Home » Manu Biosfeer Reservaat

Manu Biosfeer Reservaat

Zesdaagse jungletocht naar het hart van Manu – Manu Biosfeer Reservaat

Dag 1: Cusco – Rainforest Lodge

Al om 04:30 ’s ochtends halen we u op van uw hotel in Cusco, waarna we richting Manu vertrekken. Het eerste deel van de rit leidt ons door het majestueuze Andes-gebergte richting het dorpje Huancarani. Hier liggen de graftorens van Ninamarca en de begraafplaats van Lupacas, opgericht door een pre-Inca cultuur.

Daarna rijden we naar het stadje Paucartambo, bekend om haar folkloristische feesten. Rond het middaguur arriveren we bij het entree tot het Nationale Park Manu en betreden we één van Zuid-Amerika’s best beschermde natuurgebieden.

Over een smal pad, en vaak in dichte mist die opstijgt uit het regenwoud, rijden we door het nevelwoud waar we uitkijken naar wolapen en tropische vogelsoorten, waaronder Tucanetes, Quetzales en Oropendola´s, en vele soorten wilde orchideeën totdat we aankomen bij de woonplaats van Peru’s nationale vogel, de Gallito de las Rocas. De Gallitos verzorgen een fantastisch schouwspel. Aan het einde van de dag bereiken we de laaglandjungle.

Overnachting in de Rainforest Lodge. Ontbijt, Lunch en diner inclusief.

Dag 2: Rainforest Lodge – Bonanza Ecologisch Reservaat

Om 06:30 uur vertrekken we naar het haventje van Atalaya. Onderweg stoppen we bij een boerenbedrijf met een grote verscheidenheid aan tropische vruchten, alsmede de beruchte coca-plant.

Aangekomen in Atalaya stappen we op de boot en varen we over de Madre de Dios-rivier, één van de belangrijkste zijrivieren van de Amazone-rivier. Gedurende deze tocht kunt u veel vogels zoals papegaaien, gieren, reigers en oropendola’s zien, en speuren we de oevers af op zoek naar capybaras, apen en alligators. Onderweg stoppen we bij een natuurlijke warmwaterbron, om te midden van de jungle te genieten van een heerlijk warm bad. In de loop van de middag bereiken we de Bonanza Lodge, waar we zullen overnachten. Douches zijn hier beschikbaar. Hier betrekken we de kamers, rusten even uit en maken ons klaar voor de trekking naar – en overnachting in – de camouflagehut (optioneel).

In de namiddag verlaten we de lodge en trekken we dieper het regenwoud in en kijken we uit naar apen, miereneters, vogelspinnen, schorpioenen en slangen, oftewel naar alles wat beweegt en groeit. Tegen het vallen van de avond arriveren we bij een camouflagehut, waar we dineren en de nacht zullen doorbrengen. Deze schuilhut op palen ligt pal aan de kleilik, die bezocht wordt door verschillende zoogdieren, waaronder tapirs, herten en stekelvarkens, vanwege de mineralen die de klei bevat.

Overnachting in Camouflagehut bij Bonanza-lodge: Ontbijt, lunch en diner inclusief.

NB: Bij slecht weer kan besloten worden deze wandeling nar de kleilik met bijbehorende overnachting in de camouflagehut uit te stellen tot dag 5. In plaats van deze wandeling zal de gids een alternatieve wandeling voorstellen, bijvoorbeeld naar één van de twee uitkijktorens die in de omgeving van de lodge liggen.

Dag 3: Bonanza Ecologisch Reservaat – Casa Matsiguenka (Biosfeer Reservaat)

Goed uitgerust verlaten we de Bonanza Lodge en het relatief heldere water van de Madre de Dios-rivier. Na drie uur varen bereiken we de samenloop van de Manu en Madre de Dios rivier en varen we stroomopwaarts de modderige Manú-rivier op waarna we kort stoppen bij de controlepost van Limonal om onze entrees te presenteren. Vier uur lang varen we over de bruine Manú-rivier, die – zeker gedurende het hoogseizoen – vergeven is van de vogels, waaronder jagende reigers, Ibissen, Orinoco-ganzen en schaarbekken, om maar wat te noemen. Op sommige stranden zult u witte en zwarte kaaimannen zien liggen zonnen, en schildpadden liggen doodstil op de boomstammen en duiken weg als we te dicht naderen, dit is het gebied waar u kans heeft een kans om een jaguar in het wild te zien. Ook zullen we enkele apensoorten spotten tijdens deze reis, waarschijnlijk de rode brulaap, slingerapen of het kleine doodshoofdaapje. De gids kijkt uit naar de luiaard, die zo traag en goed gecamoufleerd is, dat u deze anders zeker over het hoofd zou zien.

’s Middags bereiken we Casa Matsiquenka en kunnen we de omgeving verkennen via de diverse paden die in deze regio door het regenwoud lopen. Voor of na het avondeten kunt u optioneel met de gids op zoek naar nachtelijk dierenleven, op zoek naar Tarantula’s, slangen en kikkers, die met name ´s nachts actief worden. We zullen de nacht doorbrengen in Casa Matsiguenka, een rustieke lodge, gerund door en eigendom van de Matsiguenka-stam, met een eigen netwerk van paden. Er zijn moderne faciliteiten aanwezig, zoals toiletten en redelijk warme douches met comfortabele bedden, voorzien van muskietennetten.

Overnachting in Casa Matsiquenka: Ontbijt, lunch en diner inclusief.

Dag 4: Casa Matsiguenka – Cocha Salvador – Cocha Otorongo

Na het ontbijt zullen we de ochtend doorbrengen op het Meer van de Cocha Salvador. We zullen het meer afzakken op een vlot, om het dierenleven vanaf het water te bekijken. Mogelijk zien we de agami-reiger en de kleine fuutkoet. Bruine kapucijnapen zoeken normaal gesproken naar fruit langs de oever, en zijn daarom relatief makkelijk te vinden. We zullen ook uitkijken naar een familie van zeer zeldzame reuzenotters. Elk van deze otters eet 4 tot 5 kilo vis per dag.

Nadien wandelen we verder door het regenwoud, waar we groepen apen (meestal wolapen of zwarte slingerapen) kunnen tegenkomen. Uw gids zal onderwijl uitleg geven over het plantenleven in de Amazone. We doen het zachtjes aan, luisterend naar het ruisen van de vegetatie en de zachte geluiden van vallend fruit, wat op de aanwezigheid van dieren of grote vogels kan duiden.

In de middag of Ook bezoeken we het Meer van Cocha Otorongo, waar een 20 meter hoge observatie toren is gebouwd, van waaruit we het regenwoud kunnen overzien. Tot slot gaan we op zoek naar een familie reuzenotters die ´s avonds het meer bij Casa Matsiguenka bevolkt.

PS: de volgorde van de activiteiten zullen afhangen van de dag en de verkregen shift. De operators moeten zich namelijk inschrijven voor een bepaalde tijd om de Cocha Otorongo te kunnen bezoeken, zo probeert men de impact van de mens te minimaliseren, het wildleven zo min mogelijk te verstoren en de natuurbeleving van de bezoekers te maximaliseren. Om die reden zal het programma en volgorde van de activiteiten kunnen verschillen met deze beschrijving.

Overnachting in Casa Matsiquenka: Ontbijt, lunch en diner inclusief.

Dag 5: Casa Matsiguenka – Bonanza Ecologisch Reservaat

Vanochtend vroeg trekken we opnieuw door de jungle, op zoek naar dierenleven dat hier voorkomt. Hierna varen we ongeveer 4 uur stroomafwaarts naar Boca Manu. Onderweg kunt u voor verrassingen komen te staan en dieren spotten die op de stranden liggen, zoals de jaguar, tapir of luiaards. Vanaf Boca Manu varen we 3 uur stroomopwaarts over de Madre de Dios naar onze comfortabele Bonanza Lodge, waar u de middag kunt gebruiken om heerlijk te relaxen of een van de paden rondom de Lodge te verkennen.

´s Avonds kunt u opnieuw deelnemen aan een optionele nachtwandeling met de gids. Mocht u wegens omstandigheden op dag 2 niet naar de Camouflagehut zijn geweest, dan zult u vandaag alsnog de kans krijgen!

Overnachting in de Bonanza Lodge: Ontbijt, lunch en diner inclusief.

Dag 6: Bonanza Ecologisch Reservaat – Cusco

‘s Ochtends vroeg verlaten we de Bonanza Lodge en varen we stroomopwaarts naar het haventje van Atalaya. Hiervandaan rijden we terug naar Cusco waar we rond 18:30 uur arriveren.

Ontbijt en lunch inclusief.

Jaguar in Manu

De kans is klein, maar u kunt een jaguar tegenkomen in Manu

Inclusief:
 • vervoer in privé-bus en – boot
 • rubber laarzen, regenponcho, een duffeltas voor uw persoonlijke eigendommen
 • accommodatie in de genoemde lodges
 • Engelssprekende natuurgidsen en professionele kok
 • maaltijden zoals vermeld; vegetarische maaltijden op aanvraag
 • entree tot de warmwaterbron
 • entree tot het Manu Biosfeer Reservaat
 • entree tot het Bonanza Ecologisch Reservaat
 • water
 • eerste hulp set

Wat heeft u nodig?
 • lakenzak om in te slapen (of van eind april t/m half augustus) mogelijk een zomerslaapzak of eenpersoons dekbedovertrek)
 • insecten werend middel met een concentratie van minimaal 40% DEET
 • verrekijker (deze kan eventueel ook gehuurd worden van de uitvoerder)
 • camera met een goede zoomlens (en extra batterijen!)
 • zaklamp; best een hoofdlamp (en extra batterijen!)
 • zonnebrandcrème
 • zakgeld voor souvenirs, fooien en snacks/drank
 • dagrugzak
 • waterfles
 • hoed of pet
 • sandalen (of waterschoenen, die geschikt om door de rivier te lopen)
 • zwemspullen
 • wc-papier
 • kleine handdoek
 • bedekkende, niet strak zittende, donker gekleurde kleding liefst ademend en/of van katoen
 • plastic zakken om al uw spullen in te doen en ze zo droog te houden

Vaccinaties

wij raden voor elk bezoek aan het regenwoud een Gele Koorts-vaccinatie altijd aan. Malaria komt hier zeer zelden voor, maar er zijn enkele gevallen bekend de afgelopen jaren. Overweeg dus ook anti-malaria maatregelen. Vraag meer informatie aan bij het GGD (Nederland) of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (België, Antwerpen). Meer algemene informatie over vaccinaties vindt u onder het kopje “Voorafgaand aan uw reis naar Peru” op https://www.rondreizenperu.com/informatie/voorbereiding/