Home » Het Tambopata Reservaat

Het Tambopata Reservaat

Inotawa – Tambopata Expeditie – 4 dagen / 3 nachten

Dag 1: Aankomst Puerto Maldonado en boottocht naar de lodge

Bij aankomst op het vliegveld in Puerto Maldonado staat uw gids op u te wachten. Hij zal u meenemen naar het kantoor van onze agent op ongeveer 5 minuten afstand rijden van het vliegveld. Hier kunt u alle spullen die u niet nodig heeft tijdens de tocht in het regenwoud veilig achterlaten en dit is tevens een laatste gelegenheid om wat kleine inkopen te doen, mocht u bijvoorbeeld vergeten zijn om een zaklamp of regenkleding mee te nemen.

Vervolgens rijden we in ongeveer een uur over een onverharde weg naar Puerto Nuevo, de haven gelegen op het terrein van de Infierno-gemeenschap. Onderweg ziet u verschillende soorten vegetatie, traditionele bananen- en Citrus plantages, veehouderijen en kleine kreken.

In Puerto Nuevo stappen we over op de boot voor een ongeveer 1,5 uur durende tocht over de Tambopata rivier. Tijdens deze boottocht krijgt u een lunch geserveerd, bestaande uit een heerlijke vegetarische Arroz Chaufa verpakt in een blad van de Heliconia-plant. Ook krijgt u fruit, crackers en een flesje water.

De lodge

De lodge is gelegen aan de oever van de Tambopata rivier, in de bufferzone van het Tambopata Nationaal Park en het Bahuaha-Sonene Nationaal Park. Tijdens de reis kunt u genieten van de vegetatie langs de oever: voornamelijk riet, cecropias en ficus. Met een beetje geluk zien we wat van het dierenrijk als de oropendula’s met hun hangende nesten, zilverreigers, toekans en prachtige papegaaien. Soms kunnen we ook zoogdieren zien, zoals capybaras en apen, en reptielen waaronder kaaimannen en schildpadden.

Bij aankomst in de lodge worden we ontvangen door de lodge-manager en de gids zal u op de hoogte brengen van de do´s en don’ts van de jungle en tips geven om uw verblijf de komende dagen zo aangenaam mogelijk te maken. Tevens krijgt u een rondleiding door de lodge en wordt u naar uw kamer gebracht.

Aan het einde van de middag gaan we op pad, de jungle in, voor een kleine wandeling door het privéterrein van Inotawa om de flora en fauna te observeren: immense hardhout- of Kapokbomen en vogels als trogons, kwartels en wilde kalkoenen. Tegen het vallen van de avond zullen we tevens spinnen, zoals tarantula’s, en andere nachtdieren kunnen bewonderen. Dit is een goed moment om nachtdieren te spotten, die op weg zijn naar hun hol of nest. Insecten, waaronder sprinkhanen, en verschillende soorten kikkers geven op dit moment van de dag een waar tropisch concert met hun zang.

Na het diner geeft uw gids een korte uitleg over wat u de komende dagen allemaal kunt verwachten en krijgt u uitleg over de activiteiten die voor u op het programma staan. Tevens  is er een voorstelling van de video´s die gemaakt zijn bij de vallen van de zoogdieren en de diverse projecten die Inotawa organiseert om de flora en fauna te beschermen.

Dag 2: Wandeltocht naar het Cocococha-meer – Bezoek aan traditionele boerderij en de Bahuaja Mirador

Vroeg in de morgen gaan we op pad naar het checkpoint van het Tambopata Nationaal Reservaat en starten we een wandeling van ongeveer 2 uur naar het Cocococha-meer. Onderweg doorkruisen we verschillende soorten bos, de thuisbasis van belangrijke plantensoorten, waaronder de Kastanje, waar groepen brulapen en kapucijnapen leven.

Aan de oever van het Cocococha Meer is een schuilhut, waar we ons ontbijt nuttigen. Het meer beslaat een oppervlakte van 60 hectare en is omgeven door moerassen en lichte hoogteverschillen. Dit heeft een hoge biodiversiteit gegenereerd, waardoor – in combinatie met weinig menselijke interventie – een belangrijke habitat is ontstaan voor diverse bedreigde diersoorten, zoals de Ara, de zwarte kaaiman, de rivierotter en de zeldzame Agami-reiger. Op een catamaran-vlot wordt u gedurende anderhalf uur langs  de oevers geleid op zoek naar deze en andere dieren/vogels, waarna we weer over hetzelfde pad teruglopen naar het controlepunt van het Nationale park.

Bezoek aan lokale boerderij en het uitkijkpunt van Bahuaja

Na de lunch en een rustpauze bezoeken we in de middag een typische jungle-boerderij (chacra). Het is een geweldige gelegenheid om hen te zien oogsten en diverse exotische fruitsoorten van de Amazone te proberen waaronder cupuazú (vergelijkbaar met cacao), arazá (een soort bes), pijuayo (palmnoten), yucca (palmlelie), en ananas. U vindt tevens diverse kruiden als pallilo en koriander en een uitgebreid scala aan geneeskrachtige planten als koraalboom, caña caña en piri piri (rode peper), die traditioneel en op grote schaal gebruikt worden door de lokale bevolking. Hier vindt u ook kleine bananen, cacao en papaya-plantages. Tevens is dit een goede plek om tropische vogels als de tanagers, oreoles, toekans en spechten te zien.

Vervolgens steken we de rivier over en beginnen we aan een korte wandeling naar het Bahuaja uitkijkpunt, een 50 meter hoge klif van rode klei. Het is een korte maar mooie wandeling door primair woud, waarbij we diverse boomsoorten zullen kunnen onderscheiden. Het uitkijkpunt heeft zitjes vanuit waar u een geniaal uitzicht hebt op de zonsondergang boven de Tambopata Rivier. Hierna keren we terug naar de lodge voor het diner, onderweg uitkijkend naar de oplichtende ogen van kaaimannen.

DAG 3: La Torre klei-lik en het Tres Chimadas Lake

Meteen na het ontbijt gaan we naar de La Torre kleilik. We nemen de boot voor een tocht van ongeveer 15 minuten naar de La Torre kleilik, een 4 meter hoge  en 20 meter brede kleimuur waar papegaaien, parkieten en andere dieren zoals capibara´s en eekhoorns op af komen om zich te voeden met de mineralen die in het klei zitten. Het uitkijkpunt is slechts op 30 meter afstand van de kleilik gelegen; een perfecte gelegenheid om de dieren in hun natuurlijke habitat te spotten! Rond 08.00 uur keren we terug naar de lodge voor het ontbijt.

Hierna verkennen we de trails op het privéterreinen van Inotawa. U leert over het herbebossingsproject, die met uitsterven bedreigde boomsoorten – waaronder de Ungurahui, een palmsoort, en de Shihuahuaco, een roodachtige schorsboom, die erg geliefd is bij de illegale handelaars in hardhout –  proberen te kweken en te beschermen. Wetenschappers hebben geschat dat als er geen maatregelen worden genomen voor hun bescherming, de soort binnen 10 jaar kan uitsterven.

Tijdens deze wandeling komen we ook langs de cameravallen die zijn uitgezet op de privéterreinen van Inotawa. Dit netwerk maakt deel uit van een project om (grotere) zoogdieren te observeren, die s´nachts rondwaren. Onze route voert ons tevens naar de Sapasisi kleilik voor zoogdieren. Hier gaan we op zoek naar pootafdrukken van de zoogdieren die hier komen. We gieten de pootafdrukken vol met was of gips; zodra deze afdrukken gedroogd zijn, hebben we een mooie herinnering van ons bezoek aan Inotawa om mee te nemen. De dieren die hier vaak komen zijn navelzwijntjes, knaagdieren, herten, tapirs en vele andere soorten.

Aan boord is een krachtig zoeklicht voor het geval we nachtdieren tegenkomen op de oevers en meanders van de Tambopata rivier: kaaimannen, vleermuizen, nachtzwaluwen en capibara’s. Bij terugkomst wordt het diner geserveerd.

Tres Chimbadas Lake

Na de lunch gaat het naar het Oxbow meer. Na 15 minuten op de boot en 40 minuten wandelen komen we bij het Oxbow meer, waar we in een catamaran stappen, die ons met peddels over het meer vaart. Hier kunnen we diverse soorten vogels spotten, waaronder diverse soorten eenden, reigers, ijsvogels, en mogelijk ook reptielen en zoogdieren, waaronder de reuzenotter. Ook mag u uw geluk beproeven met het vissen naar piranha´s!

Nachtelijke boottocht

Tijdens deze avondactiviteit gaan we er op uit met de boot om te genieten van de nachtelijke geluiden van de Amazone. Afhankelijk van het tijdstip kan het ook zo zijn, dat de activiteit direct na uw bezoek aan het Tres Chimbadas Meer zal plaatsvinden. Mogelijk zien we bliksemschichten aan de horizon of kunnen we de sterrenbeelden als de schorpioen en het Zuiderkruis bewonderen.

DAG 4: Terug naar Puerto Maldonado

Na een vroeg ontbijt keren we terug naar het kantoor van onze uitvoerder in Puerto Maldonado en vervolgens naar het vliegveld. Uw gids zal met u meereizen tot aan het vliegveld waar hij u helpt bij het inchecken voor uw vlucht terug naar Cusco of Lima.

Indien u vandaag een latere vlucht heeft en dus veel tijd heeft te overbruggen dan zal u kosteloos een city tour kunnen doen, en optioneel de prachtige vlindertuin met naastgelegen cafetaria kunnen bezoeken. Deze kan ook nog lopend vanuit de luchthaven worden bezocht mocht u na afloop enkele uren op uw vlucht moeten wachten.

                                                                 

Einde programma

 

Vaccinaties:
Wij raden voor elk bezoek aan het regenwoud een Gele Koorts-vaccinatie altijd aan. Malaria komt hier zeer zelden voor, maar er zijn enkele gevallen bekend de afgelopen jaren. Overweeg dus ook anti-malaria maatregelen. Vraag meer informatie aan bij het GGD (Nederland) of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (België, Antwerpen). Meer algemene informatie over gezondheid en vaccinaties vindt u op https://www.rondreizenperu.com/informatie/voorbereiding/