Home » Tours in Peru

Tours in Peru

Veelzijdig Peru… …
…herbergt de droogste woestijn, de op-één-na-hoogste bergketen en het grootse regenwoud in één. En meer dan dat: nieuw wereldwonder Machu Picchu, een dramatische geschiedenis en bakermat van een fascinerende cultuur, die zich zonder contact met de buitenwereld ontwikkelde.
Het maakt van Peru een buitengewone bestemming; of u nu geïnteresseerd bent in buitensport, natuur, cultuur of geschiedenis.

Wist u dat we uw rondreis door Peru ook met Bolivia kunnen combineren? Leest u eens over de belangrijkte bezienswaardigheden in Bolivia

De belangrijkste bezienswaardigheden van Peru

Cusco: de navel van de wereld

Een schitterende vlucht (of een uitputtende busrit) brengt u van Lima naar het hart van de Andes en één van werelds belangrijkste culturen. Maar Cusco, ‘navel van de wereld’ in de inheemse taal Quechua, is niet alleen maar de oude hoofdstad van de Inca’s. Het is een fascinerende mix van inheemse en westerse cultuur. Het prachtige koloniale centrum, met de 16de-eeuwse kerken gebouwd op de funderingen van Incaruïnes, herinnert nog steeds aan een dramatische draai in de geschiedenis. De beste manier om Cusco te ontdekken is in de klassieke Stadstour, of in onze speciaal ontwikkelde ‘Cusco de los Cusqueños’ Tour. Cusco is eveneens de plaats voor diegenen, geïnteresseerd in onze speciale workshops, in een cursus Spaans, en in vrijwilligerswerk.

De heilige vallei van de Inca´s

Dichtbij Cusco ligt de lieflijke Heilige Vallei van de Inca’s. Zij die in zijn voor wat actie zullen verliefd worden op de groene bergen, de snelstromende rivier en de met sneeuw bedekte bergtoppen. Of u nou van wandelen, mountainbiken, raften, paardrijden of paragliden houdt: u zult plezier hebben! Maar de Heilige Vallei staat allereerst bekend om haar charmante dorpjes met kleurrijke markten en indrukwekkende Incaruïnes. De tijd lijkt te hebben stilgestaan, in een heel andere wereld net buiten Cusco. Indiaanse vrouwen verkopen allerlei exotisch fruit, zelf gewoven kleding en kunstvoorwerpen terwijl een oud echtpaar in de warmte van de zon zit, denkend aan lang vervlogen tijden. U kunt de Heilige Vallei in onze Heilige Vallei Tour ontdekken, waarin we Pisac, Urubamba, Ollantaytambo en Chincheros bezoeken. Andere plaatsen die een bezoek waard zijn: de zoutmijnen van Maras, het Inca-landbouwlaboratorium van Moray, of de vergeten ruïnes van Puma Marca.

Machu Picchu

Herontdekt in 1911 en verkozen tot ‘nieuw wereldwonder’ in 2007: Machu Picchu is zonder enige twijfel Amerika’s bekendste en indrukwekkendste archeologische vindplaats. Hoog oprijzend boven de wilde Urubamba-rivier, de piek van Wayna Picchu vaak omsluierd door mystiek aandoende wolken, weet deze ‘citadel’ iedere bezoeker te verbazen. Er is veel gezegd en geschreven over Machu Picchu, maar de datum van haar constructie en haar functie zijn nog steeds raadsels. De Inca Trail, waarschijnlijk – en met reden – ‘s werelds bekendste trektocht, leidt over hoge bergen en door het hoge regenwoud naar Machu Picchu. Dit pad vormde onderdeel van een uitgebreid netwerk van paden, Qhapaq Ñan genaamd: ongeveer 23.000 kilometer door Tahuantinsuyo, het Incarijk dat het grootste deel van Peru, Ecuador, Colombia en Bolivia, en delen van Brazilië, Chili en Argentinië omvatte. Chasquis, speciale hardlopers die deze paden gebruikten, konden in 5 dagen een boodschap van Quito naar Cusco (een afstand van 1980 kilometer) overbrengen! Houdt u er alstublieft rekening mee dat u de Inca Trail ver van tevoren moet reserveren vanwege strikte entreereguleringen. Wij adviseren om hem minimaal 4 maanden van tevoren te boeken. Er zijn verschillende alternatieven voor diegenen die liever een minder toeristische route hebben, zoals de even mooie Salkantay Tocht. U kunt Machu Picchu ook per trein of – goedkoper maar minder comfortabel – per- auto bereiken.

Zonsopkomst over Machu Picchu

Zonsopkomst over Machu Picchu

Regio Cusco

Voor diegenen die de toeristische drukte willen ontwijken, biedt de omgeving van Cusco nog steeds vele mogelijkheden. Voorbeelden zijn de 4- of 5-daagse trektocht naar Choquequirao, een andere ‘verloren’ Incastad, nog steeds door de meeste reizigers genegeerd, of de Vilcabamba regio, waar de Inca’s na hun desastreuze rebellie tegen de Spanjaarden in 1537 een nieuw, verborgen rijk oprichtten, dat meer dan 30 jaar zou blijven bestaan. Wilt u gewoon een paar dagen in prachtige natuur verblijven? Bezoek dan onze hacienda, op een 47-hectare groot privé-terrein op slechts een uur rijden van Cusco, waar u kunt kamperen, vissen, van traditionele Peruaanse gerechten kunt genieten en onze workshops kunt volgen. En wat dacht u van een dag of wat relaxen bij de warmwaterbronnen van Lares?!

Choquequirao

Choquequirao

Zuid Peru

Reizend door Zuid-Peru zult u het gevoel krijgen dat u verschillende continenten bezoekt in plaats van slechts een deel van een land. Ten oosten van de imposante Andes vindt u het westelijke deel van de Amazone. Nationaal Park Manu is de plek met de meeste vogelsoorten ter wereld.

Andere, goedkopere mogelijkheden om het regenwoud te bezoeken zijn Iquitos in Noord-Peru en Rurrenabaque in Bolivia. In het westen, tussen de Andes en de Stille Oceaan, bezoeken toeristen de uitgestrekte woestijn om de beroemde Nazca-lijnen te zien, om te sandboarden nabij de oase van Ica, om de pinguïns nabij Pisco te bekijken, en natuurlijk om Lima te bezoeken. Hoog boven de wateren van de Stille Oceaan, op de grens van Peru en Bolivia ligt het hoogst bevaarbare meer ter wereld, het Titicacameer (3800 meter). Hier vindt u de drijvende eilanden van Uros, en de eilanden Taquile en Amantaní. De inwoners van deze eilanden leven in een nog steeds traditionele omgeving, zonder luxes zoals elektriciteit. Arequipa is een vriendelijke en welvarende universiteitsstad. U zou het indrukwekkende Santa Calalina-klooster moeten bezoeken. Enkele vulkanen kijken uit over de grootste stad van Zuid-Peru. U kunt El Misti (5825 meter) en Chachani (6075) beklimmen. Reizigers bezoeken vaak de Colca Canyon, waarvan gezegd wordt dat ze dieper is dan de Grand Canyon. In een schitterende 2-daagse trektocht kunt u tot de rivier afdalen en daarna weer omhoog klimmen. Dit is ook de beste plek om condors te spotten, met een maximum lengte van 1 meter 10 en een spanwijdte van 3 meter 30 de grootste vliegende vogel ter wereld!

Noord Peru

Vele toeristen en reisbureaus lijken het noorden van Peru te hebben vergeten. Jammer, want het is wel degelijk een bezoek waard. Archeologen ontdekten 200 kilometer ten noorden van Lima Caral, de oudste stad van de Amerika’s. Ze bewezen dat er in Amerika rond 2500 voor Christus een hoog ontwikkelde cultuur bestond. Even oud als de culturen in Egypte en 1500 jaar ouder dan tot dan toe aangenomen! De omgeving van Huaraz is na de Himalaya de hoogste regio ter wereld. Een geweldige plek voor buitensporters! Nabij Trujillo vindt u de grootste adobestad ter wereld, Chan Chan, gebouwd door de Chimú-cultuur, die later werd veroverd door de Inca’s. Mogelijk 60.000 personen leefden in deze nog steeds indrukwekkende stad van 20 vierkante kilometer, gemaakt van modder. Op 10 minuten rijden van Chan Chan zult u van het strand van Huanchaco genieten. De vissers gebruiken er nog steeds de bootjes van tortora-riet van de Chimú. Een ander strand dat u zal bevallen is dat van Máncora, dichtbij de grens met Ecuador. Leer surfen, terwijl de dolfijnen rondom je spelen!

Vergeet echter niet, eerst Chiclayo en Cajamarca te bezoeken. Vlakbij Chiclayo vonden archeologen de zogenaamde ‘Heer van Sipán’, de graftombe van een Moche-heerser, rond 250 AD samen met zijn bedienden begraven. De ontdekking was wereldnieuws in 1987. 20 minuten rijden van Chiclayo, in Lambayeque, vertellen twee eersteklas musea u alles over de Moche. Na nog een rit van een kwartier loopt u tussen de piramidevormige constructies van Túcume.

De bouw van de verspreid liggende complexen begon rond 1000 na Christus, en de gebouwen waren in het Incatijdperk nog steeds in gebruik. In Cajamarca, een kleine, rustige stad in de hooglanden, nam de Spaanse conquistador Francisco Pizarro Inca-heerser Atahualpa gevangen. U kunt nog steeds de ‘Cuarto del Rescate’, de kamer van 88 kubieke meter die Atahualpa in ruil voor zijn vrijlating eenmaal met goud en tweemaal met zilver beloofde te vullen, bezoeken. Ook kunt u vanuit Cajamarca naar de gefortificeerde stad Kuelap, een herinnering aan de Chachapoyas, reizen. De Inca’s veroverde hun gebied en dat van de Chimú rond 1470. Ver in het noordoosten ligt Iquitos, wellicht de grootste stad ter wereld die niet via de weg te bereiken is. Een mooi alternatief voor het dure Nationale Park van Manu!

Bolivia

Net ten zuiden van Puno wacht Bolivia op ontdekking. La Paz, op een hoogte van ongeveer 4000 meter, is een fascinerende plaats waar de hooggelegen sloppenwijken uitkijken over het rijke centrum in de vallei. Twee van onze favoriete tours beginnen hier. Daal per mountainbike 67 kilometer af, van 4700 naar 1200 meter via de dodelijkste weg ter wereld. Startend vanaf de mistige hoge Andes, door watervallen, landverschuivingen en een schitterende omgeving, bereikt u stuiterend van steen tot steen uiteindelijk het subtropische dorpje Coroico. Vanaf hier kun u met de bus verder naar het regenwoud van Rurrenabaque, een goedkoop en prachtig alternatief voor Manu. De meeste reizigers vliegen echter liever vanaf La Paz, vanwege de slechte wegen en omdat dit waarschijnlijk de mooiste vlucht is die u ooit zult meemaken. U vliegt langs de met sneeuw bedekte Andes-pieken en daarna over het groene regenwoud met de daarin kronkelende bruine rivier. Iedereen zou de Zoutvlaktes van Uyuni moeten bezoeken. Gelegen op 3700 meter, biedt deze 12.000 vierkante kilometer tellende zoutvlakte een van de indrukwekkendste vergezichten van Zuid-Amerika. De 4-daagse tour per 4×4 is fantastisch: vanaf het zoutmeer naar de woestijn met zijn schitterend gekleurde meren vol met flamingo’s en indrukwekkende geisers.

Bolivia - Flamingos

Bolivia – Flamingos

Niet minder indrukwekkend is Potosí. In de zestiende eeuw werd hier de grootste zilvermijn ter wereld gevonden. Europa’s economie was lange tijd gebaseerd op het zilver uit Potosí; de stad vergaarde enorme rijkdom en was rond 1625 met 160.000 inwoners ‘s-werelds grootste. Vanwege haar schitterende koloniale centrum is Potosí tot werelderfgoed uitgeroepen. Maar de geschiedenis heeft ook een keerzijde: duizenden en duizenden slaven vonden de dood in ‘Cerro Rico’. Bezoek de mijnen terwijl deze droeve geschiedenis tot op de dag van vandaag voortduurt: bijna elke week vinden dodelijke ongelukken plaats onder de mijnwerkers die hun leven riskeren voor 3 dollar per dag. De levensverwachting voor diegenen die op de slechtste plekken werken, is minder dan 10 jaar. Helemaal niet leuk, maar soms is het goed om een andere wereld te zien.