Home » Het Amazone Regenwoud

Het Amazone Regenwoud

In Peru zijn drie regenwoud-bestemmingen die relatief gemakkelijk te bereiken zijn en over de noodzakelijke toeristische infrastructuur beschikken: dit zijn Tambopata, Manu en Iquitos (Pacaya Samiria). Elk gebied heeft zijn eigen specifieke karakteristieken, unieke flora en fauna en trekt weer een ander publiek, iets dat ook zeker geldt voor de lodges.

Manu, Tambopata of Iquitos

Vaak wordt het niet beseft, maar Cusco ligt slechts op een steenworp van de Peruaanse Amazone! Vanuit Cusco kunt u kiezen uit twee regenwoud bestemmingen: Manu en Tambopata, beide gelegen in het departement Madre de Dios. Beide parken hebben een beschermde status en zijn gekend om de hoge biodiversiteit. In het Noorden van Peru ligt Iquitos uitvalsbasis voor tours naar het waterrijke Pacaya Samiria en het aangrenzende Tamshiyacu-Tahuayo reservaat.

Manu

Vanuit Cusco is het slechts een uur of vier rijden naar de grens van het Nationaal Park Manu, tot Unesco Werelderfgoed verklaard in 1987. Vanaf hier is het echter nog een dag of 2 per auto en boot naar het hart van de zogenaamde Gereserveerde Zone, volgens vele onderzoekers en biologen één van ‘s werelds meest ongerepte natuurgebieden.

Het park strekt zich uit van de hoge Andes – 4200 meter boven zeeniveau – tot slechts zo’n 300 meter boven zeeniveau, waardoor de biodiversiteit er enorm is.

De reis naar Manu is al een ervaring op zich: Vanuit Cusco reist u dwars door de Andes naar het stadje Paucartambo, waarvandaan u naar de ingang van het nationale park rijdt op een hoogte van 4200 meter. Hier begint de spectaculaire afdaling over een onverharde weg naar het tropische laagland, eerst rijdt u door het prachtige nevelwoud, de weg kronkelt zich langs watervallen en diepe kloven langzaam naar beneden, waarbij u het landschap snel ziet veranderen en de temperatuur steeds verder oploopt totdat u de oevers van de Alto Madre de Dios rivier bereikt, waar de reis voortgezet wordt in een gemotoriseerde kano.

De meeste tours naar Manu duren 4 of 5 dagen, waarbij u in twee verschillende lodges overnacht. Deze tours komen niet in de gereserveerde zone (ook bekend als het biosfeer reservaat), maar tonen wel de enorme variatie aan landschappen, ecosystemen en de ongelofelijke diversiteit aan flora en fauna. Tours naar de gereserveerde zone nemen vaak 6 tot 9 dagen in beslag.

Bij een bezoek aan Manu ligt de nadruk meer op de natuurbeleving en minder op comfort. U bent ook veel meer onderweg, waar u over land en water van lodge naar lodge reist. De tours zijn behoorlijk intensief, u dient dan ook te beschikken over een avontuurlijke en flexibele instelling en een goede fysiek. Manu geldt als een dure bestemming, met name de tours naar het verder gelegen Biosfeer Reservaat, vanwege de complexere logistiek en de benodigde vergunning. Daar staat tegenover dat dit garant staat voor een unieke en onvergetelijke jungle-ervaring!

Meer informatie over twee van de door ons aanbevolen tours naar Manu: “Expeditie Manu” en “Manu Biosfeer Reservaat”.
 

Tambopata

Tambopata is één van de andere provincies van het departement Madre de Dios (letterlijk vertaald als de Moeder van God, een synoniem voor de Maagd Maria).

Vanuit Cusco of Lima vliegt u naar Puerto Maldonado, de hoofdstad van het departement Madre de Dios gelegen op slechts 55 kilometer van de grens met Bolivia. Hier stroomt de smallere Tambopata-rivier in de brede Madre de Dios-rivier. Dit is de meest populaire regenwoud bestemming van Peru. Bezoekers aan dit gebied hebben de keuze tussen een groot aantal lodges (naar schatting 25 tot 30) die ruwweg onderverdeeld kunnen worden in twee groepen. De lodges aan de bredere Madre de Dios-rivier en de lodges aan de smallere Tambopata-rivier. Tussen de lodges bestaan grote verschillen, niet alleen in de kwaliteit van de dienstverlening en natuurbeleving, maar ook de mate van exclusiviteit, kansen op het zien van bijzondere dier- en plantensoorten en de kwaliteit van de geboden services en organisatie. De ligging van de lodge is erg bepalend.

Voor een bezoek aan Tambopata raden wij een programma aan van minimaal 4 dagen / 3 nachten aan. Een goede budgetoptie is de onderstaande programma bij een kleinschalige eco-lodge (Inotawa) op twee uur van Puerto Maldonado. Deze vriendelijke lodge ligt aan de Tambopata-rivier en heeft een aantrekkelijke prijs-kwaliteit verhouding. Het onderstaande programma is het standaardprogramma van de lodge, maar eventueel kunnen we ook een afwijkend programma voor u in elkaar zetten met een kajaktocht over de La Torre-rivier en een avontuurlijke kampeerovernachting, zeker voor gezelschappen van vier of meer personen is dat een interessante optie, waar u het regenwoud nog intenser zult beleven.

Meer informatie over twee van de door ons aanbevolen tours naar Tambopata: “Inotawa – Tambopata Expeditie” en “Tambopata Ecolodge – Ontmoeting Regenwoud”.
 

Iquitos: Pacaya Samiria en het Tamshiyacu-Tahuayo reservaat

Iquitos is de hoofdstad van het departement Loreto, dat ligt in de Amazonebekken van Noord-Peru. Het is de grootste stad van de Amazone die niet over de weg bereikbaar is. Iquitos is enkel bereikbaar over water of door de lucht vanuit Lima en Tarapoto.

Het regenwoud bij Iquitos biedt verschillende mogelijkheden, van comfortabele en toegankelijke jungle-lodges in de buurt van Iquitos, tot meerdaagse luxe-cruises over de Amazone-rivier en/of door het gigantische reservaat Pacaya Samiria waarbij u steeds op een andere plek overnacht.

Niet ver van Pacaya Samiria reservaat bevindt zich in het Tamshiyacu-Tahuayo reservaat, een ander beschermd natuurgebied, met een vergelijkbaar ecosysteem als dat van Pacaya Samiria, maar met meer droge stukken oerwoud die nooit overstromen, waardoor de biodiversiteit hier nog groter is. Aan de Yanayacu Rivier bevindt zich één van onze favoriete eco-lodges, de Muyuna Lodge. Veel van de activiteiten zijn water-gerelateerd (kajakken, vissen op piranhas, zwemmen met rivierdolfijnen en boottochtjes voor het observeren van wilde dieren, vogels, amfibieën en andere diersoorten), maar ook staan er ook wandelingen op het programma en kunt u een lokale gemeenschap bezoeken.

Meer informatie over het door ons aanbevolen programma in het Tamshiyacu-Tahuayo reservaat “Zoetwater – Muyuna Lodge”.