Home » Het Amazone Regenwoud

Het Amazone Regenwoud

Manu en Tambopata

Vaak wordt het niet beseft, maar Cusco ligt slechts op een steenworp van de Peruaanse Amazone! Vanuit Cusco kunt u kiezen uit twee regenwoud bestemmingen: Manu en Tambopata, beide gelegen in het departement Madre de Dios. Beide parken hebben een beschermde status en zijn gekend om de hoge biodiversiteit.

Niet zomaar een regenwoud
De wouden van de Madre de Dios-regio zijn van tijd tot tijd een natuurlijk toevluchtsoord geweest voor planten- en diersoorten: de Amazone is herhaaldelijk getroffen door droge periodes, waarbij alleen nattere “eilanden” regenwoud overbleven, omringd door droger grasland. Onderzoekers geloven dat de Madre de Dios zo’n “eiland” was. Dier- en plantensoorten weken hier naar uit. Vervolgens bleef de regio miljoenen jaren onaangetast, wat de enorme biodiversiteit helpt verklaren.

Manu

Vanuit Cusco is het slechts een uur of vier rijden naar de grens van het Nationaal Park Manu, tot Unesco Werelderfgoed verklaard in 1987. Vanaf hier is het echter nog een dag of 2 per auto en boot naar het hart van de zogenaamde Gereserveerde Zone, volgens vele onderzoekers en biologen één van ‘s werelds meest ongerepte natuurgebieden.

Het park strekt zich uit van de hoge Andes – 4200 meter boven zeeniveau – tot slechts zo’n 300 meter boven zeeniveau en de biodiversiteit is dan ook enorm. Gewoon een paar cijfers; in Manu zijn: 222 soorten zoogdieren, 99 soorten reptielen, 140 amfibie-, ruim 1000 vogel- en 210 verschillende vissoorten geteld. Los van de vele onbeschreven of onontdekte dieren, staat de teller daarnaast bijvoorbeeld op 1307 vlinder-, 330 mier-, 136 libellen- en 650 keversoorten.

Mensen? Die zijn er ook, maar in veel mindere mate. Heel Nationaal Park Manu, met 15.328 km² het grootste Nationale Park van Peru, heeft naar schatting slechts 17000 inwoners.

De reis naar Manu is al een ervaring op zich: Vanuit Cusco reist u dwars door de Andes naar het stadje Paucartambo, waarvandaan u naar de ingang van het nationale park rijdt op een hoogte van 4200 meter. Hier begint de spectaculaire afdaling over een onverharde weg naar het tropische laagland, eerst rijdt u door het prachtige nevelwoud, de weg kronkelt zich langs watervallen en diepe kloven langzaam naar beneden, waarbij u het landschap snel ziet veranderen en de temperatuur steeds verder oploopt totdat u de oevers van de Alto Madre de Dios rivier bereikt, waar de reis voortgezet wordt in een gemotoriseerde kano.

De meeste tours naar Manu duren 4 of 5 dagen, waarbij u in twee verschillende lodges overnacht. Deze tours komen niet in de gereserveerde zone (ook bekend als het biosfeer reservaat), maar tonen wel de enorme variatie aan landschappen, ecosystemen en de ongelofelijke diversiteit aan flora en fauna. Tours naar de gereserveerde zone nemen vaak 6 tot 9 dagen in beslag.

Bij een bezoek aan Manu ligt de nadruk meer op de natuurbeleving en minder op comfort. U bent ook veel meer onderweg, waar u over land en water van lodge naar lodge reist. De tours zijn behoorlijk intensief, u dient dan ook te beschikken over een avontuurlijke en flexibele instelling en een goede fysiek. Manu geldt als een dure bestemming, met name de tours naar het verder gelegen Biosfeer Reservaat, vanwege de complexere logistiek en de benodigde vergunning. Daar staat tegenover dat dit garant staat voor een unieke en onvergetelijke jungle-ervaring!

Meer informatie over onze Manu reizen “Manu met een budget” en “Manu Biosfeer Reservaat”.

Ongecontacteerde indianenstammen
Nog steeds herbergt de Madre de Dios-regio 18 inheemse culturen. Vele bewoners leven vrijwel zonder contact met de buitenwereld, op dezelfde wijze als hun voorouders duizenden jaren lang deden. Geschat wordt dat er enkele honderden mensen in dit deel van de Amazone wonen, die nog nooit contact met de westerse wereld hebben gehad.

Meer informatie vindt u op de website van de organisatie Survival International, die deze mensen probeert te beschermen..

Paititi
Ergens ten oosten van de Andes, verborgen in de wildernis van het regenwoud, ligt de legendarische Inca-stad Paititi, met haar fabuleuze rijkdom van goud, zilver en juwelen. Vele zestiende- en zeventiende-eeuwse kronieken verhalen over deze stad, en meer dan één Spaanse avonturier is op zoek naar haar eeuwige rijkdom in de Amazone verdwenen. De belangstelling voor Paititi werd nieuw leven ingeblazen door een in 2001 in de Roomse Jezuïeten-archieven gevonden verslag uit omstreeks 1600 aan de Paus. Een aantal onderzoekers situeert Paititi in de Pantiacolla-bergen in Manu en de plek wordt in verband gebracht met mogelijke Inca-expedities naar deze regio.

Tambopata

Tambopata is één van de andere provincies van het departement Madre de Dios (letterlijk vertaald als de Moeder van God, een synoniem voor de Maagd Maria). Deze wat bombastische naam reflecteert de onbekendheid van de Spanjaarden met deze regio enigszins.

Wellicht minder indrukwekkend dan Manu herbergt Tambopata nog steeds meer dan 10.000 planten-, 600 vogel-, 200 zoogdier- en duizenden insectensoorten. Daarnaast bevindt zich nabij het Tambopata Research Center, één van onze bestemmingen, de grootste papegaaien kleilik ter wereld. Een plek waar zelfs de filmmakers van National Geographic op af komen!

Vanuit Cusco of Lima vliegt u naar Puerto Maldonado, de hoofdstad van het departement Madre de Dios gelegen op slechts 55 kilometer van de grens met Bolivia. Hier stroomt de smallere Tambopata-rivier in de brede Madre de Dios-rivier. Dit is de meest populaire regenwoud bestemming van Peru. Bezoekers aan dit gebied hebben de keuze tussen een groot aantal lodges (naar schatting 25 tot 30) die ruwweg onderverdeeld kunnen worden in twee groepen. De lodges aan de bredere Madre de Dios-rivier en de lodges aan de smallere Tambopata-rivier. Tussen de lodges bestaan grote verschillen, niet alleen in de kwaliteit van de dienstverlening en natuurbeleving, maar ook de mate van exclusiviteit, kansen op het zien van bijzondere dier- en plantensoorten en de kwaliteit van de geboden services en organisatie. De ligging van de lodge is erg bepalend..

Voor een bezoek aan Tambopata raden wij een programma aan van minimaal 4 dagen / 3 nachten aan. Een goede budgetoptie is de onderstaande programma bij een kleinschalige eco-lodge op twee uur van Puerto Maldonado. Deze vriendelijke lodge ligt aan de Tambopata-rivier en heeft een aantrekkelijke prijs-kwaliteit verhouding. Het onderstaande programma is het standaardprogramma van de lodge, maar eventueel kunnen we ook een afwijkend programma voor u in elkaar zetten met een kajaktocht over de La Torre-rivier en een avontuurlijke kampeerovernachting, zeker voor gezelschappen van vier of meer personen is dit een interessante optie, waar u het regenwoud nog intenser kunt beleven.

Meer informatie over één van onze gesuggereerde tours “Tambopata met een budget”.

Koud in het regenwoud!
Neem een dikke trui mee als u naar het regenwoud van Tambopata gaat! Nee, wij maken geen grapje. Tambopata wordt regelmatig en zonder enkele waarschuwing vooraf getroffen door zogenaamd ‘friajes´, koude winden afkomstig van de zuidelijker gelegen bergen, en de temperatuur kan dalen tot ongeveer 7 graden Celsius. Waarschijnlijk zult u ons vervloeken als u met 33 graden Celsius met muts en sjaal in uw rugzak door de Amazone rondsjouwt, maar we kunnen u maar waarschuwen…