens ook – is de tocht het beste alternatief voor de Inca Trail.

 

Misschien is het zelfs nog wel wat mooier ook! De natuur is ongelofelijk: van het Andes-hoogland klimt u omhoog naar een ijskoude pas op 4600 meter. Daarna gaat het naar beneden. Bananenbomen, koffieplantages en een wild stromende rivier: de fleece-truien gaan uit als u het hooggelegen nevelwoud betreedt. Het is echt om de paar kilometer een andere wereld!

Volledige beschrijving vierdaagse Salkantay Trek

Ook mogelijk: de vijfdaagse Salkantay Trek
Als u er de tijd voor heeft, raden we u aan om een extra dag aan de Salkantay Trek te besteden. Tijdens de vierdaagse tocht overbrugd u tijdens de derde dag een deel van de route met de auto. Dit is eigenlijk zonde: het gaat om het nevelwoud, een subtropische, groene omgeving met koffie- en theeplantages, warmwaterbronnen en lokale gemeenten.

Als u een extra dag uittrekt voor de tocht, bezoekt u op de derde dag in de middag een koffieplantage of de warmwaterbronnen van Cocalmayo, en wandelt u op de vierde dag in de ochtend naar de Inca-ruïne van Llactapata, met een geweldig zicht op de Urubamba-vallei en een eerste blik op Machu Picchu in de verte. Dit slaat u over bij de vierdaagse trektocht.

Voor- en nadelen vierdaagse Salkantay Trek ten opzichte van overige trektochten
Voordeel 1: Minder toeristen dan de Inca Trail, wat bijdraagt aan de romantiek van een trektocht.
Voordeel 2: Een, althans in onze ogen, nog mooier gevarieerde route dan de Inca Trail. De pas die u op dag 1 bedwingt (4600 m), gaat langs indrukwekkende gletsers van over de 6000 meter. Daarna duikt u een schitterende natuur in: subtropisch, inclusief bananen-, koffie-, avocadostruiken en warmwaterbronnen.

Nadeel 1: U komt niet wandelen in Machu Picchu aan, maar de avond voor uw bezoek in het dorpje Aguas Calientes. Daar slaap u in een hotel, en de volgende dag bezoekt u Machu Picchu.
Nadeel 2: Geen Inca-ruïnes onderweg.

De vierdaagse Lares Trek naar Machu Picchu

Een nog minder toeristische route dan de Salkantay Trek is de vierdaagse trekking door de Lares Vallei. Deze minder bekende trek combineert prachtige bergen met azuurblauwe meren met lama’s en authentieke Quechua-gemeenschappen. U ontmoet lokale mensen en passeert kleine dorpjes.

Volledige beschrijving vierdaagse Lares Trek

Voor- en nadelen vierdaagse Lares Trek ten opzichte van overige trektochten

Voordeel 1: Normaliter nog wat minder toeristen dan op de Salkantay Trek.
Voordeel 2: U komt langs een aantal Andes-gemeenschappen, waar u een indruk krijgt van het dagelijkse leven in de Andes.

Nadeel 1: De route is wat minder gevarieerd dan de drie andere en leidt slechts door de hogergelegen Andes.
Nadeel 2: U eindigt niet in Machu Picchu, zelfs niet in Aguas Calientes, maar reist daar vanaf het dorpje Ollantaytambo met de toeristentrein naar toe. In Aguas Calientes slaapt u in een hotel, en pas de volgende dag gaat u door naar Machu Picchu.

De vierdaagse Inca Jungle Trail naar Machu Picchu

Op avontuur in de hooggelegen jungle!
Deze tocht in een perfecte combinatie tussen wandelen en andere avontuurlijke activiteiten zoals mountainbiken of ziplining. De tocht voert ons al wandelend en fietsend in 4 dagen van Cusco, de oude hoofdstad van de Inca’s, naar Machu Picchu, terwijl we onderweg typische Andesdorpjes en oude Inca ruïnes passeren en volop genieten van zowel schitterende uitzichten in de bergen als de tropische vegetatie in de hooggelegen nevelwouden.

Volledige beschrijving vierdaagse Inca Jungle Trail

Voor- en nadelen vierdaagse Inca Jungle Trail ten opzichte van overige trektochten

Voordeel 1: Deze tocht is iets goedkoper dan de overige trektochten naar Machu Picchu.
Voordeel 2: Veel variatie: de eerste dag doet u per mountainbike (down hill), en u kunt optioneel een zipline tour doen en prachtige hotsprings bezoeken. Ook de route is gevarieerd; van een hoge pas, naar de hogergelegen jungle.
Voordeel 3: De Inca Jungle Trail is fysiek minder zwaar dan de overige tochten.

Nadeel 1: In onze ogen is de Inca Jungle Trail toch wat kunstmatig ontworpen. Zo is de mountainbike tocht weliswaar down-hill, maar over een doorgaande weg en dus niet heel erg uitdagend (afgezien van het verkeer dat u tegenkomt dan…). In dat opzicht is het dus “net niet”.
Nadeel 2: De echte romantiek van een trektocht door de natuur ontbreekt, omdat het om een veel gebruikte route door de bewoonde wereld gaat. U slaapt daarbij in budget-hostels.


Met de trein naar Machu Picchu

Aguas Calientes, het dorpje aan de voet van de berg waarop Machu Picchu ligt, is niet per weg bereikbaar. Wel loopt er een spoorlijn naar toe. Het betekent dat u of een (meerdaagse) wandeltocht moet maken om Machu Picchu te bereiken, of per trein naar Aguas Calientes kunt reizen. Vanuit dit dorpje neemt u dan een bus naar Machu Picchu.

Treinrit naar Machu PicchuDe totale reistijd tussen Cusco en Machu Picchu bedraagt ongeveer 4,5 uur. Dit maakt het lastig om Machu Picchu vanuit Cusco in één dag te bezoeken. Tussen Machu Picchu ligt de prachtige Heilige Vallei van de Inca’s, met onder andere schitterende Inca-ruïnes zoals die van Pisac en Ollantaytambo en de zoutpannen van Salineras. Indien u de tijd heeft, is het zeker aan te raden om deze omgeving te verkennen, en
een bezoek aan Machu Picchu te combineren met een bezoek aan de Heilige Vallei. Afhankelijk van uw verdere programma, de beschikbare tijd en uw persoonlijke voorkeuren trekt u het best 2 of 3 dagen uit voor Machu Picchu en de Heilige Vallei.

Lees verder: Machu Picchu en de Heilige Vallei van de Inca’s.


Alternatieve tochten naar Machu Picchu

In plaats van een meerdaagse trektocht of een directe treinreis naar Machu Picchu kunt u er ook voor kiezen om uw bezoek aan Machu Picchu te combineren met een dagwandeling. Hierbij bezoekt u eerst de Heilige Vallei van de Inca’s, waarna u kiest uit de korte Inca Trail of de koffieroute via Santa Teresa.

De korte Inca Trail

Bij de korte Inca Trail naar Machu Picchu loopt u één dag over dit wereldberoemde pad. Machu Picchu bezoekt u dan de volgende dag.
Op dag 1 vertrekt u uit het plaatsje Ollantaytambo, gelegen in de Heilige Vallei van de Inca’s per trein naar kilometer 104, het startpunt van uw wandeling. Gedurende de dag wandelt u dan over de Inca Trail, via de prachtige ruïnes van Wiñaywayna naar de Zonnepoort van de Inca’s, van waaruit u een eerste blik op Machu Picchu heeft. U daalt vanuit Machu Picchu per bus af naar het toeristendorpje Aguas Calientes, waar u overnacht. De volgende ochtend bezoekt u dan Machu Picchu daadwerkelijk.

Lees verder: de korte Inca Trail naar Machu Picchu.

De koffieroute via Santa Teresa

Koffieplantage nabij Santa TeresaVoor mensen die fysiek of qua tijd niet in staat zijn om een trektocht te doen, maar liever niet hutje mutje met de grote toeristenmassa per trein reizen, hebben we een alternatieve tocht ontwikkeld: de koffieroute naar Machu Picchu.

Hierin reist u met privévervoer en -gids naar Santa Teresa, een laaggelegen regio met koffie- thee- en fruitplantages. Bij één van deze boerderijtjes bent u enkele uren te gast. Met behulp van uw gids zal de familie uitleg geven over de producten en het lokale leven in dit dorpje, dat in de schaduw van Aguas Calientes en Machu Picchu ligt.

Nadien wandelt u ongeveer 3,5 uur door een prachtige omgeving naar Aguas Calientes. Hier overnacht u, om Machu Picchu vanaf de vroege ochtend van de volgende dag te bezoeken.

Lees verder: de koffieroute naar Machu Picchu.

 


Meer informatie

Entrees tot Machu Picchu

Onlangs zijn de toegangsregels voor Machu Picchu gewijzigd. Voorheen moesten toeristen kiezen tussen een ochtend- of een middagentree en mocht men de ruïnes op een willekeurig tijdstip gedurende het dagdeel van keuze betreden. Vanaf nu echter, moet u al bij aanschaf van uw ticket het exacte aanvangstijdstip van uw bezoek aangeven. Voor de diverse tijdstippen zijn slechts een beperkt aantal toegangsbewijzen beschikbaar.

De toegangsbewijzen zijn verdeeld per uur. U kunt er voor kiezen om uw bezoek aan te vangen tussen 6 en 7 uur, tussen 7 en 8 uur, of tussen 8 en 9 uur, enzovoort. U kunt uiterlijk tot 15 uur Machu Picchu betreden. Er wordt een uitloop van 2 uur getolereerd. Met een toegangsbewijs tussen 6 en 7 uur kunt u dus uiterlijk tot 9 uur Machu Picchu betreden. Net als voorheen kunt u Machu Picchu gedurende maximaal 4 uur bezoeken. Momenteel is er nog geen controlesysteem, dus kunt u er in de praktijk langer blijven. Het is niet te zeggen wanneer er wel controles worden ingevoerd. Indien dit eenmaal een feit is, zou een eventuele uitloop betekenen dat u op uw bezoektijd aan Machu Picchu gekort wordt.
U kunt niet eerder dan het aangegeven tijdstip beginnen met uw bezoek.

Let op!
U mag de site tussentijds niet meer af, ook niet voor toiletbezoek! Daarnaast zijn éénrichtingscircuits ingesteld om de grote aantallen toeristen op een zo geordend mogelijke wijze over de site te laten bewegen.

 

Bergtop Machu Picchu en bergtop Wayna Picchu

Optioneel kunt u tijdens uw bezoek aan Machu Picchu ook nog een bergtop beklimmen. U kunt hierbij kiezen uit Wayna Picchu of bergtop Machu Picchu. U krijgt hiervoor respectievelijk 2 en 3 uur extra de tijd bovenop de 4 uur die staan voor het bezoek aan de ruïnes zelf.

U kunt één van deze bergtoppen als extra optie opnemen in uw entree-ticket tot Machu Picchu. Dit betekent dat we direct bij uw boeking moeten weten of u een bergtop wilt beklimmen. Deelnemers aan de korte of de vierdaagse Inca Trail, kunnen de bergtoppen niet als extra optie bij hun ticket nemen. Mochten zij toch een bergtop willen beklimmen moeten ze een heel nieuw extra ticket kopen.

Lees verder: bergtop Machu Picchu of bergtop Wayna Picchu.

Wist u dat…
… De officiële lezing dat Machu Picchu onbekend was tot de ontdekking door Yale-professor Hiram Bingham in 1911 steeds vaker wordt aangevallen?
Lees meer over de Machu Picchu Mythe.