Home » Trektochten en Machu Picchu

Trektochten en Machu Picchu

Er is ontzettend veel keuze als het gaat om een bezoek aan Machu Picchu en de trektochten. Daarnaast is dit niet iets wat u dagelijks doet dus kunnen wij ons voorstellen dat u de nodige vragen heeft. Wij helpen u graag op weg!

 

Wat zijn de voor- en nadelen per trektocht?

Inca Trail:

Voordeel 1: de enige trektocht waarbij je daadwerkelijk wandelend in Machu Picchu eindigt; bij de andere kom je de avond ervoor in het toeristendorp Aguas Calientes nabij de ruines aan en neem je de bus naar de ruines Het eerste zicht op de ruines vanaf de Zonnepoort, Inti Punku, is onbeschrijvelijk.
Voordeel 2: Onderweg kom je langs een aantal mooie Inca-ruines; een extraatje buiten Machu Picchu om, die je niet op de andere routes tegenkomt.
Voordeel 3: Een schitterend gevarieerde route; van hoge, kale Andes-passen (tot ca. 4200 meter) tot de uitbundige groei in de hooggelegen jungle.

Nadeel 1: Veel toeristen. Per dag mogen vijfhonderd man, toeristen en begeleidend personeel (gidsen, dragers, koks, etc.), de Inca Trail op. Meestal is de Trail uitverkocht, dus dat betekent dat je je met vijfhonderd man op de dagroute begeeft.
Nadeel 2: Een groot deel van de Trail, zeker op dag 3, loopt naar beneden via door de Inca’s uitgehouwen trappen. Het gaat daarbij om ongelijke treden en0 grote stappen; dus veel druk op de bovenbenen en knieën.

Salkantay:

Voordeel 1: Minder toeristen dan de Inca Trail, wat bijdraagt aan het avontuur.
Voordeel 2: Een, althans in mijn ogen, nog mooier gevarieerde route dan de Inca Trail. De pas die je op dag 1 bedwingt (4700 m), gaat langs indrukwekkende gletsers van ruim over de 6000 meter. Daarna duik je een schitterende natuur in: subtropisch, inclusief bananen-, koffie-, avocadostruiken, hotsprings, etc.
Nadeel 1: Je komt niet wandelen in Machu Picchu aan, maar de avond voor je bezoek in het dorpje Aguas Calientes. Daar slaap je in een hotel, en de volgende dag bezoek je Machu Picchu.
Nadeel 2: Geen Inca-ruines onderweg.

Lares:

Voordeel 1: Normaliter nog wat minder toeristen dan op de Salkantay.
Voordeel 2: Je komt langs een aantal echte Andes-gemeenschappen, waar je een goede indruk krijgt van het dagelijkse leven in de Andes.
Nadeel 1: De route is wat minder gevarieerd dan de twee andere en leidt meer door de hogergelegen Andes.
Nadeel 2: Je eindigt niet in Machu Picchu, zelfs niet in Aguas Calientes, maar moet vanaf het dorpje Ollantaytambo met de toeristentrein daarheen. In Aguas Calientes slaap je in een hotel, en pas de volgende dag ga je door naar Machu Picchu.

Tot slot is nog een laatste andere avontuurlijke mogelijkheid om Machu Picchu als onderdeel van een tocht te bezoeken: De Inca Jungle Trail. Deze 4 daagse tocht bestaat niet alleen uit wandelen, maar bevat ook een dag mountainbiken en opties voor andere actieve, avontuurlijke sporten zoals raften en ziplinen onderweg.

Welke bergtop in Machu Picchu zal ik beklimmen?

Er zijn verschillende mogelijkheden en bergtoppen te beklimmen in uw vrije tijd in Machu Picchu. Echter, ook als je de bergen niet beklimt heb je een mooi overzicht over Machu Picchu. Voor het “klassieke plaatje” hoef je dus niet omhoog!
Om u te helpen in het maken van de juiste keuze hebben wij het volgende voor u op een rijtje gezet:

Machu Picchu

Machu Picchu

Wayna Picchu

Wayna Picchu

Deze foto links is gewoon vanaf de (hoger gelegen) ruines genomen, de foto rechts is vanaf Wayna Picchu.

Mount Machu Picchu

Mount Machu Picchu

Sungate Machu Picchu

Sungate Machu Picchu

De foto links is vanaf de bergtop Machu Picchu  en de foto rechts vanaf de Zonnepoort waar de wandelaars van de Inca Trail binnenkomen (daar is nog geen toegang voor nodig)

Het uitzicht vanaf Wayna Pachu is erg mooi, maar helaas heeft u ook grote kans op bewolking. Daarnaast loopt u het risico meer bezig te zijn met klimmen en achter een gids aan wandelen dan echt genieten van Machu Picchu. Ook al wordt Wayna Pucchu dus in alle  het dus in alle reisboeken aanbevolen, willen wij u onze mening meegeven dat het absoluut niet “een moetertje” is.

Onze persoonlijke voorkeur gaat uit naar de wat langere Machu Picchu top. Wayna Picchu heeft namelijk ook de volgende nadelen: het is gevaarlijker (stijl en als je valt, val je heel erg goed), en je loopt ongeveer in file omhoog. Omdat Wayna Picchu in alle boeken staat, willen velen persé Wayna Picchu op. Op 2 tijdstippen worden steeds 200 man toegelaten. Dus erg druk! Op Machu Picchu kom je normaal veel minder mensen tegen.
Gemiddeld zou de berg Machu Picchu ongeveer anderhalf uur moeten kosten om te beklimmen (je moet dan dus ook weer naar beneden). Wayna Picchu duurt ongeveer een uurtje.