Home » Arequipa, niet voor niets Werelderfgoed

Arequipa, niet voor niets Werelderfgoed

Arequipa is na Cusco zonder twijfel de meest aantrekkelijke stad in Zuid-Peru: schoon, vrolijk en de zon schijnt er vrijwel altijd. In de schaduw van de vulkanen El Misti (5825 meter) en Chachani (6075) heeft de ‘Witte Stad’ echter ook letterlijk een schaduwzijde: het is zeer waarschijnlijk dat El Misti, waarvan de krater slechts op 16 kilometer van het stadscentrum ligt, in de toekomst een keer tot uitbarsting komt.
Voorlopig echter is het heerlijk vertoeven in deze trotse stad, wiens inwoners in het verleden pogingen hebben gedaan om zich af te scheiden van de rest van Peru. Zo hield men er een eigen munteenheid en een eigen paspoort op na.
Waarschijnlijk zult u een paar dagen in deze stad verblijven voordat u de nabijgelegen Colca Canyon bezoekt. Dat is geen overbodige luxe: onderweg naar de Colca Canyon gaat u over een pas van ruim 4800 meter; de Colca Vallei zelf ligt op ongeveer 3600 meter boven zeeniveau. Enkele dagen acclimatiseren in een stad op 2400 meter, opgenomen op de Werelderfgoedlijst en met prachtige architectuur, schitterende musea en prima restaurants is daarom aan te raden!

Doen!
Zelfs voor niet-museum mensen een absolute aanrader: het Museo Santuarios Andinos , of in de volksmond “het museum van Juanita”. In 1995 ontdekte archeoloog Johan Reinhard op ongeveer 6300 meter hoogte de bevroren mummie van een Inca-meisje van een jaar of 14, tussen 1440 en 1450 geofferd aan de voor de Inca’s heilige Ampato-vulkaan. In de rondleiding van een uurtje bekijkt u eerst de ontroerende documentaire die National Geographic maakte over deze vondst, waarna u oog in oog zult staan met de verrassend intact gebleven mummie en uitleg krijgt over verscheidene op de vulkaan gevonden artefacten.
Een voorproefje vindt u in het online foto-album van Johan Reinhard.

Tours
Reality tour
Stadswandeling

Zie ook:
De Colca Canyon

Wist u dat….
… Zowel één van Peru’s grootste helden als dé grootste schurk uit Arequipa komen? Mario Vargas Llosa (1936) is zonder twijfel Peru’s meest bekende schrijver, en winnaar van de Nobel Prijs van Literatuur in 2010. Lang woonde hij niet in Arequipa; na de scheiding van zijn ouders vertrok hij met zijn moeders familie voor een aantal jaar naar Bolivia, waar hij tot zijn tiende te horen kreeg dat zijn vader gestorven was.
Generatiegenoot Abimael Guzmán (1939) komt uit het kustplaatsje Mollende, nabij Arequipa, en woonde vanaf zijn achtste in de Witte Stad, waar hij ook zijn studietijd doorbracht. De professor filosofie en grondlegger van de ongekend bloedige terreurbeweging het Lichtend Pad, zit sinds 1992 een levenslange gevangenisstraf uit.